25. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
25. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 7. ayına merhaba deyin. Yolculuğun büyük çoğunluğu bitti. Birazcık daha dayanın ve bebeğiniz kollarınızda!

Hamileliğin 25. Haftasının Önemli Noktaları

Bu haftanın değişiklşikleri sizi kendinizi korumaya yönelik. Kendinize dikakt ve edin hamileliğin kalanına hazırlayın.

Güvenli Hamilelik Egzersizleri

Hamileliğiniz boyunca aktif bir yaşam tarzı sürdürmek hem siz hem de bebeğiniz için sayısız fayda sağlayabilir. Vücudunuz değişime uğradıkça, egzersiz rutininizi ayarlayabilir ve spora devam edebilirsiniz.

Göbek Deliğindeki Değişiklikler

Üçüncü üç aylık döneme yaklaşırken karnınızın dışarı çıktığını mı fark ediyor olabilirsiniz. İçiniz rahat olsun, hamilelik sırasında göbek deliğinizin görünümündeki değişiklikler genellikle geçicidir.

Susuz Kalmayın

Bunu sayısız kez duymuş olabilirsiniz ancak su önemini korumaya devam ediyor. Hamilelikte susuz kalmamalısınız. Vücudunuzu beslemek için günde yaklaşık 2 litre su tüketmeyi hedefleyin.

25 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz doğuma hazırlanmaya devam ediyor. Cildini koruyor, gelişiyor ve uyumayı öğreniyor.

Bebeğinizin Cildi Yağlanıyor

Bebeğinizin cildi kısa süre içinde ince ve şeffaf görünümünü kaybedecek ve sevimli bebek yağlarına kavuşacaktır. Böylece bebeğiniz doğduğunda minik boğumlarını bol bol sevebileceksiniz.

Bebeğinizin Saçları Uzuyor

Bebeğinizin saçları uzamaya devam ediyor. Bebeklerin çoğu minik saçlarla doğsa da her bebek için durum farklıdır. Bazı bebekler tamamen saçsız doğabilirken bazıları da çok uzun saçlarla doğmaktadır.

Bebeğinizin Uyku Düzeni

Miniğiniz zamanının çoğunu keyifli bir uykuda geçirir ve her 20 ila 40 REM uykusu ile REM dışı uyku arasında geçiş yapar.

25. Hafta Gebelik Belirtileri

Hamilelik ışıltısı hem sizi görenlerin hem de sizin başınızı döndürecektir. Bu haftalarda yorgunluk, uykusuzluk ve baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Ancak bu belirtileri yaşarken çok güzel görüneceksiniz.

Güçlü ve Parlak Saçlar

Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler genellikle saçlarınızın daha dolgun ve parlak görünmesine neden olur. Bu dönemde daha fazla saçınız varmış gibi görünse de aslında bunun nedeni saç köklerinizin güçlenerek saç dökülme döngünüzü geciktirmesidir. Ne yazık ki doğumdan sonra saçlarınız eski haline dönecektir.

Simfisiz Pubis Ağrısı (SPD)

SPD vücudunuz doğuma hazırlanırken ortaya çıka, kasık ve pelvisi etkileyen bir ağrıdır. Pelvik eklemlerinizi çevreleyen bağlar gevşer ve esnek hale gelir, bu da potansiyel olarak rahatsızlığa ve hareket kabiliyetinin azalmasına neden olur. Pelvis ağrısı yaşıyorsanız doktorunuza haber vermelisiniz. Ağır aktivitelerden kaçının, uzun süre ayakta durmayın ve olabildiğince dinlenin.

Cilt Kaşıntısı

Göğüsleriniz ve karnınız büyüdükçe cildinizin gerilmesi kaşıntıya neden olabilir. Orta derecede kaşıntı yaygın ve başa çıkılabilir olsa da döküntülerle birleşirse doktorunuza bildirmelisiniz. Eğer kaşıntı döküntülerle birlikte ilerlerse kolestaz gibi daha ciddi bir duruma işaret edebilir.

Uykusuzluk

Doğum tarihiniz yaklaştıkça uykuya dalmak ve uykuda kalmak daha zor hale gelebilir. Büyüyen karnınızdan kaynaklanan rahatsızlık ve mesaneniz üzerindeki artan baskı uykunuzu bozarak gece sık sık uyanmanıza neden olabilir. Geceleri daha sağlıklı bir uyku çekmek için uykudan önce rahatlatıcı taktikler deneyebilirsiniz. 

Baş dönmesi

Hamilelik, kardiyovasküler sisteminiz üzerinde ek bir baskı oluşturarak kan hacminin ve kalp atış hızının artmasına neden olur. Bu değişiklikler özellikle ayağa kalkarken zaman zaman baş dönmesine ve sersemliğe yol açabilir. Ayrıca, büyüyen rahminizin damarlarınıza yaptığı baskıdan dolayı kan dolaşımı yavaşlayabilir. Yeterli gıda ve sıvı alımını sağlayarak, sırt üstü yatmaktan kaçınarak, yavaşça ayağa kalkarak, aşırı ısınmadan kaçınarak ve aşırı egzersizden kaçınarak baş dönmesini önleyebilirsiniz.

Gaz ve Şişkinlik

Gaz ve şişkinlik rahatsız edici hale gelirse yemek alışkanlıklarınızda değişim yapmayı düşünebilirsiniz, diyetinizi takip etmeyi ve olası suçluları belirlemeyi düşünün. Süt ürünleri, brokoli, lahana, tam tahıllar, fasulye ve kızarmış veya yağlı yiyecekler gibi bazı yiyeceklerin geçici olarak ortadan kaldırılması rahatlama sağlayabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri semptomları hafifletmezse, gaz için reçetesiz satılan güvenli ilaçlar konusunda sağlık uzmanınıza danışın.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın ve parlak güçlü saçları

Hamileliğin 25. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hamileliğinizi tanıyın ve olasılıklara hazırlık olun. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığını önemseyin.

Hamilelik Belirtilerini Tanıyın

Hamilelik çeşitli normal rahatsızlıkları beraberinde getirirken bazı belirtiler ise olası bir soruna işaret edebilir. Kanama, lekelenme, ağrı, fetal hareketlerde azalma veya suyunuzun gelmesi durumunda derhal doktorunuza başvurun. Dikkat etmeniz gereken diğer uyarı işaretleri arasında şiddetli kaşıntı, yoğun baş ağrısı, hızlı kilo alımı, ani şişme, ağrılı idrara çıkma, anormal vajinal akıntı, ateş veya nefes darlığı bulunmaktadır.

Bebeğinizin Uyku Düzenini Planlayın

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), en azından ilk 6 ay boyunca bebeğinizle aynı odayı paylaşmanız önermektedir. AAP’nin önerilerine göre bebeğinizin yatağınıza yakın bir beşikte uyuması Ani Bebek Ölümü Sendromunu (SIDS) %50 oranında azaltmaktadır. Bebeğinizin uyku alanının güvenli olduğundan emin olun ve bebek telsizi güvenlik aletlerini evinizde bulundurun.

Annelik İznini Keşfedin

Doğum yaptıktan sonra işe dönmeyi düşünüyorsanız, doğum izninizi önceden planlamanız çok önemlidir. Ücretli izinler sayesinde hamileliğinizde parasız kalmadan bebeğinizle vakit geçirebilirsiniz. Doğum konusunda haklarınızı keşfetmek için işyerinde müdürünüzle konuşabilir veya avukat desteği alabilirsiniz. Aynı şekilde eşinizin de hamilelik konusunda belirli izinleri bulunabilir.

Aşılar

Hem sizi hem de bebeğinizi korumak için hamilelik sırasında bazı aşıların yapılması şiddetle tavsiye edilir. Grip aşısı, TDAP (tetanoz-difteri-boğmaca) aşısı ve COVID-19 aşılarınızı olduğunuzdan mutlaka emin olun. Ancak her aşı hamile kadınlar için güvenli olmayabilir. Bu yüzden aşı yaptırmadan önce doktorunuza mutlaka danışın.

hamilelik uyku düzeni

Hamileliğin 25. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

25 hafta kaç ay hamile?

25 hafta hamilelik, yaklaşık 6 ay ve 1 haftaya denk gelir.

25 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıl olmalı?

25. haftada bebek hareketleri genellikle daha belirgin hale gelir. Bebek, anne karnında daha büyük olduğu için hareketlerinin şiddeti ve sıklığı artabilir. Bebek genellikle gün içinde aktif olup, birçok farklı pozisyonda hareket eder. Ancak her bebek farklı olduğu için hareketlerin şiddeti ve sıklığı bireysel olarak değişebilir. Eğer bebeğin hareketlerinde bir azalma veya düzensizlik fark ederseniz, doktorunuza danışmanız önemlidir.

25 haftalık gebelikte nasıl yatmalı?

25 haftalık gebelikte, genellikle yan yatmak tercih edilen bir pozisyondur. Yan yatmak, kan akışını ve oksijenin bebeğe ulaşmasını kolaylaştırır. Mümkünse sol yanınıza yatmak, büyük damarlar üzerindeki baskıyı azaltır ve kan dolaşımını iyileştirir. Sırt üstü yatmaktan kaçınmanız önerilir, çünkü bu pozisyon bebeğinize ve rahminize baskı yapabilir.

25 haftalık hamile kadın kaç kilo almalı?

Hamilelik boyunca kilo alımı kadından kadına farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak 25 haftalık bir hamilelikte, kadınlar yaklaşık olarak ortalama 6-11 kilo arasında kilo alabilirler. 

25 haftalık bebek neye benzer?

25 haftalık bir bebeğin büyüklüğü, yaklaşık olarak 23 cm uzunluğunda ve 600-700 gram ağırlığında olabilir. Bu dönemde bebek hızla gelişmeye devam eder. Cildi hala kırışıktır ve yağ bezeleri olgunlaşmaya başlar.