27. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
27. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 27. haftasına merhaba deyin! Önümüzdkei hafta üçüncü üç aylık döneme giriş yapacaksınız. Yani bu hafta ikinci üç aylık dönemin son haftası. Şimdiden belirtilerinizde ve hissettiklerinizde değişiklikler yaşıyor olabilirsiniz. Yolculuğumuzun bu hafta bize neler getirdiğini gelin beraber keşfedelim.

Hamileliğin 27. Haftasının Önemli Noktaları

Sağlıklı beslenmeye ve bolca dinlenmeye devam! Bebeğinizin ihtiyacı olan vitaminleri mutlaka tamamalayın. Neler yemeniz gerektiğinden emin değilseniz doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Hamilelikte Daha İyi Uyumak İçin Şekerlemeler Yapmak

Şekerlemeler, hamilelik sırasında uyku kalitenizi artırmak için harika ve gençleştirici bir yoldur. Gün içinde birkaç saat şekerleme yaparak daha enerjik bir hamilelik geçirebilirsiniz. 

Dövmeler ve Hamilelik

Hayat değiştirici bir dönemde birkaç hayat değişikliği daha yapmak isteyebilirsiniz. Hamileyken dövme yaptırmayı düşünüyorsanız şimdilik ertelemenizi tavsiye edeceğiz. Mevcut araştırmalar, hamilelik sırasında dövme yaptırmanın değerli bebeğinizin gelişimi için güvenli olup olmadığını göstermemektedir. Riske atmaktansa birkaç ay daha sabretmeniz en güvenli yol olacaktır.

Hamilelikte B12 Vitaminini Eksik Etmeyin

B12 vitamini bebeğinizin beyin ve omurilik gelişiminde hayati bir rol oynar. Hamilelik sırasında önerilen günlük 2,6 mikrogram B12 vitamini alımını sağlamak çok önemlidir. Bu temel vitamini besinlerle ve takviyelerle alabilirsiniz. En iyi yöntem için doktorunuza danışmayı unutmayın.

27 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz alıştırma yapıyor! Dünyaya geldiğince ihtiyacı olacağı yetenekleri şimdiden öğreniyor. Gözleri hafifçe ışığa alışıyor, hıçkırıyor ve derin nefesler alıyor.

Dünyaya Açılan Gözler

Bebeğiniz göz gelişimi neredeyse tamamlandı. Artık gözlerini açıp kapatabilir, hatta göz bile kırpabilir. Bebeğinizin gözleri aynı zamanda ışığa da tepki verebilir. Eğer karnınıza çok yakından el feneri tutarsanız bebeğinizin hareketlendiğine tanık olabilirsiniz.

Bebeğiniz Hıçkırabilir

Karnınızda ritmik hareketler mi hissediyorsunuz? Bu hoş hisler genellikle bebek hıçkırıklarının bir sonucudur. Bebeğinizin hıçkırması son derece normaldir ve genellikle sadece birkaç dakika sürer. 

Bebeğiniz Nefes Alma Egzersizleri Yapıyor

Bebeğinizin akciğerlerindeki küçük hava kesecikleri amniyotik sıvı ile nefes alırmışçasına genişleyip küçülüyor. Bebeğiniz doğduğunda da aynısını tekrarlayacak ancak ciğerlerine amniyotik sıvı yerine hava girip çıkacaktır.

27. Hafta Gebelik Belirtileri

Hamileliğin 27. haftasında fiziksel güzelliğinizin bedeli fiziksel yorgunluk oalrak geliyor. 27. haftada biraz daha yorgun hissetmeniz son derece normaldir.

Hamilelikte Saç Uzaması

Daha kalın ve dolgun saçlar birçok kadın tarafından deneyimlenen, sevilen bir hamilelik belirtisidir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında hormonsal değişikliklerin yüz ve vücut tüylerinin artmasına da yol açabileceğini unutmamak önemlidir. Güvenli epilasyon yöntemleri arasında ağda, cımbızlama ve tıraş yer alır. Lazer epilasyon, epilasyon kremleri ve tüy dökücülerden kaçınmak en iyisidir, çünkü hamilelik sırasında etkileri hala nispeten bilinmemektedir. 

Huzursuz Bacak Sendromu

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bazı kadınlar, rahatlamaya veya uyumaya çalışırken bacaklarını hareket ettirmek için karşı konulamaz bir dürtü hissettiklerini belirtirler. Huzursuz bacak sendromu (HBS) olarak bilinen bu durum, hamile kadınların yaklaşık yüzde 20'sini etkilemektedir. HBS'nin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, demir eksiklikleri, hormonsal değişiklikler ve kan dolaşımı değişiklikleri gibi faktörler katkıda bulunabilir. Kafein ve sigaradan kaçınmak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Uyumaya hazır olana kadar yataktan uzak durmak ve egzersiz, esneme, meditasyon ve masajı rutininize dahil etmek de rahatlama sağlayabilir. Bazı kadınlar kalsiyum, magnezyum veya demir takviyelerinin ve muz tüketmenin rahatlamalarına ve daha iyi uyumalarına yardımcı olduğunu bildirmiştir.

İdrar Kaçırma

Hamile kadınların, özellikle de ilerleyen dönemlerde, idrar kaçırma sorunu yaşaması oldukça yaygındır. Hormonsal değişiklikler pelvik tabandaki kasları gevşeterek mesaneye verilen desteği azaltır. Ek olarak, hamilelik sırasında artan kan hacmi böbrekler tarafından daha fazla sıvı işlenmesine yol açarak idrarın artmasına neden olur.

Şişme ve Ödem 

Hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde özellikle ayaklarda ve ayak bileklerinde hafif - orta derecede şişlik yaygındır. Ödem olarak bilinen bu şişlik, gebeliklerin yaklaşık üçte ikisinde görülür. Hormonsal değişiklikler ve vücutta artan sıvı tutulumu şişmeye katkıda bulunur. Rahminiz büyüdükçe, damarlarınıza baskı uygulayarak bacaklarınızdan kan döngüsünü engeller ve ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde sıvı birikmesine neden olur. Şişliği azaltmak için ayaklarınızı yükseltmeyi, kompresyon çorapları giymeyi ve bol sıvı tüketmeyi deneyin. 

Gebelikte Kilo Alımı

Hamilelik sırasında kilo alımını sağlıklı bir şekilde sürdürmek, komplikasyonları ve rahatsızlıkları en aza indirmek için çok önemlidir. Hamilelikten önce sağlıklı bir kilodaysanız ve tek bir bebek taşıyorsanız, 25 ila 35 kilo almayı hedeflemeniz önerilir. Zayıfsanız, önerilen aralık 28 ila 40 kilo iken, aşırı kilolu bireylerin 15 ila 25 kilo almaları tavsiye edilir. Obez kadınların 11 ila 20 kilo alması teşvik edilir. Özel ihtiyaçlarınıza göre ideal kilo alımını belirlemek için sağlık uzmanınıza danışmanız önemlidir. Üçüncü trimesterde, günde yaklaşık 450 ekstra kalori tüketmek kilo alma hedeflerinizi destekleyebilir. Hamilelik sırasında kilo kaybından kaçınmak çok önemlidir, ancak aşırı kilo alımından da kaçınılmalıdır. Dilerseniz Hamilelik Kilo Hesaplayıcımızı kullanabilirsiniz.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadının saçları uzuyor

Hamileliğin 27. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

27. ay itibariyle üçüncü üç aylık dönem hazırlıklarına başlıyoruz. Doktorunuz bu sürede 2 haftada bir randevu isteyebilir. Her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak çok önemlidir.

Üçüncü Trimesterde Doğum Öncesi Ziyaretlerin Artırılması

Üçüncü üç aylık dönemde doktorunuzu daha sık ziyaret edin. Genellikle 28. ve 36. haftalar arasında iki haftada bir randevu almalısınız. Devamında ziyaretleriniz haftalık hale gelebilir. Bu randevular önceki ziyaretlerinize benzeyecektir. Doğuma yaklaştıkça her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak gerekir.

Üçüncü Üç Aylık Dönem Alışverişi

Hamileliğinizin son üç aylık dönemine girerken, ebeveynliğe geçişi daha sorunsuz hale getirecek temel eşyaları toplamanın zamanı geldi. Doğum sonrası ihtiyaçlarınızı karşılamak için emzirme kıyafetleri, sütyenler ve rahat kıyafetler alabilirsiniz. Ayrıca ileride ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz her şeyi şimdiden araştırmaya başlayın.

hamile kadın üçüncü trimester doktor ziyaretinde

Hamileliğin 27. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

27 hafta gebelik kaçıncı ay oluyor?

27 hafta gebelik, 6 ay 3 hafta veya yaklaşık olarak 7. ayın ortalarına denk gelir.

27 haftalık bebek anne karnında ne yapar?

Anne karnında 27 haftalık bir bebek aktif olarak hareket etmeye devam eder. Kasları gelişmiş olduğu için vücut hareketlerini daha kontrollü bir şekilde gerçekleştirebilir. Bebeğin kulağı geliştiği için dışarıdan gelen seslere tepki verebilir. Göz kapakları açılır ve kapar, yani gözlerin açık veya kapalı olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca bebeğin akciğerleri hızla gelişmeye devam eder.

Anne karnında 27 haftalık bebek kaç kilo olmalı?

27 haftalık bir bebek için ortalama kilo yaklaşık 900-1000 gram ve boyu 35-36 cm olmalıdır. Bu kilo, her bebekte farklılık gösterebilir. Bebeğiniz çok küçükse veya büyükse doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.

27 haftalık doğum yapan var mı?

27 haftalık doğum yapan kişiler olabilir. Ancak bu tür doğumlar beklenmedik bir şekilde gerçekleşir ve prematüre doğum olarak adlandırılır. Prematüre doğumlar, bebeğin sağlık durumunu etkileyebilir ve yoğun bakım ünitesinde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, erken doğum riski olan kişilerin düzenli sağlık kontrollerine devam etmeleri ve doktorlarıyla iletişimde olmaları önemlidir.