20. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
20. HAFTA
GEBELİK

Hamilelin 20. haftasına geldik. Yani yolculşuğumuzun yarısı bitmiş durumda. En rahat ve eğlenceli haftalara hoş geldiniz. Bebeğinizi hissetmöeyhe başlayacaksınız, ileitşim kurabileceksiniz ve rahatsız edici hamilelik semptomların çoğu ortadan kalkmış durumda. Hamileliğin 20. haftasının başka neler getirdiğini gelin beraber inceleyelim.

Hamileliğin 20. Haftasının Önemli Noktaları

Yarısı biten yolculuğunuzun en önemli noktalarına geldik. Bu güzel haftaları kendinize ve bebeğinize bakmak için kullanın. 

Hamileliğin Yarısı Bitti!

Tebrikler! Hamilelik yolculuğunuzun ortasına başarıyla ulaştınız. Çoğu kadın tam belirtilen tarihlerde doğum yapmayabilir. Tahmini doğum vaktinizden 1 – 2 hafta önce ya da sonra da doğuma girebilirsiniz. Doğum tarihinize en yakın tahminleri keşfetmek için sitemizdeki Doğum Tarihi Hesaplayıcı kullanabilirsiniz.

Bebeğinizin Büyümesini Fundal Yükseklik ile Takip Edin

Bundan sonraki doktor ziyaretlerinizde karnınızın fundal yüksekliği kasık kemiğinizden başlayarak rahminizin tepesine kadar ölçülecektir. Bu ölçüm bebeğinizin büyümesinin takibinde son derece önemlidir. Daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşabilirsiniz.

20 Haftalık Bebek Gelişimi

Hamileliğiniz nispeten rahat bir notkaya gelse de bebeğiniz gelişmeye devam ediyor. Şu an bebeğiniz sizinle aynı yiyecekleri paylaşıyor ve tadıan bakıyor. Hatta bazen de hıçkırıyor!

Bebeğiniz Karnınızda Hıçkırıyor

Karnınızda hafif sarsıntılar mı hissediyorsunuz? Endişelenmeyin! Bu sarsıntılar aslında bebeğinizin hıçkırıklarıdır ve tamamen normal bir durumdur. Birçok anne adayı bu hıçkırıkları diğer hareketlerle aşağı yukarı aynı zamanda, yani genellikle 16 ila 22. haftalar arasında hissetmeye başlar.

Bebeğiniz Tat Almaya Başladı

Bebeğinizin dilindeki tat tomurcukları artık beynine tat sinyallerini iletebiliyor. Küçük bebeğiniz, kan dolaşımınızdan amniyotik sıvıya geçen gıda moleküllerinin tadını alabiliyor. Araştırmalar henüz tam olmasa da şu anda yedikleriniz bebeğinizin gelecekteki damak zevkini belirleyebilir. 

20. Hafta Gebelik Belirtileri

20. hafta hamilelik belirtileri arada bir rahatsız etse de genellikle basit çözümlerle kurtulabileceğiniz şeylerdir. Bu yüzden canınızı sıkmadan dinlenmeye devam edin.

Kaşıntı

Cildiniz büyüyen bebeğinize uyum sağlamak için gerilmekte, özellikle karnınızın ve göğüslerinizin çevresinde daha çok gerilme görebilirsiniz. Bu gerilmeler ilerledikçe beraberinde kaşıntı da getirecektir. Kaşıntılar birçok anne adayının karşılaştığı yaygın bir semptomdur. Rahatlamak için soğuk kompres uygulayın ve nemlendirici sürün. Bu süreçte vücudunuzu daha fazla kaşımayın.

Saç ve Tırnak Değişimleri

Bu haftalarda tırnaklarınızın uzadığını ve saçlarınızın kalınlaştığını fark edebilirsiniz. Vücudunuzdaki östrojen saç dökülmesini azaltır. Bu da saçlarınızın daha kalın ve gür görünmesini sağlar. Ancak, doğumdan yaklaşık üç ila beş ay sonra doğum sonrası saç dökülmesiyle karşılaşabileceğinizi ve bunun tamamen normal olduğunu unutmayın. Östrojen aynı zamanda tırnaklarınızı güçlendirecek ve daha hızlı uzamasını sağlayacaktır. 

Bel Ağrısı

Hamilelik sırasında bel ağrısı son derece yaygındır. Büyüyen rahim taşıdığınız yükü arttırır. Bu da kaslarınızın normalden çok daha fazla çalışması demektir. Ayrıca hormonal değişiklikler eklem ve bağlarınızı daha az stabil hale getirir. Egzersizler, ağırlık çalışmaları ve esneme hareketleri sırt kaslarını geliştirmenize ve desteklemenize yardımcı olabilir. Ancak kendinizi fazla yormamalı ve kaslarınızı yıpratmamalısınız.

Kabızlık

Kabızlık neredeyse her hamile kadının yaşadığı yaygın bir durumdur. Hormonal değişikliklerin sindirim sistemini etkilemesi ve azalan fiziksel aktivitenin sebep olduğu bir belirtidir. Kabızlığı geçirmek için bol su için, yüksek lif tüketin, egzersiz yapın ve ufak öğünler tüketin. Kabızlık süresince tuvalette kendinizi zorlamayın, aksi takdirde hemoroid gibi ciddi problemlere yol açabilirsiniz.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın bel ağrısı yaşıyor

Hamileliğin 20. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hamileliğinizin 20. haftasında dikkatinizi geleceğe doğru çevirin. Üzerinizden stresi atın ve yolculuğun kalan yarısına da göğüs gerin.

Çocuk Doktoru Seçimi

Bebeğinizin ilk yıllarında sık sık ziyaret edeceğiniz için bir çocuk doktoru seçmek çok önemli bir adımdır. Kadın doğum uzmanınızdan veya ebenizden, arkadaşlarınızdan ve akrabalarınızdan öneriler isteyebilirsiniz. 

Dönüm Noktasını Kutlayın

Hamileliğinizin yarısına ulaşmanız kesinlikle kutlanmaya değer! Bu özel durumu kutlamak için tatil, masaj, spa veya fotoğraf çekimi gibi etkinlikler düşünebilirsiniz. Eğer çok para harcamak istemiyorsanız evinizde basit kutlama da yapabilirsiniz.

Yatak Odasında Geri Çekilmeyin

Hamileliğin 20. haftasında, bazı anne adayları artan kan akışı ve kayganlaşma nedeniyle cinsel dürtülerinin ve orgazmlarının arttığını fark edebilir. Çoğu kadın için hamilelik sırasında cinsel aktivitede bulunmak tamamen güvenlidir ve fiziksel aktivitenin artması, mutluluk veren hormonların salgılanması ve partnerinizle aranızdaki bağın güçlenmesi gibi çeşitli faydalar sağlar. Büyüyen karnınız zorluk çıkarıyorsa, karnınıza uygun hamilelik dostu seks pozisyonlarını denemeyi düşünün.

Endişelerinizi Günlüğünüze Aktarın

Stres ya da düşünceleriniz sizi uykusuz bırakabilir. İçinizdeki hisleri günlüğünüze yazarak günün yorgunluğu yatağa götürmeyebilirsiniz. Yazının düzgünlüğü veya kalitesi konusunda endişelenmeyin. Asıl amaç, endişelerinizi zihninizden günlük sayfalarına aktararak rahatlama ve berraklık hissi sağlamaktır.

hamile kadın masaj yaptırıyor

Hamileliğin 20. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

20 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıl hissedilir?

20 haftalık gebelik döneminde, anne genellikle bebek hareketlerini hissetmeye başlar. Bu hareketler, midenizde kelebekler uçuşuyor gibi hissettirebilir. İlerledikçe bebek hareketleri daha güçlü ve belirgin hale gelecektir.

20 hafta kaç aya denk gelir?

20 hafta, yaklaşık olarak beş aya denk gelir. 

20 haftalık bebek anne karnında nerededir?

20 haftalık bir bebek, anne karnında rahmin üst kısmında bulunur. Bu dönemde bebek büyümeye devam eder ve rahimde kapladığı yer artar.

20 haftalık bebek anne karnında neler yapar?

20 haftalık bir bebek, kas ve kemiklerinin gelişimiyle birlikte aktif hareketler yapmaya başlar. Bu dönemde bebek, başını, ellerini ve ayaklarını hareket ettirebilir. Ayrıca bebeğin cinsiyeti belirlenebilir ve bazı durumlarda ultrason ile gözlemlenebilir. Bebek ayrıca yutma ve solunum alıştırmaları yapacaktır.