32. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
32. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 32. haftasına hoş geldiniz. Şu anda resmi olarak 8. ayı bitirmiş oluyoruz. Bu da bizi doğuma biraz daha yaklaştırmış oluyor. Hamileliğin 9. ayında bebeğiniz yavaş yavaş doğuma hazırlanıyor. 

Hamileliğin 32. Haftasının Önemli Noktaları

Bebeğiniz artık gelişimini neredeyse tamamladı ve doğduktan sonra ihtiyacı olacağı yeteneklerini geliştirmeye, yağ depolamaya ve uygun pozisyona girmeye hazırlanıyor.

Bebeğiniz Doğum Pozisyonuna Giriyor

Bebeğiniz doğum için ideal pozisyona geçiyor, başı aşağıda ve sırtınıza dönük olarak geçtiği bu pozisyon doğumda bir sorun çıkmaması için oldukça önemli. Ancak bazı bebekler bu aşamada hala farklı pozisyonlarda olabilir. Eğer bebeğiniz uygun doğum pozisyonunda değilse neler yapılabileceğini doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Erken Doğum Riski

Erken doğum her zaman risklidir. Ancak bebeğinizin bu dönemde erken doğarsa büyük sorunların çoğunu atlatacak kadar büyümüş olacak. Yani erken doğum olsa bile bebeğiniz sağlıklı bir şekilde gelişimine devam edebilir. Ancak yine de en yüksek hassasiyetle tıbbi bakıma ihtiyaç duyarlar.

32 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz doğumdan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenecek. Bu süreçte bedeninin ihtiyacı olacağı malzemeleri de depolamaktan çekinmiyor. Sağlıklı bir ilk 6 ay için yağ ve mineral depoluyor.

Bebeğiniz Mineral Depoluyor

Doğumdan sonra bebeğiniz vücudunu idare ettirmek için birçok kaynağa ihtiyaç duyacak. Bu yüzden şimdiden bu kaynakları depolamaya başladı bile. Bebeğiniz kalsiyum, demir ve fosfor depolayıp 6 ay boyunca kullanmaya devam edecektir.

Bebeğiniz Her Geçen Gün Nefes Almaya Yakınlaşıyor

Bu dönemin en önemli gelişimlerinden birisi akciğer gelişimidir. Bu ay içerisinde bebeğinizin akciğerleri tamamen olgunlaşmış olacak. Bebeğiniz şimdilik nefes alma alıştırmaları yapmaya devam ediyor.

32. Hafta Gebelik Belirtileri

32. hafta hamilelik belirtilerinin çoğu fiziksel cilt belirtileridir. Cildinize güzelce bakarak bu belirtiler hafifletebilirsiniz.

Şişme

Ellerde ve yüzde şişme başka bir yaygın belirtidir, ancak aşırı veya ani şişme preeklampsi adı verilen ciddi bir duruma işaret edebilir. Ayaklarınızda veya ayak bileklerinizde şiddetli şişlik, ellerinizde belirgin şişlik, yüzünüzde şişlik veya gözlerinizin etrafında şişkinlik hissederseniz, doktorunuzla iletişime geçmeniz çok önemlidir.

Kaşıntı

Cilt kaşıntısı hamilelik sırasında sık görülen bir durumdur, bunun başlıca nedeni büyüyen karnınıza ve göğüslerinize uyum sağlamak için cildin gerilmesidir. Hormonsal değişiklikler, ısıya karşı hassasiyet ve kuru hava bu semptomu daha da kötüleştirebilir. Cildinizi nemlendirmek ve duş almak gibi basit çözümler rahatlama sağlayabilir. 

Çatlaklar

Çatlaklar hamilelik boyunca vücudunuzun geçirdiği dönüşümün fiziksel kanıtıdır. Her hamilelikte olmasa da birçoğunda çatlaklar görülmektedir. Çatlakları engellemenin mükemmel bir yolu yoktur. Ancak sağlıklı kilo alımı çatlakları minimuma indirebilir. Hamilelikten sonra zamanla kilo vererek ve çeşitli kremler kullanarak çatlak izlerinin çoğundan kurtulabilirsiniz.

Varisli Damarlar

Varisli damarlar hamilelik sırasında sık görülen bir durumdur. Büyüyen rahminizin uyguladığı basınç ve hormonal değişiklikler bacaklarınızdaki, pelvik bölgenizdeki veya kalçalarınızdaki damarların şişmesine ve görünür hale gelmesine neden olabilir. Genellikle ağrılı olmamakla birlikte, rahatsızlık veya kaşıntıya neden olabilirler. Düzenli fiziksel aktivite, uzun süre oturmaktan veya ayakta durmaktan kaçınmak ve sağlıklı bir kiloyu korumak varisli damarların şiddetini önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın kramp çekiyor

Hamileliğin 32. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bebeğinizin doğuma hazırlandığı gibi sizin de doğuma hazırlanmanız şart. Bebeğinizi nasıl emzireceğinizi keşfedin, ihtiyaçlarınızı şimdiden ayarlayın ve bebek ismi düşünmeye başlayın.

Emzirmeye Hazırlık

Emzirme sürecinin nasıl işlediğini keşfetmek için diğer annelerle iletişime geçin. Kendilerinden alacağınız tüyolar bebeğinizi emzirmenizi kolaylaştırabilir. Dilerseniz bir göğüs pompası ve biberon edinerek alternatif emzirme yöntemlerini deneyebilirsiniz.

İsim Seçmenin Vakti Geliyor

Henüz bebeğinize bir isim bulmamış olabilirsiniz. Ancak en azından bir listenizin olması iyi olur. Bir isim oluşturun ve isimleri olabildiğince daraltın. Eğer karar veremiyorsanız Bebek İsim Bulucumuzdan yararlanabilirsiniz.

Doğumda Kimleri Görmek İstiyorsunuz?

Hem doğum sırasında hem de doğum sonrasında çok yorgun olacaksınız. Bu süreçte çevrenizde sizi mutlu edecek pozitif insanların olması çok önemlidir. Arkadaş ve ailenize haber verip onları hastaneye davet etmenizin vakti geldi.

Evde Malzeme Depolayın

Bebeğinizle evde geçireceğiniz ilk birkaç hafta boyunca dışarı çıkmak çok zor olacaktır. Bu yüzden şimdiden ihtiyacınız olan nesneleri doldurmaya başlayın. Kolay hazırlayabileceğiniz yiyecekler, bebek bezi, ıslak mendil ve kıyafet gibi ihtiyaçlarını almak isteyebilirsiniz.

hamile kadın bebek alışverişi yapıyor

Hamileliğin 32. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

Gebelikte 32 hafta kaç aylık olur?

Gebelikte 32 hafta, yaklaşık 8 aylık bir süreye denk gelir.

32 haftalık bebek hangi pozisyondadır?

32 haftalık bebek genellikle baş aşağı pozisyonda yer alır. Bu pozisyon doğuma hazırlık olarak kabul edilir.

32 haftalık hamileyim doğum ne zaman olur?

32 haftalık hamilelikte doğumun tam tarihi net olarak belirlenemez, çünkü her hamilelik farklıdır. Genellikle 40 haftalık gebelik süresi hesaplanırken, doğum 38 ila 42 hafta arasında gerçekleşebilir. Ancak, doktorunuz size daha doğru bir tahmin verebilir.

32 haftalık gebelikte annede neler olur?

32 haftalık gebelikte annede bazı değişiklikler meydana gelebilir. Bu dönemde rahim büyümeye devam eder ve bebeğin hareketleri daha güçlü hale gelir. Anne daha fazla kilo alabilir, sırt ağrısı, şişlik, kramplar ve mide ekşimesi gibi rahatsızlıklar yaşayabilir. Ayrıca, uyku düzeni değişebilir ve doğuma doğru heyecan ve endişe hissi artabilir.