Bebeklere Yumurta Ne Zaman Verilir? Bebeklere Yumurtayı Sevdirecek Tarifler

Bebeklere Yumurta Ne Zaman Verilir? Bebeklere Yumurtayı Sevdirecek Tarifler

Anne sütü, bebeklerin yaşamlarının ilk altı ayında sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Ancak bebek büyüdükçe anne sütü tek başına tüm besin ihtiyaçlarını karşılamaya yetemez hale gelir. Bu nedenle tamamlayıcı besinler kullanılmaya başlanır. Protein açısından zengin gıdaların bebeğin diyetine dahil edilmesi, çok yönlü ve sağlıklı bir beslenme planını oluşturmaya yarar. Tamamlayıcı beslenme döneminde uygulanan beslenme programının bebeğe ihtiyacı olan besin ögelerini sağlaması en önemli husustur. Bunun yanında tanıtılan gıdaların kolay erişilebilir ve uygun fiyatlı olmasını sağlamak da önemlidir. 

Yumurta, bebeğinizin tamamlayıcı besinler olarak kullanılan katı gıdalara geçme döneminde kullanılabilecek en sağlıklı yiyecekler arasında bulunmaktadır. Ancak yetişkinlerde yumurtaya karşı alınması gereken önlemler olduğu gibi, bebeklerde yumurta tüketiminde de dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunur. Peki bebeklere yumurta ne zaman verilir? Bebeklere yumurta dokunur mu? Bebeklerde yumurta alerjisi belirtileri nelerdir? Tüm bunlar bebeklerine yumurta verecek ebeveynlerin merak ettiği sorulardır. İçeriğimizde bu soruların yanıtlarını ve bebeğinizi yumurtayla tanıştırabilmek için ihtiyacınız olan tüm bilgileri inceledik.

Bebekler Ne Zaman Yumurta Yiyebilir?

Bebeklerde büyümenin hızlanmasıyla anne sütü gerekli enerji ve besin ögelerini tek başına karşılayamaz duruma gelir. Bu dönem sağlıklı bir gelişim gösteren bebeklerde 6. aya tekabül eder. Bu sebeple altıncı aydan itibaren bebeklerin beslenme düzenlerine anne sütünün yanında katı gıdalar eklenir. Bu katı gıdaların sağlıklı besin ögeleriyle dolu enerji verici yiyecekler olması tercih edilmelidir. Sonuçta bebeğin hayatına yeni girecek bu besinler anne sütünden sonra büyümeyi sağlayan en önemli unsur haline gelecektir.

Bebeğinizin keşfettiği yeni lezzetler arasında yumurta sağlayacağı pek çok faydayla öne çıkar. Bu noktada aklınıza gelecek ilk soru, ‘’Bebeklere kaç aydan itibaren yumurta verilir?’’ olmalıdır. Katı gıdalara en erken altıncı ayda başlanması üzerine bebeklere yumurta verilebilir. Ancak yumurta gıda alerjisine neden olan besinler arasında bulunduğu için bebeğin 12. ayını doldurması beklenebilir. Bebeğinize altıncı ay sonrasında yumurta vermeyi tercih ediyorsanız alerjik reaksiyonlara karşı tedbirli olmanız gerekir. Bebeğinizin vücudunda oluşabilecek bu durumları iyi takip etmeniz ve tedbir almanız durumunda 12. ayı beklemeniz gerekmeyebilir. 

Bebeklere yumurta verirken göz önünde bulundurulması gereken birkaç nokta bulunur. Bunlardan en önemlisi, yumurtanın verilirken tam pişirilmiş olması gerektiğidir. Verilen yumurta az pişmişse Salmonella riski taşır ve besin değeri oldukça azalır. Salmonella bağırsak yollarını etkileyen bakteriyel bir hastalıktır ve genellikle ateş, kusma ve ishale sebep olur. Bu durumu engellemek için yumurtanın tam piştiğinden emin olmadıkça bebeğinize vermemeniz yeterli olacaktı. Eğer bebeğinizde Salmonella belirtileriyle karşılaşırsanız, hemen doktora gitmelisiniz. Muayene esnasında yumurta tüketiminden bahsetmeniz teşhisi kolaylaştırabilir. 

Bebeğe yumurta verirken dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunan bir başka önemli unsur ise altı aydan on iki aya kadar bebeğe yumurtanın yalnızca sarısını vermenin öneriliyor olmasıdır. Bebeğin gelişmekte olan sindirim ve bağışıklık sistemi yumurta beyazında bulunan yüksek protein içeriğini hazmetmekte zorlanabilir. Bu durum da katı gıdalara geçişin erken dönemlerinde bebeğin vücudunun yumurtaya karşı alerjik reaksiyonlar geliştirmesine sebep olabilir. 

Yumurtayı bebeğin diyetine dahil ederken ‘’Bebeğe yumurta ne sıklıkta verilmelidir?’’ sorusu, sorulması gereken önemli sorulardan birisidir. 6-12 ay arasında bebeğe haftada 1 kez yumurta sarısı verilmesi gerekir. Ancak bu durum 12 aydan sonra değişir. Bir yaşını tamamlamış bebekler, yumurtanın sarısı ve beyazını hazmetmeye hazır hale gelmiştir. Herhangi bir alerji durumu yoksa bu aşamadan sonra bebeklere haftanın her günü yumurta verilebilir. Hatta bebeğin yumurtaya karşı olumsuz bir yaklaşımı yoksa bu durum uzun bir süre devam ettirilebilir. Bilindiği üzere yumurta, gelişim dönemlerinde büyümeye oldukça fazla katkıda bulunur.Bebekler Ne Zaman Yumurta Yiyebilir?

Yumurtanın Bebeklere Faydaları

Yumurta bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için önemli olan temel besin maddelerinin pek çoğunu içerir. Yüksek protein, çeşitli vitamin ve mineraller içeriyor olması yumurtayı besin değeri en yüksek gıdalar arasına yerleştirir. Ayrıca yumurta, haşlama veya omlet gibi pek çok şekilde hazırlanabileceği gibi, bebeğinize vereceğiniz kek, bisküvi hatta köfte gibi yiyeceklerin içinde de eklenebilir. Farklı besinler içerisine dahil edilebilen yumurta, faydalarını her tarifte gösterecektir. Şimdi hazırlanış bakımından pek çok şeye dahil edilebilen yumurtanın içerdiği besin ögelerini ve yumurtanın bebeklere faydalarını inceleyelim.

Protein

Vücut, hücre büyümesi ve gelişmesinden sorumlu olan temel proteinleri doğal olarak üretemez. Bu nedenle, bu hayati besin maddesinin dış kaynaklardan elde edilmesi gerekir. Protein, kasları güçlendirmede, kansızlığı önleme ve kan üretimini desteklemede kritik bir rol oynar. Aynı zamanda hücre yenilenmesini önemli ölçüde hızlandırır ve bağışıklık sistemini çeşitli hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir.

Yapılan araştırmalar, bebekler ve çocuklar için en kaliteli protein kaynaklarından birinin yumurta olduğunu göstermektedir. Yumurta dışarıdan alınması gerekli olan aminoasitleri yeterli ve dengeli miktarda içerir. Kolay sindirilmesiyle beraber içerdiği protein bebeğin vücudunun protein ihtiyacını yüksek oranda karşılar. Bu nedenle çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişiminin önemi çok önemlidir.

Bir adet orta boy yumurta, ortalama 50 gram olarak kabul edilir. Orta boy bir yumurta, ortalama 70 kalori, 6 gram protein, 5 gram yağ ve 1 gram karbonhidrat içerir. Genel olarak yumurtanın sarısı vitamin ve yağları, beyaz kısmı ise proteinleri içermektedir.

Vitamin ve Mineraller

Yumurta, çeşitli vitamin ve mineralleri yüksek ölçüde bünyesinde bulundurduğu için eşsiz bir yiyecektir. Bunlar arasında önemli düzeyde A, B5, B6, B9 (folik asit), B12, D, E ve K vitaminleri bulunur. 

A vitamini göz sağlığını ve gelişimini desteklerken B vitaminleri; enerji seviyeleri, beyin fonksiyonları ve hücre metabolizması da dahil olmak üzere bebeğin sağlığını çeşitli yönlerden olumlu şekilde etkiler. B vitaminleri ayrıca sinir sistemi gelişimini sağlar ve vücut fonksiyonları için gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler. 

D vitamini vücutta kalsiyum emilimine yardımcı olarak kemiklerin ve dişlerin gücünü arttırmada önemli bir rol oynar. Ayrıca gelişim aşamasında kas, bağışıklık ve sinir sistemlerinin desteklenmesinde önemlidir. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme yol açabilir. Raşitizm çocuklarda kemiklerin yumuşamasına ve zayıflamasına sebep olan bir hastalıktır.

K vitamini, vücudun kan pıhtıları oluşturma ve yaraların iyileşme sürecini kolaylaştırmayı sağlayan önemli bir vitamindir. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda K vitamininin kemik sağlığının korunmasını da sağladığı kanıtlanmıştır.

E vitamini vücutta güçlü bir antioksidan görevi görür. Antioksidanlar hücreler içerisinde gerçekleşen metabolik olaylar sonucu ortaya çıkan atık maddelerin vücuda zarar vermesini önler. Kalp ve damar sağlığını da destekliyor olması ile pek çok hastalığın önüne geçilmesinde önemli rol oynar.

Ek olarak yumurta fosfor, selenyum, kalsiyum ve çinko gibi temel minerallere de sahiptir.

Selenyum kırmızı kan hücrelerinin sağlığını koruyan bir antioksidandır. Aynı zamanda vücutta salgılanan hormonların düzenli çalışması da destekler.

Kemik gelişiminde fosfor ve kalsiyum ayrılmaz bir ikilidir. Anne sütü, kemik yapısının güçlendirilmesindeki temel kaynak olan kalsiyum ve fosforu ilk iki yıl boyunca sağlar. Vücuttaki yetersiz kalsiyum, kas ve kemik ağrıları, diş sorunları gibi çeşitli sağlık sorunları riskini artırır. 

Çinko, bebeklerin bağışıklık sistemlerini, nörolojik fonksiyonlarını ve hücre çoğalmasını düzenlemede rol oynar. Ayrıca çinko, ishal ve soğuk algınlığı gibi durumların önlenmesi ve iyileştirilmesinde de rol oynar.

Kolin

Kolin, yağ hücrelerinin dağılımına yardımcı olur ve karaciğerdeki kolesterolü düzenler. Ayrıca kolin, sinir sistemindeki hücreler arasındaki iletişimi kolaylaştıran bir madde olan asetilkolinin bileşiğini oluşturur. Asetilkolin sinir sisteminin en önemli parçası olan beyindeki bağların yapı taşıdır. Bu yüzden hafızayı güçlendirme ve öğrenme becerisini geliştirmeye yardımcı olur. Asetilkolin ayrıca vücutta kasların kasılmasına, salgı bezlerinin düzenlenmesine ve kalp atışı kontrolüne katkıda bulunur.Yumurtanın Bebeklere Faydaları

Bebeklere Yumurtalı Tarifler

6 ay itibariyle katı gıdalarla tanışmaya hazır hale gelmiş bebeklere yumurta yedirmenin yolları oldukça çeşitlidir. Ayrıca 6-12 ay arasında bebeğin yalnızca yumurtanın sarısını yemesi gerektiğini unutmamak gerekir. Bu süreç içerisinde yapılabilecek tariflere yumurtanın yalnızca sarısını eklemek faydalı olacaktır. 12 ay sonrasında hazırlanacak yiyeceklere yumurtanın tamamı eklenebilir.

Bazı bebekler yumurtanın tadı, kokusu, dokusu veya görüntüsünden hoşlanmayabilir. Bunlardan dolayı bebeğinizin yumurtanın faydalarından mahrum kalmasını önlemek için yumurtayı ona farklı şekillerde sunabilirsiniz. Yumurta, tek başına hazırlanıp bebeğe sunulabileceği gibi çeşitli tariflerin içine eklenerek de bebeğe verilebilir.

Pankek

Yumurta yemeyi sevmeyen bebeklere tarifler arasında en çok tercih edilen yiyeceklerden birisi pankektir. Bu leziz pankeki yapmak için ihtiyacınız olacak malzemeler; 1 yumurta, 1 tutam kabartma tozu, 3 yemek kaşığı yulaf unu, yarım çay bardağı süt ve bir tutam tuz. 

Tarif içerisinde bulunan tuz ve sütün, 12 aydan küçük bebeklere verilmesi sakıncalı olduğundan pankeki bebeğinize hazırlamak için 1 yaşını doldurmasını beklemeniz gerekmektedir.

İşe yumurtayı çırparak başlanır. Yumurta çırpılırken süt ve tuz eklenir, bir süre daha çırpılır. 3 yemek kaşığı un, kek hamuruna benzer bir doku elde edene kadar yavaş yavaş yumurtalı karışıma eklenir. Karışım teflon tavaya dökülmeden önce tavanın iyice ısındığından emin olmak çok önemlidir. Tava yeterince ısındıktan sonra karışım azar azar tavaya dökülür. Kekler göz göz olmaya başladığında altı kontrol edilir. Alt taraf piştikten sonra ters çevrilir ve ikinci taraf da pişince tabağa alınır. Pankekler yeterince soğuduktan sonra bebeğe sunulmaya hazır hale gelmiştir.Bebeklere Yumurtalı Tarifler

Kahvaltılık Karışım

Eğer siz de yumurta sevmeyen bebeklere kahvaltı hazırlamakta zorlanıyorsanız bu tarif tam size göre! Bu tarifi 6 ayını doldurmuş bebeğinize de gönül rahatlığıyla hazırlayabilirsiniz. Hazırlanışı oldukça basit bu yiyeceği hazırlamak için ihtiyaç duyulacak malzemeler; 1 yumurta sarısı, rendelenmiş yarım elma, 1 tatlı kaşığı labne, 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu özü, biraz anne sütü.

Öncelikle yumurta katılaşana kadar haşlanır. Yumurtanın sarısının tam olarak piştiğinden emin olmak çok önemlidir. Daha sonra tüm malzemeler birleştirilip karıştırılır. Bebeğin yiyebileceği kıvamı vermek için dilediğiniz kadar anne sütü ekleyebilirsiniz.

Yoğurt Çorbası

Bebeğinizin pek çok faydalı yiyeceği afiyetle yemesini sağlayacak en iyi besin tercihlerinden birisi çorbadır. Yumurtayı sevmeyen bebekler için tercih edilen yaygın tariflerin arasında da çeşitli çorbalar bulunur. Bunların bir tanesi de tüm malzemeleriyle çeşitli faydalar sağlayan yoğurt çorbasıdır. Bu sağlıklı yoğurt çorbasını hazırlarken ihtiyacınız olacak malzemeler; 1 buçuk su bardağı yoğurt, 1 su bardağı su, 2 adet orta boy yumurta, 1 tepeleme yemek kaşığı un, nane, pirinç ve isteğe göre et suyu ve 1 diş sarımsak. Bu tarifimizdeki çorbayı 12 ay üzerindeki bebeklerinize rahatça verebilirsiniz.

Yoğurt, yumurta ve un çırpılarak işe başlanır. Burada yumurtanın iyice çırpıldığından emin olmak gerekir. Daha sonra karışımın içine su eklenir ve tekrar çırpılır. Karışım ocağa alınır ve kısık ateşte karıştırılarak yavaş yavaş kaynamaya bırakılır. Bu aşamadaki karıştırma işlemi, karışımın tencereye yapışmasını engellemek açısından çok önemlidir. Karışım kaynama noktasına ulaştığında sarımsak ve pirinç tencereye eklenir. Ara sıra karıştırmaya devam edilerek pirincin dibe yapışması engellenir. Son olarak tuz damak zevkine göre ayarlanır ve nane eklenir.

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde yumurta alerjisinin belirtileri diğer besin alerjilerinin belirtilerine çok benzer. Yumurta alerjisinin belirtileri şu şekilde gözlemlenebilir: Kurdeşen, döküntü, kaşıntı ve şişlik gibi cilt tahrişleri, nefes almada zorluk, hırıltı, karın krampları, bulantı veya kusma, ishal, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, hızlı nabız, yumurta alerjisinin belirtileri olabilir. Bu semptomlar tipik olarak yumurta veya yumurta içeren gıdaların tüketilmesinden birkaç dakika ila birkaç saat sonra ortaya çıkar. Semptomların şiddeti, deri döküntüleri ve burun tıkanıklığı gibi hafif vakalardan, kusma ve sindirim sorunları gibi daha ciddi vakalara kadar değişebilir.Bebeklerde Yumurta Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Beslenme Hakkında Sık Sorulan Sorular

1 Yaşındaki Bebek Yumurta Nasıl Verilir?

1 yaş üzerindeki bebeklere yumurta her haliyle yedirilebilir.

9 Aylık Bebeğe Yumurta Nasıl Yedirilir?

9 aylık bir bebeğin yemesi ve sindirmesinde sorun çıkartmayacak tarifleri inceleyebilirsiniz.

Bebeklere Yumurta Nasıl Başlanır?

Bebeklere 6 ay sonrasında yumurtanın yalnızca sarısı verilir. Küçük lokmalarla bebeğinize yumurta verebilirsiniz.

Yumurta ve Yoğurt Karıştırılır Mı?

Yumurta ve yoğurt karıştırılabilir. Yalnızca bebeğinizin gelişim dönemine göre yumurtanın hangi kısmının verilebilir olduğuna dikkat etmelisiniz.