23. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
23. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 23. haftasına hoş geldiniz. Neredesye 6 koca ayı geride bıraktık. 23. hafta hala güzel haftalarımızdan biri olmaya devam edecek. Ancak üçüncü üç aylık dönemin sonuna yaklaşırken kendimizi yormamaya dikkat etmeliyiz.

Hamileliğin 23. Haftasının Önemli Noktaları

Sağlığınıza dikkat etmeye özen gösterin. Özellikle üçüncü üç aylık döneme girerken kendinize daha çok dikkat etmeniz gerekecektir.

Güvenli Hamilelik Egzersizleri

Çoğu anne adayı için egzersiz yapmak hem güvenlidir hem de tavsiye edilmektedir. Siz kendinize ne uygun hamilelik egzersizlerini araştırın ve sağlıklı bir hamilelik geçirin.

En İyi Hamilelik Yiyecekleri

Bazı gıdaların hamilelik sırasında bebeğinizin gelişimine büyük fayda sağlayabileceğini biliyor muydunuz? Fetal beyin gelişimini desteklemek, doğum kusurlarını önlemek, bacak kramplarını hafifletmek ve daha fazlası için bu besin dolu seçenekleri diyetinize dahil edin. 

Bebek İsmi Düşünmek

Bebeğiniz için mükemmel ismi bulmakta zorlanıyor musunuz? Sıkışmış hissediyorsanız ve yeni fikirlere ihtiyacınız varsa, Erkek ve Kız bebek isimleri sayfamızı kontrol edin.

23 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğinizle belki de haftalardır konuşuyorsunuz. Şimdi bebeğiniz sizi tam olarak duymaya başlayacak. Duyduğu bu sesi tanıyacak ve doğduğunda da sizin konuşmanıza tepki verecektir. 

Bebeğiniz Sizi Duyuyor

Bu aşamada bebeğinizin işitsel duyuları hızla gelişmektedir. Artık sizin ve eşinizin sesi de dahil olmak üzere dış sesleri algılayabilirler. Araştırmalar, bebeklerin anne karnındayken annelerinin sesini tanımaya başladıklarını ve diğerlerine göre bu sesi açıkça tercih ettiklerini göstermektedir. Bebeğinizle yeterince konuşursanız doğduğunda da sizi tanımaya devam edecektir.

Bebeğinizin Sindirim Sistemi Gelişiyor

Bebeğinizin sindirim sistemi, yiyecekleri sindirmek için gerekli hareketleri öğrenmeye başladı. Şu an tıpkı yemek yiyormuş gibi bağırsak hareketlerini simüle ediyor. Böylece doğduğunda yemek sindirmek için bolca alıştırma yapmış olacaktır.

Bebeğinizin Hareketleri Güçleniyor

Geçtiğimiz haftalarda hissettiğiniz ufak çırpınmalar artık güçlü hareketlere dönüşüyor. Kelebek gibi narin hareketler yapan bebeğiniz artık sizi tekmelemeye ve dürtmeye başlayacak.

23. Hafta Gebelik Belirtileri

Hamileliğini 23. haftasında yeni belirtiler sizi bekliyor. Bu belirtilerin çoğu üçüncü üç aylık döneme geçişinizle ortaya çıkan belirtiler olacaktır. Bu belirtilerin etkisini hafifletmek için bolca dinlenmeli ve gerekirse doktorunuza danışmalısınız.

Linea Nigra

Hamilelik çizgisi olarak bilinen linea nigra, genellikle ikinci üç aylık dönemde karnınızda görülen dikey koyu bir çizgidir. Bu çizgi, pigment hücrelerinizin yüksek hormon seviyelerinden etkilenmesinden kaynaklanmaktadır. Çoğu hamile kadında linea nigra görülmektedir. Özellikle koyu tenli ve koyu saçlı kadınlarda bu çizgi daha belirgindir. Hamilelikten sonra, genellikle birkaç hafta ila ay içinde kaybolur. 

Göğüs Değişiklikleri

Hamileliğiniz ilerledikçe göğüslerinizde gözle görülür değişiklikler fark edeceksiniz. Göğüsleriniz büyüyecek, damarlar daha belirgin hale gelecek ve areolaların koyulaşacaktır. Ayrıca, göğüsleriniz bebeğinizin doğumdan sonra tüketeceği ilk süt olan kolostrumu sızdırmaya başlayabilir. Hamilelik sırasında sarımsı maddenin damlalar halinde sızması normaldir. Eğer sızdırmazsanız da endişelenecek bir şey yoktur.

Hamilelik Aşermeleri

İştahınızın geri dönmesi ve muhtemelen yoğunlaşmasıyla birlikte, hamilelik sırasında güçlü aşermeler yaşayabilirsiniz. Hamilelikte yiyecek aşermek son derece yaygındır. Aşermelerin henüz sebebi tam olarak belli olmamakla birlikte hormonlarla alakalı olduğu düşünülmektedir.

Görme Değişiklikleri

Bulanık veya miyop görme gibi geçici görme değişiklikleri, hormonal dalgalanmalar, metabolizma değişiklikleri ve dolaşım sistemi değişimleri nedeniyle hamilelik sırasında ortaya çıkabilir. Kısa süreli görme değişiklikleri son derece normaldir. Eğer birkaç günden uzun sürüyorsa veya farklı belirtilerle ortaya çıkıyorsa bir doktora görünmeniz gerekebilir.

Hamilelik Beyni

"Hamilelik beyninin" varlığı belirsizliğini korurken, birçok anne adayı hamilelik sırasında unutkanlık yaşadığını bildirmektedir. Bu fenomene katkıda bulunan olası faktörler arasında uyku bozuklukları, hormonal değişiklikler, artan stres ve beyin fonksiyonlarındaki değişiklikler yer almaktadır. Küçük unutkanlıkların normal olduğunu ve zekanızı ya da yeteneklerinizi azaltmadığını unutmayın.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

linea nigra olan hamile kadın ultrasonunu gösteriyor

Hamileliğin 23. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğuma hazırlanmanın vakti yavaştan geliyor. Belki bebeğiniz için tutacağınız bir doula, hamilelik alışverişi ya da duygusal bağ kurmak olsun, her şekilde doğuma hazırlanıyoruz!

Kişiselleştirilmiş Doğum Desteği Doula

Bir doula, doğum sırasında değerli bir destek sağlayabilir. Bir doula tutmayı düşünüyorsanız, araştırmanıza artık başlamalısınız. Sağlık uzmanınızdan, doğum sınıfı eğitmeninizden veya arkadaşlarınızdan öneriler alın. Bir doula seçerken, eğitimleri, deneyimleri, doğumla başa çıkma teknikleri, uygunlukları, ücretleri ve referansları hakkında bilgi alın.

Bebeğinize Bir Mektup Yazın

Bebeğinize bir mektup yazmak, gelecekte dönüp bakmak için hoş bir hatıra olabilir. Hamilelik deneyimlerinizi ve çocuğunuzun geleceği için hayallerinizi yazabilirsiniz. Yazmak zor geliyorsa, pozitif hamilelik testi ve ultrason fotoğrafları gibi hatıralarla bir kolaj veya anı kutusu oluşturabilirsiniz. Zamanla bebeğinizle ilgili diğer etkinliklerden anılar toplayabilirsiniz. 

Optimal Uyku Pozisyonu 

Hamilelik sırasında uyku kalitenizi artırmak için uzmanlar yan yatmanızı önermektedir. Araştırmalara göre yan yatmak kanı bacaklarınızdan kalbinize götüren damar üzerindeki baskıyı azaltarak dolaşımı iyileştirmektedir. Ancak sol veya sağ yana yatmanız arasında bir fark bulunmamıştır. Bu nedenle sizin için en rahat hissettiren pozisyonu seçin.

Doğuma Hazırlık Yapın

İkinci üç aylık dönem doğum egzersizleri ve tekniklerini uygulamak için ideal bir zamandır. Hamilelik sırasında düzenli egzersiz yapmak ağrıyı, rahatsızlığı ve sezaryen olasılığını azaltabilir ve doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırabilir. Kalça açıcılar, sırt esnetme hareketleri, pelvik taban egzersizleri ve nefes teknikleri dahil olmak üzere doğumu destekleyici egzersizler için adım adım talimatları keşfedin.

hamile kadın bebeğine mektup yazıyor

Hamileliğin 23. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

23 haftalık gebe kaç ay oluyor?

23 haftalık gebelik, yaklaşık olarak 5 ay ve 3 hafta anlamına gelir.

23 haftalık gebelikte bebek nerede olur?

23 haftalık gebelikte bebeğiniz rahimde gelişiyor. Bu dönemde bebeğin büyüklüğü artmış olabilir ve hareketleri daha belirgin hale gelmiş olabilir.

23 haftada kaç kilo alınmalı?

Gebelik sürecinde kilo alımı, her kadında farklılık gösterebilir. Genel olarak, sağlıklı bir gebelikte 23 haftalık bir dönemde toplamda 5-10 kilogram arasında kilo alımı tavsiye edilir. Ancak, her kadının durumu farklı olduğu için doktorunuzun size özel kilo takibi ve önerileri önemlidir.

23 haftalık bebek tekme atar mı?

Evet, 23 haftalık bir bebek rahim içerisinde hareket etmeye ve tekme atmaya başlamış olabilir. Bu dönemde bebeğin kas ve sinir sistemleri daha da gelişmiş olduğundan, hareketleri daha belirgin hale gelir. Bebeğinizin hareketlerini hissedebilir ve onunla etkileşim kurabilirsiniz. Ancak, her gebelik farklı olduğu için bazı bebekler daha aktif olabilirken, bazıları daha sakin olabilir.