Çocuklarda Fitil Kullanımı

Çocuklarda Fitil Kullanımı

Çocuğunun sağlığı bir ebeveynin en büyük endişesidir. Çocuğunuzun iyi beslenmesi, sağlıklı olması ve iyi bir bağışıklığa sahip olması sizin için her şeyden önemlidir. Elimizden geleni nen iyisini yapsak da çocuklarımızın zaman zaman hastalanması kaçınılmazdır. Bu durumlarda da en iyi tedavi yöntemlerini uygulamalı ve sağlıklarına geri kavuşmalarını sağlamalıyız.

Çocukluk döneminde en sık rastlanılan ve en etkili hastalıklardan birisi de kabızlıktır. Kabızlığın birçok farklı sebebi ve çözümü bulunmaktadır. Bu yazımızda çocuklarda kabızlığın tedavisi ve kabızlıkta fitil kullanımı konulardan bahsedeceğiz. Siz de çocuğunuzun kabızlık tedavisinde fitil kullanımı hakkında bilgi almak istiyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Fitil Nedir ve Ne İşe Yarar?

Çocuklarınızın hastalıklara karşı savaşması için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Hap kullandırtabilirsiniz, şurup içirebilirsiniz veya aşı yaptırabilirsiniz. Bazen bu yöntemler işe yaramadığında veya uygulamak mümkün olmadığında bir diğer yöntem olan fitili deneyebilirsiniz.

Fitil ufak, yuvarlak ve konik şekle sahip ilaçtır. Genellikle jelatin veya bitkisel yağlarla çevrelenmiştir. Vücudunuzun ısısı dış maddeyi eritir ve ilacın ortaya çıkmasını sağlar. Bu sayede ilaç vücudunuz tarafından emilir. Zaman geçtikçe içindeki ilaç kana karışır ve etkisini gösterir. Genellikle makata yerleştirilerek alınır. Bağırsakların kuvvetli emilim yeteneği sayesinde de çok hızlı etki gösterebilir.

Fitil en büyük kullanım sebebi mide bozukluğu ve devamlı kusma halleridir. Hap veya şurup içtiğinizde etkisini gösteremeden kusuyorsanız fitil kullanımını düşünebilirsiniz. Kullanımı çok hoş olmasa da eridikçe rahatsızlık hissi ortadan kaybolur. Mideniz ilaç kaldıramayacak durumdaysa kullanımı son derece etkili olabilir.

Çocuklarda da kullanımı nispeten aynıdır. Çocuğunuz ilaç kullanamayacak kadar hasta olabilir. Bazen çocuğunuz ilaç içmeyi de reddedebilir. Bu durumlarda fitil kullanmanız son derece etkili olacaktır.

Ağlayan Bebek

Çocuklarda Fitil Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Fitil çocuğunuzun bağırsaklarını etkilemek ve harekete geçirme amacıyla kullanılır. Çocuğunuz ciddi bir kabızlık problemi yaşıyorsa fitil kullanımı etkili olacaktır. Ancak fitil kullanmadan önce doktorunuzla konuşmalı, mümkün olan diğer tedavi yöntemlerini de öğrenmelisiniz. Çocuğunuzun doktoru fitil kullanımı önerdiğinde kullanmanız en doğrusu olacaktır. Fitil her ne kadar yararlı olsa da aşırı kullanmanın çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. Bu yüzden fitil kullanımını mutlaka doktor izniyle gerçekleştirmelisiniz.

Fitilin tek kullanımı kabızlık değildir. Aynı şekilde yüksek ateş problemlerinde de fitil kullanımı mümkündür. Ateşli hastalıklarda da fitil aynı sebeple kullanılmaktadır. Çocuğunuz ilaç alamayacak kadar hasta ise hızlı bir çözüm için fitil kullanılması önerilebilir.

Doktorunuzdan onay aldıktan sonra fitili kullanırken şunlara dikkat ediniz:

-Ellerinizi bol sabunla yıkayın ve dezenfekte edin. Fitili yerleştirirken daha fazla bakteri bulaştırmamalısınız.

-Çocuğunuzla konuşun ve fitilin ne olduğunu, nasıl kullanacağınızı ve hastalığını nasıl tedavi edeceğini anlatın. Çocuğunuzun fitile hazır olması süreci kolaylaştıracaktır.

-Fitili hafif su ile ıslatarak kayganlaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede fitili daha rahat yerleştirebilirsiniz.

-En rahat uygulama için çocuğunuzun dizlerini karnına çekmesini isteyin. Ardından fitili makata yerleştirin. Fitili kırmayın veya dışarıda bırakmayın.

-Çocuğunuzu bir süre bu pozisyonda tutun. Ardından uzanarak dinlenmesini sağlayın.

Fitilin etkisini göstermek için öncelikle erimesi gerekmektedir. Yaklaşık 30 dakika içerisinde fitil etkisini gösterecektir. Tam etkisi için 2 saate kadar beklemeniz gerekebilir. Fitil etki göstermezse ikinci bir fitil kullanmayın yoksa aşırı kullanımın getireceği yan etkileri yaşayabilirsiniz. Fitil eridikçe mide ağrısı ve krampları son derece yaygındır, endişelenmenize gerek yoktur. Fitil eridikçe ağrılar da geçecektir.

Çocuklarda Hangi Durumlarda Fitil Kullanılır?

Fitilin çocuklarda 2 ana kullanımı vardır. Birincisi kabızlıktır. Kabızlık bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve hatta durmasıyla ortaya çıkar. Bu tür durumlarda sağlıklı beslenmek ve hareket etmek genellikle bağırsak hareketlerini düzenlemektedir. Ancak iş ciddi boyutlara ulaştığında çeşitli ilaçların kullanımında çekinilmemelidir. 

Kabızlıkta kullanılan fitil bağırsağı harekete geçirmek için tasarlanmıştır. Bağırsağa ihtiyacı olan uyarıcıları verir ve bağırsak hareketlerini başlatır. Bunun sonucunda kabızlık çözülmüş olur. Devamında bağırsak hareketlerinin sürekliliğini sağlamak için sağlıklı beslenme ve bol su içme önemlidir.

Fitilin bir diğer kullanımı ise yüksek ateştir. Çocuğunuzun ateşi yükseliyorsa ve ateş düşürücü ilaçlara rağmen etkisini göstermiyorsa fitil kullanmayı düşünebilirsiniz. Bağırsakların emici gücü fitilin hızlıca emilmesini sağlayacaktır. Emilen fitil 30dk içinde etkisini göstermeye başlayıp çocuğunuzun ateşini düşürecektir. Tam etkisini göstermesi için 2 saat beklemeniz gerekmektedir. Genellikle 1,5 – 2 derece ateş düşürür. Eğer çocuğunuzun ateşi düşmezse ikinci bir fitil kullanmayın. Fitilin aşırı kullanımı ateşi düşürmek yerine yükseltebilir. Eğer fitil kullanımına rağmen ateş düşmüyorsa veya yükseliyorsa çocuğunuzu doktora götürebilirsiniz.

Yeni Doğan Bebek Ağlıyor

Çocuklar Neden Kabız Olur?

Çocukların kabız olması için birçok sebep bulunmaktadır. Özellikle yaşa göre bu sebepler değişmektedir. Aşağıda bu sebepleri keşfedebilirsiniz.

Bebeklerde Görülen Kabızlık Nedenleri

-Annenin yeterince lif tüketmemesi anne sütüyle beslenen bebeklerin de lif eksikliği yaşamasını sağlar.

-Ek gıdaya geçiş döneminde bebekler alışana kadar kabızlık yaşayabilir.

-Bebeğin veya annenin aldığı ilaçlar yan etki olarak kabızlık yaşatabilir.

-Bebeğin inek sütünü bolca içmesi kabızlık yaratabilir.

-Katı gıdalar fazla tüketilirse bebeklerin sindirim sistemini zorlayabilir.

Çocuklarda Görülen Kabızlık Nedenleri

-Tuvalet eğitimi döneminde yaşanan çekinceler ve kaka yapmaktan korkmak.

-Abur cubur veya fast food tarzı sağlıksız beslenme.

-Kullanılan diğer ilaçların yan etki göstermesi.

-Hormonsal problemler ve diğer hastalıkların sindirim sistemini etkilemesi.

-Çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan stres.

Çocuklarda Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda kabızlık belirtileri yetişkinlerle aynıdır. Ancak çocuğunuz bunlara yabancı olduğu için size anlatamayabilir veya söylemesi gerektiğini bilmiyor olabilir. Bu yüzden bir yetişkin olarak çocuğunuzun hareketlerini takip etmeli ve belirtileri anlamalısınız. Çocuğunuzun kabız olduğunu gösterebilecek genel belirtiler şunlardır:

-Tuvalete normalden az gitmek.

-Tuvalette aşırı zorlanmak, zorlanma sonucu kan görülmesi.

-Karın ağrısı ve gaz sancıları.

-Huysuzluk ve uykusuzluk.

-Ateş yükselmesi.

Çocuklarda Kabızlığı Önlemek İçin Tavsiyeler

Çocuklarda kabızlık en sık görülen sağlık problemlerinden biridir. Bunun en büyük sebebi birçok ailenin çocuk yetiştirme konusunda aynı hataları yapmasından kaynaklıdır. Çocuğunuzun kabızlık yaşamaması için şunlara dikkat edin:

-Tuvalet eğitiminde çocuğunuza kızarsanız veya çocuğunuzu korkutursanız tuvalete çıkmaya korkabilir. Bu da strese bağlı kabızlığa sebebiyet verebilir. 

-Bebeğiniz ek ve katı gıdalara geçiyorsa lif içeren ve sindirimi kolay besinler tercih edin. Özellikle püre gibi yumuşak besinler deneyin.

-Kefir, ayran ve yoğurt gibi probiyotik içeren besinler tüketin. Probiyotikler bağırsakların çalışmasında önemli bir rol oynar.

-Doktorunuza danışarak ilaç kullanın. Çocuğunuzun kabızlığı için hap, şurup ya da fitil kullanabilirsiniz.

Çocuklarda Kabızlık Durumunda Beslenme Düzeni

Kabızlık sadece ilaçlarla başa çıkılması gereken bir durum değildir. Beslenme düzeninde yapılacak değişiklikler de kabızlığın geçmesinde ve geri gelmemesinde etkili olacaktır. Uzak durmanız gereken besinler kabızlık bitse bile en az 72 saat boyunca çocuğa yedirilmemelidir.

Kabızlık döneminde bu besinleri çocuğunuzdan uzak tutun:

-Kuruyemiş

-Asitli içecekler

-Muz

-Makarna

-Pirinç

-Fast food

-Cips ve benzeri abur cuburlar

-Süt

-Kabızlık döneminde çocuğunuzun özellikle yemesi gereken besinler:

-Kuru erik

-Elma

-Armut

-Kivi

-İncir

-Turunçgil

-Ispanak

-Kepekli ekmek

-Kefir

-Lifli tüm yiyecekler

Anne Kucağında Ağlayan Bebek

Çocuklarda Fitil Kullanımı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Fitili Nerede Muhafaza Etmeliyim?

Fitili güneşten uzak ve kuru bir yerde saklamalısınız. Çocukların erişemeyeceği bir yerde, kutusunda saklayabilirsiniz.

Fitil Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

Fitili ne kadar süreyle kullanacağınızı doktorunuz veya eczanızı size söyleyecektir. Söylenin sınırın ötesine geçmemelisiniz. Beklenmedik etkilerde doktorunuza haber vermelisiniz.

Fitil Kullanmak Bebeğim İçin Zararlı mıdır?

Fitil doğru dozda kullanıldığı sürece bebekler için zararlı değildir. Fitilin büyük yan etkileri bulunmamaktadır. Ancak gereksiz veya aşırı fitil kullanımı çocuğunuza zarar verebilir. Sık kullanım bebeğinizin bağırsaklarının fitile alışmasıyla sonuçlanabilir. Bu durumda bağırsaklar fitil olmadan çalışmakta zorluk çekebilir. Aynı şekilde tek seferde aşırı kullanım çocuğunuzun ateşini yükseltebileceği gibi farklı yan etkiler de yaşatabilir. Doktorunuzun önerdiği dozu aşmamalısınız.

Çocuklarda fitil alışkanlık yapar mı?

Doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede kullanılması çocuklarda alışkanlık yapmaz. Fitil tedavisi doktorunuzun önerilerine göre birkaç gün sürebilir. Bu durumda tedaviyi eksiksiz tamamlamalısınız. Önerilen dozun ötesine geçilmesi laksatif bağımlılık (bağırsak tembelliği) oluşturabilir. Bu konuya dair şüphelerinizi doktorunuzla paylaşabilirsiniz.

Çocuklarda fitil kullanımı sonrasında ateş düşmezse ne yapılır?

Fitil kullanımı çocuğunuzun ateşini düşürmediyse doktorunuza başvurarak yeni bir ilaç tedavisi deneyebilirsiniz. Doktorunuza danışmadan kullanacağınız diğer fitiller çocuğunuza zarar verebilir.

Çocuklarda fitil kullanımını kolaylaştırmak için ne yapılabilir?

Fitilin daha rahat girmesi için hafif ıslatarak dışının erimesini ve böylece daha kaygan olmasını sağlayabilirsiniz. Çok ıslatmamaya ve fitili aşırı eritmemeye dikkat edin. Ayrıca çocuğunuza masaj yaparak kasları yumuşatabilirsiniz. Böylece fitil daha rahat girecektir. 

Fitilin daha rahat girmesi için zeytinyağı veya kayganlaştırıcı herhangi bir krem kullanmanız tahrişe veya komplikasyonlara yol açabilir. Herhangi bir dış madde kullanmamalısınız.