13. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
13. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin ikinci üç aylık dönemine merhaba diyin. 13. haftadan itibaren hamileliğiniz radikal şekilde değişmeye başlayacaktır. Artık belirtileriniz hafiflemeye başlayacak ve yeni belirtilere yerini bırakacaktır. Elbette tüm bu sürecin gerçekleşmesi 1-2 hafta geç ya da erken olabilir. Hamileliğin 4. ayında neler olduğunu gelin beraber keşfedelim!

Hamileliğin 13. Haftasının Önemli Noktaları

Hamileliğin büyük değişimlerine merhaba deyin! Birinci üç aylık dönemin bitmesiyle beraber yeni bir döneme hazırlanıyoruz.

Birinci Üç Aylık Dönem Bitiyor

İkinci üç aylık döneme geçerken birçok semptomun kaybolduğuna şahit olacaksınız. Göğüs hassasiyeti, yorgunluk, yiyeceklerden kaçınma ve sabah bulantılarına elveda!

Bedeniniz Süt Üretimine Hazırlanıyor

Henüz hissetmiyor olabilirsiniz ancak vücudunuz kolostrum üretmeye başladı bile. Kolostrum doğumdan sonraki ilk birkaç gün boyunca bebeğinizi besleyen, besin açısından en zengin ve önemli süttür. 

13 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz de sizin değişiminizle doğru orantılı şekilde gelişiyor. Bebeğiniz bu hafta sindirim sistemini harekete geçirdi. 

Bebeğiniz İşeyebilir!

Bebeğiniz amniyotik sıvıdan yutmaya başladı. Bu da yavaşça idrar olarak birikip zamanla temizlenecek.

Bebeğiniz Mekonyum Üretiyor!

Bebeğiniz amniyotik sıvı yutarken yavaştan da mekonyum üretmeye başlar. Mekonyum bebeğinizin bağırsaklarında birikir, siyah ve yapışkan bir kıvama gelir. Mekonyum doğumdan sonra bebeğinizin ilk kakası olacaktır. Hamileliğin kalanı boyunca sindirim sistemi hareketlenerek kendini geliştirecektir.

Diş ve Kemik Oluşumu

Bebeğinizin iskeletindeki kemikler sertleşmeye başladı. Sertleşen kemikler arasında en öncelikli olanlar uzun kemikler ve kafatasıdır. Aynı şekilde bebeğinin dişleri de gittikçe yoğunlaşıyor.

13. Hafta Gebelik Belirtileri

Artık sabah bulantılarına elveda! Elbette 1-2 hafta daha sabah bulantısı yaşayabilirsiniz ancak bu noktadan sonra ciddi ölçüde hafifleyeceklerdir. Yeni belirtileri gelin beraber keşfedelim.

Kramplar

Hamilelik sırasında arada sırada gelen kramplar son derece normaldir. Gaz ve şişkinlikten kaynaklanabileceği gibi herhangi bir şeyden de tetiklenebilir. Arada sırada hareket etmek, sıcak duş almak, sıvı tüketmek ve uzanmak karın ağrısını azaltabilir. Eğer kramplar birkaç dakika boyunca geçmezse, gittikçe şiddetlenirse ve beraberinde alışılmadık bir acı getiriyorsa doktorunuza danışmalısınız.

İştah Açılması

Yiyeceklerden tiksinme ve kaçmanın sonuna geldik. İkinci üç aylık döneme girdiğimiz bu birkaç hafta yavaşça rahatlayacaksınız. Yiyeceklerden kaçınma bittiğine göre aşermeleriniz de artacaktır. Aşermelerin sebebinin henüz bilimsel bir açıklaması yok ancak kendinizi mutlu etmek adına aşerdiğiniz şeyleri yemeniz oldukça önemlidir.

Burun Tıkanıklığı

Her 3 hamile kadından biri hamilelik dönemi boyunca burun tıkanıklığı yaşamaktadır. Bunun sebebi hormon seviyeleri ve kan akışının artmasıdır. Eğer burun tıkanıklığı beraberinde boğaz ağrısı ve ateş gibi belirtiler varsa sadece grip olmuş da olabilirsiniz. Her halükarda C vitamininizi eksik etmeyin.

Görünür Damarlar

Bedeniniz hamilelik süresince %20 ila %50 arası daha çok kan üretir. Damarlarınız genişler ve görünür hale gelir. Bu yüzden vücudunuzun farklı yerlerinde mavi ve mor damarların ortaya çıktığını görebilirsiniz. Bu durum ilerleyen zamanlarda varise sebep olabilir. Ancak doğru bakımla hamilelikten sonra hepsi geçmektedir.

Vajinal Akıntı

Hamilelik sırasında artan östrojen seviyesinden dolayı vajinal akıntınızın artması son derece normaldir. Akıntınız süt beyazı, hafif kokulu veya kokusuz olduğu sürece de hiçbir sıkıntı yoktur. Eğer akıntınız gri, sarı veya yeşil renklerindeyse; beraberinde acı, ağrı, kaşınma veya farklı semptomlar getiriyorsa mutlaka doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir.

Mide Yanması

Hormonal ve fiziksel değişimler mide yanmasına sebep verebilir. Mide yanmanızı engellemek baharatlı ve asitli yiyeceklerden kaçınmalısınız. Ayrıca yiyecekleri yavaş yiyin ve yemeklerden sonra sakız çiğnemeyi deneyin. Eğer hiçbir yöntem işe yaramıyorsa doktorunuzdan mide yanması için ilaç isteyebilirsiniz.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadının midesi yanıyor

Hamileliğin 13. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hamileliğin 13. haftasındayız, artık üçte biri bitmiş durumda. Bu yüzden hamileliğinize her zamankinden daha etkili hazırlanmalısınız. Hamilelin 13. haftasıdna dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda keşfedebilirsiniz.

Doktor Ziyaretlerine Hazır Olun

İkinci üç aylık dönemde doktor ziyaretleriniz artık her ay gerçekleşecek. Bebeğinizin gelişimi yakından takip edilecek.

Hamilelik Yiyeceklerinizi Depolayın

Hamilelikte sağlıklı beslenmek her şeyden önemlidir. Ancak mide bulantıları, yiyeceklerden kaçma, mide yanması ve hazımsızlık gibi sorunlar varken sağlıklı beslenmek çok zordur. Bu yüzden yiyebildiğiniz sağlıklı hamilelik yiyecekleri ve atıştırmalıklarından olabildiğince depolamalısınız. Böylece aç kalmak yerine sağlıklı bir şekilde karnınızı doyurabilirsiniz.

Hamilelik Komplikasyonlarını Keşfedin

Hamilelik komplikasyonları ve belirtilerini öğrenmek her zaman iyi bir fikirdir. Doktorunuz herhangi bir ihtimale karşın sizin durumunu takip edecektir. Ancak aynı durumlardan sizin de haberdar olmanız da eşit öneme sahiptir.

Yan Yatarak Uyumayı Deneyin

Uzmanlar hamile kadınlar için en iyi uyku şeklinin yan yatmak olduğunu söylüyorlar. Yan yatmak organlarınıza ve damarlarınıza en az baskı yapan uyku yöntemidir. Böylece rahminize de yüksek oranda kan gitmeye devam edecektir. Sağlıklı kan dolaşımı aynı zamanda şişmenizi ve varis oluşumunu da engelleyecektir.

Kendinizi İyi Hissettiğiniz Sürece Sevişebilirsiniz

Çoğu durumda hamilelik döneminde seks tamamen güvenilirdir. Birçok kadın ilk üç aylık dönemde yorgunluk ve mide bulantıları gibi belirtiler yüzünden libidolarını kaybederler. Ancak bu semptomların geçmesiyle beraber libidonuz geri dönebilir. Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız sevişmeniz konusunda herhangi bir engel yoktur. Hamilelikte seks yapmak bebeğe zarar vermez. Hatta artan kan akışı sayesinde seks öncesine göre çok daha iyi hissettirebilir. 

Hamilelik Kıyafetlerinizi Ayarlayın

Artık karnınızın iyice büyüdüğü bir döneme giriyorsunuz. Bu da hamilelik kıyafetlerinin önemini arttırıyor. Ancak hamilelik kıyafetlerini belli bir dönem giyeceksiniz. Bu yüzden çok büyük bir harcama yapmanıza gerek yoktur. Hatta ikinci el hamilelik kıyafetleri bile satın alabilirsiniz.

hamile kadın hamilelik alışverişi yapıyor

Hamileliğin 13. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

13 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmeli?

13. haftadan itibaren doktor ziyaretlerini arttırıyoruz. Bebeğinizin gelişimini yakından takip etmek çok önemlidir. Sağlığınıza ve bebeğinizin gelişimine dikkat etmeyi unutmayın. Stresten ve aşırı yorgunluktan uzak durun.

Gebelikte 13 haftada neler olur?

Hamileliğin 13. haftasında hem annede hem de bebekte birçok değişim olmaktadır. Bebeğin sindirim sistemi çalışmaya ve kemikleri sertleşmeye başlar. Annenin ise göbeği biraz daha belli hale gelir.

13 haftalık gebelikte anne hisseder mi?

Bebeğiniz uzuvlarını yavaş yavaş hareket ettiriyor. Ancak bebeğiniz hala ufacık. Bundan dolayı hareketlerini hissetmeniz çok zordur.

13 haftalık gebelikte nasıl yatmalı?

İlk üç aylık dönemde yüzüstü yatmak dışında dilediğiniz pozisyonda yatabilirsiniz. Daha rahat uyumak için sol yanınıza yatmayı düşünebilirsiniz.