Hamilelik süreniz boyunca doktorunuz tarafından gerekli tıbbi bilgilendirmeye almanıza rağmen hala karnınızdaki bebeğinizin tam olarak neye benzediğini çıkaramıyorsanız meyvelerden yardım alabilirsiniz. Bebeğin hafta hafta gelişimi ve büyümesi genellikle meyveler referans alınarak anlatılır. Bunun için hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu ile ilgili karşılaştırma yaparak bebek hafta hafta hangi meyveye benzer sorusuna bu yazımızda görebilirsiniz.
Birinci trimester, hamileliğin ilk 12 haftasını kapsayan dönemdir. Bu dönemde bebeğin büyüklüğü hızla artar, ancak henüz çok küçüktür. Bu nedenle, meyve ve sebzeler ile bebek büyüklüğü karşılaştıralacak kadar büyük değildir.
Hamilelik, son adet döneminin başlangıcı olarak hesaplandığından, 1. hafta genellikle hamileliğin başında kabul edilmez. Bu dönemde döllenme gerçekleşir ve zigot adı verilen döllenmiş yumurta rahimde yerleşir. Zigot, gözle görülemeyecek kadar küçüktür ve meyve benzetmesi kullanılmaz.
Gebeliğin 3. haftasında bebeğin büyüklüğü, genellikle yaklaşık olarak çam fıstığı veya susam tohumu kadar olabilir. Bu nedenle, bebek genellikle çam fıstığı veya susam tohumuna benzetilir. Ancak, bu benzetme tam olarak doğru bir ölçüm değildir ve bebek gerçekte gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Gebelik sürecindeki bebeğin büyüklüğü hızla değişir ve haftalara göre meyve benzetmeleri de değişebilir.
Bu dönemde embriyo, yaklaşık olarak haşhaş tohumu kadar bir boyuta sahiptir ve gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Bebeğin organları ve sistemleri bu erken aşamada gelişmeye başlamaktadır. Genellikle gebeliğin 4. haftasında yaklaşık 1-2 mm civarında bir "haşhaş tohumu tanesi" benzetmesi kullanılarak ifade edilir.
Kütlesi henüz ölçülemeyecek kadar küçük olan bebeğin, gebeliğin 5. haftasında 3-4 mm boyutunda bir elma çekirdeğine benzemektedir. Gebeliğin bu aşamasında da bebeğin büyüklüğü hızla değişir ve organlarının gelişimi devam eder.
Yine gebeliğin bu aşamalarında bebeğin kilosundan bahsedemiyoruz. Ancak gebeliğin 6. haftasında bebeğin bir bezelye tanesine benzediğini söyleyebiliriz.
Gebeliğin 7. haftasında bebeğinizin boyutu 7-8 mm civarında bir yaban mersini tanesine benzemektedir.
Artık bebeğin kilosunun ölçülebildiği haftaya gelmiş bulunmaktayız. Bu haftada bebeğin anne karnındaki şekli 20 g ağırlığında ve 1.5 cm boyunda bir barbunya tanesine benzemektedir.
Gebeliğin 9. haftasında bebeğiniz 2 cm boyunda ve 27 g ağırlığında bir üzüm tanesine benzemektedir.
10. haftaya geldiğimizde bebeğinizi turunçgillerin en küçüğü olan bir kamkat gibi düşünebilirsiniz. Kamkat yaklaşık 3 cm boyunda ve 35 g ağırlığında olacaktır.
Her hafta irileşmeye devam eden bebeğiniz bu hafta, 4 cm boylarında ve 45 g ağırlığında tatlı bir incire benzemektedir.
Gebeliğin 12. haftasında bebeğiniz yaklaşık 5 cm boyunda, 58 g ağırlığında bir misket limona benzemektedir.
Birinci trimester dönemin son haftası olan 13. hafta gelmiş bulunmaktayız. Bu haftada bebeğiniz 6 cm boyunda, 73 g ağırlığında kabuklu tüm bir bezelyeye benzemektedir.
İkinci trimester, hamileliğin 13. haftasından 27. haftasına kadar olan dönemi kapsar. Bu dönemde anne karnında bebeğin boyu ve kilosu hızla artmaya devam eder ve daha belirgin bir şekle gelir.
Anne karnında hafta hafta bebek gelişimi 14. haftada anne karnında bebeğin boyutu ortalama 14 cm boyunda, 93 g ağırlığında sapsarı bir limona benzemektedir.
Gebeliğin 15. haftasında bebeğiniz yaklaşık 17 cm boyunda, 117 g ağırlığında kırmızı elmaya benzemektedir.
16. haftaya geldiğimizde bebeğiniz 18 cm boyunda ve 146 g ağırlığında egzotik bir meyve olan avokadoya benzemektedir.
Gebeliğin 17. haftasında bebeğiniz turp gibi sağlam. Bebeğiniz yaklaşık 20 cm boyunda ve 180 g ağırlığında bir turpa benzemektedir.
Bu haftada karnınızdaki bebeğiniz boyutları 22 cm ve 223 g olan tam dolmalık bir bibere benzemektedir.
19. haftaya geldiğimiz zaman bebeğiniz yaklaşık 24 cm ve 273 g boyutlarında adeta bir köy domatesine benzemektedir.
Hamileliğinizin 20. haftasında karnınızdaki bebeğiniz 25 cm boyunda, 331 g ağırlığında bir muza benzemektedir.
Geldik 21. haftaya! Bu haftada giderek irileşen bebeğiniz 27 cm boyunda, 399 g ağırlığında iri bir havuca benzemektedir.
22. haftaya geldiğimizde minik diye sevdiğiniz bebeğiniz artık minik olmaktan çıkmaya başlıyor. Bu haftada bebeğiniz 29 cm boyunda ve 476 g ağırlığında bir spagetti kabağına benzemektedir.
Hamileliğinizin 23. haftasında karnınızdaki bebeğiniz 30 cm boyunda, 567 g ağırlığında bir egzotik meyveler repertuarında yer alan greyfurta benzemektedir.
Hamileliğinizin 24. haftasında karnınızdaki bebeğiniz yaklaşık 32 cm ve 671 g boyutlarında bir mısır koçanına benzemektedir.
Artık bebeğiniz 25. haftada 34 cm boyunda, 785 g ağırlığında şalgam boyutuna ulaştı.
Gebeliğinizin 26. haftasında bebeğiniz yaklaşık 35 cm boyunda, 912 g ağırlığında yeşil mi yeşil bir soğana benzemektedir.
Üçüncü trimester dönemi hamilelikte 27. haftasından 41. haftasına kadar olan dönemi kapsadığından, bu dönemde anne karnındaki bebek kısmen büyük sebze ve meyvelere benzemektedir.
Artık büyük meyvelere benzetilmeye başlayan bebeğiniz 27. haftada 37 cm boyunda, 1056 g ağırlığında bir karnabahara benzemektedir.
Bu hafta sonunda nihayet 1211 g ağırlığına ulaşan bebeğiniz, 38 cm boyunda tam karnıyarıklık mosmor bir patlıcana benzemektedir.
Pek bilinmeyen meyveler arasında yer alan su kabağı, bu haftada tam da bebeğinizin benzeyeceği türden bir meyve. Su kabağının boyutları 39 cm ve 1379 g olmaktadır.
Bebeğinizi meyvelere benzettiğimiz bu yazımızda 30. haftanın sonunda bebeğiniz 40 cm boyunda ve 1560 g ağırlığında bir lahanaya benzemektedir.
Hamileliğinizin 31. haftasında bebeğiniz yaklaşık 41 cm boyunda, 1750 g ağırlığında koca bir hindistan cevizine benzemektedir.
32. haftaya geldiğimizde bebeğiniz büyümeye devam ediyor. Bu haftada bebeğiniz, boyu 43 cm, ağırlığı ise 1950 g olan bir Meksika turpu namı değer jicamaya benzemektedir.
Gebeliğinizin 33. haftasında karnınızdaki bebeğinizin ultrasondaki görüntüsü 44 cm boyunda, 2164 g ağırlığında bir ananasa benzemektedir.
34. haftada bebeğin boyu ve kilosu yaklaşık 45 cm ve 2377 g olan iri bir kavuna benzemektedir.
Gebeliğinizin 35. haftasında karnınızdaki bebeğinizin ultrasondaki görüntüsü 46 cm boyunda, 2594 g ağırlığında tatlı mı tatlı, sulu ve iri bir bal kavununa benzemektedir.
36. haftada bebeğiniz 48 cm boyunda ve 2812 g ağırlığında bir marul olarak karnınızı daha kuvvetli tekmeleyecektir.
37. haftada bebeğiniz 48 cm boyunda ve 3030 g ağırlığında bir pazıya benzemektedir.
38. haftada bebeğiniz sebze gillerden pırasa boyutunda. Bu pırasanın boyutları 49 cm ve 3234 g kadardır.
En sonunda, bebeğiniz yaz aylarının olmazsa olmazı bir karpuz boyutuna ulaştı. Bu haftada bebeğiniz 50 cm boyunda, 3434 g ağırlığında bir karpuza benzemektedir.
40 hafta hamileliğinizin sonunda bebeğiniz cadılar bayramının olmazsa olmazı bir balkabağı boyutuna ulaştı. Bu haftada bebeğiniz 51 cm boyunda, 3620 g ağırlığında bir balkabağına benzemektedir.
28 haftalık bir gebelikte, anne karnındaki bebeğin büyümesi hızla devam etmektedir. Bebek yaklaşık 37cm boyunda ve 1000g ağırlığında tam karnıyarıklık bir patlıcana benzemektedir.
9 haftalık bir bebek, gebeliğin erken dönemlerinde olduğu için henüz çok küçüktür ve organları hızla gelişmektedir. Bu aşamada bebeğin büyüklüğü ve görünümü, meyvelerle benzetilebilecek şekilde ifade edilemez. Bununla birlikte, bazı benzetmeler baz alınarak söylemek gerekirse 2cm boyunda ve 2g ağırlığında bir üzüm tanesine benzemektedir.
Anne karnındaki bebeğin organları, gebelik sürecinin farklı aşamalarında farklı zamanlarda oluşur. Ancak genel olarak, en son oluşan organlardan biri bebeğin akciğerleridir.
Bebeğin akciğerleri, gebeliğin son aylarında, üçüncü trimesterde hızla gelişir. Akciğerler, solunum fonksiyonunu yerine getirecek şekilde olgunlaşması için zaman alır. Bebek, doğumdan önce akciğerleriyle ilgili kritik aşamalardan geçer ve akciğerlerin olgunlaşması için bazı sinyaller alır. Bu süreçte, akciğerlerin yüzey alanı artar ve solunum için gereken maddeleri alabilecekleri bir yapı oluşur.
Anne karnındaki bebeğin hafta hafta gelişiminde 16. haftada bebeği, 11cm ve 100g olan bir avokadoya benzetebiliriz. Ancak, her gebelik farklı olduğu için bu benzetmeler tam olarak uymayabilir. Bebeğin büyüklüğü, anne sağlığı ve genetik faktörler gibi birçok etken, benzetmeleri etkileyebilir. Bu nedenle, meyve benzetmeleri sadece genel bir fikir vermek için kullanılmalıdır.