Gebelik, anne adaylarının vücudunda pek çok değişikliği beraberinde getirir. Vücut, çeşitli hormonal ve fiziksel değişiklikler yaşarken sağlık sorunları ile sık sık karşılaşılır. Bu sorunlar arasında şişkinlik, mide yanması gibi sindirim sorunları yaygındır. Özellikle demir takviyesi alan anne adayları koyu renkli dışkı ile karşılaşılabilir. Koyu renkli dışkı ile karşılaşan hastalarda karın ağrısı, ateş, baş dönmesi, bulantı gibi bazı belirtilerin varlığı incelenir. Peki, dışkı neden siyah olur? Hamilelikte demir ilacı dışkıyı siyah yapar mı? Tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Haydi başlayalım!
Melena olarak da adlandırılan koyu renkli dışkı, kötü hastalıkların habercisi olabilse de anne adaylarının hemen endişelenmemesi gereken bir durumdur. Gebelik sırasında vücutta farklı işlevlerle karşılaşılması tamamen normaldir. Hamilelikte karşılaşılan siyah dışkı; prenatal vitaminler, demir takviyeleri ve hatta koyu renkli besinlerin tüketimi gibi pek çok sebepten kaynaklanabilir. Bu durum, çoğunlukla demir takviyesi alan anne adaylarının başına gelse de kabızlık, tüketilen yiyeceklerin çeşidi veya kullanılan bazı ilaçlar da koyu renkli dışkıya sebep olabilir. Yine de bu durumun, enfeksiyon ya da iç kanama gibi ciddi durumlara işaret edebileceği unutulmamalıdır. Bundan dolayı siyah dışkı hafife alınmamalıdır. Eğer karın ağrısı, baş dönmesi, ateş, mide bulantısı, baş ağrısı, böbrek ağrısı, bilinç bulanıklığı gibi bazı belirtiler yaşıyorsanız mutlaka bir doktorla görüşmelisiniz.
Hamilelikle birlikte gelen fizyolojik etkilerle birlikte meydana gelen sağlık sorunları oldukça yaygındır. Bunlardan biri olan siyah dışkı pek çok anne adayını zamanında endişelenmiştir. Hamilelikte koyu renkli dışkının farklı sebepleri olabilir. İşte bunlardan bazıları:
Hamilelik sürecinde kansızlığa veya düşük kırmızı kan hücresi sayısına sık rastlanır. Doktorlar, bu eksikliği tedavi etmek için genellikle gebelikte kullanılması güvenli olan demir takviyelerini önerirler. Demir ilaçlarının içerdiği demir türlerinden bazıları vücut tarafından kolaylıkla sindirilemez. Bu demir ilaçları çoğunlukla demir sülfat veya demirli glukonat içeren haplardır. Yan etkiler arasında kabızlık ve siyah dışkının yanında mide ekşimesi, karın ağrısı, bulantı bulunur. Demir takviyelerinden kaynaklanan siyah dışkı ile karşılaşıldığında doktorlar; karaciğer, kırmızı et, ıspanak vb. yeşil yapraklı sebzeler gibi demir açısından zengin besinlerden oluşan bir diyet planlayarak demir eksikliğini doğal yoldan giderme yoluna gidebilir.
Hamilelikte karşılaşılan siyah dışkının karanlık yüzü bağırsaklarda, midede veya üst sindirim sistemi yollarında meydana gelen kanama olabilir. Bağırsak kanamalarından dolayı dışkı katran gibi koyu bir renk alabilir ve ağır kokulu hale dönebilir. Hamilelikte karşılaşılan bu kanamaların yaygın kaynakları; gastrit, mide kanaması, bağırsaklara giden kanın yetersizliği ve özofagusun yırtılmasıdır. Bu nedenle gebelikte koyu dışkılama söz konusu olduğunda doktora giderek bu ihtimalleri kontrol etmek en doğrusu olacaktır.
Hamilelikte siyah dışkının sebeplerinden birisi de tüketilen yiyeceklerdir. Özellikle yaban mersini, meyan kökü, üzüm suyu, pancar gibi bazı besinlerin dışkıyı koyulaştırdığı bilinen bir gerçektir. Bu besinlerin yanında, mavi ve siyah gibi koyu renkli gıda boyaları da koyu renkli dışkılamaya yol açabilir. Böyle durumlarda dışkıda oluşan koyu renk, beslenme düzenlenip belirli gıdaların tüketimi azaltıldığında geçer. Dışkıda siyah renge sebep olan besinlerin tespit edilmesi ve size özel bir diyet düzenlenmesi için doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Son olarak bazı ilaçlar, yan etki olarak dışkının koyu renge dönmesine sebep olabilir. Özellikle mide rahatsızlıklarının tedavisi için kullanılan çeşitli antasit türevleri dışkının koyulaşmasını sağlar. Reçetesiz satılan ilaçların kullanılması, özellikle gebelik döneminde, tehlikeli olabilir. Bu nedenle, hamilelik süresince doktora danışılmadan asla reçetesiz ilaç kullanılmamalı ve olası bir yan etki ihtimalinde doktorla görüşülmelidir.
Hamilelikte siyah renk dışkı ile karşılaşıldığında doktorlar, öncelikle hastanın fiziksel ve tıbbi geçmişini incelerler. Eğer bu bilgiler durumun sebebini açıklamıyorsa kan testi, gaita tahlili, röntgen gibi testler istenebilir. Bu testlerden sonra yine bir sonuç elde edilemezse, bu sefer endoskopi yapılabilir. Endoskopi, bir uzmanın içinde kamera takılı bir tüpü hastanın yemek borusundan geçirmesi işlemidir. İçinde kamera takılı olan bu tüp, sindirim sisteminin içinden geçerek görüntü alır ve sorunun sebebi tespit edilmeye çalışılır. Aynı zamanda, kolon enfeksiyonları ya da kolon kanseri gibi ihtimallerden şüpheleniliyorsa kolonoskopi de yapılabilir.
Öncelikle, hamilelikte siyah dışkı fark edildiğinde hemen panik yapılmamalıdır. Siyah dışkı, demir takviyeleri ve diğer ilaçlardan kaynaklanıyor olabilse de durumu her ihtimale karşı doktorla paylaşmak en doğrusudur. Eğer aldığınız ilaçlardan siyah dışkı yapması ihtimalinden şüphelendiğiniz ilaçlar varsa bunları doktorunuzla paylaşmalısınız. Koyu renkli dışkı, tüketilen besinlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu noktada, son günlerde tükettiğiniz yiyecekleri gözden geçirmek en doğrusu olacaktır. Son olarak, durumu gözlemlemeye devam edilmelidir. Siyah dışkının ne kadar süre devam ettiği, renklerdeki değişimler gibi faktörleri doktorla paylaşmak da faydalı olabilir. Ayrıca, acil durumlar için dikkatli olunmalıdır. Hamilelikte siyah dışkı her ne kadar yaygın olsa da ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Ciddi kanama, şiddetli karın ağrısı ya da başka semptomlar yaşanıyorsa hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Gebelikte siyah dışkı ile karşılaşıldığında önce bir doktor ile görüşülmelidir. Doktor bazı testler isteyebilir, belki bazı ilaçları kesebilir. Ancak, eğer doktor durumun geçici bir şey olduğunu ve zamanla geçeceğini söylerse bu sürede yapabileceğiniz bazı tavsiyelerimiz var.
Sebze ve meyveler gibi lif açısından zengin gıdalarla beslenmeniz; kanama, kabızlık ve hemoroit riskleri azaltarak dışkının siyaha dönmesini engeller.
Hem sağlıklı bir hamilelik süreci için hem de siyah dışkıyı engellemek için günde 8-12 su bardağı su içmelisiniz. Bol su tüketimi, bedeninizin toksinlerinden arınarak dışkınızın koyu renge dönmesini önler. Suyun yanında taze meyve suları da iyi birer alternatif olabilir.
Anti-inflamatuar ilaçların hamilelikte uzun süreli ve aşırı kullanımı koyu renkli dışkı görmenize sebep olabilir. Bu durumda doktorunuza ilaçların kullanımı ile ilgili danışmalısınız.
Hamilelik süresince siyah dışkı ile karşılaşıldığında en doğrusu ilk olarak doktorla görüşmek olacaktır. Bu şekilde, olası nedenler ve tedaviler belirlenebilir. Gelin şimdi olası tedavileri inceleyelim!
Siyah dışkının en yaygın sebeplerinden birisi, demir takviyeleridir. Bazı demir türevleri kolayca sindirilemediğinden dışkıda koyulaşmaya neden olabilir. Bu durumda doktor farklı demir ilaçlarını tavsiye edebilir ya da doğal yollardan demir alımını artırabilir.
Durum, koyu renkli gıdaların ya da gıda boyalarının tüketiminden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda, son günlerde tüketilen gıdalar tespit edilerek uygun bir beslenme düzeni oluşturulur ve ilerleyen günlerde dışkının durumu incelenir.
Son olarak, siyah dışkının yanında başka semptomlar görülüyorsa doktorla görüşülür. Doktor; sorunun tespiti için röntgen, dışkı testi, kan testi gibi pek çok testten endoskopiye kadar pek çok seçeneğe sahiptir. Ardından, durumun kaynağına göre bir tedavi uygulayacaktır.
Dışkının siyah olmasının sebebi; kullandığınız ilaçlar, demir takviyeleri, beslenme rutininiz gibi çeşitli seçeneklerden biri olabileceği gibi sindirim sistemi kanamaları gibi ciddi durumlar da olabilir. Bu noktada en doğrusu, doktor ile görüşüp olası sebepleri incelemektir.
Hamilelikte dışkı rengi koyu kahverengi veya yeşil renkte olabilir. Tüketilen farklı besinler, alınan demir takviyeleri veya diğer faktörler de hamilelikte kaka rengini değiştirebilir. Ancak, siyah veya parlak kırmızı gibi anormal dışkı renkleri görülüyorsa doktorla görüşülmelidir.
Yeşil kaka bir hamilelik belirtisi değildir. Hamilelik sırasında kaka rengi normalden farklı renklere değişim gösterebilir. Bu durumun sebebi, çeşitli besinlerin tüketimi veya sindirim sistemindeki birtakım farklılıklar olabilir. Ancak, herhangi bir dışkı rengi hamilelik belirtisi değildir.
Demir ilacı, dışkının rengini siyaha dönüştürebilir. Özellikle hamilelik sürecinde daha fazla kullanılan demir takviyeleri dışkının rengini koyulaştırarak anne adaylarının paniklemesine sebep olabilir. Bu durum genellikle normal olsa da başka semptomlar da görülüyorsa doktorla görüşülmelidir.