Boş Kese Gebelik Durumu ve Nedenleri

Boş Kese Gebelik Durumu ve Nedenleri

Hamilelik dönemi çiftler için eşsiz ve heyecan verici bir deneyimdir. Yeni bir hayatın gelişini hevesle bekledikleri bir zamandır. Sonunda olumlu sonucu aldıklarında bu, onlara büyük bir mutluluk getirir. Ancak hamilelikte her şey hayatın başka alanlarında da görüldüğü gibi yolunda gitmeyebilir. Gebe kalan kadınların yaklaşık %15'i, çeşitli faktörler nedeniyle gebeliklerinde bazı sıkıntılar yaşayabilirler. Bu durum, boş hamilelik veya boş kese gebelik olarak bilinir veya halk arasında su hamileliği olarak adlandırılır. Boş gebelik, bir kadının gebelik kesesinin boş göründüğü veya canlı bir embriyonun olmadığı bir durumdur. Anne adayları için endişe verici bir durumdur ve kaygı gibi bazı duygusal sıkıntılara neden olabilir. Boş gebeliğin nedenleri, hormonal dengesizlikler, yumurtanın tutunamaması veya bazı genetik sorunlar olabilirler. Peki, boş kese gebelik oluşmasının nedenleri nelerdir?

Boş Kese Gebelik Tanımı

Boş kese gebelik, yumurta ve spermin birleşip rahimde bir kese oluşturmasıdır, ancak fetüs büyümesi yoktur. Hamileliği sonlandırmak için ya kürtaj ya da ilaç tedavisi gerekir. Ne yazık ki, hamileliği sürdürmek için başka seçenek yoktur.

Boş Kese Gebelik Durumunun Oluşma Süreci

Genelde döllenme sürecinde, döllenmiş yumurta anında ikiden dörde, sekize ve on altıya bölünerek bir morula şeklini alana kadar ilerler. Beş günlük döllenmeden sonra, gelişmekte olan embriyo daha fazla hücre bölünmesine uğrar ve kendisini rahmin iç yüzeyine bağlar. Bu aşamada, döllenmiş yumurta, blastosist olarak bilinen karmaşık bir hücre kümesine dönüşür. Peki, boş kese gebelik nasıl oluşur? 

Birçok kadın, fetüsün rahme tutunması işlemi sırasında implantasyon kanaması adı verilen bir aşamadan geçer. Bu aşamadan sonra kadın vücudu hamilelik hormonları üretmeye başlar, ancak ilk haftalarda embriyonun gelişiminin durduğu durumlar vardır. Bu gibi durumlarda gebelik daha fazla ilerleyemez.

Boş Gebelik Olma Nedenleri

Hamilelik özellikle kadınların hassas olduğu bir konudur. Hamilelik sırasında boş bir kese keşfetmek gibi işler planlandığı gibi gitmediğinde, kadınların kendini suçlamaya başlamaları veya bundan partnerinin sorumlu olup olmadığını sorgulaması yaygın bir durumdur. Ancak, bu durumlarda suçlanacak kimsenin ve yapılabilecek hiçbir önlemin olmadığını unutmamak önemlidir. Bu bizim kontrolümüz dışında olan doğal bir olaydır ve anneye anlayış ve şefkatle yaklaşmak çok önemlidir. Çalışmalar, bu tür gebeliklerde oluşan hücrelerin çoğunun kromozomal anormallikler gösterdiğini gösterdiğinden, boş gebelik vakalarında doğal bir seçilim süreci gözlemlenebilir. Herhangi bir anormallik saptanmayan durumlarda bile boş kese gebelik oluşma sebepleri arasında genetik faktörlerin rol oynadığı belirlendi. Başka bir deyişle, boş gebeliğin nedenleri değişebilir ve hem erkek hem de dişi üreme hücrelerinin yetersiz kalitesine bağlanabilir.Boş Kese Gebelik Yaşayan Anne Ağlıyor

Boş Kese Gebelik Tanısı Koymak

Boş kese gebelikleri, tipik erken gebelik belirtileri dışında herhangi bir belirgin semptom olmaksızın pozitif gebelik testi sonuçları ile ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, ilk ultrason taraması sırasında boş bir kese ve kalp atışının olmaması gözlemlenerek boş kese gebelik tanısı konulabilir. Bazı durumlarda, genellikle ağır kanama ve krampların eşlik ettiği, anneyi önceki hamilelikten habersiz bırakan bir düşük meydana gelebilir- bu da kimyasal hamilelik olarak adlandırılır.

Boş Gebelik Belirtileri

Adet döngüsünün olmaması hamileliğin açık bir göstergesidir. Hamilelik testleri, bir kadının hamile olup olmadığını belirlemek için yaygın olarak hamilelik hormonu olarak adlandırılan HCG hormonunun varlığını tespit etmek için tasarlanmıştır. Boş gebelik durumunda kese oluşumu ve hormon artışı gerçekleşirse gebelik testi tıpkı normal gebelikte olduğu gibi pozitif sonuç verecektir. İlk birkaç hafta boyunca tipik bir hamileliğin yaygın semptomlarından bazıları, iştah, yorgunluk ve ruh halindeki dalgalanmaları içerir. Kadınlar ayrıca, genellikle sabah bulantısı olarak adlandırılan mide bulantısı ve kusma yaşayabilir. Ek olarak, memelerde hassasiyet ve adet döngülerindeki değişiklikleri fark edebilirler. 

Bu belirtiler normal olmakla birlikte, kadından kadına değişebileceğini unutmamak gerekir. Bazı kadınlar hamileliğin ilk haftalarında herhangi bir belirti yaşamazken bazılarında belirtiler daha şiddetli olabilir. Ayrıca, bu semptomların bazıları diğer tıbbi durumlarla da ilişkili olabilir, bu nedenle doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Sonuç olarak, boş kese gebeliğin ilk haftalarında tespit edilemeyeceğini anlamak çok önemlidir. Bununla birlikte, kadınların bu dönemde yaşayabileceği iştah değişiklikleri, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, mide bulantısı, göğüs hassasiyeti ve adet döngüsündeki değişiklikler gibi çeşitli normal belirtiler olabilir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız veya hamilelikle ilgili endişeleriniz varsa bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir. 

Gebeliğin ilk haftalarında boş gebelik tespitinin mümkün olmadığına dikkat etmek önemlidir. Bu, tipik olarak hamileliğe işaret edecek bazı belirti ve bulguların bu aşamada mevcut olmayabileceği anlamına gelir. Ancak kadınların bu dönemde yaşayabileceği çeşitli normal belirtiler vardır. Meme hassasiyeti, mide bulantısı ve kusma ve şişlik, boş kese gebelik belirtilerinden yaygın olanlardır fakat hamilelik belirtileri ile örtüşmesi dolayısı ile doktora görünmek önemlidir. Hamilelik mümkün olmasa bile, östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanması yine de bu semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kasık ve karın ağrıları ile birlikte vajinal lekelenme veya kanama yaşamak, boş kese gebeliğin belirtilerinden olabilir. Bununla birlikte, bu tanının doğrulanması yalnızca bir ultrason muayenesi ile yapılabilir.

Boş Gebeliğin Tekrarlanması

Bir kadın boş bir hamilelik yaşadıktan sonra hamile kaldığında, her zaman düşük yapma riski vardır. Bununla birlikte, sağlıklı bir hamilelik geçirip geçiremeyeceğiniz konusunda paniğe kapılmamak ve endişelenmemek önemlidir. Boş bir hamilelik yaşayan kadınların çoğu, gelecekte normal bir hamilelik geçirmeye devam edecektir. Bir kişinin tekrar tekrar boş kese hamileliği yaşaması durumunda, tıp uzmanları kromozomlarını değerlendirmek için bir karyotip analizi önerebilir. Bu analiz bir sorun tespit ederse, in vitro fertilizasyon (IVF) veya halk arasında bilinen adıyla tüp bebek kullanılarak başarılı bir hamilelik elde etmek hala mümkündür.Boş Kese Gebelik Yaşayan Anne Ağlıyor

Boş Gebelik ve Dış Gebelik Arasındaki Farklar

Genellikle birbiriyle karıştırılan iki farklı fikir vardır: Boş gebelik ve dış gebelik. Boş gebelik, rahimde bir kese olmasına rağmen embriyonun gelişemediği bir durumu ifade eder. Tersine, ektopik gebelik, embriyo büyümeye devam ettiğinde ancak rahme tutunamadığında tüpler, karın veya servikal kanal gibi vücudun diğer bölgelerinde konumlandırılmasıyla sonuçlanır. Bu tür yerler bebeğin gelişimi için uygun değildir ve bu nedenle gebeliğin sonlandırılmasını gerektirir. Boş kese gebeliği çoğu zaman hemen fark edilmez ancak şiddetli kanama ve kasık bölgesinde rahatsızlık gibi belirtiler dış gebelikte sık görülür. Ayrıca, boş gebeliğin yönetimi kürtaj kullanımını gerektirirken, dış gebelik açık cerrahi veya laparoskopi yoluyla cerrahi müdahaleyi gerektirir.

Boş Gebelik Tedavisi

Daha önce de belirtildiği gibi, en yaygın boş gebelik tedavisi, kürtaj yoluyla hamileliği sonlandırmaktır. Bunun nedeni kesenin boş olması ve hamileliği destekleyememesidir. Kürtaja ek olarak, tıp uzmanınız duruma bağlı olarak kendiliğinden düşük yapmayı beklemenizi veya hamileliği sonlandırmak için ilaç kullanmanızı önerebilir. Yenidoğanı tıbbi müdahale ile çıkarmak karmaşık ve zahmetli bir süreç olabilir. Boş gebelik tedavisi olarak düşüğün kendiliğinden gerçekleşmesini beklemeniz tavsiye edilir. Ancak yine de nihai olarak karar, tıbbi geçmişinizi ve zihinsel sağlığınızı dikkate alacak olan doktorunuz tarafından verilecektir.

Boş Kese Gebelik Durumundan Sonra Gebe Kalma Süreci

Boş kese gebelik sorunu yaşayan kadınların kürtajdan sonraki iki hafta içinde yumurtlamaya başladıkları görülmektedir. Peki, boş kese gebelikten sonra tekrar ne zaman gebe kalınabilir? 

Kürtajdan sonraki adet döngülerini geçirdikten sonra gebe kalmaya çalışmanın anneler açısından bir sakıncası yoktur. Araştırmalar, düşük yapmış kadınların, yapmayan kadınlara kıyasla sonraki altı ay içinde başka bir düşük yapma riskinin daha az olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bu süre zarfında herhangi bir fiziksel endişe olmasa da birçok kadın duygusal olarak tekrar hamile kalmaya hazır hissetmeyebilir. Tekrar hamile kalmaya çalışmadan önce kendinizi duygusal olarak hazır hissedene kadar beklemeniz önemlidir.Hamile Kadın Telefonda Doktorundan Boş Kese Gebelik Yaşadığını Öğreniyor

Boş Kese Gebelik ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Boş gebelik kimlerde görülür?

Bazı toplumlarda su gebeliği olarak da adlandırılan boş gebelik, gebe kalan kadınların yaklaşık %15'ini etkileyen bir durumdur. Bu gibi durumlarda, hamilelik bir gebelik kesesi içerir, ancak herhangi bir fetal yapıdan yoksundur.

Boş gebelik olmaması için neler yapılmalı?

Bir kadın herhangi bir spontane düşük olmadan boş bir gebelik yaşarsa, gebeliğin kürtajla sonlandırılması önerilir. Boş bir gebeliğin, altta yatan bir neden olmasa bile tekrar ortaya çıkabileceğini not etmek önemlidir. İkinci bir olayda kürtaj yine de uygun çözüm olacaktır. Özetle boş bir gebelik düşük olmadan devam ediyorsa kürtajla sonlandırılmalıdır.

Boş gebelik en fazla kaç hafta sürer?

Bir ultrason görüntüleme, gebeliğin ilk beş haftasında boş bir gebeliği saptayabilir ve tanıyı doğrulamak için iki hafta daha gerekebilir. Gebelik kesesinde embriyo olmadığı kesin olarak belirlendikten sonra kürtaj işlemi gerçekleştirilir.

Stresten boş gebelik olur mu?

Boş bir gebeliğin meydana gelmesi stres, hormonsal dengesizlikler ve döllenmiş yumurtanın düşük kalitesini içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan çeşitli faktörlere bağlanabilir. Bu faktörler embriyonun gelişimini ve büyümesini etkileyerek boş bir gebelik kesesine yol açabilir. Boş gebeliklerin gelecekte meydana gelmesini önlemek için bu altta yatan nedenleri belirlemek ve ele almak esastır.