14. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
14. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 14. haftasına yani ikinci üç aylık dönemin başlangıcına hoş geldiniz. Değişen belirtilerle birlikte bebek gelişimi de gittikçe hızlanıyor. Birkaç hafta içinde bebeğiniz karnınızda hareketlere başlayacak ve göbeğiniz büyümeye başlayacak. Bu hafta ise bu olayların temelini atıyoruz.

Hamileliğin 14. Haftasının Önemli Noktaları

İkinci üç aylık dönemle birlikte yeni güzelliklere merahaba diyoruz. Bebeğiniz karnınızda uslu uslu büyürken başka neler gerçekleştiğine gelin beraber bakalım.

İkinci Üç Aylık Döneme Hoş Geldiniz!

Annelerin favori üç aylık dönemine hoş geldiniz. Bebeğinizin hareket ettiğini hissedeceksiniz, ultrasonda hareket ettiğini göreceksiniz ve erken dönem hamilelik semptomlarından kurtulmaya başlayacaksınız.

Hamilelik Fotoğraf Albümü

Hamileliğinize özel fotoğraf albümü oluşturmayı düşünebilirsiniz. Özellikle artık hamile olduğunuzu belli etmeye başlayacakken. Bu sayede gelecekte geriye dönüp bu büyülü yolculuğu hatırlayabilirsiniz.

Kilo mu Aldınız?

Hamilelikte kilo almak son derece normaldir. Aldığınız kilonun normal olup olmadığını Hamilelik Kilo Tahmin Edicimizle keşfedebilirsiniz.

14 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz ultrasonda size bakmak için can atıyor. Elbetteki henüz tam olarak göremiyor, ancak siz ona bakarken tuhaf ve komik suratlar yapabilir.

Bebeğiniz Yüzünü Hareket Ettiriyor

Bebeğinizin beyni geliştikçe vücudunun farklı yerlerine sinyaller yollayacaktır. Bu da istemsizce değişik suratlar yapmasını sağlayacaktır. Yani bebeğiniz karnınızdayken gözlerini kısabilir, kaşlarını çatabilir ve yüzünü buruşturabilir. Hatta gülümseyebilir! Bebeğiniz ayrıca emme ve çiğneme reflekslerini de öğrenmeye başlayacaktır. 

Bebeğinizin Saçları Uzuyor

Bebeğinizin yumuşak saçları kafa derisinde yavaşça oluşmaya başladı. Yaklaşık 20 haftalıkken bu ufak saçlarla beraber kaşlar ve yüzündeki ufak tüyler uzamaya başlayacak.

14. Hafta Gebelik Belirtileri

İkinci üç aylık dönemin en güzel tarafı geliyor. Bulantılar bitiyor ve enerjiniz geri dönüyor! Ancak beraberinde hala rahatsız edici belirtiler de bulunacaktır. Birkaç hafta içinde hamileliğin en güzel dönemlerine gireceğiz. O zamana kadar biraz daha dayanmalısınız.

Sabah Bulantıları Bitiyor

Artık enerjiniz geri dönüyor ve mide bulantılarınız azalıyor. Henüz bitmediyse çok yakında tamamen bitecektir. Nadiren olsa da bazı annelerin sabah bulantılarının geçmesi birazcık daha zaman alabilir. Eğer kusma ve mide bulantılarınız devam ediyorsa doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Hamile Olduğunuz Belli Oluyor

Rahminizin üst kısmı kasıklarınızın birazcık üzerine uzanır. Bu da hamilelik göbeğinizi ortaya çıkarmak için yeterlidir. Karnınızın görünmeye başlaması size ve eşinize büyük bir heyecan verebilir. Elbetteki göbeğinizi hala kıyafetleriniz altında gizleyebilirsiniz.

Diş Eti Kanaması

Hamile kadınların neredeyse yarısı çeşitli diş eti problemleri ve kanaması yaşamaktadır. Özellikle dişleri fırçalarken kanamayla karşılaşmak daha yaygındır. Hassas diş etleri hormon değişimlerinden kaynaklanmaktadır ve dişlerinizi bakteri ve plak oluşumuna karşı savunmasız bırakabilir. Bu durumu engellemek için günde iki defa dişlerinizi fırçalamanız yeterli olacaktır.

İştah Artması

Hamileliğin getirdiği açlık bu haftalarda başlar ve ikinci üç aylık dönem boyunca artmaya devam eder. Vücudunuz bebeğinizi desteklemek için tüm gücüyle çalışıyor. Bedeniniz bu değişiklikleri yaşarken desteklemenin en iyi yolu ise yemekten geçer. İkinci üç aylık dönemce günde fazladan 300 ila 350 kalori almanız gerekmektedir.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadının iştahı arttı

Hamileliğin 14. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bu hafta bebeğinizin sağlığına dikkat ettiğiniz gibi diş sağlığınıza da dikkat etmeniz gerekiyor. Yeni hromon dalgası vücdunuzdaki bir çok durumu değiştirdi. Bu da size uykusuzluk, baş ağrıları ve diş problemleri getirdi. Şimdilik sağlıklı yaşamaya ve spor yapmaya özen gösterin. 

Dişlerinizi Temizletin

Hamilelik sırasında dişçiye gitmek güvenilir odluğu gibi önerilmektedir de. Hamileliğin bu döneminde diş eti hastalıkları hamile kadınlarda daha sık görülür. Bu yüzden dişçiye gidip dişlerinizi temizletmek uzun vadede çok işinize yarayacaktır. Dişçinize hamile olduğunuzu söylemeyi unutmayın.

Doğum Öncesi Egzersizleri Ertelemeyin

Artık enerjiniz var. Bu enerjiden yararlanın ve hareket etmeye başlayın. Hamilelik egzersizleri hem ruh halinizi düzenler, daha iyi uyumanıza yardımcı olur, hamilelik komplikasyonları riskini azaltır, stresi ve fiziksel rahatsızlıkları geçirir ve doğuma hazırlanmanıza bile yardımcı olur. Kendi başınıza egzersiz yapmakta zorlanıyorsanız başka anne adaylarıyla bir araya gelebilir ve beraber spor yapabilirsiniz.

Bebek İsimlerini Düşünme Vakti Geldi

Belki de liseden beri aklınızda olan bir isim vardır ya da hiç düşünmemiş de olabilirsiniz. Her şekilde bebek isimlerini hafiften gözden geçirmeye başlamalısınız. Bebek isimleri konusunda kararsızsanız sayfamızdan Erkek Bebek İsimleri ve Kız Bebek İsimlerine göz atabilirsiniz.

Uykunuzu Düzenleyin

Hamilelikte iyi bir uyku çekmek zordur. Bu durumun birçok nedeni olduğu gibi bir o kadar da dermanı vardır. Öncelikle kafeini azaltabilir, rahatlatıcı teknikler deneyebilir ve hamilelik yastıklarını keşfedebilirsiniz. Belirli uyku saatleri, uyumadan önce sıcak bitki çayları ve akşam yemeğinde ağır şeyler yememenin de yararı olacaktır.

Nemlendirici Kullanın

Cildinizin bakımını eksik etmeyin. Özellikle losyon ve kremler hem çatlaklarınızı önleyecektir hem de kaşıntıları azaltacaktır.

Destek İstemekten Çekinmeyin 

İş yerinde hamile olarak çalışmak her zaman yorucudur. Eğer işiniz diğer işlere göre zaten yorucuysa mutlaka yardım isteyin. Eğer çalışamayacak durumdaysanız veya kendinize zarar verecek bir işteyseniz, işinizden ayrılmanız gerekebilir.

hamile kadın nemlendirici kullanıyor

Hamileliğin 14. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

14 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmeli?

14. hafta gebelikte birçok belirti değişecektir. Yeni belirtilere vücudunuzu hazırlayın ve alışma sürecinde kendinizi fazla yormayın. Sabah bulantıları ve aşırı yorgunluk gibi belirtiler ortadan kalkıyor olsa bile kendinizi yormamak ve sağlığınıza dikkat etmek çok önemlidir.

14 haftalık hamilelikte karın çıkar mı?

Bebeğiniz her hafta birazcık daha büyüyor. Bu da göbeğinizin her hafta daha belirgin olmasını sağlayacaktır. Ancak henüz dışarıdan bakınca çok belli olmayacaktır. Yani normal kıyafetlerinizi giydiğinizde kimse göbeğiniz olduğunu anlamayacaktır.

14 haftalık bebeğin nereleri oluşur?

Bebeğinizin temele iç organları şu anda oluşmuş durumdadır. Ancak işlevlerini kazanmak için gelişmeye devam etmekteler. Ayrıca bebeğinizin kol, bacak, ayak ve elleri oluşmuş durumdadır. Birkaç ay içerisinde uzuvlarını hareket ettirmeye başlayacaktır.

Hamilelikte karın ovalamak zararlı mı?

Hayır! Bebeğinizi dilediğiniz gibi sevebilirsiniz. Hatta karnınıza hafifçe bastırabilirsiniz bile. Ağır bir darbe veya yaralanma olmadıkça karnınızı dilediğiniz gibi ovalayabilirsiniz.