Doğum Planlayıcı

Doğum Planlayıcısı


Doğum planlayıcısı doğum ve sonrasında neler istediğinizi belirten bir belgedir. Bu belge ile beklentilerinizi ve isteklerini önceden belirleyerek doğuma hazırlıklı olabilirsiniz. Elbette ki bu planların %100 kesin olmayacağını unutmayın. Doğum sırasında bebeğinizin güvenliği ve sağlığı için farklı kararlar alınabilir. Bu yüzden bu listeyi hazırlarken esneklik bir numaralı önceliğimiz olmalıdır.



Doğum Planlayıcısı Nedir?


Doğum planlayıcısı belgesi genellikle 1 ya da 2 sayfadan oluşan ve doktorlarınıza doğumla ilgili beklentilerinizi not ettiğiniz bir dokümandır. İçerisinde doğum sancılarınızla baş etmeden, odanızdaki atmosfere kadar tüm istek ve beklentilerinizi yazabilirsiniz. Ancak doğumu her açıdan kontrol edemeyeceğinizi ve bazı yerlerde esneklik payı bırakmanız gerektiğini unutmamalısınız. Sağlıklı bir anne ve bebek en büyük önceliğiniz olmalıdır. Birçok hastane size daha iyi hizmet sunmak amacıyla doğum planı sağlamaktadır. Böylece size sunabilecekleri en iyi hizmeti sunmuş olurlar.



Doğum Planlayıcısına İhtiyacım Var mı?


Doğum planlayıcılar şart değildir ancak elinizde bulunması oldukça yararlıdır. Spesifik ihtiyaçlarınız ve istekleriniz varsa bunları belirtmenizi mümkün kılar. Bu bilgilerin kayıt altında kalması aynı zamanda daha sonra yeniden sorulmasını engelleyebilir. Doktorunuz vakit kaybetmeden belirli prosedürleri uygulayabilir. Özellikle doğum anında veya sonrasında aşırı yorulduğunuz için dinlendiğiniz süreçte doktorunuz planlayıcınıza göre hareket edecektir.



Bebeğimle Hayat Doğum Planlayıcısını Keşfedin


Eğer elinizde bir doğum planlayıcısı yoksa Bebeğimle Hayat Doğum Planlayıcısını deneyebilirsiniz. İhtiyacınız olacak seçenekler içinde yer almakla birlikte kolayca kullanılabilir haldedir.


Bebeğimle Hayat Doğum Planlayıcısını İndirmek İçin Tıklayınız



Hamilelik Planlayıcısı Maddeleri


Aşağıdaki listede planlayıcı içinde bulunan seçenekleri keşfedebilirsiniz. Bu seçeneklerin yaşadığınız yere göre uygulanma şeklinin değişebileceğini unutmayın. Bu yüzden belirli seçimleri yaparken araştırma yapmak isteyebilirsiniz.



Hamilelik Planlayıcı Listesi Seçenekleri: Doğum Maddeleri


Hamilelikle ilgili her kararı ben alacağım.

Hamilelikle ilgili kararları partnerim veya refakatçim ile ortak alacağız.


Hamilelikle ilgili kararları partnerim veya refakatçim alacak.


Bazen stresten dolayı karar almak çok zorlaşabilir. Bu durumlardan çekinceniz varsa karar sorumluluğunu güvendiğiniz bir insana verebilirsiniz.



Doğum sırasında yanımda Doula olacak.


Doğum konusunda uzman olan Doulalar hem fiziksel hem de psikolojik destek sağlayabilir .Eğer Doulanız varsa kendisini ameliyata çağırabilir ve doktorlara bu şekilde haber verebilirsiniz.



Fotoğraf ve video çekilmesini istiyorum.


Hastane kurallarına bağlı olarak eşiniz veya refakatçiniz doğumunuzu kayıt altına alabilir. Elbette bunun için önceden izin almalı ve kaydı alacak kişinin ve kameranın da steril olması şarttır. Tüm hastaneler buna izin vermiyor olabilir, bu yüzden önceden öğrenmeniz oldukça önemlidir.



Suyumun doğal yollarla gelmesini istiyorum.


Eğer doğum ilerlemeniz durursa doktorlarınız çeşitli yöntemler önerebilirler. Bunlardan biri de eğer henüz suyunuz gelmediyse, amniyotik kesenin yırtılmasıdır. Amniyotik kesenin yırtılması vücuda kasılmalar getirir ve doğumun devam etmesini sağlayabilir. Ancak amniyotik kesenin yırtılması çeşitli hamilelik komplikasyonlarını da beraberinde getirebilir. Oluşabilecek riskler hakkında doktorunuzla konuşmanız en doğru cevaplara ulaşmanızı sağlayacaktır.



Ağrı kesici istemiyorum. Doğum sancısıyla doğal yöntemlerden faydalanarak başa çıkacağım.


Doğumun gidişatına göre ağrı kesici kullanmaya karar vereceğim.


Mümkün olan en kısa zamanda ağrı kesici veya epidural istiyorum.


Ağrı kesici kullanımı hakkında isteğinizi bu seçeneklerle belirleyebilirsiniz. Ağrı yönetimi konusunda tüm hakimiyet sizin elinizde.



Aromaterapi ve bitkisel yağların kullanılmasını istiyorum.


Hem kokusuyla hem de hissiyatıyla sizi rahatlatan yağların kullanımı doktorunuzdan rica edebilirsiniz. Böylece hamileliğiniz bir nebze olsa rahatlayabilir.



Işıkların aydınlık olmasını istiyorum.


Işıkların loş olmasını istiyorum.


Işıkların size en uygun şekilde olması için doktorunuza istekte bulunabilirsiniz.



Oda sıcaklığının ….. olmasını istiyorum.


Odanızın spesifik olarak soğuk ya da sıcak olmasını istiyorsanız veya aklınızda belirli bir derece varsa bu madde ile belirtebilirsiniz.



İstediğim zaman ıkınmak istiyorum.


Ikınma konusunda rehberlik istiyorum.


Dilerseniz doktorunuz tarafından yönlendirilebilirsiniz ya da nasıl ıkınacağınızı ve nasıl enfes alacağınızı kendiniz yönetebilirsiniz. Eğer bu konu hakkında yeterince bilgi sahibi değilseniz doktor rehberliği sizin için yararlı olabilir. Aksi takdirde doğum uzayabilir ya da normalden daha sancılı olabilir.

Doğumda hangi pozisyonda olacağımı belirlemek istiyorum.


Doğumda çömelme, yarı oturuş, yan yatma ve uzanma gibi çeşitli pozisyonların hangisinde olacağınızı seçmek isteyebilirsiniz. Ancak bilinçsiz şekilde seçilen pozisyonların size zarar getirebileceğini unutmayın.



Bebeğimin doğumunu ayna yardımıyla görmek istiyorum.


Sezaryen olursa ameliyatı görmek istiyorum.


Bebeğinizin doğumunu görmek istiyorsanız bu seçenekler size göre. Ancak görecekleriniz sizi biraz şaşırtabilir. Doğum normal bir eylem olsa da her gün gördüğümüz bir şey değil.



Doğum sırasında sakinleştirici müzikler çalmasını istiyorum.


Doğum sırasında müzik dinleme talebinde bulunabilirsiniz. Hastaneye bağlı olarak müziğinizi kendiniz açmanız veya hastaneye bir müzik listesi vermeniz gerekebilir.



Hamilelik Planlayıcı Listesi Seçenekleri: Doğum Sonrası Maddeleri



Doğumdan sonra bebeğimi hemen kucağıma almak istiyorum.


Doğumdan sonra bebeğimin kurulanıp kucağıma verilmesini istiyorum.


Bebeğinizle kurmak istediğiniz bağ konusunda böyle bir karar verebilirsiniz. Elbette doktorların bebek doğduktan sonra sağlığını kontrol etmesi gerekir. Ardından isterseniz ıslak bir şekilde kucağınıza alabilirsiniz.



Göbek bağının geç kesilmesini istiyorum.


Doktorunuzdan göbek bağını birkaç dakika geç kesmesini isteyebilirsiniz. Araştırmalar bu birkaç dakika içerisinde bebeğin aldığı ekstra kan akışının anemi ve demir eksikliğini engellediğini göstermektedir. Doktorunuzla konuşarak bu işlemin gerekliliğini sorabilirsiniz.



Partnerimin ya da refakatçimin göbek kordonunu kesmesini istiyorum.


Eşinizin ya da ailenizin de doğuma dahil olmasını istiyorsanız böyle bir seçim yapabilirsiniz. Böylece onlar da bu mucizevi anın bir parçası haline geleceklerdir.



Bebeğimin göbek kordonu kanının bağışlanmasını istiyorum.


Bebeğimin göbek kordonu kanını saklamak istiyorum.


Bebeğimin göbek kordonu kanını istemiyorum.


Araştırmalara göre bebek kordonunda bulunana kan bol miktarda kök hücre içermektedir. Kök hücreler ölümcül hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek kadar önemlidir. Bu yüzden göbek bağı kanınızla ilgili ne yapmanız gerektiğini doktorunuzla konuşabilirsiniz.



Yeni doğan bebeğimin testlerinin 1 saat ertelenmesini ve o sürede bebeğimi besleyerek bağ kurmak istiyorum.


Yeni doğan bebeğinizin kritik sağlık testleri dışındaki uygulamaları (mesela kilo ve boy ölçümü) erteleyip bağ kurma şansınız bulunmaktadır.



Bebeğime yapılacak tüm tıbbi işlemlerin bana önceden detaylı bir şekilde açıklanmasını istiyorum.


Bebeklerde standart prosedür olarak birçok uygulama yapılmaktadır. Bu uygulamalar hakkında bilgi istemekse en doğal hakkınızdır.



Bebeğimin benim yanımda test yapılmasını istiyorum.


Eğer bebeğimin test için başka bir yere gitmesi gerekiyorsa eşimin ya da refakatçimin de teste dahil olmasını istiyorum.


Normal şartlarda testlere sizin yada bir yakınınızın katılmasının herhangi bir sakıncası yoktur.



Eğer çocuğum erkekse hastanede sünnet edilmesini istiyorum.


Genellikle bebeğiniz doğduktan 1 – 2 gün sonra sünnet edilebilir. Hastane ortamında son derece rahat ve hızlı gerçekleşmektedir.