Nispeten nadir görülen bir olay olmasına rağmen, kadınların spiral doğum kontrol yöntemi kullanırken hamile kalmaları gerçekten mümkündür. Araştırmalar, bakır veya hormonsal spirallerle gebelik olasılığının yılda %1'den az olduğunu gösteriyor. Bu tipik olarak spiralin yerinden çıkması veya kullanım tarihinin geçmesi gibi nedenlerle ortaya çıkar. Spiral ile hamile kalınırsa ne olur ve spiralle hamile kalmak hakkında bütün sorularınızın cevabını içeriğimizde yanıtladık.
Rahim içi araç (RİA) olarak da bilinen spiral, T şeklini alan ve tipik olarak bakır veya plastikten oluşan oldukça etkili bir doğum kontrol şeklidir. Bir sağlık uzmanı tarafından rahim içine yerleştirilir. Uzman görüşlerine göre spiral doğru ve güvenli bir şekilde yerine oturduğunda istenmeyen gebeliklere karşı %99 gibi olağanüstü bir koruma sağlıyor. Bununla birlikte, bu kontraseptif yöntemi kullanırken hamile kalma olasılığının en az %1 olduğunu belirtmek çok önemlidir.
Günümüz dünyasında kadınlar, aralarından seçim yapabilecekleri bir dizi doğum kontrol seçeneğine sahipler ve bu yöntemlerden biri spiral kullanımıdır. Rahim içi cihazlar (RİA'lar) olarak da bilinen bu küçük, esnek T şeklindeki cihazlar iki tiptir: hormonlu veya bakır. Rahim içine yerleştirilerek gebeliği önemli ölçüde etkili bir şekilde önlerler. Bununla birlikte, hiçbir doğum kontrol yönteminin kusursuz değildir ve olasılık çok düşük de olsa spiral varken hamile kalabilirsiniz. Araştırmalar, RİA'lara güvenen kadınların yaklaşık %1'inin her yıl hamilelik yaşadığını gösteriyor. Özellikle, hamilelik riski, spiral takıldıktan sonraki ilk yıl içinde tipik olarak daha yüksektir. Sonuç olarak, bir spiral ile gebelik riskinin artmasına katkıda bulunan çeşitli faktörleri araştırmak ve kendilerini bu durumda bulanlar için gerekli adımları anlamak elzem hale geliyor.
Spiral kullanırken gebe kalma riskini arttıran faktörlerden birisi de spiralin kaymasıdır. Spiral rahim içine doğru yerleştirilmezse veya yerleştirildikten sonra yerinden çıkarsa, gebelik olasılığı daha yüksektir. Bu riski azaltmak için, spiralin rahim içinde doğru konumda olduğundan emin olmak için düzenli muayene ve kontrollerden geçmek önemlidir. Bu muayeneler spiralin düzgün yerleştiğine emin olmaya ve istenmeyen gebelik olasılığını azaltmaya yardımcı olur.
Spirallerin de sınırlı bir kullanım süresi vardır. Bir doktor tarafından tavsiye edilen kullanım süresinin aşılması durumunda hamile kalma olasılığı artar. Bakır spiraller yapıştırıldıktan sonra anında koruma sağlarken, hormonlu spirallerin etkili olması için 7 gün bekleme süresi gerekir. Sonuç olarak, hormonlu spirallerin takılmasını takip eden ilk hafta boyunca prezervatif kullanımı gibi ek önlemlerin alınması önemlidir.
Spiral kullanırken hamile kalırsanız, karşılaşacağınız semptomlar spiral kontraseptif kullanmadan hamile kalan kişilerin yaşadığı semptomlarla aynı olacaktır. Spiral varken hamile kalmanın belirtileri arasında halsizlik ve yorgunluk vardır. Bu süre zarfında, kadınların duygularında ani ve yoğun değişiklikler yaşamalarına neden olan ruh hali değişimleri de bu dönemde sık görülen başka bir durumdur. Bu dönemde göğüs ucu bölgesinin hormonal değişikliklere bağlı olarak koyulaşabileceğini belirtmekte fayda var.
Belirli yiyeceklere karşı aşerme de yaygındır, kadınlar tipik olarak hoşlanmayacakları belirli yiyecek türlerine karşı güçlü istekler yaşayabilirler. Bu semptomların yanı sıra, rahatsızlığa neden olabilen ve günlük işleyişi etkileyebilen sırt ağrısı da sıklıkla görülen belirtilerin arasındadır. Baş dönmesi ve mide bulantısı da meydana gelebilir, bu da denge kaybına yol açabilir.
Bazı kadınlar, tat ve kokuya karşı artan hassasiyet gibi duyularında da değişiklikler fark edebilir. Bu, bir zamanlar zevk alınan belirli yiyeceklere veya kokulara karşı bir hoşnutsuzluk veya tiksintiye yol açabilir. Normal adet döngüsünün dışında hafif vajinal kanamayı ifade eden lekelenme kanaması da meydana gelebilir. Buna kasık bölgesinde ağrı eşlik edebilir.
Ek olarak, kadınlar göğüslerinin şiştiğini ve hassaslaştığını fark edebilir, bu da rahatsızlığa neden olabilir. Diğer bir yaygın semptom, özellikle günün erken saatlerinde mide bulantısı ve bazen kusma hissi ile karakterize edilen sabah bulantısıdır. Kadınlar ayrıca normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirler. Hafif veya şiddetli arasında değişebilen ve ışığa ve sese duyarlılık gibi diğer semptomların eşlik edebildiği baş ağrısı, kadınların bu dönemde yaşayabileceği başka bir semptomdur.
Spiralle hamile kalmanın olası riskleri vardır. Spiralli gebe kalma durumu ile karşı karşıya kalındığında, kişi gebeliği sürdürmek istiyorsa spiralin çıkarılması gerektiğini anlamak önemlidir. Neyse ki, spiralin çıkarılmasından sonra devam eden gebeliklerin çoğu sağlıklı bir şekilde ilerleme eğilimindedir. Bununla birlikte, spiralin çıkarılması hamilelik sırasında komplikasyon olasılığını büyük ölçüde azaltsa da bunları tamamen ortadan kaldırmadığına dikkat etmek çok önemlidir. Bu nedenle, spiral kontraseptif kullanırken hamile kalmayla ilişkili potansiyel risklerin farkında olmak çok önemlidir.
Spiral kullanırken hamile kalan kadınlarda, kullanmayanlara kıyasla düşük yapma riski biraz daha yüksektir. Tersine, araştırmalar, hamilelik sırasında spirali yerinde tutmayı seçen kadınların, çıkarılmasını tercih edenlere kıyasla, düşük yapma olasılığının %40 ila 50 oranında arttığını gösteriyor.
Düşük yapma riskine ek olarak, araştırmalar, spiral yerindeyken hamile kaldıktan sonra rahim içi araçlarını (RİA) çıkarmayı ihmal eden kadınların, erken doğum yaşama olasılığının yüksek olduğunu göstermiştir. Aslında, birkaç çalışma, bu kadınlarda erken doğum riskinin, proaktif olarak spirali çıkarılmış olanlara kıyasla beş kat daha fazla olabileceğini göstermiştir.
Kadınlar spiral kullandığında, anne karnındaki bebeği çevreleyen sıvı ve zarın enfeksiyonunu ifade eden korioamniyonit gelişme olasılığı da vardır. Bu enfeksiyon hem annenin hem de bebeğin hayatı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Spiralin çıkarılması riski azaltabilse de tamamen ortadan kaldırmaz.
Spiral kullanırken hamile kalmak plasentanın doğumdan önce uterustan ayrıldığı bir durum olan dekolman plasenta olasılığını da arttırmaktadır.
Spiralle hamile kalmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, sağlığınızı korumak ve hamileliğiniz hakkında bilinçli kararlar vermek için izlemeniz gereken üç önemli adım vardır.
Hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemenin ilk adımlarından biri hamilelik testi yapmaktır. Bu çok önemli muayene, kendi evinizin rahatlığında veya bir tıbbi tesiste kan testi yoluyla yapılabilir.
Hamilelikle ilgili herhangi bir şüpheyi doğrulamak ve genel sağlığını değerlendirmek için bir kadın doğum uzmanı tarafından yürütülen bir muayeneden geçmek önemlidir. Bu muayene, sıkıntılı bir gebelik yaşama potansiyellerinin yüksek olması nedeniyle, spiral kullanırken gebe kalan kadınlar için özellikle önemlidir.
Hamilelik uygunsa ve devam etmek istiyorsanız, ortaya çıkabilecek olası komplikasyonları azaltmak için spirali derhal çıkarmanız önerilir.
Spiral varken spiral kayarsa ve spiralin son kullanım tarihi geçmişse hamile kalma olasılığınız yüksektir.
Spiral varken hamile kalma olasılığı az olsa da hiçbir zaman sıfır değildir.
Spiral kayması belirtileri arasında yoğun adet kanaması ve kasık bölgesinde yaşanan ağrılar vardır.
Spiral bir doğum kontrol yöntemi olsa da spiral varken hamile kalma olasılığınız vardır.