10 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
10 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Ebeveynler için bebekleriyle geçirdikleri her ay birçok büyülü an paylaşmaya sebep olur. Çünkü bebekler, günden güne büyüyüp gelişerek ebeveynleriyle ve çevreyle daha büyük paylaşım içine girer. 10 aylık bebek gelişimi de bebeklerin evdeki varlığının iyiden iyiye hissedilmeye başladığı bir döneme kapı açar. 10 aylık bebek gelişim özellikleri fiziksel, zihinsel, bilişsel beceriler gibi çeşitli başlıklar altında gözlemlenebilir. Bununla birlikte 10 aylık bebek gelişimi boy kilo baş çevresi ölçüleriyle de takip edilebilir. Peki, 10 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Onuncu ayda bebeklerin kazandığı becerileri yakından tanımak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz!

10 aylık bebek kilosu

10 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

10 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleri bağlamında takip edilebilir. Bebeklerin aynı yaş ve cinsiyette oldukları diğer bebeklerin ortalama ve ideal kilo ve boy değerleri baz alınarak oluşturulan persentil eğrileri, bebeklerin gelişim düzeylerinin takibi için kullanılır. Bu bağlamda on aylık kız bebekler ve erkek bebekler için ideal değerler birbirinden farklılık gösterebilir. On aylık kız bebeklerin ağırlığının ortalama 9000 gram olması beklenir. Bu değer on aylık erkek bebekler için 9400 gram şeklindedir. On aylık kız bebeklerde boy uzunluğu alt sınırı 64 santimetreyken boy uzunluğu üst sınırı ise 79 santimetredir. On aylık erkek bebeklerde boy uzunluğu alt sınırı 66 santimetre şeklinde belirlenmişken üst sınır ise 80 santimetredir. 10 aylık bebeklerde beyin gelişiminin takip edilebilmesi için önemli bir veri olan baş çevresi uzunluğu kız bebekler için ortalama 44 santimetre ve erkek bebekler içinse 45,5 santimetre kadar olmalıdır.

Bu değerler çeşitli etkenler göz önünde bulundurularak elde edilen ortalama verilerdir. Genetik ya da çevresel etkenler gibi birçok faktör doğrultusunda değişiklik gösterebilen bu gelişim değerleri hakkında en doğru bilgiyi çocuk doktorunuzdan alabilirsiniz.

10 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebeklerin sağlıklı ve ideal şekilde gelişim gösterebilmesi için en önemli etkenlerden biri de beslenme düzenidir. Bu bağlamda 10 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı sorusu ebeveynler tarafından sıkça sorulur. 10 aylık bebeğin günlük beslenmesi büyük oranda anne sütüyle gerçekleştirilmelidir. Bebek günde ortalama dört kez emzirilebilir. Anne sütünün gelmediği ya da yetersiz olduğu durumlarda formül mamalar ya da devam sütleri tercih edilebilir. Bu noktada bebeğe uygun formül mamanın ya da devam sütünün doktor kontrolünde seçilmesi oldukça önemlidir. Bebeklere inek sütünün ya da keçi sütünün bir yaşına kadar verilmemesi gerekir çünkü bebeklerin bağırsakları henüz bu besinleri doğru şekilde sindirebilecek gelişmişlikte değildir. İnek ve keçi sütünün bebeğe verilmesi hazımsızlığa ve ishale yol açabilir. Bu sütlerin işlem görerek yoğurt haline getirilmesi ya da muhallebide kullanılması ise güvenlidir.

10 aylık bebek beslenmesi ek gıdayla zenginleştirilebilir. Bu bağlamda kahvaltı, öğlen yemeği, akşam yemeği ve ara öğün için katı gıda değerlendirilebilir. Önceki aylarda bebek beslenmesinde yer almaya başlayan yoğurt, sebze ve meyve püreleri, sebze çorbaları, kırmızı et ve salçasız ev yemekleri gibi besinlere 10. aydan itibaren civa oranı yüksek olmayan balıklar eklenebilir. Hamsi, istavrit gibi yüzey balıkları bebeklerin beslenmesinde tercih edebileceğiniz güvenli balıklar arasında yer alır.

10 aylık bebek beslenmesi kaç saatte bir beslenmeli sorusuna cevaben ise her bebeğin beslenme düzeninin ve ihtiyaçlarının birbirinden farklı olduğu göz önünde bulundurulduğunda kesin bir cevap verilmesi mümkün değildir. Ortalama üç saatte bir besleme bebekler için yeterli olabilir.

10 aylık bebek beslenmesi

Bebekler sabah uyandığında emzirilebilir. Ardından yumurta sarısı, tuzsuz lor peyniri ve pekmezden oluşan zengin bir kahvaltı tüketebilir. Ara öğünlerde yoğurt ya da parmak besinler tercih edilebilir. Parmak besinler; armut, elma ve muz gibi orta sertlikteki meyveler, penne tipi makarna, haşlanmış havuç, brokoli ve patates gibi bebeklerin kolayca kavrayabileceği şekil ve özellikteki gıdalardır. Öğlen yemeğinde sebze çorbası ve akşam yemeğinde ise ev yemeği tercih edilebilir.

Onuncu ayda da bebeklerin alerjen besinlere karşı korunması gerekir. Bu dönemde bebekler evde pişen herhangi bir yemeği yiyebilir ancak bu yemeklerde domates, salça, baharatlar ve tuz bulunmaması gerekir. Patlıcan, çilek, ananas, nar ve kivi gibi besinler ise yüksek alerjen riski içerdiğinden dolayı tercih edilmemelidir. Aynı zamanda bu dönemde de bebek beslenmesinde bala da yer verilmemesi, bal yerine pekmez tercih edilmesi gerekir.

Onuncu ayda da bebekler genellikle gece beslenmesine ihtiyaç duymaz. Ancak diş çıkarma gibi sebeplerle gece huzursuzluk yaşanması ya da gece acıkarak uyanma gibi durumlarda 10 aylık bebek gece beslenmesi emzirme ya da formül mama kullanımı ile gerçekleştirilebilir.

Onuncu ayda bebeklerin gıdaların kokusuna, tadına ve dokusuna karşı duyarlılığı artar. Bu sebeple bu dönemde bebeklerde yemek seçme davranışı görülmeye başlayabilir. Bebeğin çeşitli gıdalara verdiği tepkilerin yakından incelenmesi ve beğenilerine saygı duyulması gerekir. Her bebeğin kendine özgü bir damak tadı olduğu, beğenilerin ve tercihlerin zaman içerisinde değişebileceği unutulmamalıdır. Bebekler yeterli ve dengeli beslendiği sürece tüketmek istemedikleri besinleri almaya zorlanmamalıdır.

10 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

10 aylık bebek gelişimi uyku düzeninin önemli olduğu bir dönemdir. Bu dönemde bebekler günde toplamda 14 saatlik uykuya ihtiyaç duyar ve bu ihtiyacın yaklaşık 11 saati gece uykusundan karşılanır. Gece uykularının deliksiz olması, bebeklerin sabah erken saatlerde dinç şekilde uyanmasına sebep olabilir. Bu bağlamda bebekler gün boyu keşfetmek ve öğrenmek ister. Dolayısıyla yaklaşık 3 saatlik bir gündüz şekerlemesi bebekler için yeterli olur.

Onuncu ayda uyku eğitimine devam edilebilir. Bebek, 18.00 ve 20.00 arasında yatağa gitmelidir. Bebeğin uykuya hazırlanabilmesi için bir rutine sahip olması önemlidir. Bu sebeple uykuya hazırlık için birlikte diş fırçalamak, pijamaları giymek ve loş bir ortam oluşturmak gibi yöntemlerden faydalanılabilir. Onuncu ay, bebeğin kendi beşiğinde sallama gibi etkinliklere ihtiyaç duymadan kendi kendine uyuyabileceği bir dönemdir. Bu sebeple bebek beşiğine yatırıldıktan sonra uykuya dalana kadar ebeveynlerin sessiz bir şekilde bebeğin yanında beklemesi gerekir. Onuncu ay, ayrılık anksiyetesinin devam ettiği bir dönemdir ve diş çıkarma dönemi de olabilir. Bu sebeple bebeklerde uykuya geçerken huzursuzluk yaşanabilir. Bebeğin güvende hissedebilmesi ve rahatlayabilmesi için ebeveynle temas etmesi önerilebilir. Ancak istisnai bir durum olmadıkça bebeğin ebeveynlerinin yatağına alınmaması önerilir. Aksi halde uyku eğitimi aksayabilir.

10 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Bebekler, her gün yeni beceriler kazanır. İlk aylarda hareket kabiliyeti kısıtlı olan ve yalnızca ağlayarak iletişim kurabilen bebekler, onuncu aydan itibaren jestler, mimikler, sesler ve hatta kelimeler yardımıyla kendini anlatabilir; gelişen hareket kabiliyetleri sayesinde dünyayı keşfedebilir.

10 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

10 aylık bebek fiziksel gelişimi bebeklerin hızlı şekilde emeklemesine olanak tanır. Bununla birlikte onuncu ayda bebekler bir yerden destek almadan ayağa kalkabilir. Bebekler, onuncu ayda adım atmak için belirgin girişimler gösterir. Kollarından desteklendiklerinde adım atarak hareket edebilen bebekler, koltuklara tutunarak yan yan yürüyebilir. Bazı bebekler onuncu ayda destek almadan ayağa kalkabilir ve hatta kimi zaman bir iki adım atarak yürüyebilir.

10 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

10 aylık bebek zihinsel gelişimi bebeklerin çevresini sürekli gözlemleyerek gördüklerini kaydetmesine ve taklit etmesine olanak tanır. Bu sebeple bebekler bu dönemde yeni jestler kullanmaya başlar, mimiklerini çeşitli duyguları yansıtmak için doğru şekilde kullanabilir. Onuncu ayda bebekler, kendilerinin bir birey olduğuna ve yaptıkları hareketlerle çeşitli etkiler oluşturabildiklerini fark eder. Bu sebeple “sahiplik” algısının onuncu ayda pekiştiğini söylemek mümkündür. Bu dönemde bebekler, kendilerine ait eşyaların onlardan alınmasına izin vermek istemez. 10 aylık bebek duygusal gelişiminin doğru şekilde ilerleyebilmesi için bebeklerin bu gibi durumlarda açık iletişimle eğitilmesi gerekir. Bebeğin duygularının anlaşıldığı açıkça belirtilmelidir ancak ağlama, hırçınlaşma ve tutturma gibi davranışların terbiye edilmesi gerekir. 10 aylık bebek sosyal gelişimi bakımından olduğu gibi “sahiplik” kavramının uygun şekilde yerleşmesi bakımından da mutlaka yaşıtlarıyla kaynaştırılmalıdır.

10 aylık bebek oyuncakları

10 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

10 aylık bebek motor gelişimi hem kaba motor hem de ince motor becerileri açısından büyük gelişim gösterir. Kaba motor becerileri açısından bebeklerin tüm vücut bölümlerini koordine şekilde kullanmaya başladığı ve yürüyebildiği söylenebilir. İnce motor becerileri bakımından ise bebekler işaret parmaklarını ve baş parmaklarını birlikte kullanarak en küçük objeleri dahi kolayca tutabilir ve kavrayabilir. Onuncu ayda bebekler, muntazam şekilde bardak kullanarak su içebilir.

10 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

10 aylık bebek bilişsel gelişimi bebeklerin kolayca iletişim kurabilmesine ve çevresinde olup bitenleri kavrayabilmesine olanak tanır. Bu bağlamda bebekler, sebep sonuç ve amaç sonuç ilişkisi oluşturabilmek adına bazı deneysel çalışmalara girişebilir. Özellikle beslenme sırasında bebekler besinleri kıyafetlerine ya da masaya sürtebilir, yere atabilir ve parmaklarıyla ezebilir. Bu davranışların olumsuz karşılanmaması bebeğin merakının giderilmesi ve cesaretinin kırılmaması açısından oldukça önemlidir ancak bebeğe sofra adabının aşılanması da gerekir.

Onuncu ayda bebekler için en geçerli komut “hayır” komutudur. Bebek, yanlış ya da güvensiz bir davranış gerçekleştirme girişiminde bulunduğunda “hayır” komutu verilmeli ve ardından da davranışın olumsuz olmasının sebebi açıklanmalıdır. Örneğin bebek prizlerle ilgileniyorsa “hayır, bu senin canını yakabilir.” şeklinde iletişim kurulabilir.

10 aylık bebek dil gelişimi açısından da büyük ilerleme kaydeder. İletişim kurmak için daha istekli olan bebekler “anne” ve “baba” gibi kelimeleri etkin şekilde kullanırken aynı zamanda anlamsız bir dilde sürekli sesler çıkarabilir. Bebeğin çıkardığı bu seslere anlamlı sorularla karşılık verilmelidir. Bu sayede bebekler, iletişim kurmak ve kendilerini açıklamak için teşvik edilebilir. Onuncu ayda bebekler kendi isimlerini ayırt edebilir ve bu sebeple kolayca iletişim kurabilir. Bebeklerin iletişim girişimlerine verdikleri tepkiler hızlı ve amaca yöneliktir. Bununla birlikte iletişim için vücut dilinin aktif olarak kullanıldığı da görülebilir. Bebekler işaret ederek, yönelerek ya da ebeveynlerinin yönelmesi için teşvik ederek çeşitli ihtiyaçlarını ve isteklerini belirtebilir.

10 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

10 aylık bebek beslenmesi ve uyku düzeninin yanı sıra gelişim bakımından önemli olan bir diğer faktör ise oyunlar ve oyuncaklardır. Bu dönemde bebeklerin aktif şekilde hareket etmeye teşvik edilebilmesi için basit egzersizler uygulanması önerilir. Bu bağlamda 10 aylık bebek gelişim oyunları bebeğin sevdiği oyuncağın bir yere yerleştirilmesi ve bu oyuncağa giden yolun tüneller ve engellerle donatılması gibi hem fiziksel hem de zihinsel aktivite gerektiren egzersizler şeklinde kurgulanabilir. Bununla birlikte onuncu ayda da bebeklerin hafıza ve dil becerilerinin gelişmesi için hafıza kartları, alfabe kartları gibi malzemelerden faydalanılabilir.

10 aylık bebek becerileri

10 aylık bebek gelişim oyuncakları her dönemde olduğu gibi bu dönemde de ışıklı ve sesli oyuncaklar başta olmak üzere sök tak oyuncaklar, iri parçalı yapbozlar, iç içe geçen kaplar, doldurma ve boşaltma temalı oyuncaklar, halkalar, kategorilere ayırmaya dayalı oyuncaklar şeklinde sıralanabilir. Motor becerilerinin gelişimine katkıda bulunulması ve zihinsel olarak problem çözme becerisinin pekiştirilmesi için yapı blokları da onuncu ayda oyuncak sepetine eklenebilir. Aynı zamanda davul, piyano, ksilofon gibi basit müzik aletleri de bebeklerin ritim duygusu kazanması ve ince motor becerilerini geliştirmesi için kullanılabilir.

Onuncu ayda bebeklerin merakı ve sebep sonuç ilişkisini çözme istekleri oyuncaklarla kurdukları ilişkiyi de etkiler. Bu dönemde bebekler pelüş hayvanlarının içini çıkarabilir, pille çalışan oyuncakları sökmeye çalışabilir. Bu davranışların sert tepkiyle karşılanmaması duygusal gelişim açısından oldukça önemlidir ancak bu noktada da terbiye çalışmalarına başlanması gerekir.

10 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Onuncu ay bebeklerin hareket kabiliyetlerinin ve meraklarının arttığı bir dönemdir. Bu durum ev kazalarına davetiye çıkarabilir. Ev kazalarını engellemek için ev ortamında bazı güvenlik önlemleri alınması gerekir. Bu bağlamda bebeğin erişebileceği yükseklikteki prizlerin güvenlik kapaklarıyla kapatılması ve kabloların güvenceye alınması gerekir. Aynı zamanda kapıların takozlarla ve pencerelerin ise çocuk kilitleriyle güvenli hale getirilmesi gerekir. Çekmeceler ve dolap kapakları da kilit sistemiyle korunmalıdır. Masa ve sehpa gibi sivri köşeli eşyaların köşelerine plastik köşebent takılması da ev kazası riskini azaltmaya yardımcı olur.

Onuncu ay, bebeklerin beslenme konusunda özgür hareket etmek istedikleri bir aydır. Bu sebeple BLW yöntemi kullanılabilir. BLW yöntemi bebeklerin ebeveynleriyle birlikte aynı sofrada mama sandalyesinde oturarak önüne konan besinleri parmaklarını ve ellerini kullanarak kendi kendine beslemesini temel alır. Bu yöntemde çatal ve kaşık kullanılmaz, bebeğin önüne konan tüm besinleri tüketmesi beklenmez. BLW yöntemi bebeklerin besin tercihlerinin gözlemlenebilmesi için ideal olduğu gibi aynı zamanda bebeklerin el göz koordinasyonunu artırır ve özgüvenini pekiştirir.

Bebeklerin onuncu ayda çeşitlenen beslenme programlarına ve parmak besinlerin tüketimine rağmen fındık, fıstık, patlamış mısır, üzüm gibi küçük ebatlı gıdaların tüketiminden uzak durulması gerekir. Çünkü bu besinler bebeklerde boğulmaya sebep olabilir.

10 aylık bebek diş gelişimi bakımından da hızla ilerler. Bu dönemde bebeklerde diş temizliğine başlanması önerilir. Bebeklere özel olarak hazırlanmış silikon başlıklı diş fırçaları macunsuz şekilde kullanılabilir. Bebeklerin diş temizliğinin önemini kavraması ve bu temizliği sağlayabilecek becerilere erişmesi için özellikle uykudan önce ebeveynleriyle dişlerini fırçalaması önerilir.

Onuncu ay, bebeklerin uyku eğitimi açısından önemli bir dönemdir. Bu bağlamda bebeklerin gündüz uykularının sıklığını ve süresini azaltması gerekir. Bu amaçla bebeklerin gündüzleri interaktif oyunlarla sürekli aktif tutulması ve yorulması, bu sayede gece uykusuna hazırlanması önerilir.

Bebeklerde yürüteç kullanımı tartışılan konulardan biridir. Erkek bebeklerde testislerin ezilmesine sebep olduğu iddia edilen ve bebeklerde kalça kayması, omurga eğriliği gibi problemlere yol açtığı söylenen yürüteçlere mesafeli yaklaşılması doğaldır. Yürüteç kullanımıyla ilgili en doğru bilgiyi çocuk doktorunuzdan alabilirsiniz. Bununla birlikte yürüteç kullanmasanız da yürümeyi teşvik eden oyuncakların kullanımını değerlendirmeniz önerilir.

Onuncu ay, bebeklerin ayrılık anksiyetesi deneyimlemeye devam ettiği bir dönemdir. Bu durumla başa çıkmak için bebeğe ihtiyaç duyduğu ilginin fiziksel temas ve iletişim yoluyla verilmesi gerekir. Aynı zamanda bebekle kaliteli zaman geçirilmesi de oldukça önemlidir. Ayrılık anksiyetesiyle başa çıkmak için bebeğe yanından ayrılsanız da geri döneceğinizi anlatmanız gerekir. Bu sebeple ayrılmadan önce sarılmak ve “2 saat sonra geri geleceğim” diyerek telkinde bulunmak tercih edilebilir. Bebeğe belirttiğiniz sürede geri dönmeniz güven kazanmanızı sağlar. Aynı zamanda ayrılık anında bebeğe güvenli bağ kurabileceği bir oyuncak verilmesi ya da bebeğin sevdiği bir aktiviteyle uğraşmasının sağlanması da tercih edilebilir.

Onuncu ayda bebeğiniz ismine tepki vermiyorsa duyma yetisiyle ilgili bir problem olabilir. Bununla birlikte bebek desteksiz oturamıyorsa ya da henüz emeklemek için bir girişimde bulunmuyorsa bacak ve kalça kaslarında bir problem olabilir. Bu sebeple doktor kontrollerinin aksatılmaması önerilir.

10 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

10 Aylık Bebek Hangi Kelimeleri Söyler?

On aylık bebekler, dil gelişimi bakımından da hızlı bir ilerleme kaydeder. Onuncu ayda bebekler çeşitli aktiviteleri niteleyecek özel kelimeler kullanabilir, örneğin yemek zamanında “mama” ve dışarı çıkarken “atta” gibi kelimeler söyleyebilir. Bu dönemde bebekler “anne”, “baba”, “dede” gibi basit hece tekrarlarından oluşan kelimeleri amaca yönelik şekilde kullanabilir.

10 Aylık Bebek Neler Öğrenir?

On aylık bebekler birçok açıdan hızlı bir gelişim gösterir. Onuncu ayda bebekler el sallamayı, ritim tutmayı, kendi başına ayağa kalkmayı, kendi kendine dengede durarak birkaç adım atmayı öğrenebilir. Bununla birlikte onuncu ayda bebekler eşyaların çalışma şeklini merak ettikleri için objeleri yere atma, tatma, parçalama gibi girişimlerde bulunabilir.

10 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Bebeklerde gelişim takibi için kullanılan verilerden biri de ağırlıktır. On aylık bir kız bebeğin ortalama 9000 gram ağırlığa sahip olması beklenirken bu değer on aylık erkek bebekler için 9400 gram kadardır.

10 Aylık Bebek Bir Öğünde Ne Kadar Yemeli?

On aylık bebeklerin beslenme düzeni anne sütü ve katı gıdanın karışımından oluşur. Bebeklerin günde ortalama 4 kez emzirilmesi önerilir. Bebekler bu dönemde emmeye ya da katı gıda tüketmeye zorlanmamalıdır. İdeal gelişim için bebeklerde BLW yöntemi uygulanması önerilir. Bununla birlikte bir öğünde bir, bir buçuk çay bardağı yani 125 ila 190 mililitre kadar besin tüketilmesi yeterli olabilir.