Bebeklerde Kırkını Uçurmanın Anlamı

Bebeklerde Kırkını Uçurmanın Anlamı

Bebek dünyaya geldiğinde anne ve bebek için yeni bir dönem başlar. Lohusalık dönemi olarak bilinen bu dönem, doğumdan sonraki altı hafta sürer ve her iki taraf için de özel bakım gerektirir. Bu aşamada anne ve bebek yaklaşık 40 gün yalnız bırakılmamalıdır.

Doğum sonrası dönemde, annenin psikolojik iyilik halinin ön planda tutulması ve yenidoğanın bakımına yardımcı olunması çok önemlidir. Bunun nedeni, annenin vücudunun hamilelik sırasında önemli bir fiziksel ve hormonsal dönüşüm geçirmesi ve iyileşmesi için zamana ihtiyaç duymasıdır.

Bebek büyüyüp geliştikçe annesiyle yakın bir bağ kurmaya odaklanır. Lohusalık dönemi sona erdiğinde, yeni doğan bebek onuruna 40 uçurma olarak bilinen özel bir etkinlik düzenlenir. Bu tören, anne ve bebeğin birlikte geçirdikleri ilk altı haftanın sonunu ifade eder ve çeşitli yararlar sağladığına inanılır. "Kırk çıkarma" ifadesi, insanlar tarafından bu önemli anı işaretlemek için yaygın olarak kullanılır.

Bebeklerde kırk çıkarma veya kırk uçurma seremonisi nedir ve nasıl yapılır gibi sorular aklınızda dolanıyorsa, kırk çıkarma hakkında aradığınız bütün bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.

Ebeveyn durumuna bakılmaksızın çoğu kişinin kırk gün çıkarma uygulamasına ilişkin doğru ya da yanlış bilgilere rastlamış olması kuvvetle muhtemeldir. Bazı kişiler bu inancı dinle ilişkilendirirken, diğerleri onu manevi avantajlar sağlayan eski bir gelenek olarak görüyor. Bu kavram tam olarak neyi içeriyor?

Yeni annelerin ve bebeklerinin doğumdan sonra 40 gün boyunca evlerinden çıkmamaları ve dinlenmeleri gerektiğini öneren kırk çıkarma uygulaması, günümüzde tıbbi düzenlemeler nedeniyle tam olarak uygulanamamaktadır. Ancak 40. günde anne ve bebek geleneksel olarak bu inziva döneminin bitişini kutlamak için özel bir banyo yaparlar. Bu hamam, bebeğin ilk kez dışarı çıkmasını simgelemesi ve dini ritüeller ve dualar eşliğinde yapılması açısından önemlidir.

Mutlu Anne ve Yeni Doğan Bebeği

Bebeklerde Kırk Çıkarma Nedenleri

Günümüzde önemli sayıda birey, yeni doğanlar için eski bir geleneğin uygulanmasına karşı çıkmakta ve bunu sürdürmeyi gerekli görmemektedir. Bununla birlikte, kırk uçurma veya kırk çıkarma ritüeli geleneği geçmişte tasarlanmıştır ve altında yatan temel gerekçeleri de içermektedir.

Bir anne için doğum sonrası iyileşme süreci tipik olarak yaklaşık 40 gün sürer. Bu süre zarfında vücudunu iyileştirmeye, dinlenmeye ve gücünü geri kazanmaya odaklanır. Bu dönem genellikle anne tamamen iyileştiğinde kutlanır. Aynı şekilde yeni doğan bir bebeğin de yeni çevresine alışması ve rahim dışındaki hayata uyum sağlaması yaklaşık 40 gün sürer. Bu süre zarfında bebeğin gelişmesi için temiz ve güvenli bir ortam sağlamak önemlidir. Bu gelenek, bebeğin dünyayla tanışmasını işaret eder ve ilk deneyimlerini kutlar. Hem anne hem de bebek, doğumdan sonraki ilk 40 gün boyunca hastalık ve enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır. Bu gelenek, potansiyel hastalık kaynaklarını ortadan kaldırarak ve genel sağlık ve esenliği teşvik ederek onları korumaya yardımcı olur.

Bebeklerde Kırk Çıkarma Yapılışı

Asırlardır kültürümüzde olan bir gelenek olan bebeğin kırkını çıkarma geleneği gerek çeşitli coğrafyalara yayılmasıyla gerek de zaman içerisinde gelişmesi ile birtakım değişikliklere maruz kalmıştır. Bu nedenle bebeklerde kırk uçurma geleneği yerine getirilirken uygulanan birçok farklı yöntemler ve törenler vardır.

Aslına bakılacak olursa "bebeğin kırkı" kavramı yoktur. Doğum sonrası dönemi yaşayan ve “kırk” dönemine ulaşan aslında annedir. Geleneksel inanışlar, yeni doğan bebeğin ve annenin bu döneme sağlıklı bir şekilde ulaşmasının kutlanması gerektiğine inanır. Bebeklerde kırk çıkarma geleneğinin nedenlerini incelediğimize göre bebeklerde kırk uçurma geleneği nasıl uygulanır konusunu inceleyelim.

Genellikle ailenin en büyüklerinden ve en deneyimlilerinden, babaanne veya anneanne gibi, bir aile büyüğünden “kırklama annesi” olması istenir. Seçilen kırklama annesi hem anneye hem de bebeğe banyo yaptırmakla görevlendirilir. Kırklama annesi önce bebeği, sonrasında da anneyi sudan kırk tas su alarak yıkar. Kırk tas su hem anneye hem de bebeğe dökülürken çeşitli dualar okunur. Banyodan sonra anneye ve bebeğe temiz kıyafetler giydirilerek anne ve bebek hazırlanır.

Kırk çıkarma geleneğinin banyo yapma kısmı bittikten sonra anne ve bebek yedi ev gezmesine gider. Kırk uçurma geleneğinin ev gezme kısmı, bu geleneğin günümüz koşullarıyla değişen kısımlarından birisidir. Eskiden yedi ev gezmesi tek günde yedi farklı kapı gezmeyi kapsarken, günümüzde bunu yapmak anne ve bebek için oldukça yorucu olabileceği için yalnızca hatırı sayılır aile büyüklerinin ziyaret edilmesi yeterli olarak görünmüştür. Ziyaret edilen evlerdeki kişiler bebeğe pirinç, un, şeker, yumurta ve bozuk para gibi türlü türlü küçük hediyeleri hoş bir şekilde takdim eder ve kırk çıkarma merasimi tamamlanmış olur. Bazı geleneklerde kırkı uçurma merasiminde bütün aile yakınları eve çağırılarak kırk mevlidi de yapılmaktadır.

Anne Sandalyede Otururken Çocuğuyla Oynuyor

Kırk Uçurma Adetleri Nelerdir?

Kırk uçurmada; kırk uçurma sepeti, kırk uçurma banyosu, 7 ev gezmesi gibi gerçekleştirilen birçok adet vardır. 

Kırk Uçurma Sepeti

Kırk çıkarma sepeti, köklü bir geçmişe sahiptir ve geleneksel değer taşır. Günümüzde bebeklere hazırlanan ve bebeğin 40 günü dolduktan sonra yapılan kırk uçurma gezisinde annenin 7 ev ziyaretinde kendisine verilen hediyelerden oluşur. Kırk uçurma gezisinde, anne ve bebek toplamda yedi farklı evi ziyaret eder, bu evlerde yapılan ziyaretlerde, anneye geleneksel olarak yarım bardak su ikram edilir ve annenin bu suyu bitirmesiyle birlikte sütünün bol olması dilenir. Ardından, bebeğe geçmişte küçük bezlere sarılıp verilen ancak günümüzde genellikle kırk uçurma sepeti şeklinde hazırlanan kırk uçurma hediyeleri sunulur. Eskiden kullanılan yedi parçalık hediyeler arasında şeker, un, pirinç, yumurta, bozuk para, tuz ve pamuk yer alırdı ve her bir parça, farklı bir anlam taşır; bebeğin hayatında bolluk, sağlık, refah, uzun ömür gibi dilekleri temsil ederdi. 

Ancak günümüzde kırk uçurma sepetlerine ek olarak ip, kahve, Kuran, sabun, ekmek, çörek otu, nazar boncuğu gibi farklı hediyeler de ekleniyor. Kırk uçurma sepetleri, anne ve bebeğin ziyaret ettiği evlerde bir nevi bereketi, sağlığı ve mutluluğu temsil ediyor ve bu sepetler, ailelerin sevgi ve iyi dileklerini yansıtan aynı zamanda bir bağış ve cömertlik göstergesi olarak da kabul edilen sembolik hediyeler içeriyor. Kırk uçurma sepeti geleneği, geçmişten günümüze aktarılan ve toplumsal bir dayanışmayı simgeleyen önemli bir adettir ve bu adet, anne ve bebeğin sağlığına ve mutluluğuna yönelik dilekleri içerirken, aynı zamanda aile, komşular ve yakın çevre arasında bir birliktelik ve destek duygusunu güçlendirir.

7 Ev Gezmesi

Kırk uçurma banyosunun ardından, anne ve bebeği yeni kıyafetlerini giyerek kırk uçurma gezisi için hazırlanırlar ve özellikle anneanne, babaanne gibi ailenin büyüklerini mümkünse mutlaka içeren toplam 7 evi ziyaret ederler. İnanışa göre evlerin seçimi önemlidir çünkü gidilen evlerdeki ferahlık, bereket ve sağlık, çocuğun geleceğinin de aynı şekilde olmasını sağlar. Bu sebeple 7 ev ziyaretlerinin bu doğrultuda seçilmesi gerektiğine inanılır. Bebeğin sağlıklı büyümesini ve beslenmesini desteklemek amacıyla gerçekleştirilen kırk uçurma gezisi sırasında her ziyaret edilen evde, anneye yarım bardak kadar su ikram edilir ve bu suyun, anne sütünü bol hale getireceğine inanılır çünkü annenin sütünün bol olması, bebeğin beslenmesi ve gelişimi için büyük bir önem taşır.

Kırk uçurma gezisi sırasında gerçekleştirilen bir diğer ritüel ise özenle hazırlanan ve içerisinde çeşitli sembolik hediyeleri barındıran kırk çıkarma sepetindeki minik hediyelerin bebeğe verilmesidir. Eskiden bu hediyeler küçük bezlere sarılarak verilirmiş ancak günümüzde genellikle özel olarak tasarlanmış sepetlerin tercih edildiğini söyleyebiliriz. Kırk çıkarma sepetinde yer alabilecek hediyeler arasında şeker, un, pirinç, yumurta, bozuk para ve pamuk gibi bolluk, bereket ve sağlığı sembolize eden bazı geleneksel hediyeler bulunur. Bunların yanı sıra, kırk uçurma sepetine eklenen hediyeler arasında ip, kahve, Kuran, sabun, ekmek, çörek otu, nazar boncuğu gibi farklı hediyeler de yer alabilir ancak ne olursa olsun her bir hediye, bebeğin geleceği için yapılan dilekleri ve duaları ifade etmelidir. Kırk uçurma gezisi, anne ve bebeğin yeni bir döneme geçişini kutlamak ve onların toplumun desteğini hissetmesi için önemli bir adettir. Bu geziler, aile, komşular ve yakın çevre arasında bir dayanışma ve sevgi bağını güçlendirirken aynı zamanda, anne ve bebeğin sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir hayat sürmesine yönelik toplumsal bir dileği temsil eder.

Bebeklerde Kırk Banyosu

Kırk banyosu geleneği hem anneyi hem de bebeği yıkamak için farklı maddelerle harmanlanarak hazırlanmış su kullanmayı içerir. Bu yıkamanın nasıl yapılması gerektiğini belirleyen farklı gelenekler vardır. Öncelikle sabahın erken saatlerinde anne ve bebek uyandırılır. Kırklama annesi olarak seçilen aile büyüğü, eve gelirken kimsenin basmadığı yerden kırk ayrı taş toplar. Eğer kırk taş toplama gibi bir imkân yoksa kırk tane fasulye ya da buğday tanesi de kullanılabilir.

Kırklama annesi, kırk çıkarmada kullanılacak banyo suyunu hazırlar. Bu özel banyonun içine taş, buğday, gümüş, altın, çeşitli mevsim çiçekleri, güller ve nazar boncuğu atılır. Suya atılacak bütün malzemelerin anne ve bebeğin sağlığı düşünülerek dezenfekte edilmesi oldukça önemlidir. Banyo suyunu hazırladıktan sonra kırklama annesi abdestini alır ve bebeğe hazırlanan sudan kırk tas döker. Su dökülürken çeşitli dualar okunur ve “Su aşağı, boyu yukarı olsun. Ömrü de su gibi uzun olsun!” gibi iyi dileklerle dolu sözler söylenir. Ardından hazırlanmış aynı banyo suyu ile anneye 40 tas su dökülür ve kırklama işleminin sonuna gelinir.

Anne Kollarındaki Çocuğu Seviyor

Bebeklerde Kırk Uçurma Malzemeleri

Bebeklerde kırk çıkarma töreni ne kadar önemliyse kırk çıkarma banyosu hazırlanırken içine konulan malzemeler de bir o kadar önemlidir. İnanışlara göre kırk çıkarma banyosunu hazırlarken suya koyduğunuz her bir malzemenin bir anlamı vardır ve bu malzemelerin konulma amaçları birbirinden farklıdır. Kırk çıkarma banyosuna genellikle konulan malzemelere aşağıdaki listede yer verdik:

Altın: Güneşi temsil eder ve bebeğin hayatının ve geleceğinin aydınlık olması dileklerini içerir.

Gümüş: Ayı temsil eder ve bebeğin hayatının iyiliklerle dolu olması dileklerini içerir.

Bozuk Para: Bebeğin ileride bol kazançları olması dileklerini taşır.

Gül Yaprakları: Bebek güzel koksun diye eklenir.

Mevsim Çiçekleri: Gül yaprakları gibi, bebeğin güzel kokması için eklenir.

Nazar Boncuğu: Bebeğin nazardan korunması için eklenir.

Kırk Banyosunda Verilen Hediye Anlamları

Kırklama banyosu yapıldıktan sonra gezilen yedi hanede, hane üyelerinin bebeğe çeşitli hediyeler vermesi de gelenekler arasındadır. Kırklama banyosuna atılan malzemeler gibi, bu hanelerde bebeğe takdim edilen hediyelerin de birbirinden farklı anlamları ve amaçları vardır. Aşağıdaki listede kırklama ziyaretine gelen bebeklere verebileceğiniz ya da bebeğinize takılan hediyelerin anlamlarını ve amaçlarını sizler için listeledik.

Tuz: Bebeğin hayatı bereketli olsun, hayatı boyunca tadı tuzu yerinde olsun.

Şeker: Bebeğin ağzının tadı hiç bozulmasın.

Pirinç: Bebeğin hayatı bolluk bereket içinde geçsin.

Yumurta: Bebek hayatı boyunca sağlıklı olsun.

Un: Saçları un gibi beyaz, ömrü uzun olsun.

 

Kırk Çıkarma Geleneği

Kırk çıkarma veya kırk uçurma geleneği her ne kadar İslam dünyasından geldiği düşünülen bir gelenek olsa da aslında kırk uçurma töreninin dinde herhangi bir yeri yoktur. İslam’da bebeklerde kırk uçurma törenine ait hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Ancak hem bilim insanlarının hem de din adamların hemfikir olduğu bir konu varsa o da kırk çıkarma töreninin bir gelenek olmasıdır.

Bebeklerde kırk uçurmanın herhangi bir dini yükümlülüğü olmadığı gibi bilimsel açıdan da bakıldığında yapılması zorunlu olan bir tören değildir. Ancak doğumdan sonraki ilk kırk gün dolana kadar hem anne hem bebek çeşitli mikroplara ve hastalıları hiç olmadıkları kadar açıktırlar ve hem annenin hem de bebeğin bağışıklık sistemleri bu hastalıklarla mücadele edebilecek kadar güçlü değildir. Bu nedenle bu ilk kırk gün sürecinde anne ve bebeğin evde kalıp kendilerini hastalıklara karşı olabildiğince korumaları oldukça önemlidir. Kırk çıkarma banyosunun yanında eğer istenilirse “yarı kırk” isimli yirminci günde yapılan banyo ve gezme töreni de gerçekleştirilebilir.

Bebeklerde Kırk Çıkarma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

40 Yıkaması Nasıl Yapılır?

40 yıkaması kırklama annesi tarafından özel hazırlanmış bir su ile yapılır.

Diyanet Bebeğin Kırkı Nasıl Çıkarılır?

Bebeğin kırkını çıkarma konusunda diyanetin herhangi bir açıklaması yoktur.

Kırk Çıkarmada Ne Konulur?

Kırk çıkarma banyosuna altın, gümüş, gül, bozuk para gibi çeşitli malzemeler konulur.

40 Banyosu Ne Zaman Yapılır?

Kırk banyosu bebeğin doğumundan 40 gün sonra yapılır.