Kuvöz Nedir, Ne İşe Yarar? Bebekler Neden Kuvöze Alınır?

Kuvöz Nedir, Ne İşe Yarar? Bebekler Neden Kuvöze Alınır?

Bebeklerin Yenidoğan Dahili Bakım Ünitesine alınması birçok ebeveyn için korkutucu olabilir. Özellikle birçok teknolojik donanımla beraber gözünüzü korkutması son derece doğaldır. Ancak tüm bu ekipmanlar doktorlara yardımcı olmak ve bebeğinizi sağlığa kavuşturmak için bulunmaktadırlar. Yenidoğan dahili bakım ünitesindeki en önemli ekipmanlardan biri de kuvözdür. Kuvözler bebeğinizin sıcak tutmak ve sağlıklı şekilde büyümesi için en iyi ortamı sağlamak üzerine tasarlanmış bebek yataklarıdır.

Bebeklerin Neden Kuvöze İhtiyacı olur?

Bebeklerin kuvöze yatırılmasının birçok farklı sebebi olabilir. Gelin bu sebepleri beraber inceleyelim.

Erken Doğum

Bebeklerin kuvöze ihtiyaç duymasındaki en yaygın sebep erken doğumdur. 37. haftadan erken doğan bebekler düşük kilo, düzensiz vücut sıcaklığı ve dengesiz hayati bulgulara sahip olabilir. Kuvözdeyken bu durumlar kontrol altına alınır ve bebek yüksek kalorili formüllerle beslenirler.

Travmatik Doğumlar

Zor bir doğum geçirdiyseniz bebeğinizin oksijensiz kalmış olması veya vücuttaki kan akışının düşük olması beklenen bir durumdur. 

Solunum Güçlüğü Sendromu

Ciğerleri yeterince gelişmemiş bebeklerin nefes alması son derece zordur. Daha rahat nefes almaları için kuvözde çeşitli makinalara bağlanmaları gerekebilir. Solunum güçlüğü orta seviyedeyse burundan 

Hipoglisemi

Bebekler erken doğarsa, enfeksiyon kapmışlarsa veya annede gestasyonel diyabet varsa hipoglisemi sahibi olabilirler. Hipoglisemi düşük şeker anlamına gelir.

Sepsis veya Diğer Enfeksiyonlar

Erken doğan bebekler daha fazla enfeksiyon kapma riskine sahiptir. Kuvözde antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyabilirler.

Doktor Küvözdeki Bebeğin Kalbine Bakıyor

Bebek Kuvözü Ne İşe Yarar?

Bebek kuvözleri bebeğinizin hayatta kalması için en iyi ortamı sağlar. Yenidoğanlar, özellikle erken doğanlar, vücut sıcaklığını korumada sorun yaşayabilir. Ayrıca vücutlarında yeterince yağ olmaması da hipotermi geçirme riskini arttırabilir. Bu tarz sağlık sorunları düşük oksijen, nefes darlığı ve büyüme yavaşlamasına sebep olabilir.

Kuvözler optimal sıcaklığı sağlayarak hipotermiyi önler. Optimal sıcaklığı doktorlar belirleyecektir. Kuvözler aynı zamanda nemlendirici görevi de görürler. Böylece bebeğiniz cilt problemleri yaşamaz.

Kuvözlerin bir başka özelliği ise gürültüyü engellemeleridir. Yenidoğan dahili bakım üniteleri kalabalık ve gürültülü olabilir. Kuvözler bebekleri hem gürültüden hem de ışıktan korur. Böylece bebekler güvenli bir şekilde uyumaya devam edebilir.

Bebek Kuvözlerinin Farklı Tipleri Nelerdir?

Bebeğinizin ihtiyaçlarına göre farklı kuvöz tipleri bulunmaktadır.

Açık kuvöz: Açık kuvözler bebeği sıcak tutmak için kullanılan, üstü açık kuvözlerdir.

Kapalı kuvöz: Kapalı kuvözler enfeksiyonları önlemek için tasarlanmıştır. Hava filtreleme ve nem koruma gibi özelliklere sahiptir.

Çift duvarlı kuvöz: Çift duvarlı kuvözler ısı ve nem kaybına karşı daha fazla yalıtım için çift duvar sistemine sahiptir.

Servo kontrollü kuvöz: Servo kontrollü kuvözler bebeğe takılan sensörlere göre sıcaklık ve nem seviyesini otomatik ayarlamaktadır.

Taşıma kuvözleri: Bunlar bebekleri bir yerden başka bir yere, örneğin hastanenin bir bölümünden diğerine veya farklı bir hastaneye taşımak için kullanılır.

Kuvözdeki Bebeğimle Nasıl İlgilenebilirim?

Bebeğiniz kuvözdeyken çok fazla bir şey yapamayacağınızı düşünebilirsiniz. Ancak her daim bebeğinize yardım etme şansınız bulunmaktadır. Doktorunuzla konuşun ve güvenli durumlarda bebeğinizi kucağınıza alın. Henüz emziremeseniz bile sütünüzü sağabilirsiniz. Bebeğinizle olabildiğince çok vakit geçirin.

Bebeğinizin bakım programını hemşirelere sorun ve basit işler için yardım edin. Örneğin bebeğinizin altını değiştirebilir, bebeğinizi temizleyebilirsiniz.

Kuvozde Yeni Doğan Bebek

Bebekler Kuvözde Ne Kadar Kalır?

Bebeklerin kaç haftalık doğduğuna ve sağlık problemlerinin şiddetine göre kuvözde kalma süreleri de değişmektedir. Kuvözler bebeğinizin sağlığını yerine getirmek içindir. Bebeğinizin ne zaman sağlığa kavuşacağını ise doktorunuz bildirecektir. 30 haftalık bir erken doğumda bebeğin kuvözden çıkması 35. haftayı bulabilir. Elbette bebeğin solunum sıkıntısı yaşamaması, kendi başına sağlıklı şekilde durabilecek kadar gelişmesi ve vücut ısısını koruyabilmesi gerekir.

Kuvözde Kalan Bebekler Eve Getirildiğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kuvözde kalan bebeklerin sağlığına çok daha fazla dikkat edilmelidir. Bebekler her zaman hassastır ve özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Ancak kuvözden çıkan bebeklerin normalden de hassas bakıma ihtiyacı vardır. Bebeğinize evde dikkat etmek için alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:

-Bebeğinizin odası temiz olmalı ve daima havalandırılmalıdır.

-Bebeğinizin aşırı sıcaklamasını ve üşümesini engellemelisiniz.

-Kıyafetlerinin rahat ve tahriş etmediğinden emin olmalısınız.

-Bebeğinizin ilaçlarını aksatmamalısınız.

-Kullandığınız ürünlerin alerji yapmayacağından emin olmalısınız.

Kuvöz Yeni Doğan Bebek

Kuvöz Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kuvöz nedir?

Prematüre ya da güçsüz doğan bebeklerin her açıdan korunması amacıyla içinde tutulduğu yaşam alanlarıdır. Kuvözlerde sıcaklık, nem ve oksijen gibi parametreler kontrol edilir.

Hangi bebekler kuvöze alınır?

Prematüre doğan, doğumu zorla geçen ve enfeksiyon kapan bebekler kuvöze alınırlar.

Yeni doğan bebekler neden kuvöze alınır?

Eğer bebeğinizin bir hastalığı varsa ya da yeterince gelişmeden doğduysa hayatta kalması ve iyileşmesi için kuvöze alınırlar. 

Kaç kilo bebekler kuvöze alınırlar?

Eğer bebeğiniz 2500 gramdan hafifse kuvöze alınırlar. Vücutlarında yeterince yağ olmadığı için hipotermi geçirme riskleri yüksektir.