37. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
37. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğinizin 37. haftasına hoşgeldiniz. Doğum yaklaştıkça sizi saran beklenti duygusuna sıkıca sarılın. Bebeğiniz çok yakında sizinle!

Hamileliğin 37. Haftasının Önemli Noktaları

Hamilelik dönemine geldiğiniz için doğum kontrolleri de aynı oranda arttı. Bu haftalarda sık sık kontroller yapıalcak ve hamileliğin ne durumda olduğu gözlemlenecektir.

Doğum Yaklaşıyor

Hamileliğiniz 37. haftaya ulaştığında, her an doğuma girebileceğinizin farkında olmanız çok önemlidir. Tipik olarak, çoğu kadın tahmini doğum tarihinden önceki ve sonraki iki hafta içinde doğum yapar. Doğumun başladığını gösteren işaretlerden biri kasılmaların ilerlemesidir. Kasılmalar daha güçlü, daha uzun ve daha sık hale gelmelidir.

Serviks Kontrolü

Bu süre zarfında, doktorunuz serviksinizin efasmanını (yumuşama ve incelme) ve dilatasyonunu (açılma) değerlendirmek için servikal kontrol yapabilir. Dilatasyon ve efasmanın siz doğuma girene kadar başlamayabileceğini veya hamileliğinizin sonuna doğru birkaç gün veya hafta içinde kademeli olarak ortaya çıkabileceğini unutmayın.

37 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz karnınızda büyümeye devam ediyor. Hayati fonksiyonlarının ve organlarını ntamamı gelişti ve çalışır durumda. Ancak doğana kdaar karnınızda büyümeye devam edecektir.

Bebeğinizin Saçları Uzuyor

Doğumda birçok bebeğin kafası değişen uzunluklarda saçlarla doludur. Ancak bazı bebeklerin sadece şeftali tüyü olabilir. Bebeğinizin saç renginin sizinkinden farklı olması da son derece normaldir. Ayrıca bebeğinizin saçları ilk altı ay içinde dökülür ve farklı bir renk ve dokuda yeniden çıkarsa şaşırmayın.

Bebeğin Gözleri

Bebeğinizin göz rengi doğumda tam olarak belli olmayabilir. Bazı yenidoğanlar kendi göz rengiyle doğarken, bazıları başlangıçta koyu mavi veya gri gözlere sahip olur ve ilk yıl içinde yavaş yavaş mavi, yeşil, ela veya kahverengiye dönüşür.

Bebek Kilo Alımı

Bu aşamada bebeğiniz kilo almaya devam eder ve bu da daha pürüzsüz bir cilde sahip olmasını sağlar. Biriken yağ tabakası doğumdan sonra bebeğinizi sıcak tutmaya ve gelişmesine yardımcı olur.

37. Hafta Gebelik Belirtileri

Sahte kasılmalara alışsanız iyi edersiniz. Gerçek hamilelik kasılmalarından ayırt etmeniz için çok önemli. Ayrıca Braxton Hicks kasılmalaırnı azaltmak için bol su için ve olabildiğince dinlenin.

Braxton Hicks Kasılmaları

"Alıştırma kasılmaları" olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmalarını daha sık yaşayabilirsiniz. Bunlar hamilelik boyunca yaygın olarak hissedilen aralıklı rahim kasılmaları olsa da doğuma yaklaştıkça daha rahatsız edici ve uzun olabilirler. Özellikle, ağrılı kasılmalar yaşarsanız, bu gerçek doğumun bir işareti olabilir. Dehidrasyon, fiziksel aktivite veya dolu bir mesaneye sahip olmak Braxton Hicks kasılmalarını tetikleyebilir.

Braxton Hicks ile gerçek kasılmaları birbirinden ayırmak zor olabilir. Genel olarak Braxton Hicks kasılmaları ağrılı değildir, düzensiz aralıklarla meydana gelir ve pozisyon değişikliği veya dinlenme ile azalır. Gerçek doğum kasılmaları daha yoğundur, tipik olarak arkadan başlar ve karnın önüne doğru ilerler. Düzenli aralıklarla gelirler, yoğunlukları giderek artar ve hareket etmenize veya dinlenmenize bakılmaksızın devam ederler.

Göğüs Sızdırması

Hamileliğin son birkaç haftasında göğüslerinizde sızıntı olduğunu fark edebilirsiniz. Bu tamamen normaldir ve egzersiz veya cinsel aktivite sırasında olduğu gibi meme uçlarınız uyarıldığında ortaya çıkar. Akan sıvıya kolostrum denir ve yüksek besin içeriği nedeniyle genellikle "sıvı altın" olarak adlandırılır. Sızıntı sizi rahatsız ediyorsa, sıvıyı emmek için emzirme pedleri kullanılabilir. Unutmayın, tüm kadınlar meme sızıntısı yaşamaz ve bu emzirme ile ilgili herhangi bir soruna işaret etmez.

Bebeğin Hareketini Hissetmek

Bebeğinizin hareketlerini izlemeye devam edin ve aktivitesinde bir azalma fark ederseniz derhal sağlık uzmanınızı bilgilendirin. Bebeğiniz doğum kanalına ilerledikçe hareketleri tutarlı kalmalıdır. Bebeğiniz büyüdükçe daha güçlü hareketler daha belirgin ve hatta rahatsız edici hale gelebilir. İki saatlik bir süre içinde en az 10 farklı hareket saymak genellikle güven verici bir işarettir. Bu sayıya ulaşamazsanız, daha ileri değerlendirme için doktorunuza başvurun.

Gaz ve Şişkinlik

Bebeğinizin mide ve bağırsaklar da dahil olmak üzere organlarınızı sıkıştırması nedeniyle gaz, şişkinlik, kabızlık ve hazımsızlık gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Rahatsızlığı hafifletmek için daha küçük öğünler yemeyi deneyin ve aşırı içki içmekten kaçının. Yüzme veya pelvik eğme gibi hafif egzersizler bel ağrısını hafifletmeye ve gazı hafifletmeye yardımcı olabilir. Belirtiler devam ederse veya şiddetlenirse, rehberlik için doktorunuza danışın.

Bel Ağrısı

Bel ağrısı hamile kadınların yüzde 60'ından fazlasını etkiler ve bu aşamada özellikle zorlayıcı olabilir. Kambur durmaktan veya sırtınızı kamburlaştırmaktan kaçınarak iyi bir duruş sergilemek biraz rahatlama sağlayabilir. Sırtınızdaki baskıyı azaltan yüzme gibi egzersizler yapmak ve pelvik eğme hareketleri gerçekleştirmek de faydalı olabilir. Ağrıyan kasları rahatlatmak için kendinize doğum öncesi masaj yaptırmayı düşünün. Bu çözümler işe yaramazsa, daha fazla yardım için doktorunuza danışın.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın braxton hicks kasılmaları yaşıyor

Hamileliğin 37. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Evinizi ve arabanızı bebeğinize hazırlamanın vakti geldi de gçeiyor. Bu haftalarda hera an doğum yapabilirmiş gibi hazırlıklı olmalısınız.

Doğum Duyurunuzu Planlayın

Bebeğiniz doğduktan hemen sonra veya doğum başladığında kimleri bilgilendirmek istediğinizi planlamak için zaman ayırın. Sosyal medyada güncellemeler yayınlamak, telefon görüşmeleri yapmak, kısa mesaj veya e-posta göndermek ve hatta geleneksel posta duyurularını tercih etmek gibi seçenekleri düşünebilirsiniz.

Araba Koltuğunuzu Kontrol Ettirin

Araba koltuğunun doğru şekilde takılması bebeğinizin güvenliği için çok önemlidir. Son dakika stresinden kaçınmak için araba koltuğunuzu 37. haftaya kadar taktırmanız önerilir. Montaj konusunda emin değilseniz, çevrenizdeki diğer ebeveynlerden ya da teknisyenlerden profesyonel yardım alabilirsiniz. 

Yuvalamayı Kucaklayın

Evinizi temizleme, düzenleme ve hazırlama dürtüsünü yaşamak anneler için son derece normaldir. Bir anda evin tozunu almak, düzenlemek ve temizlemek isteyebilirsiniz. Bu içgüdüyle birlikte evinizi doğuma pratik hale getirin. Ancak kendinizi çok yormamaya da dikkat edin. 

hamile kadın kitap okuyor

Hamileliğin 37. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

37 haftalık gebelikte annede neler olur?

37 haftalık gebelikte, anne rahimde büyüyen bebeğin yerleşmesi ve büyüklüğü nedeniyle rahatsızlık hissedebilir. Rahimdeki yer sınırlı olduğu için pelvik baskı ve ağrı artabilir. Anne, sık idrara çıkma, huzursuzluk, uyku problemleri ve hazımsızlık gibi belirtiler yaşayabilir.

37 haftalık hamileyim doğum ne zaman olur?

37 haftalık hamileyken doğum zamanı yaklaşmaktadır. Doğum genellikle 37 ila 42 hafta arasında gerçekleşir. Ancak her gebelik farklı olduğu için tam doğum zamanı kesin olarak tahmin edilemez.

37 haftada açılma olur mu?

37 haftada açılma olabilir, ancak bu her gebelik için farklıdır. Rahim ağzında hafif bir açılma olabilir, ancak doğumun başlaması için daha fazla açılma gereklidir. Doktorunuz, doğum sürecini takip ederek ve muayeneler yaparak açılmayı değerlendirecektir.

37 haftalık gebelikte cinsel ilişki olur mu?

37 haftalık gebelikte cinsel ilişki genellikle güvenli kabul edilir, ancak her gebelik farklı olduğu için doktorunuzun önerilerini takip etmek önemlidir. Özellikle düşük riski, plasenta previa veya erken doğum riski gibi durumlar varsa cinsel ilişkiden kaçınılması gerekebilir. Doktorunuzla konuşarak bireysel durumunuzu değerlendirmeniz önemlidir.