33. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
33. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 33. haftasına, yani son dönemine hoş geldiniz. Yakında bebeğinizle buluşacaksınız. Buluşana kaddar bebeğinizde ve sizde ne tür değişiklikler oalcağını gelin beraber keşfedelim.

Hamileliğin 33. Haftasının Önemli Noktaları

Hamileliğin 33. haftasında kendinize dikkat etmeye devam etmelisiniz. Hem fiziksel hem de mental oalrak aşırı meşgul olmamaya çalışın. Dinlenmek bir numaralı önceliğiniz.

Doğum öncesi ziyaret artışı

Bugünlerde, sürekli doktorunuzu ziyaret ediyormuşsunuz gibi gelebilir. Üçüncü üç aylık döneme girdiğinizde, özellikle yüksek riskli bir hamileliğiniz varsa, doğum öncesi ziyaretler daha sık hale gelir. Bu gibi durumlarda, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını güvence altına almak için daha da fazla randevu planlamanız gerekebilir.

Amniyotik sıvı sızıntısını belirleme

Genellikle amniyotik kese çoğu kadın için doğum başlayana kadar veya doğum sırasında bozulmadan kalır. Ancak bir anda suyunuzun geldiğini hissederseniz korkmanıza hiç gerek yok. Hemen eşinizi arayın ve hastaneye gidin. 

33 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin cildi kendini korumak için gelişirken kafatası da tam olarak şekil almış olacak. Ancak aldığı şekil henüz net değil. Bu yüzden bebeğinizin kafasını korumayı unutmayın.

Kafatası Esnekliği

Bebeğinizin kafatasındaki kemikler kaynaşmamış halde kalır ve hafifçe üst üste binerler. Bu olağanüstü esneklik, rahim ağzı, vajina ve vulvadan oluşan doğum kanalında ilerlemeye yardımcı olur. Doğum sırasında bebeğin kafasına uygulanan basınç o kadar yoğundur ki, genellikle geçici olarak sivri bir kafa şekliyle sonuçlanır. Kafatası kemiklerinin tamamen kaynaşması ancak erken yetişkinlik döneminde, beyin ve diğer dokular büyümeyi tamamladığında gerçekleşir.

Cilt Dönüşümü

Bebeğiniz cildinin altına her geçen saniye yağ depoluyor. Bu da miniğinizin kırışık görünümünden hızla kurtulduğu anlamına geliyor. Cildi daha pürüzsüz ve yumuşak hale gelirken önceki kızarıklık ve şeffaflığını da kaybediyor. Bu dönüşüm onları dünyaya sağlıklı bir giriş yapmaya hazırlıyor.

Bebeğin Hareketleri

Bebeğiniz büyümeye devam ettikçe, rahminizdeki alan sınırlı hale gelir. Sonuç olarak, hareketleri daha az kuvvetli hale gelebilir, ancak hareket sıklığı aynı kalacaktır. Bebeğiniz doğuma hazırlanmak için baş aşağı pozisyona geçtiğinde, her iki taraftaki kaburgalarınızın hemen altı gibi yeni bölgelerde tekmeler hissedebilirsiniz.

33. Hafta Gebelik Belirtileri

Büyüyen rahminizin her geçen hafta yaptığı baskı artacaktır. Bu da çeşitli kan dolaşımı değişikliklerine, dolaylı yoldan belirtilerinizin kalanına sebep olacaktır. Yapabileceğiniz en iyi hamle kendini yormadan egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve bolca dinlenmektir.

Uyku Bozuklukları

Oturmak veya uyumak için rahat bir pozisyon bulmak giderek zorlaşır. Birçok hamile birey, doğumdan önceki son aylarda yeterli dinlenme konusunda zorluklarla karşılaşır. Fiziksel rahatsızlıklar uyku bozukluklarında önemli bir rol oynar. Büyüyen karın, kilo alımı, gerilen bağlar ve şişlik rahatsızlığa neden olabilir. Kaliteli bir hamilelik yastığına yatırım yapmak, daha uygun bir uyku pozisyonu bulmaya yardımcı olabilir.

Bilek Ağrısı

Parmaklarınızda, bileklerinizde ve ellerinizde ağrı ve uyuşma hissediyorsanız, bu karpal tünel sendromunun bir işareti olabilir. Bu durum, bilek ve koldan geçen büyük bir sinir olan medyan sinirin sıkışması veya sıkışması nedeniyle ortaya çıkar. Ellerde ve bileklerde hamileliğe bağlı şişlik, karpal tünel sendromu gelişme olasılığını artırır. Hamilelik sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilse de şişliğin daha belirgin olduğu ikinci ve üçüncü trimesterde daha yaygındır. Rahatsızlığı hafifletmek için, sendromu şiddetlendiren veya tetikleyen aktiviteleri belirleyin ve bunları en aza indirin. 

Şişmiş Labia

Labiaların şişmesi, çoğu kişi için beklenmedik olsa da normal bir hamilelik belirtisidir. Artan kan akışı, büyüyen uterusun baskısı ve hormonsal değişikliklerle birleştiğinde vajinal dudaklarda şişmeye katkıda bulunur. Bu şişlik her zaman ağrılı olmasa da kaşıntı, ağrı ve labial deride koyulaşmaya neden olabilir.

Sık İdrara Çıkma

Sık idrara çıkma hamilelik sırasında sık görülen bir durumdur. Bu belirti, büyüyen rahim mesaneye baskı uyguladığı için üçüncü trimesterde yoğunlaşır. Sık idrara çıkmanın kendisi zararsız olsa da özellikle uyku sırasında rahatsız edici olabilir.

Rahatlamak için yatma vaktine yakın sıvı alımınızı azaltın. Kafeinli içeceklerden ve gazlı içeceklerden kaçınmak da sık idrara çıkma ihtiyacını azaltmaya yardımcı olabilir. İdrar yaparken acele etmemek ve mesanenizin tamamen boş olduğundan emin olmak, idrar yapma gereksiniminizi hafifletebilir. İdrar yapmayı bitirirken öne doğru eğilmek mesanenin daha etkili bir şekilde boşaltılmasına yardımcı olabilir.

Nefes Darlığı

Rahminiz genişledikçe diyaframınıza baskı uygular ve akciğerlerinize doğru iterek hafif ila orta şiddette nefes darlığına neden olur. Bazı durumlarda, yüksek kan basıncı veya aşırı amniyotik sıvı bu belirtiye katkıda bulunabilir. Hamileliğin son dönemlerinde bir dereceye kadar nefes darlığı normal olsa da şiddetli semptomlar doktorunuza başvurarak ele alınmalıdır. Sürekli öksürük, hızlı nabız veya nefes almada zorluk tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir sağlık durumuna işaret edebilir.

Hamilelik Beyni

Hamilelik sırasında unutkan hissetmek yaygın bir deneyimdir. Zihninizi meşgul eden çok sayıda düşünce ve endişe ve potansiyel olarak kesintiye uğramış uyku, stres ve yorgunluk konsantre olma yeteneğinizi etkileyebilir. "Hamilelik beyni" bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da birçok hamile birey hamileliğin ilerleyen aşamalarında bilişsel bulanıklık yaşadığını bildirmektedir.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın uyku bozuklukları yaşıyor

Hamileliğin 33. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Evinizi bebeğinize hazırlamanın vakti geldi. Kıyafetler, evin düzeni ve ihtiyacınız olan her şeyi toplamaya başlayın. 

Büyükbaba ve Büyükanne İsimleri

Çocuğunuza hala isim seçmediyseniz bir önerimiz var. Genellikle aile büyüklerine duyulan saygıdan dolayı büyükanne ve büyükbaba isimleri çocuklara verilir. Sizin de bu şekilde saygı duyduğunuz bir aile büyüğü varsa ismini çocuğunuza vermeyi düşünebilirsiniz. 

Tekme Sayıları

Bebeğinizin genellikle aktif olduğu günün bir saatini belirleyin. Tekme sayımı yapmak için sessiz bir yer bulun ve oturun. Bu sürede tekme, seğirme ve yuvarlanma gibi en az on farklı fetal hareketi ne kadar sürede hissettiğinizi takip edin. İki saat içinde on hareket hissetmezseniz, sağlık uzmanınızla iletişime geçin. Ciddi bir şey olmasa da bebeğinizin sağlığından emin olmak için ek testler önerebilirler.

Bebek Kıyafetlerini Stoklayın

Yenidoğanlar çok fazla aktivitede bulunmayabilir, ancak çok sayıda kıyafet değişikliği yaparlar. İlk haftalarda tükürük ve salya akıtma yaygındır. Bu nedenle bol miktarda rahat uyku tulumu, önlük, pijama ve aksesuar bulundurmak çok önemlidir.

Özel gün kıyafetleri fotoğraf çekimleri için güzel olsa da günlük yaşam bebeklik döneminin karmaşasına dayanabilecek pratik ve dayanıklı kıyafetler gerektirir. Kolay bez değiştirmeye olanak tanıyan kıyafetleri tercih edin. Çıtçıtlı kıyafetler işinize yarayabilir.

Bir hafta yetecek kadar pijamanız ve birkaç tane fazladan kıyafetiniz olduğundan emin olun. Mevsime bağlı olarak, sıcaklık için çorap veya patik, polar ceket veya süveter ya da güneş şapkasına ihtiyacınız olabilir. Bebeğiniz ilk kez giymeden önce tüm kıyafetleri yıkamayı unutmayın.

Çocuk Odasını Koruma Altına Alın

Bebeğiniz çocuk odasını hemen kullanmayacak olsa da çocuk korumasına erkenden başlamak iyi bir fikirdir. Bebeğinizin hayatının ilk birkaç ayı zorlu geçecektir, bu nedenle güvenli bir ortam sağlamak için proaktif adımlar atmak içinizin rahat olmasını sağlayacaktır.

hamile kadın bebek kıyafetleri stokluyor

Hamileliğin 33. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

Hamileliğin 33 haftasında nelere dikkat edilmeli?

Hamileliğin 33. Haftasında doktor kontrollerini aksatmamalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeli, spor ve egzersiz yaprak aktiflik korunmalı, stres genel olarak azaltılmalı ve hijyene dikkat edilmelidir.

33 hafta kaç aylık hamile oluyor?

33 haftalık gebelik, yaklaşık 8 ay 1 haftalık sürece denk gelir.

33 haftalık gebelikte annede neler olur?

33 haftalık gebelikte annede bazı değişiklikler meydana gelebilir. Rahim büyümeye devam eder, mide ekşimesi, sırt ağrısı ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklar artabilir. Bebeğin hareketleri rahatça hissedilir derecede güçlü olacaktır.

33 haftalık bebek normal doğum olur mu?

33 haftalık bebek geç prematür dönem olarak doğacaktır. 33 haftalık doğan bebekler yaşamak için gerekli her türlü fonksiyona sahiptir ancak yine de çeşitli medikal desteğe ihtiyaçları olabilir. Doktorunuz bebeğinizle ilgili her türlü bilgiyi size aktaracaktır.