15. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
15. HAFTA
GEBELİK

İkinci üç aylık dönemin tamamen etkilerini gösterdiği noktalardayız. Artık ilk üç aylık dönemden belirtilerinizin kalmamış olması lazım. Elbetteki biraz mide bulantısı son derece doğaldır. Gelin kalan belirtilerinizin ne olduğunu beraber keşfedelim.

Hamileliğin 15. Haftasının Önemli Noktaları

Hamileliğin 15. haftasının en önemli özelliği önümüzdeki büyük gelişmelerin hepsinin temelinin atılıyor olması. Bir kaç hafta içinde çok güzel gelişmelere bebeğinizle birlikte sevinebilirsiniz.

Bebeğinizin Cinsiyeti Yakında Belli Oluyor!

Bir sonraki ultrasonunuzda muhtemelen bebeğinizin cinsiyetini öğreneceksiniz. O zamana kadar eşinizle bebeğin cinsiyetini tahmin etmeyi deneyebilirsiniz. Aynı şekilde sitemizde bulunan Çin Takvimi Cinsiyet Hesaplayıcısını da kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Cinsel İlişki

Çoğu durumda hamilelikte cinsel ilişki son derece sağlıklı ve güvenlidir. İkinci üç aylık dönem boyunca cinsel isteğinizin arttığını hissedeceksiniz. Bu yüzden eşinizle ilişki yaşamaktan çekinmemelisiniz. Üstelik artan kan akışı ve hormonlar sayesinde her zamankinden daha çok zevk alabilirsiniz.

Amniyosentez Yaptırmak

Amniyosentez testi bebeğinizde genetik veya kromozomal anormallikler olup olmadığını söyleyebilir. Genellikle hamileliğin 15 ila 20. haftaları arasında yapılır. Siz de doktorunuzla konuşarak daha çok bilgi alabilirsiniz.

15 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin çeşitli duyuları gelişmeye başladı. Yakında sizinle aynı yemeeği yiyecek olan bebeğiniz karnınızdayken bir anda hareket etmeye başlayabilir. Bebeğinizin yediğiniz şeylere verdiği tepkileri ilerideki haftalarda not etmeyi unutmayın.

Bebeğiniz Tat Almaya Başlıyor

Bebeğinizin minik dilinde tat alma tomurcukları oluşmaya başladı. 20. haftada tat alma duyuları tamamen gelişmiş olacaktır. Hamilelik sırasında yediğiniz her şey kan dolaşımından geçerek amniyotik sıvınıza karışır. Ancak bebeğiniz yediğiniz yemeklerin tadını almayacak, bu yüzden yediğiniz emekler konusunda çekinmenize gerek yok.

Bebeğiniz Hareket Ediyor

Bebeğinizin bacakları ve kolları iyice uzadı. Artık tüm uzuvları ve eklemlerini kontrol etmeye başladı. Henüz hissetmeniz için hala küçük hareketler yapıyorlar ancak devamlı hareket ettiğinden şüpheniz olmasın.

Bebeğinizin Yüzü

Bebeğinizin göz kapakları, kaşları, kirpikleri, tırnakları, saçları ve parmakları gelişti. Kendisine baktığında küçük bir insan görmeye başlayabilirsiniz. Bu minik insan şu anda rahminizin içinde esniyor, geriniyor, yüzünü buruşturuyor ve bazen de baş parmağını emiyor.

15. Hafta Gebelik Belirtileri

Burun tıkanıklığı ve kanaması gibi bazı rahatsız edici problemler bu haftalarda canınızı sıkabilir. Burnunuzu temizlerken kendinizi zorlamayın. Şimdilik sağlıklı yaşama devam etmeniz yeterli olacaktır.

Burun Tıkanıklığı

Mukoza zarlarınıza gelen kan akışının artması ve hormon değişimleri büyük ihtimalle burnunuzun tıkanmasına sebep oluyor. Bu durum son derece yaygındır. Burun tıkanıklığı azaltmak için geceleri Humidifier ve Vaporizer kullanabilirsiniz. Başınızın altına bir yastık daha koyarak kafanızın seviyesini yükseltin. Gece yatmadan önce bol su için. Ayrıca tuzlu burun spreyleri de kullanabilirsiniz.

Burun Kanamaları

Hamile kadınların %20’si burun kanaması yaşamaktadır. Bu kanamalar genellikle zararsızdır. Ancak çok sık burun kanaması geçiriyorsanız ve burun kanamanız kolayca durmuyorsa acile gitmeyi düşünebilirsiniz. Her ne olursa olsun yanınızda bol bol peçete taşıyın.

Mide Yanması

Mide yanması hamileliğin en tatsız noktalarından biridir. Genellikle zararsız olsa da çok can sıkıcı olabilir. Daha önce hiç mide yanması yaşamamış olsanız bile hamilelik sırasında yaşamanız oldukça olasıdır. Mide yanmasına karşı önlem almak için sitemizdeki içerikleri inceleyebilirsiniz.

Diş Eti Şişmesi

Diş etinizin şişmesi ve kanaması son derece normal. Hamile kadınların neredeyse yarısı bu durumu yaşamaktadır. Özellikle diş fırçalarken diş eti kanamaları daha sık gerçekleşir. Bunun sebebi hormonlarınızın diş etlerini bakterilere karşı savunmasız hale getirmesidir. Yani diş hijyeniniz mükemmel olsa bile bu durumu yaşayabilirsiniz. Yapabileceğiniz en iyi durum dişçinize gidip hamile olduğunuz anlatmak ve dişlerinizi temizletmektir. Ayrıca dişlerinizi fırçalamaya devam etmelisiniz.

Hamilelikte Kilo Alımı

İlk üç aylık dönemin yemek yemeyi engelleyecek semptomlarına umarım görüşürüz demişsinizdir. Artık zevkle yemek yemenin vakti geldi. Bu da eskisine göre daha çok kilo alabileceğiniz anlamına geliyor. İkinci üç aylık dönemde bebeğinizin sağlıklı gelişimi için günde yaklaşık 350 kalori daha fazla almanız gerekmektedir.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

kilo alan hamile kadın

Hamileliğin 15. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Henüz hamilelik yolculuğun başındayız. Kendinizi yolculuğun kalanına da hazırlamanız gerekiyor. Bu yüzden olumlu düşünerek spor yapmaya devam ediyoruz.

Günlük Tutun

Hamilelik döneminde tutacağınız günlükler ileride size mental olarak yardım sağlayabilir. Üstelik geri dönüp baktığınızda göreceğiniz güzel bir yolculuğu kaydetmiş olacaksınız.

Hamilelik Egzersizlerini İhmal Etmeyin

Enerjiniz yerine geldiyse artık egzersiz zamanı demektir. Diğer anne adayları veya arkadaşlarınızla birlikte spora başlayabilirsiniz. Hamile kadınların yapabileceği birçok spor vardır. Su egzersizi, hamilelik yogası, pilates, yürüyüş ve hamilelik dansı gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Olumlama ve Pozitif Düşünce

Hormonlarla gelen ruh değişimleri sizi çok yormuş olabilir. Devamlı üzgün ve depresif olmak hamileliğinizi ve ilişkinizi de etkileyecektir. Artık pozitif düşünceye başlamalı ve yaptıklarınızı olumlamalısınız. Kendinize güvenmek hamileliğin en önemli noktalarından biridir. Bunu başarmak için “Bedenime güveniyorum,” “Ben cesurum,” gibi cümleleri söyleyebilir ve tekrar edebilirsiniz. Birçok araştırma zihnin beden üzerindeki olumlu etkisini göstermektedir.

olumlu düşünen hamile kadın

Hamileliğin 15. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

15 haftalık gebelikte annede neler olur?

15 haftalık hamilelikte annede birçok değişim yaşanmaktadır. Bu haftalarda özellikle burun tıkanıklığı ve burun kanamaları meydana gelir. Aynı şekilde artan hormonlar diş etlerinizi de savunmasız bırakabilir.

15 haftalık gebelikte karın belli olur mu?

Gebeliğin 15. haftası bebeğiniz oldukça büyümüş olacaktır. Ancak göbeğinizin herkesin göreceği kadar büyümesi için hala vakit var. Şimdilik göbeğiniz hala pantolonunuz tarafından saklanılabilir durumda.

15 haftalık bebek kaç ay yapar?

15 haftalık gebelik üç buçuk ay hamileliğe denk gelmektedir. 2 hafta içinde 4 ayınızı doldurmuş olacaksınız.

15 haftalık gebelik nasıl beslenmeli?

Anne adayları her daim sağlıklı beslenmeli ve bebeğinin ihtiyacına göre eksiklerini sağlamalısınız. Özellikle bu haftalarda kalsiyum ve demir gibi minerallere çok ihtiyacınız vardır. Aynı zamanda hamileliğiniz boyunca folik asit kullanmanız gerekmektedir.