11. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
11. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 11 haftası çok özel. Çünkü bebeğinizin büyümesi hızlandı ve kendini belli etmek için can atıyor. Bu hafta neler oluyor gelin birlikte keşfedelim.

Hamileliğin 11. Haftasının Önemli Noktaları

Bebeğiniz sizinle iletişim kurmak ve ben buradayım demek için hazırlanıyor. Yakında minik hareketler ve göbeğinizin büyümesi ile bebeğiniz ben buradayım diye size haber verecek.

Tekmeleri Hissetmeye Az Kaldı

Bebeğiniz şu anda esniyor ve takla atıyor. Ancak ufacık oldukları için hissetmeniz çok zor. Bebeğiniz 16 haftalık olduktan sonra bu hareketleri hafifçe hissetmeye başlayabilirsiniz.

Karnınız Büyümeye Başladı

Genellikle bu haftalarda annelerin karnı belirgin olmaya başlar. Sizin de hamilelik karnınız birleştiği ise bunu eğlenceli bir hale çevirebilirsiniz. Dilerseniz karnınız büyüdükçe fotoğrafınızı veya videonuzu çekebilir. Hamilelikten sonra bir anı olarak saklayabilirsiniz.

Hamileliğinizi Paylaştınız mı?

Eğer henüz haber vermediyseniz ailenize ve arkadaşlarınıza hamile olduğunuzu nasıl haber vereceğinizi düşünmeye başlayın. Bu bazen basit bir mesajdan karmaşık gösterilere kadar değişebilmektedir. Bu sizin hamileliğiniz bu yüzden kendinize olabilecek en iyi şekilde ifade etmelisiniz.

11 Haftalık Bebek Gelişimi

11. haftada bebeğinizin uzuvları yavaşça büyüyor ve temel organları çalışmaya başlıyor. Üstelik yakında bebeğinizin cinsiyetini de öğrenebileceksiniz.

Bebeğinizin El ve Ayak Parmakları Oluşuyor

Bebeğinizin parmak gelişimi tamamlandı. Artık el ve ayak parmakları arasında. Perdeler yok ve her birini bağımsız şekilde oynatabiliyor. Üstelik parmakları birazcık uzadı. Doğduğunda elinizi sımsıkı tutmak için şu anda gelişmeye devam ediyor.

Bebeğinizin Organları Çalışmaya Başlıyor

İlk 3 aylık dönemin sonuna gelmeye yakınız. Şu anda bebeğinizin hayati organlarının hepsi oluştu ve yerlerini aldılar. Bu organların daha fazla gelişmesini sağlayacak şey ise çalışmalarıdır. Bebeğinizin organları çalıştıkça gelişecek ve bebeğinize hayat verecektir. Şu anda bebeğinizin karaciğeri kırmızı kan hücreleri üretiyor, böbrekler idrar yapmaya hazırlanıyor ve pankreas insülin üretmeye başlıyor. Ayrıca bebeğinizin kalbinin 4 odacığı da oluştu ve tüm gücüyle atmaya devam ediyor.

Bebeğinizin Cinsel Organı Oluşuyor

Hayati, organların gelişmesiyle beraber artık kromozom özellikleri bebeğinize yansıtılmaya başlandı. Yani bebeğinizin cinsel organı ve kendi cinsiyetine ait özellikleri yavaşça gelişmeye başlayacak. Şu anda bebeğinizin cinsiyetini söylemek mümkün değil. Ancak önümüzdeki haftalarda bebeğiniz erkekse penis ve skrotum eğer kızsa klitoris ve labia oluşmaya başlayacak. Bebeğinizin cinsel organlarının gelişmesi sonucunda ultrasonda cinsiyetini öğrenebileceksiniz.

11. Hafta Gebelik Belirtileri

Hamileliğin 11. haftasında birçok gebelik belirtisi devam etmekle birlikte yenileri de gelebilmektedir. Dişinizi biraz daha sıkın, ilk üç aylık dönem bittikten sonra bu belirtilerin birçoğu hafifleyecektir.

Kabızlık ve Gaz

Kabızlık, gaz ve şişkinlik, kısmen sindirimi yavaşlatabilen hormonal değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında yaygındır. Bağırsak hareketini devam ettirmek için gün boyunca su yudumlayın, yüksek lifli yiyecekler (taze meyve ve sebzeler gibi) yiyin ve egzersiz yapın. 

Mide Yanması

Genellikle midenizden boğazınızın üst kısmına kadar uzanan bir yanma hissi olan mide yanması hissetmeye başlayabilirsiniz. Birçok kadın hamilelik sırasında ilk kez mide ekşimesi yaşar veya daha da kötüleştiğini fark eder. Mide yanmasını azaltmak için yemek yedikten sonra uzanmayın; yağlı, baharatlı, kızarmış veya çok baharatlı yiyeceklerden kaçının; daha küçük öğünler yiyin ve yemeklerinizle birlikte çok fazla sıvı içmeyin.

Çelişkili Duygular

Bebeğiniz olduğunda hayatınız derinden değişir. Gününe bağlı olarak değişiklikler için heyecanlı, biraz gergin veya endişeli olabilirsiniz. Dinlenmeye önem verdiğinizden, sağlıklı öğünler planladığınızdan, güvenli bir şekilde egzersiz yaptığınızdan ve duygularınızı güvendiğiniz biriyle paylaştığınızdan emin olun. Kendinize iyi bakarsanız, bebeğinize de iyi bakarsınız.

Yorgunluk

Hamilelik yorgunluğu muhtemelen hala güçlü bir şekilde devam ediyor. Biraz daha sabredin, ikinci üç aylık döneme girdiğinizde büyük bir enerji patlaması hissedebilirsiniz. Sağlıklı beslenerek, erken yatarak, şekerleme yaparak ve gereksiz işleri erteleyerek gücünüzü koruyun.

Vajinal Akıntı

Artan östrojen seviyeleri iç çamaşırınızda daha fazla vajinal akıntıya neden olabilir. Sağlıklı akıntı berrak ila süt beyazı renginde ve hafif kokuludur. Akıntınız hoş olmayan bir kokuya sahipse; ağrı veya kaşıntıya neden oluyorsa veya gri, sarı veya yeşil görünüyorsa doktorunuzu arayın.

Yiyeceklerden Kaçınma

Hem yemek yeme isteği hem de bunun tam tersi olan yemekten kaçınma, hamilelik sırasında yaygın ve normaldir. Hamile kadınların yaklaşık yüzde 60'ının, muhtemelen hormonal değişiklikler ve artan koku alma duyusu nedeniyle yiyeceklerden kaçındığı tahmin edilmektedir. Bebeğiniz doğana kadar iştahınızın yerinde olmaması mümkündür, ancak genellikle ikinci üç aylık dönemde ortadan kalkar.

Baş Ağrısı

İlk üç aylık dönemdeki baş ağrıları genellikle hormonal değişiklikler, stres, tıkanıklık, alerji, uykusuzluk veya dehidrasyondan kaynaklanır. Egzersiz yapmak, baş ağrısı tetikleyicilerine dikkat etmek ve doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmak hamilelikteki baş ağrılarını önlemenin ve tedavi etmenin bazı güvenli yollarıdır.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın mide yanması yaşıyor

Hamileliğin 11. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hamileliğin her adımında kendinize dikkat etmeniz çok önemlidir. Sağlığınızı korumak hamilelik sürecini sorunsuz atlatmanızı ve bebeğinizin sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Hamilelikte Kilo Alımına Dikkat Edin

Mide bulantısı iyi beslenmenizi zorlaştırdıysa veya henüz fazla kilo almadıysanız endişelenmeyin. Uzmanlar ilk üç aylık dönemde 1 ila 5 kilo almanın sağlıklı ve yeterli olduğunu belirtmektedir. Ancak bazı kadınlar ilk üç aylık dönemde bundan daha fazlasını alabilirler. Endişeleriniz varsa, hamilelik kilo alımı hesaplayıcımızı kullanın ve doktorunuzla konuşun.

Bebek Tatilinizi Planlayın 

Bebek tatili, hamilelik sırasında yaptığınız son bir tatildir. Yaşadığınız şehrin öbür ucundaki bir otelde kalmak isteyebilir veya ülkenin öbür ucuna gitmek isteyebilirsiniz. Her neresi olursa olsun tatilinizi şimdiden planlayın. Birçok anne adayı ikinci üç aylık dönemde, özellikle enerjilerinin arttığı dönemde gitmeyi tercih eder. Üçüncü üç aylık dönemde rahatça seyahat edemeyeceksiniz ve bolca dinlenmeniz gerekecektir.

Doktor Muayenelerinizi Aksatmayın

Şu anda gittiğini çok fazla kontrol yok ancak ikinci üç aylık dönemde kontrol sayısı artacaktır. Aynı şekilde üçüncü üç aylık dönemde iyice artacaktır. Doğum kontrollerini sabah ilk iş olarak yapmayı hedefleyin. Bu sayede gün içinde zamandan tasarruf edebilirsiniz. Aksi takdirde öğle vakti diğer hastaların doluşmasıyla beraber hastanede çok uzun sıralar beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Kalsiyum Açısından Zengin Gıdalar Tüketin

Yeterli kalsiyum almak hamilelik sırasında çok önemlidir. Bebeğinizin güçlü kemikler, dişler, sinirler ve kaslar için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Hamilelik sırasında beslenmenizde yeterli kalsiyum almazsanız, bebeğinizin kemik gelişimi geri kalabilir. Ayrıca, kalsiyum tüketimi bazı ciddi hamilelik komplikasyonları riskinizi azaltabilir. 19 yaş ve üstü kadınların günde 1000 mg kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyumu en rahat süt ve süt ürünleri, balık, tahıllar, meyve suyu ve ekmek gibi gıdalardan alabilirsiniz. Hangi gıdadan ne kadar tüketmeniz gerektiğini merak ediyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.

Cildinize Özen Gösterin

"Hamilelik ışıltısı" gerçek olsa da hamileliğin ilerleyen dönemlerine kadar etkisini göstermez. Hamilelik aynı zamanda cilt sorunlarını da beraberinde getirebilir. Akne, varisli damarlar, melazma, döküntüler, kaşıntılı cilt veya çatlaklar oluşabilir. Bunları önlemek zor olabilir ancak cildinizi iyileştirmek için bol su içebilir, güneş kremi sürebilir ve sık sık nemlendirici kullanabilirsiniz.

hamile kadın cilt bakımı yapıyor

Hamileliğin 11. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

11 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler Nelerdir? 

Gebeliğin 11. haftasında anne adaylarında rahatsız edici hamilelik belirtileri devam eder. Kabızlık, gaz, mide yanması, duygu karmaşası, yorgunluk, farklı vajinal akıntı, yiyeceklerden kaçınma ve baş ağrısı gibi çeşitli belirtiler kendini gösterebilir.

11 haftalık gebelikte anne nelere dikkat etmeli?

Hamileliğin henüz erken dönemindesiniz, bu yüzden birçok konuya dikkat etmelisiniz. Sağlıklı kilo almalı, spor yapmalı, bakımınızı aksatmamalı ve doktor ziyaretlerini kaçırmamalısınız. Hamileliği güzel bir başlangıç yapıp aynı güzellikte ilerlemelisiniz. 

11 haftalık hamile karnı nasıl olur?

Rahminiz yavaşça genişliyor ve karnınızda kendine yer açıyor. Ancak bebek büyümeden önce çok büyük bir yer kaplama söz konusu değildir. Bu yüzden vücut fiziğinize bağlı olarak bazı değişimler fark etseniz de henüz hamileliğiniz belli olmayacaktır.

11 haftalık bebek anne karnında hissedilir mi?

Bebeğiniz şu anda bir incir boyutunda. Yani karnınızda hissetmeniz için yeterince büyük değil. Ayrıca henüz çok bir harekette bulunmuyor. Hamileliğin ortalarına kadar bebeğiniz uslu bir şekilde büyümeye devam edecektir.