Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden Olur?

Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden Olur?

Hamilelik, bir kadının yaşamındaki en özel ve büyüleyici dönemlerden biridir, ancak beraberinde bazı fizyolojik değişiklikler getirir. Bu değişikliklerden biri de ayaklardaki şişmelerdir. Ancak, bu durumun altında yatan nedenleri ve bu şişmeyi nasıl hafifletebileceğinizi anlamak, hamilelik sürecinde rahatlamanızı sağlayacaktır. Peki, hamilelikte ayak şişmesi neden olur ve nasıl önlenir?

Hamilelikte Ayaklar Neden Şişer?

Hamilelikte ayak şişmesi çok yaygın, hemen hemen her hamilelikte karşılaşılan bir durumdur. Bu durum genelde rahmin büyümesi ile alt vücutta bulunan damarlara baskı yapması nedeni ile oluşur. Peki, hamilelikte ayaklar neden şişer?

Bebeğinizin Büyümesi

Hamileliğiniz ilerledikçe bebeğiniz de karnınızda büyümeye devam eder. Bunun sonucunda genişleyen ve ağırlaşan rahminiz, gün geçtikçe alt vücuttaki damarlara daha fazla baskı yapar ve kan dolaşımınızı engeller. Hamilelikte ayak şişmesi de kan dolaşımınızın engellenmesi nedeni ile oluşabilir.

Hamileliğinizin İlerlemesi

Genelde az miktarlarda başlayan ayak şişmesi hamileliğin son dönemlerine doğru yavaşça artar. Bu durumun asıl sebebi bebeğinizin her geçen gün daha da büyümesi ve bacaklarınız ile ayaklarınıza daha fazla baskı yapmasıdır. Bu durum, hamilelikte ayak şişmesinin en yaygın sebeplerinden biridir.

Preeklampsi

Hamilelik sırasında ayak şişmesi, genellikle normal bir durumdur ve birçok kadın bu durumu yaşar. Ancak, ayak şişmesi bazı durumlarda preeklampsi belirtisi olabilmektedir. Preeklampsi, hamilelik sırasında ortaya çıkabilen ve yüksek tansiyon, böbrek sorunları ve diğer komplikasyonlara yol açabilen ciddi bir tıbbi durumdur. Preeklampsi belirtileri arasında yüksek tansiyon, ödem (şişlik), baş ağrısı, bulanık görme, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar bulunabilir.

Hamilelik sürecinde bu belirtiler ortaya çıktığında olabildiğince hızlı bir şekilde bir doktora başvurmak önemlidir çünkü preeklampsi, anne ve bebek için risk oluşturan bir durum olabilmektedir. Erken teşhis ve tedavi, preeklampsiyi kontrol altına almak ve komplikasyonları önlemek için önemlidir. 

Hamilelikte ayak şişmesi anne adayları arasında yaygın bir durumdur ve tek başına preeklampsi belirtisi değildir. Yine de ani ve çok fazla şişme gözlemlendiği takdirde bir doktora başvurmak gerekmektedir.Hamilelikte Ayaklar Neden Şişer?

Hamilelikte Ayak Şişmesi Nasıl Önlenir?

Hamilelik sırasında ayak şişmesi, pek çok anne adayının karşılaştığı bir durumdur. Ancak bu rahatsızlığı hafifletmek veya önlemek mümkündür. Ayak şişmesini önlemek için yapabileceğiniz bazı basit yöntemler vardır. İşte hamilelikte ayak şişmesini önlemenin bazı etkili yolları.

Uzun Süre Ayakta Durmaktan Kaçının

Uzun süre ayakta durmak, bacaklarda ve ayaklardaki baskıyı arttırabileceğinden kan dolaşımınızı güçleştirebilir. Zaten rahminizin genişlemesi nedeni ile yaşadığınız ayak şişmesi bu durumda çok daha artabilir. Bu nedenle uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak, hamilelikte ayak şişmesini önleyebilmektedir.

Uyurken Ayaklarınızın Altına Yastık Koyun

Hamilelikte ayak şişmesini önlemek için yapılabileceklerden biri de uyurken ayaklarınızı birkaç yastık yardımı ile yükseltmektir. Aynı zamanda zaten şişmiş olan ayaklarınıza da iyi gelebilecek bu yöntem, kan dolaşımınızı hızlandıracağı ve kolaylaştıracağı için bu süreçte ayaklarınızın şişmesini önlemektedir.

Tuz Tüketiminizi Azaltın

Halk arasında da yaygın olarak bilindiği gibi fazla tuz tüketimi, vücutta ödem oluşmasına neden olur. Bu nedenle tuz tüketiminizi azaltmak, hamilelikte ayak şişmesini ve vücudun su tutmasını önlemek için yapılması gereken en önemli şeylerden biridir.

Kısa Yürüyüşler ve Egzersizler Yapın

Gün içerisinde hareketli kalmak, kan dolaşımınızı güçlendirmek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biridir. Kısa yürüyüşler ve egzersizler yapmak bu şekilde hamilelikte ayak şişmesini önler, aynı zamanda da kilo alışınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

Kafein Tüketiminden Kaçının

Kafein, genellikle kahve ve kola gibi içeceklerde bulunduğu yaygın olarak bilinen ve sık idrara çıkma ihtiyacı doğuran bir maddedir. İdrarı yani vücutta bulunan sıvı miktarını arttırması nedeniyle de kafein tüketmekten kaçınmak, hamilelikte ayak şişmesini minimuma indirmektedir.

Bol Su Tüketin

Bol su tüketimi, vücutta bulunan ödemlerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Bu durum hamilelik döneminde yaygın olarak karşılaşılan ayak ve bacak şişmesini önlemeye yardımcı olur.

Uzun Süre Oturmaktan Kaçının

Uzun süre oturmak, bacaklar ve ayaklarda bulunan damarlardaki kanın kalbe çıkmasını zorlaştırmaktadır. Bu durum kan dolaşımınızı zorlaştırdığı için hamile iken uzun süre oturmaktan kaçınmak gerekmektedir. Bunun yerine ayaklarınızı kalp seviyenizin üzerine yükselterek oturmak veya uzun süreler oturmamak ayaklarınızın şişmesini önleyecektir.

Sol Tarafa Dönük Uyuyun

Geceleri uyurken sol tarafınızın üzerinde uyumak, kalbe doğru devam eden kan dolaşımınızı hızlandıracaktır. Genelde rahmin büyümesi ve damarlara baskı yapması nedeni ile hamilelikte yavaşlayan kan dolaşımı, özellikle bacaklarda ve ayaklarda şişmeye neden olur. Sol tarafa dönük uyumak da hamilelikte ayak şişmesini önlemek için yapılabilecekler arasındadır.Hamilelikte Ayak Şişmesi Nasıl Önlenir?

Hamilelikte Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelik sırasında ayak şişmesi, birçok kadının karşılaştığı yaygın bir sorundur ve bu durum hamilelik sürecini rahatsız edebilir. Hamilelikte ayak şişmesini hafifletmek ve rahatlamak için basit evde uygulanabilir yöntemler, hamilelik sürecini daha rahat bir hale getirebilir. İşte hamilelikte ayak şişmesine iyi gelebilecek bazı pratik öneriler.

Varis (Kompresyon) Çorapları Giyin

Hamilelik sürecinde rahmin genişlemesi nedeni ile ayaklarda şişme ve ağrılar gözlenebilir. Bu duruma en iyi gelen şeylerden biri de diz hizasında kompresyon çorapları veya halk arasında bilinen ismi ile varis çorapları giymektir. Bu çoraplar, bacağınızdaki basıncı yavaşça arttırır ve ödeme neden olan fazla sıvının bir kısmını kan damarlarına geri taşır. Bunun yanında iyi bir çift kompresyon çorabı bacağınızdan kalbinize çıkmakta zorlanan kanı yukarıya doğru dengeli bir şekilde iter, bu da kan dolaşımınızın düzelmesini sağlar. Bu nedenle bir çift varis (kompresyon) çorabı giymek hamilelikte ayak şişmesine iyi gelmektedir.

Düzgün Dinlenin

Gebelikte ayak şişmesi ile karşılaştığınız zaman bu, kan dolaşımınızda sıkıntı olduğu anlamına gelebilir. Uzanırken veya otururken ayaklarınızı kalp seviyenizin üzerine kaldırmak bu durumu hafifletebilmektedir. Vücut pozisyonunuzu buna göre değiştirmek damarlarınızdaki baskıyı azaltır, bu nedenle günde birkaç kez 15-20 dakika arayla bacaklarınızı yükseltmek hamilelikte ayak şişmesine iyi gelmektedir.

Ayaklarınızı Suya Sokun

Hamilelikte ayak şişmesini önlemek için yapılacaklardan en yaygını ayaklarınızı haftada birkaç kez suya sokmaktır. Havuz, küvet veya büyük bir kaba doldurduğunuz ılık bir suda ayaklarınızı dinlendirmek ayak şişmesine iyi gelecektir. Su soğuk olduğu takdirde cildinize yakın olan kılcal damarlarınızın kasılabilir ve bu bölgedeki kan akışının azalabilir. Ayaklarınızı suda sallayarak veya sadece oturarak dinlenmek hem stresi azaltırken hem de hamilelikte ayak şişmesini önler.Hamilelikte Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Ayak Şişmesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Hamile iken ayak şişmesine ne iyi gelir?

Hamilelik sırasında ayak şişmesini hafifletmek için ayakları yükseltmek, sık sık dinlenmek ve rahat ayakkabılar giymek gibi yöntemler kullanılabilir.

Hamileliğin kaçıncı ayında ayaklar şişer?

Hamileliğin genellikle üçüncü trimesteri olarak bilinen son üç ayında, yani yaklaşık olarak 6. aydan itibaren ayaklarda şişmeler daha sık görülmeye başlayabilir. Ancak her hamilelik farklıdır ve bu durum kişiden kişiye değişebilir.

Hamilelikte ayak şişmesi nasıl iner?

Hamilelikte ayak şişmesini hafifletmek için düzenli egzersiz yapmak, tuz tüketimini sınırlamak, kompresyon çorapları giymek, ayak masajı yapmak gibi yöntemler kullanılabilir.

Hamilelikte ödem ne zaman tehlikeli?

Hamilelikte ödem (şişlik), ani ve aşırı şişme, yüzde veya ellerde şişme, baş ağrısı, görme problemleri veya yüksek tansiyon gibi belirtilerle birlikte geldiğinde tehlikeli olabilir.