Mercimek, olağanüstü besin içeriği ve köfte, püre ve çorba gibi pek çok alternatif sunumu olması nedeniyle bebek beslenmesi alanında önemli bir konuma sahiptir. Bebeğinizin mercimek bazlı tariflerin faydalarından yararlanmasını ve onun beslenme düzenine bu son derece yararlı bakliyatı eklemek istiyorsanız keşfedip not edebileceğiniz leziz tarifleri bu içeriğimizde derledik.
Mercimeği bebeğiniz tanıtmak için 8. aya kadar beklemeniz önerilir. Bunun bir nedeni de kendine özgü dokusundan kaynaklanmaktadır. Bir baklagil olan mercimek, çorba olarak hazırlandığında bile pütürlü yapısını koruyabilir. Bu nedenle, sindirim sistemlerinin daha karmaşık dokularla başa çıkmak için daha iyi donanıma sahip olduğu daha sonraki bir aşamada bebeklere mercimek vermenin daha güvenli olduğu düşünülmektedir.
Bebeklere mercimeği ilk kez tanıtmak için çeşitli tarifler mevcuttur. Mercimeği ne zaman tanıtacağınızı belirlerken bebeğin gelişim aşamasını dikkate almak önemlidir. Bebekler büyüdükçe beslenme düzenlerinde de hızlı değişiklikler yaşamaya daha kolay alışabilir duruma gelirler. Tipik olarak bebeklere mercimek yedirmeye 8 aylık olduklarında başlamak, bu yaşta mideleri katı gıdaları daha verimli sindirebilecek kadar gelişmiş olacağı için güvenlidir.
Mercimeğin bebeklere sunduğu sayısız fayda vardır. Protein, demir, folik asit, B vitaminleri ve mineraller gibi temel besin değerlerini içeren zengin yapısı nedeniyle sağlıklı bir beslenmenin hayati bileşenleri arasında gösterilebilir.
Aslında besin değerleri, protein içeriği açısından kırmızı ete, karbonhidrat açısından ise buğday ekmeğine yakındır. Mercimek ayrıca güçlü antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de önemli bir rol oynar. Ek olarak, yüksek lif içeriği sindirim sistemi sağlığını destekleyeceği için kabızlığa karşı koruma sağlar.
Mercimeği bebeğin beslenmesine dahil etmenin avantajları gerçekten sınırsızdır denecek kadar fazladır. Ayrıca mercimeğin tahıllarla bir arada tüketilmesi gerektiğine dikkat etmek önemlidir. Mercimek tahıllarla birleştirildiğinde, yıpranmış dokuların onarılması için gerekli olan ve büyümeyi yüksek oranda destekleyen birtakım önemli amino asitleri ortaya çıkarır. Bu sayede zedelenmiş dokuların iyileşmesini hızlandırır.
Bebekler yaklaşık bir yaşına geldikten sonra vücutlarının kabul edeceği besinlerin skalası genişler. Ancak mercimeği yemeye yeni başlayacak olan 8 aylık bebeğiniz için yapabileceğiniz tarifler kısıtlıdır. Örneğin yaklaşık 1 yaşa kadar bebeklere verilen yemeklerin içerisinde turunçgiller veya süt kullanılması önerilmez. Ancak sizler için bir araya getirdiğimiz tariflerimizin hepsini 8 ay dahil olmak üzere daha büyük bebekleriniz için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Bebeğinizin zorlanmadan ve severek yiyebileceği sarı mercimek püresi için ihtiyacınız olan malzemeler; 500 gram sarı mercimek, 2 adet orta boy kuru soğan, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 diş sarımsaktır.
İşe sarı mercimeği iyice yıkayıp süzerek başlayın. Soğanı küçük parçalara bölün. Daha sonra kalın dipli bir tencereye yıkanmış mercimeği, sarımsağı ve yaklaşık 1 litre kadar bol miktarda suyu ekleyin. Tencereyi ocağa yerleştirin ve ısıyı düşük-orta ayara getirin.
Şimdi karışımın kaynama noktasına ulaşmasını bekleyin ve topaklanma veya yapışma olasılığını önlemek için sık sık karıştırdığınızdan emin olun. Mercimekler bir süre sonra yavaş yavaş yumuşayıp parçalanmaya başlayacaktır.
Mercimekler istenilen kıvama ulaştıktan sonra artık son aşamaya geçilebilir. Bir blender veya mutfak robotuna karışımı aktarın. Pürüzsüz ve kremsi bir kıvam elde edinceye kadar tüm malzemeleri karıştırın. Püre çok koyu olursa biraz su veya sebze suyu ekleyerek inceltebilirsiniz.
Bu lezzetli yeşil mercimek çorbasını hazırlamak ihtiyacınız olacak malzemeler; yarım kase yeşil mercimek, bir küçük havuç, bir küçük patates, bir küçük soğan ve bir yemek kaşığı zeytinyağıdır.
Yeşil mercimeği hazırlayarak başlayın. Mercimeği kâseye koyun ve üzerini suyla kaplayarak yaklaşık 10 dakika bekletin. Bu, mercimeklerin yumuşamasına ve eşit şekilde pişmelerine yardımcı olacaktır. Mercimekler ıslanırken sebzeleri hazırlayabilirsiniz.
Havuç, patates ve soğanı soyup küçük parçalar halinde doğrayın. Bu sadece çorbaya lezzet katmakla kalmayacak, aynı zamanda besin dengesini de sağlayacaktır. Sebzeler hazır olduğunda pişirme aşamasına geçebilirsiniz.
Büyük bir tencerede ıslatılmış mercimekleri, doğranmış soğanları, patatesleri ve havuçları birleştirin. Ardından bir yemek kaşığı zeytinyağını ilave edip karıştırın.
Son olarak çorbanın kıvamını verecek kadar su ekleyin. Kesin bir ölçü olmasa da tenceredeki malzemelerin üzerini kaplayacak bir miktarda su ekleyebilirsiniz. Su, mercimek ve sebzelerin pişirilmesine yardımcı olarak doyurucu ve besleyici bir çorba oluşturacaktır.
Tencereyi ocağa yerleştirin ve malzemeleri orta ateşte biraz daha pişirin. Bu, tatların birbirine karışmasını ve mercimeklerin iyice yumuşayarak tamamen pişmesini sağlayacaktır. Bir blender kullanarak karışımı pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Daha yoğun bir doku tercih ederseniz bu adımı atlayabilir veya çorbanın yalnızca bir kısmını blanderdan geçirebilirsiniz.
Güzelce püre haline getirilen yeşil mercimek çorbası artık keyifle tüketilmeye hazır. Bu çorba, hafif bir öğle veya akşam yemeği olarak tüketilebilir. Bu talimatları adım adım takip ederek damak tadınıza uygun lezzetli ve besleyici bir çorba hazırlayabilirsiniz.
Bu mercimek topları, elle yenen gıdalara geçiş yapan bebekler için harika bir seçenektir. Boyutlarının küçük olması ve yumuşak dokuları sayesinde bebeğinizin elleriyle yiyebileceği gıdalar arasında önemli bir yere sahiptir. Eğer küçük çocuğunuz kendi kendine beslenmeye geçtiyse, bu mercimek topları kesinlikle onun dikkatini çekecektir. Küçük ve yumuşak olan kırmızı mercimeğin kullanıldığı bu toplar minik eller ve hassas diş etleri için mükemmeldir. Bu mercimek topları, bağımsız bir parmak yemeği olarak servis edilebilir veya ufak atıştırmalıklar olarak tercih edilebilir. Atıştırmalık veya öğün olarak tercih edebileceğiniz bu mercimek topları bebeğinizin gelişmekte olan vücudu için değerli besinleri sağlayacaktır.
Bu tarifi uygulamak için bir araya getirilecek malzemeler; 2 yemek kaşığı kırmızı mercimek, 2 yemek kaşığı ince bulgur, 2 çay bardağı su, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, çeyrek soğan ve 8-10 adet taze maydanoz yaprağıdır.
Mercimekleri küçük bir tencerede iki çay bardağı su ile haşlayın. Mercimek toplarına verilmek istenen kıvamı tutturabilmek için doğru miktarda su kullanılması önemlidir. Mercimekler piştikten sonra tencerede çok az miktarda su kalmalıdır. Mercimekler pişmiş fakat tencerenin dibi kuru ise biraz daha su ekleyebilirsiniz.
Hafif suyla beraber tencerede bulunan mercimekleri ince bulgurla karıştırıp 3-4 dakika daha suyu çekilinceye kadar pişirin. Ardından bu karışımı bir kenara bırakın ve soğan ve sarımsakları minik parçalar halinde doğrayarak ayrı bir tencere veya tavada pişirin.
15-20 dakika dinlenmeye bırakmış olduğunuz mercimek-bulgur karışımına kavrulmuş soğan ve sarımsak ile beraber zeytinyağı ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyin ve güzelce yoğurun.
Karışımı ellerinizle yuvarlanarak 1 cm'yi geçmeyecek büyüklükte minik toplar haline getirin. Mercimek topları bu şekilde hazır hale gelir. Eğer topların dokusunun bebeğinizin yiyemeyeceği kıvamda yumuşak olduğunu düşünüyorsanız, bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz.
Mercimeğin sağlık açısından sayısız faydası olsa da bebeğinizin vücuduna girdiği anda ortaya çıkma olasılığı olan yan etkilerine karşı dikkatli olmak önemlidir. Çok yönlü bir baklagil olan mercimek lif, protein, karbonhidrat ve potasyum gibi temel besinlerle dolu ve oldukça besleyicidir. Ancak mercimek içeren herhangi bir yiyeceği tüketmenin şişkinlik ve gaz gibi hoş olmayan yan etkilere neden olabileceğini unutmamak gerekir.
Mercimeklerin neden olabileceği olası rahatsızlığı azaltmak için, pişirmeden önce onları bir gece soğuk suda bekletmeniz önerilir. Bu ıslatma işlemi, gaz üretimine sebep olan bir bileşik olan fitat seviyelerini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Üstelik ıslatma aşamasında suya az miktarda limon suyu veya elma sirkesi eklemek, fitat seviyelerini iyice azaltmayı sağlayacaktır.
Yaklaşık 12 saat suda bekletilen mercimekler sudan geçirildikten sonra pişirilmeye hazır hale gelir. Önerilen ıslatma tekniğini takip ederek bireyler mercimeğin besinsel avantajlarından yararlanırken ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları da en aza indirecektir.
Mercimek içeriğinde bulundurduğu B vitamini, fosfor, çinko, potasyum ve magnezyum sayesinde bebekler için oldukça faydalı bir besindir.
Kırmızı mercimeği bebeğinize vermek için en az 8. ayı beklemeniz önerilir.
Mercimek çorbası bebeklere yaklaşık 8. aydan itibaren verilebilir.
Mercimek bebeğe gaz yapabilir. Bunu engellemek için mercimeği bir gün önceden suda bekletebilirsiniz.