34. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
34. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 34. haftasına hoş geldiniz. Doğuma çok az kaldı. Bu yzüden her an doğum yapacakmış gibi hazırlık olmalısınız. Bebeğiniz erken doğum gerçekleştirerek bu hafta bile doğabilir.

Hamileliğin 34. Haftasının Önemli Noktaları

Hamileliğin 34. haftası sizi yoruyor mu? Stresi azaltın ve evinizde güzelce dinlenmeye başlayın.

Hamilelikten Yorulmak

Yolun neredeyse sonuna geldik. Bu yüzden şu anda hamilelikten sıkılmış hissetmeniz son derece normaldir. Bebeğiniz de aynı şekilde sizinle tanışmaya can atıyor.

Annelik İzninizi Ayarlayın

Doğumun son haftalarına geldiniz. Eğer henüz çıkmadıysan hamilelik iznine çıkmanızın tam vaktidir. Şirketinizle görüşün ve gerekli belgeleri tamamlayıp tatilinize başlayın.

34 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz sahip olduğu organları geliştirmeye devam ediyor. Bir taraftan da yağ depolayarak doğumdan sonra tombul olmayı hedefliyor.

Tırnak Uzaması

Bebeğinizin tırnakları gittikçe uzuyor. Doğum vakti geldiğinde parmaklarının uçlarına kadar uzandığını görebilirsiniz. Doğumdan sonraki hafta bebeğinizin kendi suratını çizmemesi için eldiven kullanmayı ya da tırnaklarını kesmeyi isteyebilirsiniz.

Tombul Uzuvlar

Bebeğinizin cildi yağ depolamayı neredeyse bitirmek üzere. Doğduktan sonra tombul kol ve bacakların dilediğiniz gibi sevebilirsiniz. Üstelik bu yağlar ilk 6 ay boyunca sağlıklı gelişimini de sağlayacaktır.

Duyu Organları Gelişimi

Bebeğiniz artık seslere, ışığa ve dokunmaya tepki verecektir. Bir sonraki hafta kulakları tamamen oluşacak ve işitsel becerileri gelişecektir. Yani bebeğinizle gerçekten konuşmaya ve iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz ona şimdiden hikaye okuyabilirsiniz.

34. Hafta Gebelik Belirtileri

Vücut ağrılarınızın çouğ bebeğinizin ve rahminizin büyümesinden kaynaklı. 34. haftadan itibaren kendinizi çok zorlamamalı ve olabildiğince dinlenmelisiniz. 

Ağrılar ve Sancılar

Hamileliğin getirdiği fiziksel zorlanma, özellikle pelvik ve bel bölgelerinde ağrı ve sızılara neden olur. Büyüyen bebeğinizin ek ağırlığı eklemlerinize baskı yaparak leğen kemiğinizde, kasıklarınızda, bacaklarınızda ve kalçalarınızda potansiyel olarak rahatsızlığa sebebiyet verir. Ayrıca, genişleyen karnınız ağırlık merkezinizi değiştirerek omurganızı ve sırtınızı destekleyen karın kaslarını zorlar. 

Kabızlık

Hamile kadınların yaklaşık yarısı kabızlık yaşar. Hamilelik sırasında artan progesteron hormonu, sindirim sisteminizdeki kasları gevşeterek yiyeceklerin daha yavaş hareket etmesine neden olur. Susuz kalmamak, düzenli fiziksel aktivitede bulunmak, lif alımını artırmak ve dışkı yumuşatıcı ilaç kullanmak kabızlığı hafifletmeye ve hemoroid riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Braxton Hicks Kasılmaları

Bu düzensiz rahim kasılmaları hamileliğin normal bir parçasıdır ve üçüncü trimesterde daha belirgin hale gelebilir. Genellikle ağrısız olmakla birlikte, yoğunluk ve sıklıkta artabilir. Yeterli dinlenme, sıvı alımı ve pozisyon değiştirme rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, endişeleniyorsanız veya kasılmalar daha düzenli hale gelirse, erken doğum şüphesini ortadan kaldırmak için doktorunuza başvurun.

Yorgunluk

34. haftaya gelindiğinde, ilk üç aylık dönemdeki kadar yoğun olmasa da yorgunluk yeniden ortaya çıkar. Fiziksel zorlanma ve bozulan uyku düzeni kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Yeterli uyku çekmekte zorlanıyorsanız, doktorunuza danışabilirsiniz.

Vajinal Akıntı

Hamilelik sırasında lökore adı verilen normal vajinal akıntı beklenir. Genellikle süt beyazı veya berraktır. Kahverengi akıntı (eski kan içeren) dahil olmak üzere bazı akıntı türleri de normaldir. Ancak, akıntınız yeşilse, kötü kokuyorsa, kaşıntılıysa veya ağrıya neden oluyorsa, bu bir enfeksiyona veya başka bir soruna işaret edebilir. Ayrıca, hamileliğin sonuna doğru akıntı miktarının arttığını veya mukus tıkacınızın kaybolduğunu fark edebilirsiniz. Akıntınızla ilgili endişeleriniz varsa, doktorunuza başvurun.

Sızdıran Göğüsler

Vücudunuz emzirmeye hazırlanırken, hamileliğin son haftalarında göğüslerinizde sızıntı olabilir. Bu sızıntı, süt üretimini uyaran hormonsal değişikliklerden kaynaklanır. Göğüslerinizden şu anda akan sıvı kolostrumdur. Kolostrum son derece besleyici ve bebeğinizin bağışıklık sistemi için faydalı olan özel bir süttür. Tüm hamile kadınlar göğüs sızıntısı yaşamaz. Ancak yaşamak tamamen normaldir. Rahatsız edici buluyorsanız, sızıntıyı emmek için emzirme pedleri kullanabilirsiniz.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

dinlenen hamile kadın

Hamileliğin 34. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğum için hazırlanabileceğiniz son haftalardasınız. Bu yüzden planladığınız önemli maddeleri gerçekleştirin ve doğuma hazır girin.

Doğum Sonrası Doula

Anneliğe geçişinizi kolaylaştırmak için bir doğum sonrası doula tutmayı düşünebilirsiniz. Bu eğitimli profesyoneller, doğumdan sonraki ilk günler veya haftalar boyunca değerli destek ve rehberlik sağlarlar. Yeni doğan bakımında yardımcı olabilir, tavsiyelerde bulunabilir, yemek pişirebilir, daha büyük çocuklarla ilgilenebilir, ayak işlerini yapabilir ve ev işlerine yardımcı olabilirler. 

Ayakkabı Alışverişi

Hamilelik sırasında ödem nedeniyle ayakların şişmesi alışılmadık bir durum değildir. Ayrıca, hormonsal değişiklikler ayakkabı numaranızda kalıcı değişikliklere neden olabilir. Ayak ağrısı veya rahatsızlığı yaşıyorsanız, daha rahat ayakkabılar bulmak için ayakkabı alışverişine çıkmayı düşünün. 

Perineal Masaj

Doğum tarihiniz yaklaşırken, pelvik taban kaslarınızı vajinal doğuma hazırlamak için perine masajını denemek isteyebilirsiniz. Bu masajı kendiniz yapabilir veya eşinizi de dahil edebilirsiniz. Perine masajının doğru şekilde nasıl yapılacağına ilişkin talimatlar için ebenize veya doktorunuza danışın. Düzenli perine masajı, perine bölgesinde yırtılma, yara izi ve dikiş ihtiyacı riskini azaltabilir. Ayrıca doğum sonrası pelvik ağrıyı hafifletebilir.

Preeklampsi Uyarı İşaretlerini Tanıyın

Ciddi bir tansiyon hastalığı olan preeklampsi, genellikle hamileliğin 37. haftasından sonra ortaya çıksa da daha erken de ortaya çıkabilir. Yüz şişmesi, göz çevresinde şişkinlik, ellerde, ayaklarda veya ayak bileklerinde aşırı şişme ve hızlı kilo alımı gibi uyarı işaretlerini öğrenin. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal doktorunuza başvurun.

hamile kadın bebeğine müzik dinletiyor

Hamileliğin 34. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

Anne karnındaki 34 haftalık bebek kaç aylık olur?

Anne karnındaki 34 haftalık bebek yaklaşık olarak 8 ay 2 haftalık olur.

34 haftalık normal doğum olur mu?

34 haftalık gebelikte normal doğum mümkündür, ancak her hamilelik farklı olduğundan doktorunuzun önerilerini takip etmek önemlidir. 

34 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmeli?

34 haftalık gebelikte doktor kontrollerini aksatmayın, sağlıklı beslenin, spor ve egzersiz yapın, önemli belirtilerde doktorunuza başvurun ve hayatınızdaki stresi azaltın.

34 haftalık gebelikte sancı nasıl olur?

34 haftalık gebelikte sancılar, doğum öncesi kasılmalar olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmaları şeklinde ortaya çıkabilir. Bu kasılmalar rahimde hafif bir gerilim hissi, karın sertleşmesi ve rahatsızlık olarak hissedilebilir. Eğer sancılar şiddetli ve düzenli hale gelirse, erken doğum belirtisi olabilir ve doktorunuza başvurmanız gerekir.