40. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
40. HAFTA
GEBELİK

Yolculuğun sonundayız! Bu haftaya kadar uzanan hamileliklerin çoğu daha da ilerlemez. Elbette ki doktorunuz size hamileliğin ve doğumun gidişatı hakkında en doğru bilgiyi verecektir. Bebeğinizi beklerken hamileliğin 40. haftasını gelin beraber keşfedelim.

Hamileliğin 40. Haftasının Önemli Noktaları

Doğum vakti geldi! Hamilelik yolculuğunuz tam olarak sona erdi ve küçük çocuğunuz artık tamamen gelişti ve sizinle tanışmayı sabırsızlıkla bekliyor.

Doğumu Doğal Yollarla Başlatmak İçin İpuçları

Doğumu doğal yollarla başlatmak için garantili bir yöntem olmasa da denemeye değer birkaç teknik vardır. Sizin için güvenli ve rahatsa, yürümek ve cinsel aktivitede bulunmak potansiyel olarak doğumun uyarılmasına yardımcı olabilir. Etkinliklerini destekleyen sağlam bilimsel kanıtlar olmamasına rağmen, eğlencelidirler ve doğum sürecini başlatmaya yardımcı olabilirler.

Olumlu Düşünün

Doğum konusunda endişeli hissediyorsanız, sezaryen olasılığından endişe duyuyorsanız ya da sadece hamile olmanın zorluklarından dolayı hayal kırıklığına uğradıysanız, hayatınıza olumlu düşünceler eklemek faydalı olabilir. Kendinizi mutlu edin ve pozitif düşüncelerle gününüzü güzelleştirin. Çok güçlü olduğunuzu ve bebeğinizle geçireceğiniz güzel günleri hayal edin.

40 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz tamamen büyüdü ve gelişti. Şu anda birazcık daha büyüyüp kilo alma peşinde. Sonrasında tatlı bir şekilde dünyaya gelecektir.

Bebeğinizin Büyüklüğü

Bu aşamada bebeğinizin tam boyutunu tahmin etmek zordur. Genellikle bebekler 3 – 5 kilo arası ve 45 – 55 cm arasında dünyaya gelirler.

Bebeğinizin Cildi

Yeni doğan bebekler genellikle pembemsi-kırmızı bir renge sahiptirler. Bu pembe renk tonu, ciltlerinin altındaki kırmızı kan damarlarının görünürlüğünden kaynaklanır. Gelişmekte olan dolaşım sistemleri nedeniyle, el ve ayaklarının başlangıçta mavimsi bir renk alması yaygındır. Koyu ten rengine sahip ebeveynlerden doğan bebeklerin cildi genellikle daha açık olur ve zamanla daha fazla pigment kazanır. Yaklaşık 6 aylıkken bebeğinizin cildi kalıcı rengine kavuşacaktır.

Bebeğinizin Kemikleri

Bebeğinizin kafatası bir yetişkininki gibi tek bir katı kemik değildir. Esnek dokularla birbirine bağlanmış ayrı kemiklerden oluşmaktadır. Doğumdan sonra, yeni doğan bebeğinizin başının üstünde ve arkasında bıngıldak olarak bilinen yumuşak noktalar fark edeceksiniz. Bu bölgeler bebeğinizin gelişmekte olan beyni için gerekli olan büyüme ve esnekliği sağlar.

40. Hafta Gebelik Belirtileri

40. haftada doğum belirtilerinizin gittikçe kuvvetlenmesi bekleniyor. Bolca dinlenin ve hamilelik kasılmalarını dikkatle takip edin.

Serviksin Olgunlaşması

Bu aşamada, sağlık uzmanınız rahim ağzınızın olgunluğunu değerlendirebilir; bu da yumuşaklığını, incelmesini ve genişlemesini değerlendirmeyi içerir. Serviksinizin durumu doğumun yakınlığı hakkında bir fikir verebilir, ancak mutlak bir gösterge değildir. Bu nedenle, ilerleme beklediğiniz kadar hızlı değilse canınızı sıkmayın. Dilatasyon ve efasman başlamış olsa bile, doğum hala birkaç gün uzakta olabilir.

Su Gelmesi

Çevreden duyduklarınızın aksine, zarların yırtılması (suyun gelmesi) nadiren ani bir fışkırmayla dramatik bir şekilde gerçekleşir. Hamileliklerin %15'inden daha azında su, diğer doğum belirtileri ortaya çıkmadan önce gelir. Kadınların çoğunda su, kasılmalar başladıktan sonra gelir. Bu nedenle, iş yerindeki işlerinizi tamamlarken veya markete son bir gezi yaparken suyunuzun gelmesi konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

Suyunuz erken gelirse, erken membran rüptürü (PROM) olarak da bilinir, doğum genellikle 24 saat içinde başlar. Doğum doğal olarak başlamazsa, sağlık uzmanınız indüksiyonu tercih edebilir.

Bazen amniyotik sıvıyı akıntı veya idrardan ayırt etmek zor olabilir. İdrar tipik olarak sarımsıdır, vajinal akıntı ise kremsi veya beyaz olma eğilimindedir. Amniyotik sıvı ise berrak ve hafif tatlı bir kokuya sahip olmalıdır. Suyunuzun gelip gelmediğinden emin değilseniz, yarım saat boyunca bir ped kullanın. Bu süre zarfında ıslanırsa, muhtemelen amniyotik sıvısıdır. Emin olamadığınız noktada doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.

Sırt Ağrısı

Artık tam döneme ulaştığınıza göre, bebeğiniz yaklaşık 3 – 4 kilo ağırlığında ve küçük bir balkabağı büyüklüğündedir. Plasenta, amniyotik sıvı ve göğüslerinizin ek ağırlığı ile birleştiğinde, bu durum sırtınıza daha fazla yük bindirebilir. 

Mümkün olan her şekilde rahatlamaya çalışın. Yüzme, masaj yaptırma, hafif esneme hareketleri ve yürüyüş gibi aktivitelerde bulunmak rahatsızlığınızı hafifletebilir.

Sırt ağrısında ani değişiklikler yaşarsanız, örneğin ilk kez ortaya çıkan şiddetli ağrı veya ağrı gibi, bu doğumun başladığını gösterebilir. Doğum sırasındaki yoğun sırt ağrısı, genellikle bebeğinizin başının belinize yaptığı baskı ile ilişkilidir. 

Kasılmalar

40. haftada Braxton Hicks kasılmalarına muhtemelen aşinasınızdır. Ancak bunları gerçek doğum kasılmalarından ayırt edebilir misiniz?

Braxton Hicks ve gerçek kasılmalar arasında ayrım yapmak nispeten basittir. Braxton Hicks kasılmaları tipik olarak ağrısızdır ve sıklığı artmaz. Dinlendiğinizde veya sıvı aldığınızda azalma gösterirler. Braxton Hicks kasılamlarını aksine gerçek doğum kasılmaları ağrılıdır ve düzenlidir, zamanla yoğunlaşır. Pozisyonunuzdan veya gevşeme çabalarınızdan bağımsız olarak devam edeceklerdir.

Gerçek kasılmaların başladığını doğruladıktan sonra, doğum için ne zaman hastaneye gitmeniz gerektiği konusunda sağlık uzmanınızın tavsiyelerine uyun. Genellikle, kasılmalar dört veya beş dakikada bir gibi düzenli aralıklarla ortaya çıktığında, her biri yaklaşık bir dakika sürdüğünde, bir saat veya daha uzun süre devam ettiğinde gitme zamanı gelmiş demektir.

Uykusuzluk

Eğer uyumakta zorluk çekiyorsanız, yalnız değilsiniz. Uykusuzluk, hamileliğin son dönemindeki kadınların yaklaşık üçte ikisini etkilemektedir.

Tutarlı bir yatma zamanı rutini oluşturmak uykusuzluğu hafifletmeye yardımcı olabilir. Rahat bir uyku pozisyonu bulmak için ekstra yastıklar kullanmak, uzanmış bir sandalyede dinlenmek ve mümkünse gündüz şekerlemeleri yapmak yeterli uyku elde etmeye katkıda bulunabilir.

Pelvik Ağrı ve Basınç

Bebeğiniz doğuma hazırlanmak için daha da aşağı inerken, pelvik ağrı ve basınçta bir artış fark edebilirsiniz. Bu his kalçalarınızda, kasıklarınızda ve pelvik tabanınızda gerginlik veya rahatsızlık olarak ortaya çıkabilir.

Dinlenmek, buz uygulamak ve daha rahat pozisyonlar rahatlama sağlayabilir. Ağrı şiddetli hale gelirse, alternatif ağrı yönetimi seçenekleri için sağlık uzmanınıza danışın.

Bu aşamada, bebeğiniz muhtemelen pelvisinizin içine doğru düşmüştür. Bazı kadınlar bebekleri aşağı indiğinde bir hafiflik hissi duyabilirken, diğerleri pelvik ağrıda artış yaşayabilir. Ayrıca, akciğerlerinizin genişlemek için daha fazla alana sahip olması daha derin nefes almanızı sağlayacaktır.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın doğum sancıları

Hamileliğin 40. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Evinizi, eşinizi ve kendinizi doğuma hazırlayın. Çok yakında bebeğiniz kucağınızda olacak. Devamında bir sorun yaşamamak adına şimdiden hazırlanın.

Egzersizlerle Doğuma Hazırlanın

Doğumu hızlandırmanın garantili bir yolu olmasa da basit egzersizler yapmak vücudunuzu yaklaşan çabaya hazırlamaya yardımcı olabilir. Bu egzersizler doğumu kesinlikle hızlandırır diye bir şey söz konusu olmasa da hem şimdi hem de doğum sırasında fiziksel ve zihinsel faydalar sağlayabilir.

Bebeğinizin İsim Listesini Tamamlayın

İsim konusunda nihai bir karar vermeden önce bebeğinizle tanışmayı bekliyor olabilirsiniz. Ancak, o an geldiğinde kullanmak üzere uygun seçeneklerden oluşan bir kısa listenizin olması da iyi olabilir.

Doğum Sonrası İçin Hakkında Kendinizi Eğitin

Doğumdan sonra bebeğinizin bakımıyla ilgili araştırmalarınıza şimdiden başlayın. Böylece bebeğiniz geldiğinde ekstra zorluklarla karşılaşmazsınız. 

Rahatlayın ve Kendinize Zaman Ayırın

Gevşemenize ve kişisel zamanınızın tadını çıkarmanıza yardımcı olacak aktivitelerle kendinizi şımartın. İster en sevdiğiniz programları izlemek ister bir roman okumak ister arkadaşlarınızla takılmak ister evde uyumak olsun, bu rahat anların keyfini bebeğiniz gelmeden çıkarın.

anne yeni doğan bebeğini emziriyor

Hamileliğin 40. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

Doğum 40 haftayı geçerse ne olur?

Doğum 40 haftayı geçerse, doktorlar genellikle gebeliği yakından izler ve gerekli müdahaleleri değerlendirirler. Bu müdahaleler, doğumu başlatmak için induksiyon veya sezaryen doğum şeklinde olabilir.

40 haftalık hamileyim sancım yok ne yapmalıyım?

Eğer 40 haftalık hamileyseniz ve doğum sancısı yoksa, sağlık hizmeti sağlayıcınızla iletişime geçmeniz önemlidir. Sağlık uzmanı, durumu değerlendirecek ve gerekli testleri yaparak size uygun bir plan oluşturacaktır.

Gebeliğin 40 haftasında neler oluyor?

Gebeliğin 40. haftasında, bebek genellikle tamamen gelişmiş ve doğuma hazır hale gelmiştir. Rahimdeki yer sınırlı olduğu için bebek hareketleri daha az olabilir. Doktorlar, anne ve bebeğin sağlık durumunu izlemek için düzenli kontroller yaparlar.

40 haftadan sonra normal doğum olur mu?

40 haftadan sonra normal doğum olabilir, ancak her gebelik farklı olduğu için doktorlar durumu değerlendirir. Bazı durumlarda doğumun başlatılması veya sezaryen doğumun tercih edilmesi gerekebilir. Doğum şekli, anne ve bebeğin sağlık durumu, önceki doğum deneyimleri ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.