Gebelikte üstüne görme kanaması vajinada görülen hafif lekelenme ve düşük miktardaki kanama olarak tanımlanır. Genellikle hamileliğin ilk başlarından 6 ila 12 gün sonra bu kanama görülür. Hamileyken üstüne görme yaygın bir kanamadır ve herhangi bir hastalığın veya sorunun belirtisi değildir. Hamileyken üstüne adet görme genellikle regl dönemine girdiğinizi sandığınız anlarda gerçekleşir. Ancak, gebelikte üstüne adet görme normal adet döneminizdeki kanamalardan daha hafif geçer.
Bazı kadınlarda üstüne görme diğer bir deyişle yerleşme kanaması görülmezken bazıları ise bu kanamayı önemsemeyebilir. Çoğunlukla yerleşme kanaması, âdet kanamasıyla karıştırılır. Bu kanama görüldüğünde genelde kadınlar adet geçirdiğini zannedip çok fazla üzerinde durmazlar. Bir ay sonraki adet döneminde adet olmayıp iki aylık gebe olduğunu öğrenirler. Böylelikle bebeğin doğum zamanında çoğunlukla hata görülür.
Yerleşme kanaması hafif geçirilmesiyle beraber genellikle kendiliğinden durur ve tedavi gerektirmez. Eğer hamilelik süreciniz boyunca herhangi bir kanama yaşamanız durumunda sağlık uzmanına gitmenizi öneririz.
Hamileyken üstüne görmek nasıl olur, hamilelikte üstüne görme ne zaman olur yazımızın girişinde kısaca özetlemiştik. Eğer daha ayrıntılı öğrenmek istiyorsanız yazımızın bu kısmında gebelikte üstüne görme nedir, gebelikte üstüne görme nasıl anlaşılır, gebelikte üstüne görme kaç gün sürer gibi soruların ayrıntılı cevaplarını vereceğiz.
Gebelikte üstün görme, gebe kalma sürecinde döllenmiş yumurtanın rahminizin iç kısmında bulunan duvarlara tutunduğu sırada gerçekleşir. Sperm yumurtanızı dölledikten sonra, yumurta embriyoya dönüşür. Sonrasında embriyo fallop tüplerinden rahminizin iç kısımlarına doğru hareket etmeye başlar. Adet döngünüzün bu anında, rahminiz kalın ve damarlı bir yapıdadır. Bu yapı, gelişmekte olan embriyonun rahminize tutunup büyümesi için en ideal noktayı oluşturur. Embriyonun tutunması rahminizin astarındaki kan damarlarını çatlatabilir ve böylece yerleşme kanaması dediğimiz kanama meydana gelir.
Bütün kadınlar yerleşme kanamasını geçirmeyebilir. Bu kanama hamilelik sürecinizde yaşayabileceğiniz olağan bir durumdur ve genellikle sorun teşkil etmez.
Yerleşme kanaması genellikle âdet kanaması ile karıştırılır. Yerleşme kanaması adet dönemine girdiğinizi sandığınız zaman gerçekleşir. Başka bir deyişle, yerleşme kanamasının net bir gerçekleşme zamanı olmamasına karşın bu kanama yumurta döllendikten 6 ila 12 gün sonra meydana gelebilir. Çoğu durumda, kadınlar yerleşme kanaması olduktan sonra hamilelik testi yaptırmazlar ve sonraki adet dönemlerine kadar hamile olduklarını anlamazlar.
Yerleşme kanaması oldukça hafiftir ve yoğun şekilde iz bırakmak yerine leke şeklinde iz bırakır. Gebelikte üstüne görme kaç gün olur sorusunun cevabı değişkenlik gösterir. Genel olarak, üstüne görme çok uzun süren ve yoğun olan bir kanama değildir. Bu kanama genellikle 1-2 gün sürer. Bazı durumlarda, üstüne görme birkaç saat içinde sona erebilir. Bazı durumlarda ise, üstüne görme 3 gün veya daha fazla sürebilir. Kanamanın süresi, embriyonun rahime tutunma aşamasında ne kadar kan damarı zarar gördüğüne bağlıdır. Çoğu zaman kanamadan sonra, külotunuzda ya da tuvalet kağıdıyla kanı temizlediğinize hafif kan lekeleri görürsünüz. Hafif kanamanın aksine yoğun bir kanama geçiriyorsanız bu üstün görme değildir. Daha ciddi sorunların habercisi olabilir. Böyle durumlarda hemen bir doktorla görüşmenizde fayda vardır.
Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sırasında meydana gelen hafif kanama şeklidir. Yerleşme kanamasının nedeni, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunurken çevredeki dokuların hafifçe zarar görmesi ve kanamaya neden olmasıdır. Kanama miktarı genellikle çok azdır ve renk kahverengi veya pembe olabilir.
Yerleşme kanaması tamamlandığı vakit gebelik süreci ilerlemeye başlar ve rahminiz insan koryonik gonadotropin (hCG) adında hormon salgılamaya başlar. Bu hormon embriyonun rahminizde tutunması için gerekli olan kalın dokunun devamlılığını sağlar. Ayrıca bu hormon hamilelik testinizi pozitif çıkartan hormon olarak geçer.
Yerleşme kanaması, erken gebelik semptomlarından biri olarak kabul edilir. Yerleşme kanaması bir sonraki regl dönemine yakın bir zamanda meydana geldiği için birçok anne adayının bunun olası bir hamilelik mi yoksa adet mi olduğu konusunda kafası karışmaktadır. Gebelikte üstüne görme belirtileri arasında;
Hafif ve kısa süreli kramplar geçirme, anlık duygu değişimleri, baş ağrısı, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, bel kısmında ağrı gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Bunun dışında bazı durumlarda vücut ısısında artış, iştahsızlık, sık idrara çıkma, halsizlik, kabızlık, ishal gibi sindirim sorunları belirtileri de gösterebilirsiniz.
Saydığımız hamileyken üstüne görme belirtileri gebeliğin ilk belirtileri olarak karşımıza çıkar. Ancak adet belirtilerinden ayırt edilmesi gerekir. Tam emin olmadığınız durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz.
Hamilelikte kanama ile üstüne görme arasındaki farkları anlamak için hamilelikte üstüne görme ağrılı olur mu ve hamilelikte üstüne görme kanaması nasıl olur sorularına odaklanmakta fayda vardır.
Üstüne görme, hamileliğin başlangıç aylarında görülen hafif ve düzensiz kanamaya denir. Hamilelikte kanama ise herhangi bir dönemde oluşabilir. Üstüne görme, adet döneminden 2-5 gün önce başlayan, leke şeklinde pembe ya da kahverengi tonlarda olan kanamalardır. Hamilelikte kanama ise adet dönemine göre daha erken veya daha geç meydana gelebilir ve genelde renk açık kırmızı veya koyu kahverengidir.
Üstüne görme, genellikle ağrısız atlatılır ve 24-48 saat içinde sona erer. Hamilelikte kanama ise ağrılı olabilir ve daha uzun sürebilir. Üstüne görme, bebeğin rahim duvarına tutunması sırasında meydana gelen fizyolojik bir durumdur ve bebeğe zarar vermez. Hamilelikte kanama ise bebeğe veya anneye zarar verebilecek bir sorunun belirtisi olabilir.
Sağlıklı bir gebelik sürecinde yerleşme kanaması esnasında herhangi bir önlem almaya gerek yoktur. Kanamayı kendi haline bırakıp kendi kendine durmasını beklemelisiniz. Çoğu durumda, altınızda ped olması yeterlidir. Ancak kanamanın yoğunluğu pedinizin emebileceğinden fazla olduğu durumda bu kanama, yerleşme kanamasından ziyade düşük, dış gebelik, mol gebeliği gibi ciddi sorunların işareti olabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktorunuza danışınız.
Yerleşme kanaması, âdet kanamasıyla karıştırılabilir. Bu kanama, adet döneminizin başladığını zannettiğiniz zamanda ortaya çıkabilir. Yani, yerleşme kanamasının belirli bir zamanı yoktur ama yumurta döllenmesinden 6 ila 12 gün sonra olabilir. Genelde, kadınlar yerleşme kanaması yaşadıktan sonra hamilelik testi yapmazlar ve bir sonraki adet dönemlerine gelene kadar hamile olduklarını fark etmezler.
Üstüne görme, genelde kısa ve hafif bir kanama şeklinde gerçekleşir. Bu kanama çoğunlukla 1-2 gün içinde biter. Fakat bazen birkaç saatte de kesildiği durumlar olmasına karşın bu kanama 3 günden daha uzun da sürebilir. Kanamanın ne kadar devam ettiği, embriyonun rahime yerleşirken kaç tane kan damarını etkilediğine göre değişir.
Hayır, hamilelikte adet görülmez, ancak gebelikte kanama olabilir. Bu kanama, hamileliğin ilk zamanlarında bebeğin rahim duvarına tutunması sırasında meydana gelen yerleşme kanaması, gebelikte düşük yapma riski, dış gebelik, doğum kontrolü sonrası hormon değişikliği veya başka nedenlerden kaynaklanabilir. Bu kanamalar, âdet kanamasından farklı olarak daha az miktarda, daha açık renkte ve daha kısa süreli olabilir. Bazı kadınlar, bu kanamaları âdet kanamasıyla karıştırabilir ve hamile olduklarını fark etmeyebilir.
Hayır, üstüne görme kanaması genellikle 1-3 gün sürer. Bazı durumlarda, üstüne görme kanaması 10-15 gün de sürebilir, ancak bu durumda kanama miktarı çok azdır ve leke şeklindedir. Üstüne görme kanamasının miktarı ve süresi, embriyonun rahime tutunma aşamasında ne kadar kan damarı zarar gördüğüne bağlıdır.
Üstüne görmenin nedeni hareketlere bağlı olarak rahim iç duvarındaki kılcal damarların patlaması ve kanamasıdır. Üstüne görme olayı sadece gebe kalınması halinde görülür ve her gebelikte görülmez. Ancak hamilelikte üstüne görme yaşayanlar bütün hamile kadınları düşündüğümüz zaman yaklaşık %25’lik bir kesimi kapsar. O yüzden bu kanama hamileliğin olağan bir parçası olarak sayılır.