Hamile Yogası Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Hamile Yogası Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Hamilelik (Gebelik) sürecindeki kadınların en çok düşünülen şeylerden birisi de hamilelikte yoga yapılır mı sorusudur. Hamilelik döneminde yoga yapmak, çok fazla zorlamadan, faydalı olabilir. Hamilelik döneminde yapılan yoga, gebeliğin fiziksel ve duygusal değişimlerine faydalı olmaktadır. Bu konuda hangi yoga türünün uygun olduğu öğrenmek de gerekiyor. Bilindiği üzere de hamilelikte yoganın birçok faydası da yapanlar tarafından söylenmektedir. 

Hamilelikte yoga yaparken uygun tekniklerin ve pozisyonların kullanılması da önemli bir noktadır. Buna ek olarak, her kadının hamilelik sürecinin birbirinden farklı olduğu için, hangi yoga türünün uygun olduğu konusunda araştırma yapılmalıdır. Bu konuda kişi kendi sınırlarını bilmeli ve ona göre bir yol izlemelidir. Hamilelikte yoga yaparken, bedeninizi dinlemek, rahatlamak ve bolca nefes almak önemli bir noktadır. Hamilelikte yoga yapmak esneklik ve güç kazanmanın yanı sıra stresi azaltma ve rahatlama konusunda fayda sağlamaktadır. Hamilelikte yoga aynı zamanda uyku kalitesini iyileştirmektedir. 

Hamilelikte yoga yaparken dikkat edilmesi gereken bir konu ise yoga hareketlerinin doğru tekniklerle yapılmasıdır. Hamilelikte yoga hem bedensel hem de fiziksel olarak olumlu bir etkiye sahiptir. Hamilelikte yogaya başlamadan önce kendi sınırlarınızı tanımaya ve bir uzman eşliğinde yapmaya özen gösteriniz.

Hamilelik Sürecinde Spor

Yogaya ek olarak, hamilelik sürecinde spor yapmak anne adayları için sağlıklı bir hamilelik yaşamak için önemlidir. Hamilelik sürecinde spor çok ağır olmadıkça genel vücut sağlığını korumak ve doğum sürecini kolaylaştırmak için iyi bir tercihtir. Ancak hamilelik sürecinde spor yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç şey vardır. Bunlardan ilki ise spor yapmadan önce bir doktora danışmanız olacaktır. Her ne kadar sağlıklı bir yaşam arayışında olsanız da, karnınızda taşıdığınız bebeğin sağlığını riske atmamak açısından bir uzman tavsiyesine danışmak gereklidir. Bu konuda doktorunuz hamilelik sürecinin ilerleyişini daha iyi bileceği için sizin için uygun olan spor türlerini önerecektir. Ancak, genel olarak kendinizi çok yormadan hamilelik sürecinde hafif yürüyüşler ve zorlayıcı olmayan egzersizler yapabilirsiniz. Yürüyüş, esneme, hamile yogası, pilates gibi egzersizler hamilelik sürecinde tercih edilebilecek egzersizlerdendir. Egzersizleri yaparken kendinizi çok zorlamadan, bedeninizi dinleyerek bir yol çizmek mantıklı bir karar olacaktır.

Yoga Yapan Hamile Kadın

Hamilelik Sürecinde Yoga ve Meditasyon

Hamilelik sürecinde yapılabilecek en faydalı yöntemlerden bazıları yoga ve meditasyondur. Hamilelik sürecinde yoga ve meditasyon bedensel ve zihinsel sağlığın korunması ve geliştirilmesi açısından faydalı ve popüler bir yöntemdir. Hamilelikte yoga, hamilelikte yaşanan zihinsel ve fiziksel yorgunluğu azaltır, esneklik ve güçlenme kazandırır. Buna ek olarak hamilelik sürecinde meditasyon yaşanan stresi engelleyerek zihni sakinleştirir ve odaklanmayı arttırır. Hamilelik sürecinde yoga ve meditasyon yaparken güvenli bir şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir. Bir hamile yoga uzmanına veya rehberine danışmayı unutmayınız.

Hamilelikte Yoga Yapılmalı Mı?

Hamilelikte yoga yapılmalı mı sorusu hamilelikte yoga yapmak isteyen çoğu kadının sorduğu sorulardan birisidir. Hamilelikte yoga yapmak, birçok hamile kadın için faydalı bir seçenektir. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlardan en önemlisi ise her kadının hamilelik süreci farklı olduğundan, hamilelik sürecinde yoga yapmadan önce doktoronuza danışmanız gerekmesidir. Buna rağmen genel olarak hafif tempolu bir yoga yapabilirsiniz. Hamilelik sürecinde yoga yaparken hafif tempolu bir çalışma stresinizi azaltırken, sizi doğum için de hazırlayacaktır.

Hamilelik Sürecinde Yoganın Faydaları

Hamilelikte sürecinde yoganın birçok faydası vardır. Hamilelik sürecinde yoga fiziksel rahatlama, stres ve anksiyetede azalma, değişen vücudu kabullenme ve uyku kalitesini arttırma gibi faydalar sağlamaktadır. Hamilelikte yoga yapmak vücutta meydana gelen değişimler yüzünden oluşan fiziksel rahatsızlıkları hafifletir. Buna ek olarak yogada yapılan esneme hareketleri kasları güçlendirir ve esneklik kazandırır. Hamilelik sürecinde yapılan yoga aynı zamanda yaşanan duygusal dalgalanmaların önüne geçerek stresin azalmasına sebep olur. Hamilelik sürecinde yapılan yoganın bir başka faydası ile uyku sorunu yaşayan kişilerde rahat bir uyku çekmeye destek olur. Hamilelik sürecinde yapılan yoga vücutta gerilimi azaltır ve zihni sakinleştirir. Son olarak hamilelik sürecinde yapılan yoga vücutta meydana gelen değişiklikleri görme ve kabullenme konusunda kişiye zihinsel olarak yardımcı olmaktadır.

Hamilelikte Yogaya Ne Zaman Başlanmalıdır?

Hamilelikte yogaya ne zaman başlanmalı sorusu sıkça sorulmaktadır. Hamilelikte yogaya başlama vaktiniz, hamileliğin aşamasına ve sağlık durumunuza göre değişmektedir. Sağlıklı bir hamilelikte yogaya hamilelik öncesi veya hamileliğin ilk başlarında başlayabilirsiniz. Hamilelikte yogaya başlamadan önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Hamilelikte yogaya başlamadan önce doktorunuzla yapacağınız konuşmada, doktorunuz hamilelik sürecinizin ilerleyişine ve sağlık durumunuza göre hamilelikte yogaya başlayıp başlamama durumunuzu değerlendirecektir. Herhangi bir risk veya zorla durumunda yogaya başlama vaktinizi erteleyebilirsiniz.

Hamilelik Yogasının Farkı Nedir?

Hamile yogası, bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu dinlendirirken aynı zamanda sizi anneliğe ve doğuma hazırlayan çalışmalardır. Hamilelik Yogası veya Hamile Yogası, hamilelik dönemini rahat geçirmek ve vücutta yaşanan bulantı, kramp, gerginlik gibi durumları hafifletmek için yapılır. Hamile yogası bedeni doğuma ve sonrasında hazırladığı için bir uzman eşliğinde yapılmasında fayda vardır. Hamilelik yogası, hamilelik sürecinde olan kadınların özel ihtiyaçlarına yönelik tasarlanmış bir yoga türü olduğu için yapılacak hareketler de kişiden kişiye değişim göstermektedir. Hamilelik yogası, diğer yoga türlerinden farklı olarak hamilelik sürecine uyum sağlamanız ve bir anne adayı olarak güvenli ve kolay bir egzersiz seçeneğidir. Unutmayın ki hamilelik yogasını yaparken herhangi bir aksiliğin önüne geçmek için bir uzmana danışmakta fayda vardır.

 

Hamilelik Sürecinde Yoga Nasıl Yapılır?

Hamilelikte spor yapmayı düşünen birçok anne adayının ilk tercihlerinden birisi de hamile yogası ve pilates oluyor. Hamilelik sürecinde hamile yogası yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Özellike doğuma doğru giden süreçte zihinsel ve fiziksel olarak yorgunluğu aldığından dolayı hamile yogası bir uzmanın onayından sonra hafif ve sakin bir şekilde yapılabilmektedir. 

Hamilelik sürecinde hamile yogasına başlamadan önce doktorunuz ile konuşmayı ihmal etmeyin. Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuz ile konuşup onay almak sağlığınız açısından önemlidir. Sonrasında ise uzman bir yoga hocası eşliğinde çalışma hamilelik dönemi için sağlıklı olacaktır. Hamile yogası yaparken yavaş ve kontrollü hareket yapmaya özen gösteriniz. Vücudunuzun sınırlarını bilip ona göre davranmak faydalı olacaktır. Hamile yogası yaptığınız süreçte bolca nefes egzersizi ve meditasyon yapmayı unutmayın. Hamilelik sürecinde stresi azaltmak ve zihinsel olarak dinginliğe ulaşmak için meditasyon, gevşeme ve nefes egzersizleri önemlidir.

Hamile Kadın Yoga ile Huzur Buluyor

Hamilelikte Yapılabilecek Yoga Pozisyonları

Hamilelikte yapılabilecek yoga pozisyonları çok çeşitlidir. Hamilelikte, hamile yoga yaparken hareketlerin sizin için güvenli ve rahatlatıcı olmasına dikkat ediniz. Her hamile kadının hamilelik süreci birbirinden farklı olduğu için kendi bedeninizi dinleyip ona göre bir yol izlemekte fayda vardır. Doğum öncesi yoga, hamile kadınlar için iyi bir tercihtir. Hamilelik sırasında uygulayacağınız yoga hareketlerine başlamadan önce bir yoga eğitmenine veya doktorunuza danışmayı unutmayınız. Hamilelik sürecinde en uygun hareketi denerken sizi zorlayan koşullardan kaçınmalı ve ağırdan almalısınız. Hamileliğinizin ilk haftalarından sonlarına kadar yapacağınız yoga hareketleri anne adayları doğuma hazırlamasının yanı sıra aynı zamanda vücudun eski haline kavuşmasını da hızlandırmaktadır. 

Hamilelik sürecinde yogaya başlamadan önce nefes hareketleri ile başlayıp sonrasında adım adım ilerleyebilirsiniz. Sonrasında duvarda yarım ay pozu, tanrıça pozu,  bacaklar duvarda pozu, bitki duruşu, yan germe, kelebek pozisyonu gibi pozisyonlar hamilelik sürecinde tercih edebileceğiniz yoga pozisyonları arasındadır.

İlk Üç Aylık Dönem Pozisyonları

Hamile yogasına ilk üç aylık dönemde başlarken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri ise hamileliğin ilk üç aylık döneminin en hassas ve riskli dönemlerden biri olmasıdır. İlk üç aylık dönemde yapacağınız hareketlerin vücudunuzu çok zorlamayacak hareketler olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. İlk üç aylık dönem pozisyonları seçerken en güvenli ve kolay pozisyonları seçmeniz gerekmektedir. Hamileliğin en hassas dönemlerinden biri olduğu için hamile yogasına başlamadan mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayınız. Eğer doktorunuzun onayı var ise bir uzman eşliğinde güvenli ve rahat bir şekilde çalışmaya özen gösterin. İlk üç aylık dönemde nefes alıştırmaları, duvara yatış pozisyonu, yatar kelebek pozisyonu gibi pozisyonları uygulayabilirsiniz. Buna ek olarak çok fazla zorlanmayacak şekilde balasana yani çocuk pozisyonunu tercih edebilirsiniz. Çok ani hareketlerden kaçınacak da Kedi-Vaka duruşu yapabilirsiniz. Son olarak da hormonal değişiklikler, yorgunluk ve mide bulantısı yaşayabileceğiniz için dikkatli olmanız gerekmektedir.

İkinci Üç Aylık Dönem Pozisyonları

Hamilelik yogasının ilerleyen dönemlerde yapılacak pozisyonlar da değişiklik göstermektedir. İkinci üç aylık dönem, hamileliğin 13. Haftası ve 27. haftası arasındaki dönemi oluşturmaktadır. Bu dönemde hamileliğin başlangıcında yaşanan yan etkilere vücut alışmış ve yan etkileri azalmıştır. Tam ideal olan bu dönemde, üçüncü üç aylık döneme kıyasla bulantılar, ağrılar ve rahatsızlıklar başlamamıştır. Bu dönemde hamile kadınlar daha enerjik ve rahat geçirmektedir. Bundan dolayı ilk üç aylık dönem pozisyonlardan daha ileri ve zorlayıcı pozisyonları deneyebilirsiniz. Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde mutlu bebek pozu, destekleyici eğik açılı poz, yavaş bir ilerleme ile birlikte ağaç pozu, savaşçı pozu, sandalye pozu gibi hem sizi hem de karnınızdaki bebeği zorlamayacak pozisyonları deneyebilirsiniz. Bu süreçte de diğer süreçlerde olduğu gibi kendi bedeninizi dinleyip bir uzmana danışmak her zaman daha yararlı olacaktır. 

Üçüncü Üç Aylık Dönem Pozisyonları

Hamilelikte üçüncü üç aylık dönem bebeğin iyice büyüdüğü ve anne karnının bununla birlikte en çok büyüdüğü dönemdir. Bu dönemde yapılacak hamile yogası hareketlerinin diğer dönemlere kıyasla daha dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu dönemde fiziksel olaraak daha da zorlanacağınızdan dolayı yapacağınız hareketlerde çok dikkatli olmalı ve kesinlikle bir uzmana danışmalısınız. Hamilelikte üçüncü üç aylık dönem pozisyonlarını yaparken daha çok oturma pozisyonlarına yapılan hareketleri tercih etmeli ve herhangi bir zorlukla karşılaştığınız zaman pozisyonları değiştirmeli veya bırakmalısınızdır. Bu dönemde sukhasana, dandasana, nefes alma egzersizleri gibi basit egzersizler tercih edilmelidir.

Hamilelikte Yoga ile Beraber Hangi Sporlar Yapılabilir?

Hamilelikte yoga ile beraber hangi sporların yapılabilecek oluşu çoğu kişinin kafasına takılan sorular arasındadır. Hamilelik döneminde yoganın yanı sıra genellikle güvenli ve rahat sporların tercih edilmesine özen gösterilmelidir. Özellikle vücudunuzdaki değişimleri kontrol etmek ve sağlıklı bir yaşam sürme konusunda kararlıysanız, hamilelik sürecinde bedeninizi dinleyerek kendinize uygun olan egzersizi bulmakta fayda vardır. Hafif yürüyüşler, esneme hareketleri, yüzme gibi spor aktiviteleri hamilelik sürecini iyi geçirmenize yardımcı olan sporlar arasındadır. Hamilelikte yoga ile beraber bir spor yapmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşup bir onay almayı ve onay aldıktan sonra da bir uzman eşliğinde çalışmayı unutmayınız.

Yürüyüş

Hamilelik sürecinde yoga ile beraber hafif bir tempoda yürüyüş yapmak kan dolaşımını arttırmak, vücudunuzu dengelemek ve kas güçlendirmek için iyi bir tercihtir. Hamilelikte yürüyüş yaparken aşırıya kaçmamaya ve vücudunuzun verdiği sinyalleri iyice dinlemeye özen gösteriniz.

Yüzme

Hamilelikte yüzme ve su egzersizleri yapılabilecek en yararlı egzersizlerden biridir. Suda yaptığınız egzersizler tüm vücudunuzu çalıştırmasının yanı sıra aynı zamanda rahatlık hissi de oluşturacaktır. Hamilelik sürecinde yüzme yaparken sert dalışlardan ve derin sulardan kaçınmaya dikkat edin.

Pilates

Hamilelik sürecinde pilates yapmak vücut esnekliği kazandırmaktadır. Bunların yanında hamilelik sürecinde yoganın yanında pilates yapmak duruş bozukluklarını düzeltip kas gücü kazandırmaktadır. Hamilelikte pilates vücudunuzu daha iyi tanımanıza, güç kazanmanıza ve rahatlamanıza destek olur.

Fitness

Hamilelik döneminde fitness yapmak, yoganın yanında tercih edilebilecek egzersiz türlerinden biridir. Fitness, genel sağlığınızı ve fiziksel kondisyonunuzu geliştirmek ve korumak açısından çoğu egzersiz türünden daha faydalıdır. Ancak, diğer egzersizlere kıyasla fitness daha yoğun bir programa sahip olduğundan, hamilelik sürecinde fitness egzersizleri yapmaya başlamadan önce bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin.

Hamilelik Sürecinde Yoga Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik sürecinde hamile yogası yaparken dikkat etmeniz gerekenler konusunda dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Bunlardan ilki ise hamile yogasına başlamadan önce bir doktor onayı almanız gerektiğidir. Hamilelik sürecinde, hamile yogasına veya herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla konuşmayı unutmayın. Hamilelik sürecinizi en sağlıklı ve bilgili bir şekilde doktorunuz takip ettiğinden dolayı hamile yogası yapmanın sizin için uygun olup olmadığını ona danışmakta fayda vardır. Doktor onayı aldıktan sonra, hamile yogasını bir uzman rehberliğinde yapmak önemlidir. Bu konuda uzman olan biri size en uygun pozisyonları gösterecek ve maksimum verimi sağlayacaktır. Hamilelik sürecinde yoga yaparken unutmayın ki vücudunuzu dinlemek ve nefes teknikleri ile birlikte ilerlemek mantıklı bir karar olacaktır.

Hamilelik Yogasını Güvenli Şekilde Yapmanın Püf Noktaları

Hamilelik yogasını güvenli bir şekilde yapmak için öncelikli olarak kendi sınırlarınızı bilmenizde fayda vardır. Hamilelik yogasını yapmaya başladığını dönemlerde vücudunuzu dinleyip, yapabileceklerinizin bir sınırını çizmek önemli püf noktalardan biridir. Hamile yogası yapmanın fiziksel ve duygusal yarar sağlamaktadır ancak bu süreçte acele etmek bebeğinize ve size zarar verebilir. Bu süreçte yavaş, dengeli ve güvenli gitmek önemlidir. Hamilelik yogası yaparken pozisyonları dikkatlice anlayın ve gerekirse destek alın. Unutmayın ki kendi sağlığınız önce gelmektedir. Bundan dolayı hareketleri daha da kolaylaştırmak için minik destekler almakta sakınca yoktur. Hamilelik yogası yaparken adım adım ilerlemeniz gerektiğini unutmayın, bir anda zorlayıcı hareketler yapmak faydalı olmayacaktır. Ani ve hızlı hareketlerden kaçınmalı ve pozisyonları sakince yapmalısınız. Bu süreçte kendinize odaklanmayı unutmayın, hamilelik yogasını yaparken zihninizi rahatlatmayı ve kendinize odaklanmayı unutmayın. Hamilelik yogası yaparken hem sizi hem de taşıdığınız bebeği düşünerek bu süreçten keyif almaya odaklanın.

Hamilelik Yogası Yapan Hamile Kadın

Hamilelikte Yoga ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Gebelikte yogaya ne zaman başlamalı?

Hamilelik döneminde hamile yogasına ne zaman başlanacağı kişiden kişiye değişmektedir. Genel olarak, hamilelik sürecinin başından itibaren hamile yogası yapmak uygundur ancak hamile yogası yapmaya başlamadan önce bir doktora ve bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Hamile yogası ne zamana kadar yapılır?

Hamile yogası, doğuma kadar olan son döneme kadar yapılabilmektedir. Hamile yogasını son aylarda yapmak rahatsızlık hissi yaratabileceğinden son döneme kadar olan sürede hamilelik yogası yapılabilmektedir.

Hamile yogası ne işe yarar?

Hamile yogası, hamilelik sürecinde rahatlama ve stres azaltma, esneklik, duruş ve denge gibi faydalar sağlamaktadır.

Hamilelik yogası kilo verdirir mi?

Hamilelik sürecinde yoga yapmak kilo vermenize yardımcı olmaktadır. Ancak hamile yogası tek başında bir kilo verme yöntemi değildir. Bu süreçte hamile yogasının yanı sıra düzenli beslenme ve diğer egzersizlerin de yapılması hamilelikte en verimli şekilde kilo vermek için gereklidir.