Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Nedir ve Ne İşe Yarar?
Vücudun işleyişinin bozulmaması açısından vitamin ve mineral değerlerinin ideal seviyede olması oldukça önemlidir. Dengeli ve düzenli beslenme ile korunabilen bu değerler kimi zaman çeşitli sebeplerle değişebilir. Kişilerin vitamin ve mineral değerlerini ideal seviyeye taşıyamaması durumunda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu durumda hekim önerisiyle eksik bileşenlerin dışarıdan takviyesine başvurulabilir. Vitamin ve mineral takviyeleri kimi zaman çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde de çeşitli amaçlarla tercih edilebilir. Cafoline de folik asit eksikliği durumunda ve megaloblastik anemi tedavisinde kullanılabilir. Bununla birlikte bu ilaç, kanser ilaçları başta olmak üzere bazı ilaçların negatif etkilerini azaltmak amacıyla da reçete edilebilir. Cafoline, 300 mg/ 30 mL I.M./I.V. Enjeksiyonluk Çözelti ve 50 mg/ 5 mL I.M /I.V. Enjeksiyonluk Çözelti olmak üzere iki şekilde edinilebilir. Her iki versiyon da bir flakon ihtiva eder. Flakon içinde sarı renkli ve berrak bir solüsyon bulunur.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) İçeriği
Cafoline 300 mg/ 30 mL I.M./I.V. Enjeksiyonluk Çözelti ve 50 mg/ 5 mL I.M./I.V. Enjeksiyonluk Çözelti içeriğinde 12.5 mg kalsiyum folinat içerir. Etken maddenin yanı sıra sodyum klorür, enjeksiyonluk su ve pH dengeleyici olarak sodyum hidroksit bulunur.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) İçeriğindeki Yardımcı Maddeler Hakkında Uyarılar
Cafoline içeriğinde sodyum klorür bulundurur. Doz başına ihtiva ettiği sodyum miktarı 4.36 mmol yani 100.26 mg olduğu için kontrollü sodyum diyetinde olan kişiler Cafoline kullanımına dikkat etmelidir.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Nasıl Kullanılır?
Cafoline bir tıp görevlisi tarafından doktorun önerdiği doza uygun şekilde kas içine (intramüsküler) ya da damar içine (intravenöz) şekilde uygulanır. Bu ilacın kesinlikle omurilik sıvısı içine uygulanmaması ve enjektör içinde diğer ilaçlarla karıştırılmaması gerekir.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Yan Etkileri Nelerdir?
Cafoline'in yaygın görülen yan etkileri bulantı, kusma ve ishal şeklinde sıralanabilir. Aynı zamanda ağız içi yaraları da görülebilir.
Ateş, uykusuzluk, depresyon, mide ve bağırsak problemleri ise yaygın görülmeyen yan etkiler arasında sayılabilir.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Kullanmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
Kişiye uygulanacak olan Cafoline dozu, kişinin hastalığına ve semptomlarına göre belirlenir. Bununla birlikte eğer kişi antifolinik bir ilacın yan etkilerini azaltmak amacıyla Cafoline kullanacaksa bu durumda doz ayarı özel olarak yapılır. Kişinin folik asit bakımından fakir bir diyet uygulaması, sık sık kan örneği vermesi ya da hemodiyalize girmesi durumunda ortaya çıkan iyatrojenik megaloblastik anemi söz konusuysa doz ayarı esnasında bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Cafoline kullanımı esnasında el ve ayaklarda, ayak bileklerinde ve yüzde şişme ve kızarıklık; dudak, ağız ve boğazda belirgin şişkinlik; bayılma hissiyatı gibi durumların ortaya çıkması şiddetli alerjik reaksiyonu gösterir. Bu durumda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Kullanımında Özel Durumlar
Cafoline metotreksatın olumsuz etkilerini önlemek amacıyla reçete edilebilir ancak böbrek yetmezliği metotreksat atılımında gecikmeye yol açabilir. Bu durumda doz ayarının yeniden yapılması gerekir.
Bu ilaç böbrekler aracılığıyla vücuttan atılır. Bu sebeple çeşitli böbrek hastalıklarına ya da böbrek yetmezliğine sahip olan kişilerde istenmeyen etkilerin ortaya çıkma olasılığı artar.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Yiyecek ve İçecekle Kullanımı
Cafoline içeriğindeki maddeler herhangi bir yiyecek ya da içecek ile etkileşime geçmez. Dolayısıyla bu ilacın kullanımı esnasında tüketmekten kaçınılması gereken ya da tüketimi kısıtlanması önerilen herhangi bir yiyecek ya da içecek bulunmamaktadır.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Almanız Gereken Dozdan Fazlasını Aldıysanız Ne Olur?
Cafoline, tıp görevlileri tarafından doktorun önerdiği doz göz önünde bulundurularak uygulandığından dolayı doz aşımı olasılığı oldukça düşüktür. Ancak doz aşımının söz konusu olması durumunda kişide çeşitli alerjik reaksiyonlar görülebilir.
Cafoline epilepsi ilaçlarının ve antifolinik ilaçların etkisini azalttığından dolayı bu ilaçların yokluğu durumunda ortaya çıkacak semptomlar da görülebilir.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Kullanmayı Unuttuysanız Ne Olur?
Önerilen Cafoline dozunun unutulması durumunda unutulan dozun dengelenmesi için çift doz uygulamasından kaçınılması gerekir. Unutulan dozun ne zaman uygulanacağı doktor tarafından belirlenir.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Diğer İlaçlarla Kullanılabilir Mi?
Cafoline, 5-fluorourasil ile kullanılmamalıdır. Bununla birlikte sıtma tedavisinde kullanılan "primetamin" ile birlikte kullanımı ilacın etkisini azaltabilir ya da tamamen ortadan kaldırabilir. Aynı durum bir antibiyotik türü olan "trimetoprim sulfametoksazol" için de geçerlidir.
"Fenobarbital" ve "Fenitoin" gibi sara ilaçlarının etkisi, yüksek dozda Cafoline alınması durumunda azalır. Bu durum özellikle duyarlı çocuklarda kasılma nöbetlerinin sıklığını artırabilir.
Cafoline ve 5-fluorourasilin birlikte kullanılması dudak ve ağız yaralarına neden olabilir.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Nasıl Saklanmalıdır?
Cafoline orijinal ambalajının içinde ve 2 °C ile 8 °C arasında buzdolabında saklanmalıdır. İlaç mutlaka ışıktan korunmalıdır.
Eğer ürün sulandırıldıysa mutlaka 2 °C ile 8 °C arasında buzdolabında saklanmalı ve 24 saat içinde kullanılmalıdır.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Kimler Kullanabilir?
Cafoline; folik asit eksikliği yaşayan kişiler tarafından kullanılabilir. Özellikle folik asitin ağızdan alınmasına rağmen yerine konamadığı ve ideal seviyeye getirilemediği durumlarda tercih edilebilir. Aynı zamanda bazı kanser ilaçlarıyla birlikte olumsuz etkileri ortadan kaldırmak ya da tedavi etkisini artırmak için reçete edilebilir.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Bebeklere Verilebilir Mi?
Cafoline kullanımı epilepsi ilaçlarının etkisini azaltabileceğinden ya da nötrleyebileceğinden dolayı çocuklarda nöbet sıklığını artırabilir. Bununla birlikte 18 yaşın altındaki kişilerde Cafoline kullanımının ortaya çıkarabileceği etkiler hakkında yeterli veri bulunmamaktadır.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Yaşlılara Verilebilir Mi?
Yaşlılarda Cafoline kullanımı doktor önerisiyle mümkündür ancak bu yaş grubunda ilaca bağlı mide, ince bağırsak ve böbrek hastalıklarının gelişmesini önlemek için doz ayarının dikkatli yapılması gerekir.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Gebelikte ve Emzirme Döneminde Kullanılır Mı?
Gebelik döneminde Cafoline kullanımının bebek üzerinde nasıl etkiler oluşturabileceğine dair kapsamlı ve net veri bulunmamaktadır. Bu sebeple gebelik sırasında alternatif bir yöntem olmadığından dolayı doktor tarafından önerilmediği sürece Cafoline kullanımı önerilmez. Eğer gebe metotreksat ya da 5-fluorourasil kullanıyorsa asla Cafoline almamalıdır. Emzirme sırasında Cafoline kullanımı durumunda ilaç içeriğinin anne sütüne sirayet edip etmeyeceği başta olmak üzere ortaya çıkabilecek durumlara dair net bilgi bulunmamaktadır. Bu sebeple emzirme döneminde doktor önerisi olmadıkça Cafoline kullanılmamalıdır.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Reçeteli Satılır mı? Devlet Tarafından Ödenir Mi?
Cafoline beyaz reçeteli bir ilaçtır. Doktor tarafından reçete edilmesi ve kişinin sağlık sigortasının varlığı durumunda ilaç ücretinin bir kısmı devlet tarafından karşılanır.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Fiyatı Nedir?
İlaç fiyatları çeşitli dönemlerde farklılık gösterebilir. Cafoline 300 mg/ 30 mL I.M./I.V. Enjeksiyonluk Çözelti fiyatı 2024 yılında 584 TL 29 kuruş şeklinde belirlenmiştir. Cafoline 50 mg/ 5 mL I.M /I.V. Enjeksiyonluk Çözelti fiyatı ise 135 TL 9 kuruştur.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Prospektüs PDF
Cafoline 300 mg/ 30 mL I.M./I.V. Enjeksiyonluk Çözelti Prospektüsüne buradan ulaşabilirsiniz.
Cafoline 300 mg/30 ml I.M./I.V. Eenjeksiyonluk Çözelti (1 FLAKON) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Cafoline Araç Kullanımına Etki Eder Mi?
Cafoline kullanımının araç ve makine kullanımı üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Kalsiyum Folinat Nasıl Verilir?
Kalsiyum folinat damat içine ya da kas içine uygulanabilir. Bu ilacın asla omurilik sıvısı içine enjekte edilmemesi gerekir.
Kalsiyum Folinat Yan Etkileri Nelerdir?
Kalsiyum folinatın yaygın görülen yan etkileri bulantı, kusma, ishal ve bunlara bağlı su kaybıdır. Ağız içi ve dudak çevresi yaraları da kalsiyum folinat kullanımı sonucu ortaya çıkabilir. Seyrek şekilde ateş, depresyon, uykusuzluk ve mide bağırsak sorunları da görülebilir. Eğer kişide el, ayak ve yüzde şişme ve kızarlıklık görülüyorsa, dudak ve boğazda şişlik varsa ve kişi uykuya meyilliyse bunlar şiddetli alerjik reaksiyon belirtileridir. Bu belirtilerin varlığı durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
CA Folinat Ne İçin Kullanılır?
Kalsiyum folinat, folik asit eksikliği durumunda kullanılır. Bununla birlikte folik asitin ağızdan alınmasına rağmen yerine konamaması durumunda da kalsiyum folinat reçete edilebilir. Çeşitli kanser ilaçlarının kullanımı esnasında ortaya çıkan negatif etkileri azaltmak ya da kanser tedavisini güçlendirmek için de kalsiyum folinat kullanılabilir.