10. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
10. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 10. haftasındayız. Artık resmi şekilde 4'te biri bitmiş bulunmakta. Bebeğiniz bir kaç hafta daha temel fonksiyonlarını geliştirmeye devam edecek. Gelin birlikte yolculuğun kalanında neler olduğunu keşfedelim.

Hamileliğin 10. Haftasının Önemli Noktaları

Her hafta bebeğiniz ve hamileliğinizle ilgili yeni gelişmeler oluyor. Hamileliğin 10. haftasının en önemli gelişmelerini beraber öğrenelim.

Bebeğinizin Kalp Atışını Duyabilirsiniz

Bir sonraki doğum öncesi kontrolde bebeğinizin kalp atışını duyabilirsiniz. Bebeğinizin kalbi şu anda yaklaşık dakikada 200 kez atmaktadır. Bu yüzden birçok anne bebeklerinin kalp atışı sesine 4 nala koşturan atlara benzetmektedir. Benzin kalp atışını telefonunuzda kaydetmek isteyebilirsiniz.

NIPT Testi

NIPT kan testinin zamanı geldi. Bu test Down sendromu ve birkaç diğer kondisyonu test etmek için yapılmaktadır. Bu test aynı zamanda bebeğinizin cinsiyetini de öğrenebilir. Eğer bebeğinizin cinsiyetinin daha sonra öğrenmek istiyorsanız bunu doktorunuza söylemelisiniz.

İlk Ultrason

Birçok anne adayının ilk ultrasonu 6 ila 10 hatalar arasında gerçekleşir. Eğer daha önce bir hamilelikte herhangi bir komplikasyon geçirdiyseniz ilk ultrason sonunuz daha erken olabilir. Eğer henüz ultrason yaptırmadıysanız, doktorunuz yakınında ilk ultrasonunuzu gerçekleştirecektir.

10 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz gelişmeye devam ediyor. Hamileliğin 10. haftasında bebeğinizin kafası ve organları gelişmektedir. Minik gözleri, beyni ve dişleri bu hafta oluşacaktır.

Bebeğinizin Gözleri

Bebeğinizin görmesini mümkün kılan bütün önemli parçalar yani kornea, iris, göz bebeği, lens ve retina gelişti. Birkaç ay içinde gözleri iyice gelişecek ve ışığı bile hissetmeye başlayacak.

Bebeğinizin Dişleri

Bebeğinizin dişleri sertleşmeye ve çene kemiğinizle birleşmeye başladı. Bazı bebekler bir ya da iki dişle doğabilir. Ancak yüksek çoğunluğu en az 6 aylık olana kadar herhangi bir diş çıkarmayacaktır.

Erken Dönem Beyin Gelişimi 

Bebeğinizin beyni kafasının üst kısmında gelişmeye başladı ve vücuduna oranla oldukça büyük. Beyninize yer yaratmak için bebeğinizin alnı birazcık dışarıya doğru çıkmış durumda.

10. Hafta Gebelik Belirtileri

Hamileliğin vücudunuz üzerindeki etkileri hamilelik sonuna kadar devam edecek. Bazı belirtiler uzun bir süre yaşanabilir. Gelin bu haftanın getirdiği hamilelik belirtilerine yakından bakalım.

Beden Değişimleri

10 haftanın sonunda aldığınız kilolar gaz ve şişkinlikler genel olarak vücudunuzu değiştirmektedir. Normal kıyafetlerinin çoğunu giyseniz de artık hamilelik kıyafetlerde kullanmanın vakti geldi. Hamilelik kıyafetleri sayesinde çok daha rahat bir hamilelik süreci geçirebilirsiniz.

Aşırı Salya Üretimi

Şu anda ağzınız çok fazla salya üretiyor olabilir. Özellikle de mideniz bulandığı sırada. İlk 3 aylık dönemin sonuna kadar bu durum bu şekilde devam edebilir. Daha çok su içmek, sakız çiğnemek veya sert şekerler tükürüğünüzü yutmanızı kolaylaştırabilir.

Vajinal Akıntı

Artan östrojen seviyelerini sayesinde hamilelik süresinde daha fazla vajinal yakınınız olabilir. Sağlıklı bir vajinal akıntı genellikle kokusuz veya hafif kokulu ve beyaz renktedir. Eğer sizde de bu şekildeyse ekstradan yapmanız gereken hiçbir şey yoktur. Ancak herhangi bir ani değişim görürseniz yani kokusu ağırlaşırsa veya rengi gri, sarı ve yeşil tonlarına kayarsa mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.

Damarların Görünür Hale Gelmesi

Bedeniniz hamilelik süresince çok daha fazla kan üretecektir. Damarlardan daha fazla kanın geçmesi sebebiyle de göğsünüzde, memelerinizde veya karnınızda genellikle mor veya mavi renkteki yeni damarları fark edebilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe ilerleyen zamanlarda varis damarları da görebilirsiniz. Bebeğiniz doğduktan sonra bu sorunların birçoğu ortadan kalkmaktadır.

Duygu Değişimleri

Şu anda birçok farklı duyguyu yaşayıp aralarında hızlıca geçiş yapıyor olabilirsiniz. Hamilelik süresince duygu değişimleri son derece normaldir. Amma ebeveyn olma endişesi stres yorgunluk ve hormonsal değişiklikler duygularınızı alt üst edebilir. Negatif duygularınız, hamilelik depresyonuna bir işaret olabilir. Eğer negatif duygularınız istikrarlı bir şekilde duruyorsa doktorunuzla konuşmalısınız.

Sabah Bulantıları

9 ve 10. haftalarda sabah bulantıları en kötü olduğu hale gelirler. Bunun sebebi hCG (human chorionic gonadotropin) hormonunun artmasıdır. 11 haftadan itibaren hCG seviyeleri düşecek. Ve ilk 3 aylık dönemin sonunda neredeyse hiç kalmayacak. Yani sabah bulantılarını hızda aynı şekilde bitecektir.

Baş Dönmesi

Vücudunuz şu anda her zamankinden daha fazla çalışıyor. Özellikle artan kan miktarı yüzünden kalbiniz devamlı kan pompalamak için kendini ayarlamaya uğraşıyor. Bu yüzden sinir sistemi ve kardiyovasküler sisteminizde çeşitli sorunlar olabilir. Bazen beyin için kan akışı yeterince sağlanmayabilir. Bu da sizi sersem hissettirebilir veya baş dönmesine yol açabilir. Böyle bir durumda hemen bir koltuğa uzanın ve ayaklarınızı kaldırarak dinlenmeye çalışın. Eğer uzanabileceğiniz bir yer yoksa olduğunuz yerde oturabilir ve başınızı dizlerinizin arasına koyabilirsiniz. Araba sürüyorsanız sağa çekin ve daha iyi hissedene kadar yolunuza devam etmeyin.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın duygu değişimleri yaşıyor

Hamileliğin 10. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sağlığınıza çok dikkat edin. Hamileliğin önemli bir kısmı geçse de hala önümüzde çok uzun bir yol var. Hamileliğin 10. haftasında dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda inceleyebilirsiniz.

Aile Ekonominizi Gözden Geçirin

Yeni bir bebek çok fazla masraf demektir. Özellikle evde kalmaya karar verirseniz ve çalışmayı bırakırsanız gelir eksikliği çekebilirsiniz. Bu yüzden bebeğinizle ilgili tüm harcama masraflarını şimdiden yapmalı ve ona göre aksiyon almalısınız.

Hamilelik Yogasını Deneyin

Yoga esnemeye ve güçlenmeye, nefes farkındalığı oluşturmaya, aklı ve ruhu işlevsel tutmaya odaklanır. Hamilelik yogası anne adayları için son derece güvenli ve yararlıdır. Tüm ihtiyaçlarınıza uyum sağlayabilir. Hamilelik yogasına dair internette birçok bilgi bulabilirsiniz. Hatta başka hamile kadınlarla bir araya gelerek yüz yüze derslerde alabilirsiniz. Böylece diğer anne adaylarıyla tanışma fırsatınız da olur.

Sabah Bulantılarını Rahatlatma Yöntemleri

Sabah bulantılarını eğer hala şiddetliyse bunu hafifletmek için yapabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. İlk olarak öğünlerinizi 5 - 6 ufak öğüne bölerek yemeye çalışın. Yiyecekleri mümkünse soğuk yiyin ve bir başkasının hazırlamasını isteyin. Sahip olduğunuz koku hassasiyetiyle beraber yiyecekleri kendiniz hazırlamaya kalkarsanız mideniz daha çok bulanabilir. Eğer böyle bir ihtimaliniz yoksa dışarıdan da yemek söyleyebilirsiniz. Ancak evde kendi hazırladığınız yemekler her zaman daha sağlıklı ve güvenilirdir.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat Edin

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonları son derece yaygındır. Cinsel birliktelik veya idrar sırasında herhangi bir yanma hissederseniz bunu partnerinize söyleyin ve hemen doktorunuzla paylaşın. Yanıma değil, aynı zamanda kasıklarda herhangi bir rahatsızlık alt karın. Bölgenizde bir acı veya ağrıda hissedebilirsiniz. İdrar renginiz normal şartlarda şeffaf ile sırrı renk arasında berrak bir renkte olmalıdır. Eğer idrarınız bu renklerin dışına çıkarsa ve berrak bir görünüme sahip değilse doktorunuzla paylaşmalısınız.

hamile kadın hamilelik yogası yapıyor

Hamileliğin 10. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

10 haftalık gebelikte annede neler olur?

10 haftalık gebelikte annede birçok değişim olmaktadır. Bu değişimler aşırı salya üretimi, vajinal akıntı, görünür damarlar, duygu değişimleri, sabah bulantıları ve baş dönmesidir. Bu belirtiler hamileliğin 10. haftasında ortaya çıkmaktadır.

10 haftalık gebelikte nelere dikkat etmeli?

Hamileliğin 10. haftasında aile ekonominize dikkat etmeli, yoga gibi stres azaltan sporları keşfetmeli ve dışarıdan kapabileceğiniz enfeksiyonlara dikkat etmelisiniz.

10 haftalık gebelikte karın belli olur mu?

Bebeğiniz henüz çok küçük olduğundan dolayı hamilelik göbeğiniz henüz belli olmaz.

10 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?

Bebeğinizin cinsel organları henüz tam olarak gelişmemiştir, bu yüzden cinsiyetini ultrason ile öğrenmek henüz mümkün değildir.