Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Nedir ve Ne İşe Yarar?
Bebekler, hassas bünyeleri nedeniyle ağrı ve ateşe karşı çok daha savunmasız durumdadır. Diş çıkarma ateşi, diş ağrısı ve baş ağrısı gibi durumlarda bebeklerin rahatlatılabilmesi ve onların huzursuzluğunun giderilebilmesi için kimi zaman ilaç kullanımı gerekebilir. Ibu Baby Supozituvar yani fitil de bu gibi durumlarda kullanılabilen bir ağrı kesici ve ateş düşürücüdür. Karton kutu içinde altı ya da on adet fitil şeklinde kullanıma sunulan bu ilaç, tekdüze beyaz bir görünüme sahiptir. Bu ilaç diş ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kulak ağrısı; burkulma ve incinme gibi sebeplerle oluşan kas ağrısında kullanılabilir. Ibu Baby fitil, hafif ve orta şiddetteki ağrıların hafifletilmesi ve yüksek vücut sıcaklığının düşürülmesinde tercih edilebilecek bir steroid olmayan iltihap gidericidir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar İçeriği
Ibu Baby fitil içeriğinde etken madde olarak ibuprofen bulundurur. Yardımcı maddeler olarak Witepsol H5 ve polisorbat 80 içerir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar İçeriğindeki Yardımcı Maddeler Hakkında Uyarılar
Ibu Baby fitil içeriğindeki etken madde olan ibuprofen karaciğeri yorabilir; böbrek üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu sebeple özellikle böbrek ve karaciğer sorunları yaşayan kişilerin bu ilacı kullanmaması önerilir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Nasıl Kullanılır?
Ibu Baby fitil tipi yani supozituvar bir ilaçtır. Eller dezenfekte edildikten sonra fitil ambalajından çıkarılıp makat içine nazikçe ittirilir. Fitilin makat içine uygulanmasını kolaylaştırmak için uygulama öncesinde eller ıslatılabilir ya da fitil sıcak suyun içine daldırılıp hızlıca çıkarılabilir.
Ibu Baby, kısa süreli kullanım için uygun bir ilaçtır. Bu ilaç maksimum 3 gün boyunca kullanılabilir. Tavsiye edilen günlük dozların uygulanması arasında en az 6 saat olması gerekir. Kullanım süresi boyunca semptomların azalmaması ya da yeni semptomların ortaya çıkması durumunda doktora başvurulması gerekir.
Ibu Baby fitilin dozu, yaş gruplarına ve vücut ağırlığına göre değişiklik gösterir. Vücut ağırlığı 6 kg ile 8 kg arasında olan çocuklarda 1 adet fitil uygulaması yapılır. İhtiyaç duyulması halinde 6 ila 8 saat sonra 1 fitil daha uygulanabilir. 24 saat içinde maksimum 3 fitil alınabilir.
Vücut ağırlığı 8 kg ila 12,5 kg arasında olan çocuklarda 1 adet fitil uygulaması yapılır. İhtiyaç duyulması halinde 6 saat sonra 1 fitil daha uygulanabilir. 24 saat içinde maksimum 4 fitil alınabilir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Yan Etkileri Nelerdir?
Ibu Baby fitilin kullanımı sonucunda yaygın şekilde görülen yan etkiler karın ağrısı, bulantı ve midede rahatsızlık şeklinde sıralanabilir. Nadir olarak nefes darlığı, şişkinlik, ishal ya da kabızlık, kusma, baş ağrısı ve baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk görülebilir. Kulak çınlaması da nadir de olsa raporlanan yan etkiler arasında yer alır.
Eğer Ibu Baby fitil kullanımı esnasında kanlı idrar, kanlı dışkı ya da kanlı kusmuk gibi durumlarla karşılaşılırsa; kalp atışında düzensizlik hissedilirse; ciltte ve gözde sarılık gözlemlenirse; şiddetli karın ağrısı yaşanırsa; dışkıda ya da kusmukta kahve telvesi benzeri görünümle karşılaşılırsa acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Deride morluklar, diş etinde ve burunda kanama, ciltte soyulma, şişme, kızarıklık ve su toplama gibi belirtiler görülürse bu durumlar da riskli yan etkilere dair semptomlar olarak kabul edilebilir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Kullanmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
Ibu Baby’nin emilimi ağız yoluyla kullanılan aynı etken maddeye sahip ilaçlara kıyasla daha az olduğu için yalnızca oral kullanımın mümkün olmadığı durumlarda kullanılması önerilir.
Geçmişte steroid olmayan iltihap giderici (NSAİİ) grubu ilaçların kullanımı sonucunda şiddetli alerjik reaksiyon, mide ve bağırsak kanaması, ülser gibi olumsuz etkilerle karşılaştıysanız bu ilacı kullanmamanız gerekir.
Eğer kolay kanamanıza sebep olacak ya da kanama eğilimini artıran durumlar söz konusuysa bu ilacı kullanmamanız tavsiye edilir.
NSAİİ grubuna mensup bir başka ilaç ya da herhangi bir ağrı kesici kullanıyorsanız Ibu Baby fitili dikkatli kullanmanız gerekir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
İlaç kullanımı esnasında kusmuğunuzun ya da dışkınızın siyah renkli ya da kanlı olduğunu görürseniz ilacı kullanmayı derhal bırakıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.
Eğer ilacı kullanırken açıklanamayan sebeple ödem ve kilo artışı gözlemlerseniz ilacı kullanmayı bırakmanız önerilir. İshal ve benzeri durumlardan dolayı yüksek seviyede su kaybı yaşıyorsanız ilacı dikkatli kullanmanız gerekir.
Eğer ilaç kullanımı esnasında ciltte, özellikle göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıklar gözlemliyorsanız bu durum Stevens-Johnson sendromunu gösterebilir. Bu durumda ilacı kullanmayı bırakıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.
İlaç kullanımı esnasında deride su dolu kabarcıklar, soyulmalar; özellikle el, yüz ve ayaklarda dantele benzeyen ve kendiliğinden geçen kızarıklıklar görülüyorsa bu durum şiddetli alerjik reaksiyonu gösterir. Bu durumda ilacın kullanımı durdurulmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Ginko biloba bitkisel özü içeren herhangi bir ürünle birlikte Ibu Baby kullanımı mide ve bağırsak kanaması riskini artırabilir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Kullanımında Özel Durumlar
Yakın zamanda koroner arter bypass ameliyatı olduysanız ya da bu ameliyatı geçirmek üzereyseniz bu ilacı kullanmamanız gerekir. Alerjik astım, kronik rinit, sinüzit, burun eti gibi durumlar söz konusuysa ya da çeşitli alerjik hastalıklarınız bulunuyorsa bu konuyla ilgili doktorunuzu bilgilendirmeniz önerilir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Yiyecek ve İçecekle Kullanımı
Ibu Baby kullanım yolu sebebiyle yiyecek ve içeceklerle herhangi bir etkileşime geçmez. Dolayısıyla bu ilacın kullanımı sırasında yiyecek ve içeceklerle ilgili kısıtlamaya gidilmesine gerek yoktur.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Almanız Gereken Dozdan Fazlasını Aldıysanız Ne Olur?
Ibu Baby kullanımında doz aşımı yapılması durumunda uyuşma, kulak çınlaması, gözlerde titrek hareketler, karın ağrısı ve kusma görülebilir. Kusmukta kanlı çizgiler bulunuyorsa bu durum Ibu Baby kullanımında doz aşımı yapıldığını gösterir. Baş dönmesi, üşüme ve titreme, güçsüzlük, idrarda kan, solunum güçlüğü ve bilinç kaybı da doz aşımı durumunda ortaya çıkan etkiler arasında yer alır. Ibu Baby kullanımı sonrasında bu tip semptomlar görülüyorsa ve doz aşımından şüpheleniliyorsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Kullanmayı Unuttuysanız Ne Olur?
Ibu Baby Supozituvar kullanımı esnasında alınması gereken doz unutulursa unutulan dozu dengelemek için çift doz kullanımından kaçınılmalıdır. Unutulan doz hatırlandığı zaman uygulanmalıdır ve bir sonraki doza kadar en az 6 saat beklenerek normal kullanım düzenine geri dönülmelidir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Diğer İlaçlarla Kullanılabilir Mi?
Kan sulandırıcı ya da pıhtılaşma önleyici kullanıyorsanız bu ilacın reçete edilmesi durumunda doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
Aspirin, ibuprofen içeren diğer ilaçlar ve NSAİİ grubu diğer ilaçlar bu ilaçla birlikte kullanılmamalıdır. “Diüretik” adlı ödem önleyiciler; tansiyon düşürücüler; ruhsal hastalıklar için kullanılan “lityum”; sedef, romatizma ya da kanser tedavisinde kullanılabilen “metotreksat”; HIV tedavisinde kullanılan “Ziduvodin” Ibu Baby ile birlikte kullanılmamalıdır.
İltihap ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan “kortikosteroidler”; gut tedavisinde kullanılan ”Probenesid” adlı ilaç; şeker hastalığının tedavisinde kullanılan “Aminoglikozidler” ve kan şekerini düşüren ajanlar da bu ilaçla birlikte alınmaması gereken ilaçlar arasında yer alır.
Kalp yetmezliğinde kullanılan “kardiyak glikozidleri”; “siklosporin” ve “takrolimus” gibi organ yetmezliğinde kullanılan ilaçlar; kinolon grubu antibiyotikler ve SSRI grubu antidepresanlar kullanan kişiler de Ibu Baby kullanmamalıdır.
Kandaki trombosit sayısını azaltan “antiplatelet”ler, idrar söktürücüler ve betablokörler; Ibu Baby ile birlikte alındığında etkisini yitirebilir.
“Sülfonilürenin” adlı şeker düşürücü ilaçla birlikte Ibu Baby kullanımı kan şekeri düşürücü etkiyi artırabilir.
“Kolestiraminin” adlı kolesterol düşürücü ilaçla birlikte Ibu Baby kullanımı, ibuprofenin etkisini azaltabilir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Nasıl Saklanmalıdır?
Ibu Baby fitil orijinal kutusu içinde 25 °C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği bir yerde muhafaza edilmelidir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Kimler Kullanabilir?
Ibu Baby fitili şiddetli kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği yaşayan kişilerin kesinlikle kullanmaması önerilir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Bebeklere Verilebilir Mi?
Ibu Baby fitil doktor önerisi doğrultusunda 6 aydan büyük bebeklerde kullanılabilir. Ibu Baby reçete edilen bebeklerde kullanım için bebeğin 6 kilogram ve üzeri vücut ağırlığına sahip olması gerekir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Yaşlılara Verilebilir Mi?
Ibu Baby fitilin yaşlılarda kullanılması durumunda mide ve bağırsak kanaması ya da delinmesi gibi olumsuz etkilerin ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Bu sebeple yaşlı gruba Ibu Baby reçete edildiğinde en düşük dozun tavsiye edilmesi ve kısa süreyle kullanım gerçekleştirilmesi gerekir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Gebelikte ve Emzirme Döneminde Kullanılır Mı?
Ibu Baby fitil gebeliğin ilk altı aylık döneminde yalnızca doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Gebeliğin son üç ayında ise anne ve bebek üzerinde oluşturabileceği olumsuz yan etkiler nedeniyle kullanılmamalıdır.
İlacın içeriğindeki maddelerin kimi zaman gebe kalmayı zorlaştırıcı etki gösterebileceği bilinmektedir. Bu sebeple eğer yakın zamanda hamile kalmayı planlıyorsanız ya da hali hazırda gebe kalmakta zorlanıyorsanız doktorunuzu bilgilendirmeniz önerilir.
Bu ilacın ihtiva ettiği maddelerin anne sütüne geçip geçmeyeceğine dair herhangi bir veri bulunmamaktadır. Emzirme döneminde bu ilacın doktor önerisi olması durumunda dikkatli şekilde kullanılması önerilir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Reçeteli Satılır mı? Devlet Tarafından Ödenir Mi?
Ibu Baby fitil, beyaz reçeteli bir ilaçtır. Reçete edilmesi durumunda ilaç ücretinin bir kısmı devlet tarafından karşılanabilir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Fiyatı Nedir?
İlaç ücretleri çeşitli dönemlerde değişiklik gösterebilir. 2 Şubat 2024 tarihinde güncellenen fiyat listesine göre Ibu Baby fitilin fiyatı 50 TL 66 kuruş şeklinde belirlenmiştir.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Prospektüs PDF
Ibu Baby Supozituvar Prospektüsüne buradan ulaşabilirsiniz.
Ibu-Baby 60 mg Supozituvar Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ibu Baby Supozituvar Araç Kullanımına Etki Eder Mi?
Ibu Baby fitil kullanımının kullanan kişi üzerinde uyku hali ve sersemlik gibi etkiler oluşturabileceği bilinmektedir. Bu sebeple oluşabilecek kazaları engellemek adına ilaç kullanımı süresince araç ve makine kullanımının kısıtlanması, mümkünse durdurulması önerilir.
IBU BABY Supozituvar Ne İşe Yarar?
Ibu Baby supozituvar hafif ve orta şiddetli ağrıların giderilmesinde ve yüksek vücut sıcaklığının düşürülmesinde kullanılır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü olan ibuprofen içerikli bu ilaç, ibuprofen içerikli ilaçların oral yoldan alınmasının mümkün olmadığı ya da hastada kusma semptomunun görüldüğü durumlarda tercih edilir. Kulak ağrısı, baş ağrısı, diş ağrısı gibi durumlarda; burkulma kaynaklı kas ağrılarının tedavisinde de kullanılabilir.
IBU BABY Supozituvar Kaç Yaşında Kullanılır?
Ibu Baby fitil altı aydan büyük bebeklerde kullanılabilir. Bu ilacın kullanılabilmesi için vücut ağırlığının altı kilogram ve üstünde olması gerekir.
Supozituvar Fitil Ne İşe Yarar?
Supozituvar ve fitil eş anlamlı sözcüklerdir. Fitiller, ilaçların oral yoldan kullanılmasının mümkün olmadığı durumlarda ya da kusma semptomunun varlığında kullanılır.