16. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
16. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 16. haftasına hoş geldiniz. Hamileliğin en güzel zamanlarına sadece bir kaç hafta kaldı. Bu haftaki gelişmeler de aynı şekilde sizi mutlu edecektir. Gelin Hamileliğin 16 haftasında neler yaşandığını keşfedelim.

Hamileliğin 16. Haftasının Önemli Noktaları

Bebeğiniz hareketleriyle ben buradayım demek için hazırlanıyor. O sırada hormonlarınız size yapabileceği en büyük yardımı yapmaya başladı bile. 

Bebeğiniz Tekmelemeye Hazırlanıyor

Muhtemelen koltuğunuzda sessiz ve sakince otururken bir anda tekmeleri hissetmeye başlayacaksınız. Bebeğiniz bir anda minicik ayaklarıyla sizi tekmeleyecek. Hatta bunu birkaç kere de yapabilir. Tekmelemeler 16 ila 20. haftalar arasında başlar. Yani önümüzdeki haftalarda bir anda gelen tekmelere karşı hazır olun.

Hamilelik Işıltısı

Hamilelik cildi kendini göstermeye başlıyor. Artan hormon seviyeleri ve kan akışı cildinizin parlamasına sebep oluyor. İkinci üç aylık dönemde gelen bu ışıltı birçok kadının kendini güzel hissetmesini sağlayacaktır. Henüz ışıldamadıysanız da problem yok, çok yakında geliyor demektir.

16 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin minicik kalbi devamlı atıp kan pompalarken hassas cildi de bebeğinizi korumak için gelişiyor.

Hassas Bebek Cildi

Bebeğinizin cildi şu anda son derece hassas ve şeffaftır. Hamilelik ilerledikçe kalınlaşacak ve gelişecektir ancak bir süre daha neredeyse şeffaf olmaya devam edecektir.

Bebeğinizin Kafa Derisi Gelişiyor

Bebeğinizin kafa derisin saç kökleri gelişiyor. Gelişen saç köklerine göre nasıl bir saça sahip olacağı burada belirlenecek. Doğumdan sonra bebeğiniz yeni saç kökleri kazanmayacak, yani doğumda bebeğinizin saçlarına göre ileride nasıl bir saça sahip olabileceğini kestirebilirsiniz.

Bebeğinizin Kalbi Çalışıyor

Şu anda bebeğinizin kalbi günde 23,5 litre kan pompalıyor. Gelişmeye devam ettikçe pompalanan kan miktarı da artacaktır.

16. Hafta Gebelik Belirtileri

16. haftanın gebelik belirtileri maalesef bol bol ağrı. Bu ağrılar hormonlarınızın vücudunuzu hazırlamasından kaynaklı ortaya çıkıyor. Örneğin bebeğinize yer açarken rahim genişledikçe yuvarlak bağ ağrıları da gelişecektir. Hormonlarınızın başka neler yaptığını aşağıdan keşfedebilirsiniz.  

Round Ligament (Yuvarlak Bağ Ağrısı)

Rahminiz büyüdükçe onu destekleyen Round Ligament (Yuvarlak Bağ) kasları da kalınlaşır ve gerilir. Bu da karın bölgesinde kesinki bir ağrıya yol açabilir. Böyle bir durumda biraz uzanıp dinlenmeye çalışın. Ağrınız oldukça hızlı bir şekilde dinecektir. Dinlendikten sonra aynı bölgede kramplar hissediyorsanız doktorunuza haber verin.

Gaz ve Şişkinlik

Vücudunuzun salgıladığı progesteron hormonu, birçok kasınızın gevşemesine ve rahatlamasına sebep oldu. Bundan en çok etkilenenlerden biri ise sindirim sisteminiz. Sindirim sisteminin yavaş çalışması gaz ve şişkinliğe sebep oldu. Gazlardan kurtulmak için bağırsaklarınıza olabildiğince yardımcı olmanız gerekmekte. Yani yeme düzeninizi ufak besinler ve ufak öğünler olarak değiştirin. Ayrıca bol sıvı ve lif tüketin. Gazlı içeceklerden kaçının. Yemeklerden sonra hafif bir yürüyüş yapmak sindirim sisteminizi hızlandırabilir.

Sırt Ağrısı

Birçok kadın hamilelikte sırt ağrısı yaşamaktadır. Rahminizin genişlemesi sırt kaslarınızı zayıflatır ve belinize ekstra yük bindirir. Hormonal değişiklikler ayrıca eklemlerinizi gevşetir ve pelvik kemiklerinizi omurganıza bağlayan bağları gevşeterek ağrıya neden olur. Ağırlık çalışması, doğum öncesi yoga, yürüyüş ve yüzme gibi egzersizler kasları güçlendirmeye ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. 

Göğüs Değişiklikleri

Muhtemelen göğüs ağrılarını, göğüs hassasiyetini, belirgin damarları, renk değişimlerini ve areolanızdaki şişlikleri hissetmişsinizdir. Bu tarz değişiklikler son derece normaldir ve ilerleyen haftalarda farklı değişiklikler de yaşayabilirsiniz.

Unutkanlık

Hamilelik beyni denilen durum kendini göstermeye başladı. Hamilelik beyni tam olarak bilimsel bir durum değildir ancak birçok anne adayının dalgınlık anları yaşadığı ve unutkanlığının arttığı bilinen bir gerçek. Birçok araştırmacı bunu artan stres, kaygı ve yorgunluğun hormonlarla kombinasyonundan tetiklendiğini düşünmektedir. Günlük hayatınızda işleri takip etmekte zorlanıyorsanız işlerinizi olabildiğince basitleştirin ve ailenizden yardım isteyin.

Hamilelik Baş Ağrıları

Hamilelik sırasında baş ağrıları son derece yaygın bir durumdur. Stres, dehidrasyon, uykusuzluk, hormonsal değişiklikler ve çeşitli çevresel etkilerden ortaya çıkmaktadır. Eğer baş ağrıları can yakacak seviyeye ulaşıyorsa preeklempsi belirtisi olabilir. Bu tarz durumlarda doktorunuzu aramaktan çekinmeyin.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın ultrasona giriyor

Hamileliğin 16. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yeni bir döneme girerken yeni dikkat konuları da beraberinde gelmektedir. Bebeğinizle yaptırmanız gereken testleri takip etmeli ve kaçırmamalısınız. Ayrıca sağlığınızı riske atacak herhangi bir aktivitede bulunmamalısınız.

İkinci Üç Aylık Dönem Testlerini Araştırın

İkinci üç aylık dönemin gelişimi birinciden çok farklıdır. Bu da yeni testler demektir. 16 ve 18. haftalar arasında Alfa Fetal Protein (AFP) testiyle nöral tüp problemlerini (beyin ve omurilik) keşfedebilirsiniz. Doktorunuzla testler hakkında konuşarak daha çok bilgi alabilirsiniz. Ayrıca henüz yaptırmadıysanız down sendromu için NIPT kan testi yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Güvenli Olmayan Aktivitelerden Kaçının

Hamilelik karnınız belirdikçe riskli işlerden uzaklaşmanız gerekiyor. Ağır eşyalar kaldırmak, düşme tehlikesi olan yerlerde bulunmak, travma yaratabilecek herhangi bir eylemde bulunmak sizin için son derece zararlıdır. Buna dalış yapmak, kayak, paten, at sürmek ve lunapark oyuncakları gibi şeyler dahildir.

Kilonuzu Takip Edin

Hamilelikte kilo almak son derece doğaldır. Ancak aldığınız kilonun doğru oranlar içinde olduğundan emin olmalısınız. Aldığınız kiloyu takip edip sağlıklı seviyelerle karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca sitemizdeki hamilelik kilosu hesaplayıcıyı da kullanabilirsiniz.

Bebeğinize İsim Düşünün

Hamileliğiniz oldukça ilerledi. Henüz kararlaştırmadıysanız bebeğinize isim düşünme vakti gelmeye başladı demektir. Başlangıç olarak hoşunuza giden isimlerin bir listesini yapabilirsiniz. Y ada bizim yaptığımız erkek bebek isimleri listesi ve kız bebek isimleri listesini de kontrol edebilirsiniz.

Bebeğinizle Konuşun

Henüz yüz yüze iletişim kuramasanız bile bebeğinizle bağ kurmak için konuşmaya başlamak son derece önemlidir. Gün içinde yaptıklarınızı bebeğinize tarif edin, ona masallar okuyun veya sadece sohbet edin. Her şekilde bebeğinizle bağ kurabilirsiniz.

hamile kadın bebeğiyle konuşuyor

Hamileliğin 16. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

Hamileliğin 16 haftasında nelere dikkat edilmeli?

Hamileliğin 16. haftasında hamileliğiniz konusunda çok daha dikkatli olmalısınız. Daha sık dinlenmeli ve kendinizi zorlamamalısınız. Bu haftalarda gelen başa ağrıları sizi haddinden fazla yorabilir. Hamileliğin 16. haftasında dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise hamilelik testleridir. İkinci üç aylık dönemin kendine özel testleri kaçırmayın ve bebeğinizin sağlığını daima takip edin. 

16 haftalık bebek anne karnında hissedilir mi?

Bebeğinizin hareketlerini hissetmeye yakınsınız ancak henüz çok erken. Yaklaşık 2-3 hafta içinde bebeğinizin karnınızdaki minik hareketlerini ve çırpınışlarını hissetmeye başlayacaksınız. Ancak o zamana kadar bir şey hissetmeniz pek mümkün değil.

4 aylık hamile nelere dikkat etmeli?

4 aylık hamileler bebeklerini daha çok korumak için besleneme ve hareket düzenine dikkat etmelidirler. Riskli hareketlerden kaçının ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri tüketin. Böylece hamileliğin kalanı sağlıklı bir şekilde ilerleyecektir.

16 haftalık gebelikte annede neler olur?

Anneler 16. haftada, yani ikinci üç aylık dönemde beklediklerinden daha fazla bir değişim yaşayabilirler. Yaşayacakları değişimler genellikle şunlardır: gaz, şişkinlik, yuvarlak bağ arıları, göğüs şişmesi ve unutkanlık.