Zayıf Bebeklere Kilo Aldırmanın Yolları

Zayıf Bebeklere Kilo Aldırmanın Yolları

Bebeklerde kilo alımı hassas ve dikkat gerektiren bir konudur. Bir bebeğin altta yatan herhangi bir tıbbi sorunu yoksa, ancak zayıf görünüyorsa, yeterli beslenemiyor olabilir. Erken yaşlarda temel besin olan anne sütünün yeterli gelmeme olasılığı da mevcuttur. Eğer siz de "Bebeğim çok zayıf" veya "Bebeğime nasıl kilo aldırabilirim?" gibi düşünceler içinde olan ebeveynlerin arasındaysanız, sizlere yardımcı olabilecek bir dizi öneri ve tavsiyeyi bu içeriğimizde sunacağız.

Sonuç olarak ebeveynlerin, özellikle zayıflık yaşayan veya kilo almada güçlük çeken bebeklerinin refahı üzerindeki etkisine öncelik vermeleri çok önemli hale gelir. Bunun ışığında, bebeklerin kilo almasına yardımcı olmak için hangi adımların atılması gerektiğini merak etmek doğaldır. Kilo aldıran yiyecekleri diyetlerine dahil etmek uygun mudur? Ve eğer öyleyse, katı gıdaya geçmiş bebekler için uygun olan bu tür yiyeceklere bazı örnekler nelerdir? Şimdi bu soruları derinlemesine inceleyelim ve mevcut çeşitli seçenekleri keşfedelim.

Bebeklerde Sağlıklı Gelişim İçin Anne Sütünün Önemi

Sağlıklı doğan her kadının doğumundan sonraki ilk bir saat içinde emzirilmesi ve ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerekir. Altıncı aydan sonra ise anne sütüne ek olarak tamamlayıcı ek gıdalara başlanabilir. Bebek iki yaşına gelene kadar anne sütü emebilir.

Anne sütü, her annenin kendi bebeği için özeldir. Anne sütü bebeğin sindirim sistemi ve böbreklerine uygun içerikte üretilir. Ayrıca gerekli vitamin ve mineralleri de içermektedir. Ayrıca anne günlüklerinde bulunan demir, minerallerin bebek tarafından kullanımı ve çözümleme parçalama sistemi için çok kolaydır.

Hatta prematüre doğan bebeklerin annesinin sütünün özellikleri farklı besin değerlerine sahip şekilde üretilir. Bu nedenle, anne sütü bütün bebeklerde ilk 6 aylık gelişme ve büyümeye oldukça fazla katkı sağlar. 

Özellikle ilk iki hafta üretilen anne sütü bebeği hastalık ve enfeksiyonlara karşı korur. Doğumdan önce anne aracılığıyla gerekli besin ihtiyacını karşılayan bebek doğumdan sonraki ilk dönemde anneye ihtiyaç duyar. Anne sütü yalnızca beslenmeyi değil aynı zamanda bebeğin dış dünyaya karşı korunmasını da sağlar.

Emzirme işlemi sayesinde anne ve bebek arasındaki bağ kuvvetlenir. Annenin bedeninden dünyaya adım atmış olan bebek annesine ihtiyaç duyar. Onun sesi, nefesi ve kalp atışlarını duymak bebeği sakinleştirir. Bu nedenle bebek emme esnasında kendini oldukça güvende hisseder. Bebeğin huzurlu olmasını sağlar. Ayrıca bebeğin rahat ve güvende hissediyor olması uykuya dalmasını da kolaylaştırır.

Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren oldukça fazla besine ihtiyaç duyarlar. Her ne kadar günlerinin büyük kısmını uyuyarak geçiriyor olsalar da anne sütünden aldıkları besin ve enerjinin hepsi gelişmekte olan beden tarafından kullanılır. Her bebek doğumdan sonra da gelişmeye devam eder. Beyin başta olmak üzere iç organların ve bedenin hızla büyümesi, oldukça fazla enerji gerektirir. Bu enerjiyi sağlayan en önemli kaynak anne sütüdür.

Emzirme, bebeğe anne sütünün aktarımı işlemidir ve bebek için çok önemlidir. Ancak emzirmenin anne için de pek çok faydası vardır. Gebelik döneminde alınan kiloların verilmesini sağlayan en önemli faaliyetlerden birisidir. Ayrıca annenin meme ve yumurtalık kanserinden, menopoz sonrasında osteoporoz ve kalça kırığı riskinden de korunmasını sağlar.Bebeklerde Sağlıklı Gelişim İçin Anne Sütünün Önemi

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci

Bir bebeğe katı gıdalar verirken bunu bebeğin ruh hali iyiyken, açken ve dik otururken yapmak önemlidir. Bir çay kaşığı gibi küçük bir miktarla başlamak ve bebeğin iştahına göre yavaş yavaş artırmak gerekir. Bebek ilk başta ek besinlerle ilgilenmeyebilir. Bu durumda 3 gün sonra tekrar denenebilir. Hala ilgi olmaması durumunda 2 hafta sonra farklı bir yiyecek denenir. Taze malzemeler kullanılmalıdır. 

Katı gıdalara yoğurtla karıştırılmış püre haline getirilmiş meyve ve sebzelerle başlanması tavsiye edilir. Vitaminleri korumak için püreyi hazırlarken cam rende tercih edilmelidir. Anne sütü hala ana öğün olmalı, katı gıdalar ise ara öğün olarak sunulmalıdır. Eğer bebek aynı zamanda katı gıda da tüketiyorsa susuzluğuna göre ilave su verilebilir. Başlangıçta besinler meyve ve sebze suyu şeklinde olabilir, daha sonra yavaş yavaş püreye geçilir. 10. ay civarında kaba dokulu gıdalara geçilebilir.

Bebeklerde ek beslenme ayda iki kez her öğünde bir çay bardağı, 9-12 ay arasında ise her öğünde bir çay bardağı şeklinde olmalıdır. Bebeklere 1 yaşına gelmeden bal, mantar, şeker ve tuz vermekten kaçınmak önemlidir. Anne sütü sayesinde ekstra şeker ve tuza ihtiyaç duyulmaz. Bal ve mantar da alerji olasılığı yüksek besinler olduğu için verilmemelidir. 

Bebeklik döneminde üzüm, pişmemiş havuç ve şeker gibi boğulma tehlikesi yaratabilecek sert yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir. Ayrıca sosis, salam gibi nitrit içeren gıdaların da bebeğin beslenmesinden çıkarılması önerilir. Bitki çayları, şekerli hazır meyve suları, konserve yiyecekler, hazır çorbalar ve tatlı yoğurttan da uzak durulmalıdır. Badem, fındık ve fıstık gibi kuruyemişler alerji riski nedeniyle 1 yaşına kadar çocuklara verilmemelidir.

Fasulye; alerjik reaksiyon olasılığının yüksek olması nedeniyle iki yaşından önce önerilmez. Bisküvi, patates cipsi gibi doymuş yağ içeren besinlerin yanı sıra; çay, kahve ve kakao gibi kafeinli içecekler; salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş ürünler; dondurulmuş gıdalar, turşular ve diyet ürünleri çocuğunuzun beslenmesinde kesinlikle yer almaması gereken besinler arasındadır.

Bebekler katı gıdaya 6. ayda başladıktan sonra diyetlerine zamanla meyve ve sebze püreleri ve yoğurt eklenebilir. 6. ayda pişmiş yumurta sarısından az miktarda verilebilir, beyazı fazla alerjik olduğu için 12 aya kadar verilmemelidir.

7 aydan itibaren pekmez ve kıvamlı süre şeklinde mercimek veya sebze çorbası verilebilir. Çorbaların içine 2-3 kez çekilmiş kıyma da eklenebilir.

6-8 ay aralığında turp ve pancar gibi yüksek nitrat içeriklerden kaçınılmalıdır. Beyaz peynir yalnızca tuzsuz olduğu sürece verilebilir.

8-12 ay dönemine gelindiğinde baklagiller, et veya tavukla yapılmış yemekler, sebze yemekleri zeytinyağsız pilav benzeri yemekler verilebilir. Zeytinyağı en erken 1 yaşından sonra diyete eklenmelidir. Bu dönem içerisinde bebek artık sofraya oturarak yemekte aileye katılmaya başlamaya hazırdır.

Bebeklerin Zayıf Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Ebeveyn olmak, bebeğin sağlıklı gelişimini sağlama sorumluluğunu da beraberinde getirir. Bunun bir yönü, zayıf olup olmadıklarını belirlemek için kilolarını takip edebilmeyi gerektirir. Ancak, bebeğinizin ‘’zayıf’’ kategorisine girip girmediğini belirlemek bazen zor olabilir. Doğal olarak, bebeğinizin kilosunun, boyu ve cinsiyeti için sağlıklı kabul edilen kiloyla uyumlu olup olmadığı konusunda net bir anlayışa sahip olmak istersiniz. Bu konuda fikir edinmek amacıyla bebekler için özel olarak tasarlanmış boy ve kilo çizelgelerine başvurmak sizin için iyi bir başlangıç olacaktır. 

Bebeklerin ideal kilolarını belirleyebilmek ve genel bir fikre sahip olmak için persentil değerini hesaplamayı tercih edebilirsiniz. Bu çizelgeler çocuğunuzun gerçekten zayıf olduğunu gösteriyorsa, profesyonel tıbbi yardım alma seçeneği düşünülmelidir. Pediatrik sağlık konusunda uzmanlaşmış bir doktora danışmak, düşük kilonun altında yatan potansiyel nedenleri belirlemeye yardımcı olacaktır. Sorunun diyet faktörlerinden kaynaklandığı durumlarda, doktorunuz değerli tavsiyeler verebilir ve hatta daha fazla rehberlik ve destek için sizi bir diyetisyene yönlendirebilir.

Persentil Değeri

Bebeklerin kiloları kendi yaş gruplarının sahip olması öngörülen ortalama değerlere yani persentile göre değerlendirilir. Persentil değeri bebeklerin cinsiyet ve yaşlarına göre sahip olmaları gereken ideal kiloların gösterge tablosuna göre belirlenir. Erkekler ve kızlar farklı büyüme modellerine sahip olduklarından, her cinsiyet için ayrı çizelgeler vardır. Persentil değerini hesaplayarak, bebeğinizin ağırlığının ortalamanın önemli ölçüde altında olup olmadığını belirleyebilirsiniz, bu da potansiyel bir sağlık sorununa işaret edebilir. Bebeğin kilosunun olması gereken yüzdelik dilim içerisinde değil, yüksek veya alçak olması bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilir. Zayıf ve kilo almayan bebeklerde yüzdelik değer kritik %10 eşiğinin altına düşerse, tıbbi yardım almanız önerilir.Bebeklerin Zayıf Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebekler Neden Kilo Almaz?

Öncelikle unutulmaması gereken en önemli şey, bebeğin sağlığının tek ölçütünün kilosu olmadığıdır.  Bebekler tüm gelişim dönemleri boyunca sürekli olarak kilo almaya devam etmezler. Bu gayet normal bir durumdur. Büyüme ve gelişme aşamasında kiloda artış olabileceği gibi, kilonun sabit kaldığı veya azalmaların olduğu koşullar ortaya çıkabilir. Unutulmamalı ki, her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır.

Bebeklerin kilo almamasının pek çok nedeni olabilir. İlk olarak, genetik yapı bu durumda etkilidir. Bu sebeple her zayıf bebeğin sağlıksız olduğu yorumu yapılamaz. Şimdi ‘’Bebekler neden kilo almaz?’’ sorusunun başka cevaplarını inceleyelim.

Yetersiz Beslenme

Bebeklerde yetersiz beslenme, bebeğin bakımını sağlayan kişinin, bebeğin yiyecek alımını kısıtlaması veya bebeğe gerekli besinleri sağlayamaması durumunda ortaya çıkabilir. Büyüme aşamasında bebeklerin belirli bir zaman dilimi içinde ulaşılması gereken kilolar vardır. Ancak yetersiz beslenen bebekler belirlenen süre içerisinde bu kilo hedeflerine ulaşamazlar. Sonuç olarak, zayıf kalırlar. Büyümeyi yavaşlatacak düzeyde bir zayıflık bebeğin huzursuz ve mutsuz olmasına sebep olur. 

Yetersiz beslenmenin emme döneminde çeşitli nedenleri olabilir. Meme ucunun içe dönük veya düz olması emmeyi zorlaştıracağı için bebek yeterli sütü alamıyor olabilir. Ayrıca memede çatlak veya yara bulunması da bebeğin emmekten kaçınarak yetersiz beslenmesinin sebeplerinden biri olabilir. 

Ayrıca bir bebeğin artan emme isteğinin artmasının mutlaka bir beslenme sorununa işaret etmediğini unutmamak önemlidir. Bunun yerine, yetersiz beslenme alımını işaret ediyor olabilir. 

Alınan ve Harcanan Enerjinin Dengesiz Olması

Bebeklerin kilo alamıyor olmalarının sebepleri başında, sağlıklı her bebekte karşılaşılabilecek olan bir durum olarak enerji girişi ve çıkışının birbirini dengelemiyor olması vardır. Eğer bebeğiniz çok hareketliyse bu durumla karşılaşmanız oldukça mümkündür. Çünkü kilo vermenin sebebi, bebeklerde alınan besinlerdeki enerji miktarından fazlasının bedendeki büyüme aktivitesinde kullanılıyor olmasıdır.

Metabolizma Problemleri

Metabolizma problemleri bebeklerde genellikle doğuştan hastalıklar olarak ortaya çıkar. Metabolizma, vücudun gıdalardan aldığı besin maddelerini enerjiye dönüştürme ve vücut için gerekli olan bileşenlere dönüştürme sürecidir. Doğumsal metabolik hastalıklar, bu metabolik süreçlerdeki enzimlerin eksikliği veya işlev bozukluğu gibi nedenlerle ortaya çıkar.

Bu hastalıkların belirtileri, bebeklerin yaşamının ilk günlerinden itibaren fark edilebilir. Kasılmalar ve nöbetler, solunum sıkıntıları, uzun süren sarılık, anormal el ve ayak hareketleri, alışılmadık ter ve idrar kokusu ve beslenme sonrası kusma bu belirtilere örnektir. Tüm bunların başında metabolizma problemlerinin en önemli belirtisi olan beslenme güçlüğü bulunur. Beslenme güçlüğü yaşayan bebekler normalden daha az emer.

Doğumsal metabolik hastalıkların teşhisi, doktorların ve ailelerin hassas bir şekilde takip etmesini gerektirir.  Özellikle belirtiler beslenmeden sonra ortaya çıkıyorsa, idrar testi yapmak, metabolik bozuklukların tespit edilmesine yardımcı olabilir.

Erken teşhis ve tedavi, bu hastalıkların etkilerini azaltabilir ve bebeklerin sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir. Bu nedenle, bebeklerde bu tür belirtiler gözlemlendiğinde, hızlı bir tıbbi değerlendirme önemlidir.Bebekler Neden Kilo Almaz?

Zayıf Bebeklere Kilo Aldırma Yöntemleri

Bebeklerin beklenen standartlara uygun şekilde büyümesini sağlamak için, besin değeri ve kalori bakımından ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Bu durum; gerekli vitaminlerin, minerallerin, proteinlerin, yağların ve karbonhidratların yeterli alımını kapsar. 

Tüm bu besin ögelerini sağlayacak en değerli kaynak anne sütüdür. Ancak anne sütünün yetersiz kaldığı belirli dönemlerde beslenme formül mama ile desteklenebilir.

Ek gıdalar diyetine dahil edilmiş bebekler için tercih edilecek yiyecekler de kilo alımını kolaylaştırabilecek önemli araçlardır. Bebeğinizin kalori gereksinimlerinin karşılandığından emin olmak ve kilo almasına yardımcı olmak için kullanabileceğiniz pek çok strateji vardır. Ancak her durumda doktora danışılmasının en sağlıklı seçenek olacağını unutmamak gerekir.

Annenin Beslenme Tercihlerini Değiştirmesi

Anneler emzirme döneminde ihtiyaç duyulan besinleri aldıklarından emin olmak için farklı türde yiyecekler yemelidir. Sebze, meyve, tahıl, et, balık, tavuk, yumurta, fasulye, süt ve süt ürünlerinin tüketimi sütün besleyiciliğini ve kalitesini arttıracaktır. Gebelik döneminde boya bağlı olarak yaklaşık 9-12 kilo alınması gerekir. Bu ağırlığın bir kısmı bebeğe ve onun anne karnında büyümesine yardımcı olan sistemlere aittir. Geri kalanı bebek doğduktan sonra emzirmeye yardımcı olmak için saklanır. Bebeğin doğum sonrasında büyümesi için çok fazla proteine ​​ihtiyacı vardır, bu nedenle annenin her gün normalde yediğinden 15 gram daha fazla protein yemesi gerekir.

Besleyicilik değeri yüksek düzeylere çıkacak şekilde besleniliyor olsa da bazı annelerin sütü az gelebilir. Bu durumda da doğal takviyeler olarak tahin, kuru meyveler, kuru baklagiller, çemen, çörek otu, yulaf ezmesi ve rezene tüketilebilir. Annenin ve bebeğin alerji durumuna göre bu besinleri tüketmek süt miktarının artmasını sağlayabilir. 

Annenin beslenme tercihlerini düzenlerken bebeğinin alerjilerini de göz önünde bulundurması zorunludur. Anne sütü, annenin besin olarak vücuduna aldığı her şeyin bir birleşimini bebeğe aktararak onun da beslenebilmesini sağlamak için üretilir. Bu sebeple emzirme dönemi, bebeklerin besin alerjilerinin ortaya çıktığı önemli bir dönemdir. 

Beslenme Programını Düzenlemek

Öğün artırmak bebeklerde kilo alımını sağlamak için tercih edilen en sağlıklı yöntemlerden biridir. Her bebek, minik vücudunun içinde oldukça minik bir mideye sahiptir. Ve midenin küçük olması, yiyebilecekleri yemek miktarını azaltır. Bebeğin karnını fazla veya sürekli doldurmak iştahını kaçırabilir. Bu nedenle öğün artırılırken bebeğin vücudunun sınırlarını göz ardı edilmemelidir.

Tüm bunların yanında ek gıdaya geçme döneminde olan bebeğinizin beslenme programını düzenlerken emzirme zamanlarını da gözden geçirmeniz gerekir. Öğün aralarında vereceğiniz ek gıda miktarına ve emzirme sıklığınıza göre dengeyi doğru şekilde ayarlamak önemlidir. 

Bebeklere 6. aydan itibaren su verilebilmektedir. Ancak kilo alması gereken bebekler, mideleri küçük olduğu için su alımını da kontrol altına almak gerekir.

Tercih Edilen Formül Mamayı Değiştirmek

Bazı anneler bebeğin anne sütüyle beslenmesi gereken ilk 6 ay ve anne sütüne devam edilmesi sağlıklı olan ilk 12 ay içerisinde süt üretimiyle ilgili sorun yaşayabilirler. Bu durumlarda formül mamalara başvurulur. Formül mamaların amacı anne sütünün içermesi gereken ve bebeğin gelişimi için önemli olan besin ögelerini bebeğe sağlamaktır. Ancak her bebeğin biyolojik yapısı farklı olduğu için her mama ideal kilo alımını sağlamayabilir. 

Formül mamaya başvurulması gereken durumlarda mutlaka bir çocuk doktoruna danışmak gerekir. Bebeğin vücudunun ihtiyacı olan maddeleri sağlamak için formül mamaya başlangıç ve devam aşamasında bir doktor kontrolü çok önemlidir. İdeal kilo artışının gözlemlenemediği durumda doktorunuzun önerdiği mamaya geçiş yapmak çok daha faydalı olacaktır.

Besleyici Değeri Yüksek Ek Gıda Tercihleri Yapmak

Bebeğinizin beslenme programını değiştirmeye karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken oldukça önemli bir nokta vardır. Bu da bebeğin yediği veya içtiği her şeyden maksimum besin değeri elde etmesinin gerektiğidir.  Bebeğin beslenmesini sağlamak için ona verdiğiniz her şeyin gerekli besin ögeleriyle dolu olmasını sağlamak, kilo almayı kolaylaştırır. 

Ek gıda döneminde olan bebeğinizin kilo almasını sağlayacak ve sayısız fayda sağlayabilecek çeşitli yiyecek türleri vardır. Besin değeri ve enerji içeriği açısından yüksek yiyecekler hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Bunlara verilebilecek en güzel örnekler kurutulmuş meyveler, taze meyveler ve kuruyemişlerdir. Bunların yanında bebeğinize ufak atıştırmalıklar şeklinde verebilirsiniz. 

Bebeklerde Vitamin Takviyesi Kullanımı

Bebek hasta değilse ve iyi besleniyorsa vitamin takviyesine gerek yoktur. Bebek sağlıklı olduğu ve yeterli besin aldığı sürece D ve K vitaminleri dışında ekstra bir vitamine ihtiyaç duymaz. Bebeklerin doğdukları andan itibaren D, K, A, C ve B12 vitaminlerine ihtiyaçları vardır. D ve K vitaminlerini takviye olarak alınabilir ancak diğer vitaminler ilk 6 ayda anne sütünden, 6 aydan sonra ise 2 yaşına kadar ek gıdalarla sağlanır.

Ayrıca bebeğin yeterince B12 vitamini almadığı düşünülüyorsa kan tahlili sonuçlarının incelenmesi gerekir. Gerek duyulduğu durumlarda B12 takviyesi iğne ile veya ağızdan alınabilir. İhtiyaç duydukları tedavi türü eksikliğin ne kadar kötü olduğuna ve bebeğin nasıl hissettiğine bağlıdır.

Bebeklere Kilo Aldıran Yiyecekler

Bebeklerde ideal kilo alımını sağlayacak ana besin anne sütüdür. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda formül mama tercih edilebilir. 6 ayını tamamlamış ve katı gıdalara geçiş yapmış bebeklerde kilo alımı için yüksek kalorili ve zengin besin içeriğine sahip ek gıdalar tercih edilmelidir. Şimdi bunların birkaçına göz atalım.

Yoğurt

Yoğurt, bebeklerde sağlıklı kilo alımını teşvik etmek için mükemmel bir seçenektir. Bağırsak bakterilerinin dengelenmesine yardımcı olmanın yanı sıra, düzenli tüketildiğinde bebeğin ideal kilosuna ulaşmasına yardımcı olabilecek gerekli vitamin ve mineralleri de sağlar. Katı gıdalara geçiş yapıldıktan sonra 6 aylıktan itibaren bebeğin diyetine yoğurdun dahil edilmesi uygundur. Zaman geçtikçe alerji riski düşük olan meyveler püre halinde yoğurda eklenebilir. 

Yumurta

Yumurta, gerekli yağlar ve proteinleri içeriyor olmanın yanında, çeşitli beslenme tercihleri ​​ve gereksinimlerine uyacak şekilde şekillerde pişirilebilmesiyle öne çıkar. Bebeğinize yumurta verirken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri, ilk 6 ay içerisinde yumurtanın sadece sarısının verilmesinin uygun görülmesi yönündedir. Yumurtanın beyazı 12. aydan itibaren verilmelidir. Bunun sebebi ise yumurta beyazının alerjik reaksiyon oluşturma olasılığının çok yüksek olmasıdır. Yani 6 aylık bebeklere ufak miktarlarda yumurta sarısı verilmelidir.

Pekmez

Pekmez iştah açıcı bir özelliğe sahiptir ve yüksek kalori içeriği nedeniyle kilo alımını hızlandırabilir. 7. aydan itibaren bebeklerin beslenmesine günde bir çay kaşığı kadar pekmez eklenmesi mümkündür. Bununla birlikte pekmezi yoğurt gibi süt ürünleriyle birleştirmekten kaçınmak önemlidir. Süt ürünleri vücudun pekmezde bulunan demiri emmesini engeller.Bebeklere Kilo Aldıran Yiyecekler

Bebek Beslenmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kilo Alamayan Bebekler İçin Ne Yapmalı?

İlk 6 ayda anne sütü ile beslenme bebeğe yeterli kilo alımını sağlar. Anne sütü yetersizse formül mama ile desteklenebilir. 6 ay sonrasında ek gıdalara başvurulabilir.

Mama İle Beslenen Bebek Neden Kilo Almaz?

Bebeğin hareketli olması, mamanın gerekli besinleri sağlayamaması gibi durumlar kilo almayı engelleyebilir. Bebeğinizin mamasını değiştirmek için doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Bebeklere En Çok Ne Kilo Aldırır?

Bebeklere en çok anne sütü kilo aldırır. Bunun dışında 6 ay sonrası ek besinlere geçmiş bebekler için yoğurt ve meyve sebze püreleri önerilir.

Kaç Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Bebeğinizin gelişimine uygun kilosunu öğrenmek için persentil tablosunu gözden geçirmelisiniz.