Gebelikte Suyun Fazla Olması (Polihidramnios) Nedir?

Gebelikte Suyun Fazla Olması (Polihidramnios) Nedir?

Gebelikte bebek anne karnında su içinde gelişir. İçinde bulunduğu bu suya amniyotik sıvı adı verilir. Bebeğinizin gelişimi için son derece önemli olan amniyotik sıvının miktarı çok önemlidir. Gebelikte amniyotik sıvının çok ya da az olması çeşitli problemlere yol açabilir. Hamilelikte suyun fazla olmasının etkilerini keşfetmek için içeriğimiz okuyabilirsiniz.

Gebelikte Çok Fazla Suyunuzun Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Fazla suya sahip kadınların çoğu herhangi bir semptom göstermez. Bu yüzden fark edilmesi başta zor olabilir. Eğer fazla amniyotik sıvınız varsa uterusunuz organlarınıza ve ciğerlerinize baskı yapabilir. Bu da sizi nefes darlığı ve karın ağrısı gibi belirtilerle baş başa bırakabilir. Ayrıca yaşayabileceğiniz diğer semptomlar şunlardır:

-Karında daralma hissetme

-Mide bozulması ve sindirim rahatsızlıkları

-Kabızlık

-Daha az işemek

-Kalça, bacak, bile ve ayaklarda şişme

-Vulvanın şişmesi

Bu tarz belirtiler aynı zamanda hamileliğin çeşitli dönemlerinde çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bu yüzden diğer kondisyonlarla karıştırılıp amniyotik sıvının fazla olması göz ardı edilebilir.

Doktorunuz amniyotik sıvının fazla olduğundan şüphelenirse su miktarını ölçmek için ultrason kullanacaktır. Amniyotik sıvıyı ölçmenin 2 yolu bulunmaktadır: AFI (Amniyotik Sıvı İndeksi – Amniotic Fluid Index) ve MVP (Maksimum Dikey Cep – Maximum Vertical Pocket).

AFI yapılırken uterus hayali çizgilerle 4 bölüme ayrılır. Her bölümün derinliği ayrı şekilde ölçülür. Ardından tüm sonuçlar toplanır ve toplam derinlik keşfedilir. AFI için normal seviyele 8 – 18 cm’dir. Bu seviyenin üstünde bulunması genellikle Polihidramnios anlamına gelir. Elbette AFI tek başına %100 belirleyici bir yöntem değildir. Bu yüzden doktorunuz fazladan testler ve araştırmalar yapmak isteyebilir.

MVP yapılırken ise amniyotik kese ve bebek arasındaki mesafe dikey olarak ölçülür. MVP sonuçları 2 – 8 cm arasında olabilir. Elbette MVP tek başına kesin belirleyici bir yöntem değildir. Bu yüzden doktorunuz farklı testler de yapmak isteyebilir.

Doktor Annenin Karnını Kontrol Ediyor

Bebeğin Suyunun Fazla Olması Hangi Hamilelik Problemlerine Yol Açabilir?

Bebeğin fazla suya sahip olması birçok gebelik komplikasyonuna yol açabilir. Bu gebelik komplikasyonlarının bazıları şunlardır:

-Erken doğum

-Suyun gelmesi ama doğumun başlamaması (PROM)

-Plasentanın rahimden ayrılması

-Ölü doğum

-Doğumdan sonra aşırı kanama

-Bebeğin yanlış pozisyona geçmesi ve doğumun sezaryene zorlanması

-Doğumda ciddi solunum problemleri

-Uterusun esnemesi ve kasılamaması

-Dolanmış göbek kordonu

-Bebeğin aşırı kilolu doğması

-Bebeğin doğarken omuzlarının takılması

-Çeşitli doğum kusurları

Eğer amniyotik sıvı fazlalığı yaşıyorsanız doktorunuz sizi ve bebeğinizi çok yakında takip edecektir. Bu süreçte negatif durumlar olmaması için çeşitli testler yapılabilir.

Doktor Hamile Kadınla Konuşuyor

Gebelikte Suyun Fazla Olmasının (Polihidramnios) Sebepleri

Hamilelikte su seviyelerinin fazla olmasının sebebi, vakaların yarısından fazlasında sebepsiz olarak belirtilmiştir. Yani bu durumun tetiklenmesini asıl sağlayan durum hakkında yeterince bilgi yoktur. Tüm sebepler bilinmese de bazı bilinen sebepler şunlardır:

-Bebek sindirim ve solunum yollarında doğum kusurlarının oluşması

-Diyabet

-Kan uyuşmazlığı

-TTTS -  İkizden ikize transfüzyon sendromu

-Bebekte kalp ritim bozuklukları

-Bebeğin enfeksiyona yakalanması

-Plasenta problemleri

-Anemi

Gebelikte Suyun Fazla Olmasının (Polihidramnios) Tedavileri

Polihidramnios oluştuğunda doktorunuz öncelikle testler yapıp sebebini araştırır. Çeşitli doğum kusurları ve ikiz transfüzyon sendromu gibi durumlar aranır. Bunun dışında amniyosentez testi yapılır ve amniyotik sıvı değerleri test edilir.

Vakaların çoğunda polihidramnios kendi kendine geçer. Diğer zamanlarda altta yatan sorunun çözülmesi gerekir. Örneğin bebeğin kalp ritim bozukluğu varsa ilaç tedavisiyle bu durumu düzeltebilirsiniz.

Her polihidramnios vakası kendisine özeldir. Bu yüzden anne adaylarının ortak bir şekilde yararlanacağı tek bir tedavi yoktur. Kendiniz için en iyi tedavi yöntemini doktorunuzla konuşarak kararlaştırmalısınız.

Karnı Ağrıyan Hamile Kadın

Gebelikte Suyun Fazla Olması (Polihidramnios) Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bebeğin suyunun fazla olması durumunda ne yapılmalı?

Bebeğin suyu fazla ise doktorun detaylı test etmesi ve ona uygun tedavi yöntemine başlaması gerekir. En kısa sağlık uzmanınızla görüşün.

Bebeğin suyunun fazla olması neden olur?

Hamilelikte amniyotik sıvının fazla olmasının birçok nedeni olabilir. Annenin hastalığı, bebek gelişiminde oluşan kusurla ve kullanılan ilaçlar bu durumu ortaya çıkaran sebepler olabilirler.

Hamilelikte su fazlalığı nasıl geçer?

Hamilelikte su fazlalığı yaşanıyorsa geçmesi için en uygun tedaviyi doktorunuz belirleyecektir. Su geçmesinin tek bir ortak tedavisi bulunmamaktadır. Çünkü fazlalık su bulunması her annede farklı sebeplerden ötürü gerçekleşir.

Çok su içmek amniyon sıvısını arttırır mı?

Hayır. Su içmenin amniyon sıvısı ile hiçbir bağlantısı yoktur. Annenin sıvı tüketimini azaltmasının tek sonucu dehidrasyon olacaktır.