28. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
28. HAFTA
GEBELİK

Üçüncü üç aylık döneme hoş geldiniz! 28. hafta gebelik size birçok yeni hamilelik semptomu ve yeni bebek gelişmeleri getiriyor. Bunların neler olduğunu ve üçüncü üç aylık dönemde bizi nelerin beklediğini keşfetmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Hamileliğin 28. Haftasının Önemli Noktaları

Üçüncü üç aylık dönemde yepyeni doktor kontrolleri başlar. Artık doktor randevularınız sıklaşabilir. Doğuma yaklaştıkça daha sık doktor ziyaretleri önemlidir.

Üçüncü Üç Aylık Döneme Merhaba!

Hamileliğinizin üçüncü üç aylık dönemine girdiğiniz için tebrikler! Bu aşama, küçük çocuğunuzu dünyaya getirmeye yaklaştıkça heyecan verici değişiklikleri ve hazırlıkları beraberinde getirir. Sağlıklı ve sorunsuz bir yolculuk için bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Gelin beraber neler yapmanız gerektiğini inceleyelim.

Düzenli Kontroller ve İzleme

Üçüncü üç aylık dönemde, 36. haftaya ulaşana kadar yaklaşık iki haftada bir kontrole gideceksiniz. 36. haftadan sonra, doğuma kadar haftada bir kontrol olacaktır. Bu randevular, doktorunuzun ilerlemenizi takip etmesine, endişelerinizi gidermesine ve hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını güvence altına almasına olanak tanır.

Kilo Alımına Dikkat

Üçüncü üç aylık dönemde, haftada bir kilo almayı hedefleyin. Bu sağlıklı ilerleme bebeğinizin büyüme ve gelişimini destekler. Bu hedefe ulaşmak için günde fazladan 450 kalori tüketmeniz önerilir. Besleyici gıdaları ve atıştırmalıkları diyetinize dahil etmek bu dönemde çok önemlidir. Sizin ve bebeğinizin en iyi şekilde beslenmesini sağlamak için temel vitaminler, mineraller ve proteinler açısından zengin gıdalar tüketin.

Hamilelikte Cinsellik

Sağlıklı bir hamileliğiniz varsa, üçüncü trimesterde seks yapmaya devam etmek genellikle güvenlidir. Suyunuz gelene veya doğum başlayana kadar bu samimi ilişkinin tadını çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte, doktorunuzla iletişim kurmanız ve koşullarınıza göre tavsiyelerine uymanız önemlidir.

28 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz hamileliğin 28. haftasında sizi her anlamda hissetmeye başladı. Duyu organları her hafta gelişmeye devam edecek. Böylece bebeğiniz doğduğunda tam anlamıyla iletişime geçebilecek.

Bebeğinizin Beyin Gelişimi

Bu üç aylık dönemde bebeğinizin beyni dikkate değer bir gelişim gösterecektir. Bebeğinizin beyninin ağırlığı üç katına çıkacak ve büyüyerek kıvrımları artacaktır. Bu olağanüstü büyüme bebeğinizin gelecekteki bilişsel yeteneklerinin ve genel beyin fonksiyonlarının temelini oluşturacaktır.

Bebeğinizin 5 Duyu Organı da Çalışıyor

Artık bebeğinizin işitme, koku alma, tatma, görme ve dokunma duyuları tamamen gelişmiş ve çalışır durumdadır. Bebeğiniz dünyayı şimdiden kendine özgü bir şekilde deneyimlemeye başladı bile.

Bebeğinizin Sinir Sistemi Gelişiyor 

İstemsiz hareketler ve reflekslerden sorumlu olan sinir sistemi bu aşamada yeni sorumluluklar üstlenir. Bebeğinizin vücut ısısını yönetmeye başlar ve gelişmekte olan akciğerleri güçlendirmek için solunum hareketlerini ritmik olarak kontrol eder. Bu gelişim, bebeğinizin hem doğumdan önce hem de doğumdan sonra sağlığı için çok önemlidir.

28. Hafta Gebelik Belirtileri

Üçüncü üç aylık dönem ve 28. haftanın getirdiği hormonsal değişimler size hem fiziksel hem de mental olarak geri dönecektir. Bu dönemde stresi azaltın ve kramplara karşı tetikte olun.

Bacak Krampları

Bacak krampları genellikle taşıdığınız ekstra kilo ve ödem nedeniyle üçüncü trimesterde ortaya çıkar. Vitamin eksiklikleri ve fiziksel aktivitenin azalması da bacak ağrısına katkıda bulunabilir. Genellikle bu kramplar geçicidir. Susuz kalmayarak ve hafif egzersizler yaparak hafifletilebilir. Uzun süreli veya şiddetli bacak ağrısı yaşıyorsanız, doktorunuza danışın.

Hemoroid

Hemoroid hamilelik sırasında sık görülen bir durumdur. Kabızlık, büyüyen rahim nedeniyle damarlar üzerinde artan baskı ve hormonsal değişiklikler gibi faktörler nedeniyle hafif kanama ve rahatsızlığa neden olabilirler. Bol su içmek, fiziksel aktivitede bulunmak ve yüksek lifli gıdalar tüketmek kabızlığı önlemeye ve hemoroid riskini en aza indirmeye yardımcı olur. 

Olağandışı Rüyalar

Artan hormonal aktivite ve kesintili uyku düzeni, hamilelik sırasında canlı ve unutulmaz rüyalara yol açabilir. Bu rüyalar heyecan, korku ve beklentinin bir karışımını yansıtabilir ve genellikle fiziksel ve duygusal değişikliklerle ilgilidir. 

Döküntü ve Kaşıntı

Bazı hamilelik döküntüleri egzama, kontakt dermatit veya enfeksiyonlar gibi durumlar tarafından tetiklenebilirken, hamileliğin kendisiyle ilişkili belirli döküntüler de vardır. Gebeliğin atopik döküntüsü, genellikle gövde, kollar ve bacaklarda görülen kaşıntılı bir döküntüdür. Bu tür bir döküntü yaşarsanız doktorunuzla konuşarak çeşitli tedavileri deneyebilirsiniz. Tedavi seçenekleri arasında merhemler (kortikosteroidler), oral antihistaminikler veya oral steroidler yer alabilir. Reçetesiz satılanlar da dahil olmak üzere herhangi bir ilaç kullanmadan önce daima doktorunuza danışın.

Sızdıran Göğüsler

Üçüncü üç aylık dönemde, sütyen kaplarınızın içinde vücudunuzun ürettiği ilk anne sütü olan kolostrumun küçük sarımsı noktalarını fark edebilirsiniz. Kolostrum bebeğiniz için antikorlar ve besinler açısından zengindir, bu da onu paha biçilmez bir besin kaynağı haline getirir. Tüm kadınlar kolostrum sızıntısı yaşamaz, ancak yaşarsanız endişelenmenize gerek yoktur. Bu, prolaktin hormonunun aktif hale gelmesiyle vücudunuzun emzirmeye hazırlandığının doğal bir işaretidir. Sızıntılar sizi rahatsız ediyorsa, emzirme pedleri kullanabilirsiniz.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

döküntü ve kaşıntı

Hamileliğin 28. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğuma yaklaştıkça doğum belirtilerini takip etmek önemlidir. Hem bebeğinizin hareketlerini izlemek hem de geleceği planlamak bu hafta yapabileceğiniz önemli hareketlerdir.

Bebeğinizin Hareketlerini İzleyin

Bebeğiniz büyüdükçe ve güçlendikçe, muhtemelen daha belirgin tekmeler ve hareketler hissedeceksiniz. Bu hem siz hem de eşiniz için heyecan verici bir dönem çünkü bebeğin hareketlerini rahatlıkla hissedebilirsiniz. Artık eşiniz de bebeğinizle konuşarak tekmeler üzerinden iletişim kurabilirsiniz.

Bebeğiniz için Doktor Seçimi

Erken gibi görünse de bebeğiniz için bir çocuk doktoru düşünmeye başlamak akıllıca olacaktır. Şimdiden sigorta, uygunluk ve sağlık konularını araştırmanız iyi olacaktır. Yenidoğanlar genellikle doğumdan hemen sonra ilk kontrollerini yaptırırlar. Çocuğunuza en iyi bakımı sağlamak için şimdiden başlayın.

Bebek Masrafları İçin Finansal Planlama

Ailenize yeni bir üyeyi karşılamanın mali yönlerine hazırlanmak için, ilk yıl boyunca karşılaşabileceğiniz potansiyel masrafları araştırmak ve anlamak çok önemlidir. Etkili bir bütçe oluşturmanıza yardımcı olması için bebek bezi, mama ve kreş masraflarını öğrenin. 

hamile kadın bebek masrafları için finansal planlama yapıyor

Hamileliğin 28. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

28 haftalık bebek kaç aylık oluyor? 

28 haftalık bir bebek 7 aylık oluyor. 

28 haftalık gebelik doğuma ne kadar kaldı?

Gebelik süresi genellikle 40 hafta sürer, bu nedenle 28 haftalık gebelikten doğuma 12 hafta kalmıştır.

28 haftalık hamile kaç kilo almalı?

28 haftalık hamile bir kadının ne kadar kilo alması gerektiği, kişinin önceden sahip olduğu kiloya, sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, 28. haftada anne adayları yaklaşık 8-12 kilogram almış olabilirler. Ancak bu sayı her kadında farklı olabilir. 

28 haftalık doğum yapan var mı?

28 haftalık doğum yapan kişiler hakkında genel bir bilgi vermek zordur, çünkü her doğum tecrübesi farklıdır. Ancak 28 haftalık doğumlar "erken doğum" olarak kabul edilir ve prematüre bebek olarak adlandırılır. Bu bebeklerin doğum sonrası özel bakım ve tedavi gerektirebilirler. 28 haftalık doğum yapmış kişilerin deneyimleri değişebilir, bazıları bebeklerini sağlıklı bir şekilde büyütme sürecine başarılı bir şekilde devam ederken, diğerleri daha fazla tıbbi yardım ve izlem gerektirebilir.