Saç Rengi Tahmini

Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Bebeğinizin Saç Rengini Nasıl Tahmin Edersiniz?


Hamilelik süreci ebeveynler için birçok merak unsuru barındırır. Bebekleriyle tanışacakları anı iple çeken ebeveynler, bebeklerinin görünüşünü de merak eder. Bebeğin saç rengi, ebeveynler tarafından merak edilen noktalardan biridir. Peki, bebeklerin saç rengi tahmin edilebilir mi? Bebeklerin saç rengi hangi faktörlere bağlıdır ve bebeğinizin saç rengi ilerleyen dönemde değişebilir mi? Sorularınızın cevabı için okumaya devam edin!



Bebeklerin Saç Rengi Tahmin Edilebilir Mi?


Bebekler ten rengi, göz rengi ve saç rengi gibi özelliklerini ebeveynlerinden gelen genlerden alırlar. Sperm ve yumurta birleşip zigotu oluşturduğunda 23’ü anneden ve 23’ü de babadan gelen toplamda 46 kromozom, bebeğin fiziksel özelliklerini de taşır. Bu bağlamda annenin ve babanın fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurarak bebeklerin saç rengine dair bir çıkarımda bulunmak mümkündür. Tahminler kesin sonuç veremese de en azından bebeğinizin görünüşüne dair fikir edinmeniz için geçerli bir yöntemdir. Bu sayede bebeğinizle tanıştığınız gün tahmininizin doğruluğunu da sınayabilirsiniz.



Bebeklerin Saç Rengini Hangi Faktörler Etkiler?


Anneden ve babadan gelen genler, binlerce farklı kombinasyon oluşturarak bebeklerin görünüşünü oluşturabilir. Bebeklerin saç rengi ise çeşitli faktörler doğrultusunda oluşan bir fiziksel özelliktir. Gelin, bu faktörleri yakından inceleyelim!



Baskın ve Çekinik Genler

Genler, ebeveynlerden gelen kalıtsal özellikleri taşıyan yapı birimleridir. Genleri kromozomlar taşır ve her kromozomda çeşitli özelliklere dair verileri taşıyan aleller bulunur. Alel genler saç rengi, göz rengi gibi özelliklere dair verileri bulundurur. Bu noktada baskın genler ve çekinik genler söz konusu hale gelir. Anneden ve babadan aktarılan genler arasında baskın genlerin bebeklerin görünüşü üzerinde yüksek etki sahibi olması daha olasıdır.


Annenin ve babanın ebeveynlerinin saç renkleri göz önünde bulundurulduğunda bebeğin ebeveynlerin taşıdığı renk genleri tespit edilebilir. Bu sayede bebeğin olası saç rengine dair tahminde bulunulabilir.


Siyah renk, dünya üzerinde en yaygın olan saç rengidir. Bunun sebebi siyah saç renginin baskın bir gen olmasıdır. Dolayısıyla siyah saç rengi geni diğer saç renklerine dair genleri elimine edebilir. Ebeveynlerden herhangi biri siyah saçlıysa bebeğin siyah saçlı olma olasılığı oldukça yüksek olacaktır.


Kahverengi de yaygın görülen saç renklerinden biridir ve baskın özelliklidir. Kahverengi saç renginde önemli olan, taşıyıcının ebeveynleridir. Taşıyıcının ebeveynlerinin her ikisi de kahverengi saçlıysa bebeğe kahverengi saç geni aktarılabilir. Taşıyıcının ebeveynlerinden biri sarı saçlıysa bebeğe sarı saç geni de geçebilir. Bu noktada çiftlerin ebeveynlerinin saç renkleri göz önünde bulundurularak tahmin gerçekleştirilebilir. Kahverengi saçlı ebeveynlerin çocukları kahverengi saçlı olabileceği gibi kumral gibi daha ara tonlara da kayabilir. Kahverengi, siyahla karşılaştığında çekinik kalabilir ve bebek siyah saçlı da doğabilir.


Sarı saç, çekinik özelliğe sahip genlerden biridir. Bu durumda sarı saç geni için kahverengi ya da siyah saç genleriyle karşılaştığında kendi özelliklerini bebeğin görünüşüne aktaramama olasılığı oldukça yüksektir. Bebeğin sarı saçlı olabilmesi için her iki ebeveynin de sarı saç geni taşıması ve bu genlerin ihtimaller arasında birbiriyle eşleşebilmesi gerekir.


Dünya üzerinde en nadir görülen doğal saç renklerinden biri olan kızıl saç, baskın ya da çekinik özellik göstermeyen özel bir gendir. Ebeveynlerden birinde kızıl saç geni bulunuyorsa diğer ebeveynin gen özelliklerine göre bebekte kumral, kızıl ve kızıl-kahve renkler görülebilir.



Pigment Özellikleri

Fiziksel özelliklerimize dair renk özelliklerinin görülmesini sağlayan temel birimlere “pigment” adı verilir. Saçımızda ve cildimizde yer alan pigment ise “melanin”dir. Saç rengi konusunda iki tip melanin pigmenti bulunur. Bunlar “ömelanin” adı verilen ve kahve-siyah tonları taşıyan pigment ile kızıl tonları taşıyan “feomelanin” adlı pigmenttir. Melanin pigmentinin yapı taşı olan “melanoksit”lerin kontrolü “MC1R” adlı gen tarafından sağlanır. Bu gen, proteinlerin salgısını kontrol eder. Anne ve babadan gelen genlerin özelliklerine göre MC1R “ömelanin” ya da “feomelanin” üretiminin gerçekleştirilmesini sağlar. Ömelanin üretimi durumunda bebeklerde daha koyu saç renkleri görülür. Feomelanin üretimi durumunda açık renk ve kimi zaman kızıl yansımalı saç renkleri oluşabilir. Melanoksitlerin bloke edilmesi durumunda ise bebeklerde kızıl saç görülür. Bu pigmentlerin oranları zaman içerisinde değişebilir.



Bebeklerin Saç Rengi Değişir Mi?


Ebeveynlerin merak ettiği konulardan biri de bebeklerinin saç renginin zaman içerisinde değişip değişmeyeceğidir. Birçoğumuz bebeklik fotoğraflarımızdaki saç rengimizle yetişkin halimizde sahip olduğumuz saç renginin birbirinden farklı olduğunu görürüz. Bu bağlamda bebeklerin saç renginin değişebileceğini söylemek de mümkündür. Bebeklerin saç rengine dair genler doğumdan sonra ortalama 6 yıl boyunca gelişmeye devam eder. Bu durum, saç rengi değişimine sebep olabilir. Pigment özelliklerinin zamanla oturması ya da değişmesi, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktör saç renginin değişmesine sebep olabilir. Sarı saçlar kumral ve kahveye dönüşebileceği gibi ilerleyen zamanda siyah renge de evrilebilir. Diğer saç renklerinde de çeşitli dönüşümler gözlemlemek mümkündür.



Bebeklerin Saç Renklerinde İstisnai Durumlar Nelerdir?


Bebeklerin saç renkleri her zaman tahmin edilebilir olmayabilir. “Poliosis” adı verilen özel bir durumda saçın belli bir bölümünde melanin eksikliği dolayısıyla tamamen beyaz saç tellerinden oluşur. Genellikle alın bölgesinde, bir perçem şeklinde görülen bu durum saçın yalnızca belli bir bölümünü etkiler ve eşsiz bir görünüm oluşturur. “Poliosis” çeşitli genetik durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kaşları ve kirpikleri de etkileyerek bu kılların da beyaz olmasına sebep olabilir.


Nadir görülen genetik durumlardan biri olan “albinizm” de saç rengini etkileyen bir başka faktördür. “Albinoluk” adıyla da bilinen bu özel durumda ciltte, saçlarda ve gözlerde melanin eksikliği meydana gelir. Bu durumda cilt tonu oldukça açık bir renk alırken saçlar, kaşlar ve kirpikler beyazlar. Albinizm görme bozukluklarına da yol açabilir. Hayati tehlike oluşturmayan ve genellikle annenin albinoluk geni taşıması sonucu oluşan bu özel durumda bebeklerin ömür boyu güneşin zararlı etkilerine karşı korunması gerekir.



Bebeğinizin Saç Rengini Bebeğimlehayat’ta Nasıl Tahmin Edebilirsiniz?


Bebeklerin belirgin fiziksel özelliklerinden biri olan saç rengini hangi faktörlerin etkilediğini öğrendiniz. Eğer bebeğinizin saç rengi hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız, ailenizin ve sizin saç renklerinizi göz önünde bulundurarak bir çıkarım yapabilirsiniz. Bununla birlikte bazı pratik hesaplama araçlarını da kullanabilirsiniz. Kesin sonuca sahip olmasa da bu araçlar, bebeğinizin saç rengine dair tahmini bilgi edinmenize yardımcı olur. Bebeğimlehayat olarak bebeğinizin saç rengini tahmin edebilmeniz için sizin yanınızdayız!