33 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
33 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Bebekler, her gün yeni beceriler kazanıp hızla büyür. Bu süreçte ebeveynler, yavrularının ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için sürekli bir merak içindedir. 33 aylık bebeğin gelişimi de ebeveynler tarafından merak edilen konulardan biridir. Bebeklerin her açıdan giderek güçlendiği bu dönemde 33 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı sorusu sıkça sorulur. Bebeklerin gelişim süreci 33 aylık çocuğun özelliklerinin incelenmesiyle takip edilebilir. Bu dönemde bebekler fiziksel açıdan oldukça hareketli, bilişsel açıdan farkındalığı yüksek, zihinsel açıdan maharetli bireylerdir. Aynı zamanda bu dönemde bebeklerin iletişim becerileri de oldukça gelişmiş durumdadır. 33 aylık bebeğin boy ve kilosu da gelişim sürecinin takibinde kullanılan veriler arasında yer alır. 33 aylık bebek gelişimi cetveli bebeklerin ideal gelişim sürecinin neresinde olduğunu tespit etmeye yardımcı olur. Peki, bu dönemde bebeklerin edinmesi beklenen beceriler nelerdir? İdeal 33 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalıdır? Tüm bunların ve daha fazlasının cevabını içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

33 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

33 aylık bebek gelişimi bebeklerin fiziksel değerlerinin ölçülmesi yoluyla takip edilebilir. Bu bağlamda 33 aylık bebek gelişimi tablosundan faydalanılabilir. 33 aylık bebek persentil eğrileri, bebeğinizle aynı yaş ve cinsiyetteki bebeklerin ortalama ve ideal değerleri alınarak oluşturulur. Bu bağlamda 33 aylık bebek gelişimi boy kilo ve baş çevresi ölçüleri kız ve erkek bebekler için birbirinden farklıdır.

Otuz üç aylık kız bebekler için belirlenen ağırlık alt sınırı 10500 gram ve üst sınırı ise 17000 gramdır. 33 aylık kız bebek kilosu ortalama 13300 gram civarındadır. 33 aylık kız bebek boyu konusunda belirlenen alt sınır 86 santimetredir. Kız bebeklerin boy uzunluğu için belirlenen üst sınır ise 99.8 santimetredir. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu 92.9 santimetre kadardır.

Otuz üç aylık erkek bebekler için belirlenen ağırlık alt sınırı değeri 11100 gramken üst sınır değeri ise 17300 gramdır. 33 aylık erkek bebek kilosu ortalama 13700 gram şeklindedir. 33 aylık erkek bebek boyu için alt sınır 87.44 santimetreyken üst sınır ise 100.8 santimetredir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama boy uzunluğu 94.1 santimetre kadardır.

33 aylık bebek gelişimi nasıl olur sorusuna cevap aranırken bebeklerin beyin gelişimiyle ilgili önemli veriler sunan baş çevresi uzunluğu da incelenmelidir. Otuz üç aylık kız bebeklerin baş çevresi ölçüsünün 45.6 santimetreyle 50.9 santimetre arasında olması beklenir. Bu dönemde kız bebeklerin baş çevresi ölçüsü ortalama 48.2 santimetredir. 33 aylık erkek bebeklerin baş çevresi ise 46.6 santimetreyle 51.9 santimetre arasındadır. Bu dönemde erkek bebeklerin baş çevresi ölçüsü ortalama olarak 49.2 santimetre kadardır.

Bebeklerin gelişim süreci genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktöre bağlıdır. Dolayısıyla bebeğinizin değerlerinin belirtilen bu değerlerle uyumlu olmaması bir sağlık sorununun ya da gelişim bozukluğunun varlığına dair kanıt oluşturamaz. Bebeklerin gelişimiyle ilgili en doğru bilgi çocuk doktorundan alınabilir.

33 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

33 aylık bebek beslenmesi bebek gelişiminde önemli yere sahip olan konulardan biridir. Bebeklerin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişebilmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Bu bağlamda bebek beslenmesinde tüm besin gruplarının ideal miktarda bulunması önerilir.

Otuz üçüncü ayda bebekler evde pişen hemen hemen tüm yemekleri tüketebilir. Kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün ile iki ya da üç ara öğünden oluşan bebek beslenme programı bu dönemde ihtiyaca göre devam sütüyle desteklenebilir.

33 aylık bebek beslenmesi

Otuz üçüncü ayda bebeklerin sağlıklı gelişim için tüketmesi gereken besin grupları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve su şeklinde sıralanabilir. Protein için kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve kıyma tercih edilebilir. Bununla birlikte mercimek başta olmak üzere baklagiller de protein ve mineraller açısından oldukça zengindir. Lifli olmaları ve yüksek besin değerleri sayesinde bebek beslenmesinin önemli bir ögesi olan tahıllar, karbonhidrat bakımından tercih edilebilecek kaynaklardır. Ev yapımı tereyağı, doğal zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar bebek beslenmesinde kullanılabileceği gibi bebeklerin günlük 70 miligramlık yağ ihtiyacını fındık, badem ve kaju gibi kuruyemişlerle karşılamak da mümkündür. Mevsim yeşillikleri, taze meyve ve sebzeler bebeklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılarken aynı zamanda sindirim sisteminin sağlıklı işleyişini korumaya da yardımcı olur. Bu sebeple bebeklerin günde 2 ya da 3 porsiyon meyve ve sebze tüketmesi önerilir. Bebeklerin günlük 700 miligram kalsiyum ihtiyacını karşılaması için süt ve süt ürünleri de beslenme programında mutlaka yer almalıdır.

Otuz üçüncü ayda bebeklerin günde ortalama 6 bardak su içmelidir. Bu ölçü yaklaşık olarak 1500 mililitreye denk gelir. İshal ve aşırı terleme gibi sebeplerle su kaybı yaşanması durumunda su alımı mutlaka dengelenmelidir.

Otuz üçüncü ayda bebekler, motor becerileri bakımından kendi kendini besleyebilecek seviyeye ulaşmıştır. Bu dönemde bebeklerin bir bardaktan dökmeden içecek içebilmesi, kaşık ve çatalı çok daha muntazam şekilde kullanabilmesi onların ebeveynleriyle birlikte sofraya oturup onlarla aynı anda yemek yemesi için uygun ortam sağlar. İki yaş sendromu sebebiyle yemek yemeyi reddetmek, damak zevkinin oturmaya başlaması sebebiyle bazı besinlere karşı hassasiyet geliştirmek ya da iştahsızlık gibi sebeplerle bebekler yemek zamanlarında bazı zorluklar yaşayabilir. Bu zorlukların aşılmasında bebekleri tablet ve telefon gibi ekranlarla oyalayıp aynı anda beslemek, doğru bir davranış değildir. Besleme esnasında ekran kullanımı bebeklerin damak zevkinin oluşmamasına ve ilerleyen vadede dikkat dağınıklığına yol açabilir. Bu sebeple bebeklerin mümkün olan tüm öğünlerini ebeveynleriyle aynı sofrada yemesi önerilir. Bununla birlikte bebeklerin reddettiği besinler farklı şekillerde sunulabilir, bebeğin sürekli tüketmek istediği gıdanın yanına yeni besinler eklenebilir. Sunum tabakları çeşitlendirilebilir. Bu dönemde bebeklerin kendine ait bir tabak, bardak, çatal ve kaşık kullanması da onları yemek yemeye heveslendirebilir. Aynı zamanda bebeklerin yemek ve sofra hazırlama sürecine katılması onlar için zevkli bir etkinlik olacağı gibi iştahsızlık ve yemek yemeyi reddetme gibi davranışların önüne geçmek için de idealdir.

Bebek beslenme düzeninde bebeğin ne yediği değil ne kadar yediği de önemli bir konudur. Bu dönemde de bebekler için ideal porsiyon, bir yetişkinin porsiyonunun çeyreği ile yarısı arasında değişir.

33 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

33 aylık bebek gelişimi uyku düzeniyle yakından ilişkilidir. Bebeklerin keşfetmek için ihtiyaç duyduğu enerji uyku yoluyla karşılanır. Aynı zamanda bebekler gün boyunca öğrendiklerini pekiştirmek için de uykuya ihtiyaç duyar. Bununla birlikte büyüme ve gelişme için gerekli hormonların da uyku yoluyla karşılanması, bebeklerin uyku düzeninin özenli şekilde oluşturulmasını gerekli kılar.

33 aylık bebek uyku saatleri 7-7 sistemine göre düzenlendiğinde verimli ve yeterli uyku alınabilir. Bu sisteme göre bebekler akşam 7’de uyumalı ve sabah 7’de uyanmalıdır. Yaklaşık 12 saatlik gece uykusuna ek olarak bebeklerin bir kez gündüz uykusuna yatması da önerilir. Bu sayede bebeklerin ruh hali düzelir ve keşfetmek için gerek duydukları enerjiyi geri kazanabilirler. Bebeklerin gece uykusu saatinin değişmemesi için gündüz uykusunun öğlen 12 ve 2 arasında gerçekleştirilmesi önerilir.

Otuz üç aylık bebek uyku eğitiminde bebeğin kendi odasında ve kendi yatağında uyuması beklenir. Aynı zamanda bebek uykuya kendi kendine dalabilmelidir. Bu dönemde gerek iki yaş sendromunun gerekse merak unsurunun etkisiyle bebekler yatağa gitmek ya da uyumak istemeyebilir. Uyku için yatağa gitme sürecini bir oyuna dönüştürmeleri bebeklerin yeterli ve kaliteli uyku alamamasına sebep olabilir. Bu sebeple bebeklere her akşam aynı uyku rutininin sağlanması önerilir. Bu sayede bebekler uyku vaktine kolayca adapte olabilir ve disiplin sağlanmış olur.

Otuz üç aylık bebekler bazı uyku problemleri yaşayabilir. Bu problemlerin temelinde genelde karanlık korkusu ve huzursuzluk yatar. Bebeklerin karanlık korkusunu yenebilmesi için onlara empatiyle yaklaşılması ve karanlığın korkulacak bir şey olmadığının anlatılması önerilir. Bununla birlikte bebek yatağa gittikten sonra bebek odasının kapısı aralık bırakılabilir ve bebeğin odasına uygun bir gece lambası da yerleştirilebilir. Bu sayede ortamın loş olması ve bebeğin yaşadığı karanlık korkusunun giderilmesi sağlanabilir. Bebeklerin huzursuzluk sebebiyle uykuya dalamaması durumunda ebeveynler bebeği yatağa bir “uyku arkadaşı” ya da “güvenli battaniye” ile yatırabilir. Uyku arkadaşları genellikle bebeğin en sevdiği pelüş hayvandır. Güvenli battaniye ise bebeğin uzun zamandır kullandığı bir battaniyedir.

33 aylık bebek ekran kullanımı

Bebeklerin zihinlerinin uykuya dalamayacak kadar uyarılmış olması da uykuya dalma problemleri yaratabilir. Bu noktada uyku vakti yaklaşırken bebeğin sakinleşmesini sağlamak gerekir. Uyku zamanı yaklaştığında ortamın loş hale getirilmesi, bebeğin pijamalarını giymesi ve dişlerini fırçalayarak uykuya gitmeye hazır hale gelmesi önerilir. Bu vakitlerde televizyon, telefon gibi ekranlar bebeklerde aşırı uyarılmaya yol açtığı için kapatılmalıdır. Aksi halde bebekler uykuya dalma problemi yaşayabilir. Bununla birlikte uyku vakti yaklaşırken yoğun fiziksel aktivite içeren oyunlardan da kaçınılması önerilir. Oyuncak bebeklerin ve pelüş hayvanların uykuya yatırılması, bebeğe kitap okunması ya da birlikte masal anlatmak gibi sakin aktiviteler bebeği uykuya hazırlamaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda bebeğe ılık bir banyo yaptırmak ve uygun aromatik yağlarla masaj yapmak da bebeğin rahatlayıp uykuya hızla dalmasına yardımcı olabilir.

Otuz üçüncü ayda bebeklerin gece uykusu sık sık bölünebilir.  Bunun sebebi genellikle bebeklerin tuvalet eğitiminde gece bölümüne geçmiş olmasıdır. Bebekler gece tuvalet ihtiyacı hissedip uyanabilir. Bu durumda bebeğin tuvalet ihtiyacını gidermesine yardım edildikten sonra derhal yatağa gidilmelidir. Çünkü bu dönemde bebekler her şeyi oyunlaştırma eğilimindedir. Gece uykusundan uyanma durumunda bebek yatağa geri yönlendirilmezse yeniden uyumak mümkün olmayabilir. Otuz üçüncü ayda bebeklere gece uykudan uyandıklarında bir ebeveynin desteğine ihtiyaç duymadan yeniden uykuya dalabilecekleri de benimsetilmelidir.

33 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Otuz üçüncü ayda bebekler çok daha hareketli hale gelir. Birçok işi kendi başına halledebilen bebeklerin iletişim becerileri de gelişir. Bu dönemde bebeklerle diyaloğa geçmek oldukça keyifli hal alacağı gibi aynı zamanda bebeklerin hareketleri de izlenmeye değerdir. Otuz üçüncü ayda bebeklerin kazandığı yeni becerilerle pekiştirdikleri beceriler birkaç başlık altında sıralanabilir.

33 aylık bebek güvenlik önlemleri

33 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Otuz üçüncü ayda bebekler, kaslarının güçlenmesiyle birlikte daha hareketli ve güçlü bir hal alabilir. Bu dönemde bebekler koşmaktan, zıplamaktan, sıçramaktan ve tırmanmaktan hoşlanır. Bu dönemde bebekler tek ayak üstünde dengede durabilir ve iki ayaklarını kullanarak merdiven inip çıkabilir. Otuz üçüncü ayda bebekler üç tekerlekli bisiklet kullanabilir ve duran bir topa vurarak futbol oynayabilir.

33 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

33 aylık bebek zeka gelişimi bebeklerin amaç sonuç ve sebep sonuç ilişkisi kurmasına olanak tanır. Bu dönemde bebekler problem çözme becerileri ve mantık kurma bakımından da gelişmiştir. Bebekler otuz üçüncü ayda ona kadar sayı sayabilir ve yaşını parmaklarıyla gösterebilir. Bu dönemde bebekler adını ve soyadını bilir, aynı zamanda birçok rengi de tanır.

33 aylık bebek dil gelişimi bebeklerin konuşma sırasında seslerini kontrol etmelerine olanak tanır. Bu dönemde bebekler geçmiş zaman içeren cümleler kurabilir ve tanımlama yapmak için “-dır” ekiyle geniş zaman cümleleri oluşturabilir. Kendisinden üçüncü şahıs olarak bahsetmeyi bırakan bebekler “ben”, “benim”, “bana” gibi ifadeler kullanabilir. Bu dönemde bebekler iyelik içeren cümleler kurabilir ve nesneleri işaret etmek için “bu”, “şu” gibi ifadelerden faydalanabilir. Bebekler, nesneleri işaret ederek “bu bir ayakkabıdır” ya da “bu benim ayakkabım değildir” gibi cümleler oluşturabilir. Soru sorma biçimleri çok daha mantıklı hale gelen bebekler bu dönemde 450 kelime kullanabilir.

33 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

Otuz üçüncü ayda bebekler kaba motor ve ince motor becerileri bakımından fazlasıyla gelişmiştir. Kaba motor becerileri bakımından büyük kas kütlelerini koordine şekilde çalıştırabilecek düzeye gelen bebekler eşya taşıma, itme ve çekme gibi aktiviteleri gerçekleştirebilir. Bu dönemde bebekler kapı tokmağı çevirerek kapıları açıp kapatabilir ve sandalyeye tırmanabilir. Kendi beşiğine tırmanabilen ve yine kendi beşiğinden kolayca inebilen bebekler ince motor becerileri bakımından da önemli gelişim gösterir. Bebekler otuz üçüncü ayda giysilerindeki çıt çıtları açabilir, fermuar açıp kapatabilir. Bu sayede bebekler kendi başına kıyafetlerini giyip çıkarabilir. Otuz üçüncü ayda bebekler birçok özbakım aktivitesini kendi başına gerçekleştirebilir. Dişlerini fırçalayabilir, saçlarını tarayabilir, banyoda kendini yıkama konusunda da ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebekler bir bardaktan dökmeden içecek içebilir, bardağa su doldurabilir, daha muntazam şekilde kaşık kullanabilir ve çatalı besinlere saplayabilir.  

33 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Otuz üçüncü ayda bebekler, bilişsel açıdan önemli kazanımlar elde eder. Bu dönemde bebekler birçok rengi tanıyıp isimlerini söyleyebilir. Bu dönemde bebekler için günlük aktivitelere dair taklit yoluyla edinilen beceriler otomatik hale gelir. Örneğin bebekler kapı çaldığında kapıyı açmaya gidebilir ya da trafikte kırmızı ışık yandığında durmanızı söyleyebilir. Bu dönemde bebekler nesneleri şekil, büyüklük ve renk gibi özelliklerine göre sınıflandırabilir. Sıralı komutları eksiksiz şekilde yerine getiren bebekler, verilen komuta göre nesneleri birbirinin içine, altına ya da üstüne yerleştirebilir. Bu dönemde bebekler duygularını tanımlayabilir, çevresindeki kişilerin duygularını anlayabilir. Aynı zamanda otuz üçüncü ayda bebekler cinsiyetlerin ve kendi cinsiyetlerinin farkındadır.

33 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

33 aylık bebek gelişimi oyunlarla yakından ilişkilidir çünkü bu dönemde bebekler zihinsel ve bilişsel açıdan yaşadıkları gelişmelerle daha sistemli oyunlar kurabilir. Bu dönemde bebekler, yaşıtlarıyla paralel oyun oynamaktan hoşlanabileceği gibi etkileşim gerektiren oyunlardan da zevk alabilir. Otuz üçüncü ayda bebekler, rol yapma oyunlarından hoşlanır. Bu oyunlar bebeklerin çeşitli değerleri benimsemesi ve bazı davranışları öğrenmesi açısından da faydalıdır. Bu bağlamda bebeklere günlük hayata dair telefon, ütü, ütü masası ve yazar kasa gibi oyuncaklar sağlanabilir. Aynı zamanda mutfak aletleri, çay takımları, tamir aletleri ve doktor malzemeleri gibi setler de bu dönemde tercih edilebilir.

Otuz üçüncü ayda evcilik, doktorculuk gibi oyunlar bebeklerin sosyalleşmesi için idealdir. Bu oyunlarda bebekler pelüş hayvan, çıkarılıp takılabilen aksesuarlara sahip oyuncak bebekler gibi oyuncaklardan faydalanabilir. Bebeklerin daha gerçekçi deneyimler yaşaması için maket mutfaklar, oyun evleri ve çadırları da bebeklerin zevkle oynayacağı oyuncaklar tercih edilebilir.

33 aylık bebek gelişimi oyuncakları bebeklerin becerilerini pekiştirecek şekilde seçilebilir. Bu bağlamda sök tak oyuncaklar, oyun tahtaları, yapbozlar tercih edilebilir. Labirent oyuncaklar, yapı blokları, küpler ve iç içe geçebilen kaplar otuz üçüncü ayda bebeklerin oyuncak sepetinde bulunmalıdır. Bebeklerin bilişsel gelişimini pekiştirmek için eşleştirmeye ya da farklı olanı bulmaya dayalı sınıflandırma oyuncakları da kullanılabilir. Aynı zamanda farklı renklerde ve boyutlarda toplar da mutlaka edinilmelidir.

33 aylık bebek elişi

Otuz üçüncü ay, bebeklerin elişi faaliyetleri yapmaktan hoşlandığı bir dönemdir. Bu bağlamda bebekle birlikte kağıt katlama ve kağıt kesme etkinlikleri yapılabilir. Otuz üçüncü ayda bebeklerin resim yapabilmesi için jumbo boy renkli kalemler, renkli kağıtlar, boya kalemleri ve su bazlı parmak boyalar kullanılabilir. Bu dönemde bebekler bir model olduğu zaman şekil ve sembolleri gerçeğe yakın şekilde çizebilir. Basit geometrik şekiller, yatay ve dikey çizgiler bebeklerin resimlerinde temel elementlerdir. Otuz üçüncü ayda bebekler, yaratıcılıklarının sınırlarını zorlayıp duvarları da bir kanvas olarak algılayabilir. Böyle durumlarda bebeklerle sakin şekilde iletişim kurulması, resim yapmak için kağıtları kullanabileceğinin anlatılması gerekir. Bir önlem olarak silinebilir boyalar tercih edilebileceği gibi duvarları boyaya zarar vermeden temizlemek için karbonat, sirke, rendelenmiş beyaz sabun ya da arap sabunu kullanılabilir. Kinetik kum, oyun hamuru gibi şekillendirilebilen malzemeler de bebeklerin otuz üçüncü ayda kullanabileceği ince motor becerilerini geliştiren oyuncaklar arasında yer alır. Aktivite masaları ve oyun hamuru kalıpları bebeklerin hayal güçlerini zenginleştirmeye yardımcı olur.

Bu dönemde bebekleri düşünmeye sevk edecek etkinlikler bulunması önemlidir. Farklı olanı bulma, aynı olanları eşleştirme, eksik parçayı tamamlama gibi oyunlar bebeklerin eğlenirken öğrenmesine olanak tanır.

Otuz üçüncü ayda bebeklerin ritim duygusunun gelişmesi onların müzik dinlemekten ve dans etmekten hoşlanmasına yol açar. Bu sebeple bebekle birlikte şarkılar söylenebilir, dans edilebilir. Şarkı söylemek bebeklerin dil becerilerini de geliştirir. Aynı zamanda hayvan sesleri, sayılar ve alfabe gibi içerikler barındıran şarkılar bebeklerin bu konuları öğrenmesine de yardımcı olur. Bu dönemde davul, marakas, bebek piyanosu, ksilofon gibi müzik aletleri kullanılabilir.

Bebeklere kitap sevgisinin aşılanması ve aynı zamanda bebeklerin dil gelişimine destek sağlanması açısından kitaplar oldukça önemlidir. Bu noktada hikaye okurken bebeklerin de hikayeye katkı sağlamasına olanak tanınması önerilir. Bebeğe hikayeyle ilgili sorular sorulabilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler kitabın resimlerine bakarak bir hikaye uydurabilme becerisine eriştiği için onların da hikaye anlatıcısı olmasına olanak tanınabilir. Bebeğin anlattıklarının dinlenmesi ve geliştirilmesi dil gelişimi ve özgüven açısından büyük önem taşır. Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de sesli kitaplar ve üç boyutlu kitaplar kullanılabilir.

33 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler günden güne büyüyüp gelişirken onların istekleri ve ihtiyaçları da buna göre şekillenir. Bu bağlamda ebeveynlerin bebeklerine güvenli ve sağlıklı bir gelişim ortamı sunabilmek için bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Otuz üç aylık bebek bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar birkaç başlık altında sıralanabilir.

Güvenlik Önlemleri

Otuz üçüncü ayda bebeklerin fazlasıyla aktif olması bazı ev kazalarına ortam hazırlayabilir. Bu bağlamda bazı güvenlik önlemleri alınması önerilir. Elektrikli aletler de bebekler için tehlike oluşturan etmenlerin başında gelir. Bu bağlamda elektrikli aletler güvenli bir mesafeye kaldırılmalıdır. Aynı zamanda bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizler güvenlik kapağıyla kapatılmalı ve kablolar güvenceye alınmalıdır. Bebeklerin yaralanmasını engellemek için sivri köşeli mobilyalara plastik köşebent takılmalıdır. Otuz üçüncü ayda da bebekler tırmanmaktan hoşlandığından dolayı kazaları engellemek için devrilme tehlikesi taşıyan mobilyalar duvara monte edilmelidir. Bebeklerin kapıları açıp kapatırken ellerini sıkıştırmaması için kapı altlarına takoz yerleştirilebilir ve aynı zamanda pencerelerin de bebek güvenlik kilidiyle kapatılması önerilir.  

İki Yaş Sendromu

Ebeveynlerin merak ettiği konulardan biri olan iki yaş sendromu otuz üçüncü ayda da etkilerini göstermeye devam edebilir. Genellikle on sekizinci ayda ortaya çıkmaya başlayan ve otuz altıncı aya kadar devam edebilen 33 aylık bebek sendromu bebeklerin bağımsızlaşma isteğinden kaynaklanır. Bir birey olduğunun farkına varan bebekler, bunun herkes tarafından kabul edilmesini ister. Bu bağlamda kendisine sunulan tüm teklifleri reddeden, istediği şeyler gerçekleşmediğinde ağlayıp bağıran bebekler isyankar davranışlar sergileyebilir. Her işi kendi başına yapmak isteyen bebekler ebeveynlerin tüm girişimlerini kendi alanlarına müdahale olarak algılayabilir. Bu dönemde bebeklerin sınırlarına saygı duyulması, onlara açık iletişim kurarak yaklaşılması önerilir. Kontrolün bebeklerde olduğunu hissettirmek için onlara seçenekler sunulabilir, oyunlaştırma yoluna gidilebilir. Bu dönemde bebeklerin her hırçın davranışı kabul edilme ve onaylanma ihtiyacına dayanır. Onların birey olarak kabul edildiği yansıtılmalıdır.

Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi otuz üçüncü ayda da önemli konulardan biridir. Bu dönemde bebeklerin genellikle tuvalet ihtiyacının farkında olması, tuvaletini tutabilmesi ve lazımlığı düzgün şekilde kullanabilmesi beklenir. Ancak her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklı ilerlediği için kimi bebekler bu dönemde tuvalet eğitiminin henüz başında da olabilir. Tuvalet eğitimi sürecinde bebeklerde duygusal yaralar açmamak için ebeveynlerin sabırlı davranması gerekir.

Otuz üçüncü ayda bebekler gündüz bez bağlamayı bırakabilir. Bu bağlamda bebeklerin hijyenine özen gösterilmesi gerekir. Otuz üçüncü ayda bebeklere kendilerini temizlemeye dair ufak ipuçları verilebilir. Bu süreçte bebeklerin iç çamaşırları her gün değiştirilmelidir ve yıkanıp ütülenmeden kullanılmamalıdır. Bebeklerin sağlığı açısından yüzde yüz pamuk iç çamaşırlarının tercih edilmesi önerilir.  

Tuvalet eğitiminde gündüz sürecini başarıyla yöneten bebekler gece eğitimine de geçebilir. Buna göre gece bez bağlama alışkanlığı da kademeli olarak terk edilebilir. Kazalara karşı önlem alabilmek için bebek yatağında koruyucu örtü kullanılabilir. Kimi bebekler gece tuvalet ihtiyacı dolayısıyla uyanabileceği gibi bazı bebeklerin ise uyandırılması gerekebilir.

Diş Doktoru

Otuz üçüncü ayda bebeklerin tüm dişlerinin çıkmış olması beklenir. Buna göre bebeklerin diş doktoru randevusuna götürülmesi önerilir. Bu sayede bebeğin dişlerinde yapısal bir problem olup olmadığı, çene ve damak durumu gibi konularda bilgi edinilebilir. Aynı zamanda bebeklerin bu dönemde dişlerini günde iki kez yuvarlatılmış kıl uçlara sahip bir diş fırçasıyla fırçalaması önerilir. Bu dönemde diş doktorunun önerisiyle florürlü diş macunu kullanımına başlanabilir.

Hayal Dünyası

Otuz üçüncü ay bebeklerin hayal dünyasının geliştiği bir dönemdir. Bebekler bu dönemde bir hayali arkadaşa sahip olabilir, oyunlarına bu arkadaşı da katabilir. Bununla birlikte bebeklerin gelişen hayal dünyası kimi zaman hayalleri gerçek gibi algılamalarına yol açabilir. Buna göre bebekler, aslında gerçekleşmeyen şeyleri gerçekleşmiş gibi anlatabilir. Hayali arkadaşlarından bahsedebilen bebeklerin bu davranışları kimi zaman “yalan söylemek” olarak algılanabilir. Ancak bu dönemde bebeklerin soyut düşünme becerileri henüz tam anlamıyla gelişmediğinden dolayı anlattıkları bir yalan olarak değerlendirilmemelidir.

Ekran Kullanımı

İki yaşından sonra ekranlarla tanışabilen bebekler için otuz üçüncü ayda günlük ekran kullanımının ortalama yarım saatle sınırlandırılması önerilir. Uyku öncesinde ve yemek sırasında televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon gibi ekranlar bebeklerle buluşturulmamalıdır. Bebeklerin ekran kullanımı belirli içeriklerle sınırlandırılmalı ve sürekli kontrol edilmelidir. Bu dönemde eğitici çocuk çizgi filmleri, çocuk şarkıları ve uygun çocuk oyunları ekranlar aracılığıyla erişilebilecek içeriklerdir.

33 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

33 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Otuz üç aylık bebekler merdiven inip çıkabilir, koşabilir, tırmanabilir ve üç tekerlekli bisiklet sürebilir. Bu dönemde bebekler cinsiyetleri tanır, kendi adını söyler ve yaşını parmaklarıyla gösterebilir. Ona kadar sayı sayabilen bebekler bu dönemde kişisel bakım aktivitelerinin birçoğunu yardım almadan gerçekleştirebilir.

33 Aylık Bebek Kaç Kelime Konuşur?

33 aylık bebekler dil becerileri bakımından bir hayli gelişmiştir. Bu dönemde 450 kelimeye kadar konuşabilen bebekler geçmiş zaman ve geniş zaman cümleleri kurabilir, gördüklerini tanımlayabilir ve çeşitli zamirler kullanabilir.

33 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

33 aylık bebeklerin ideal kilo değerleri cinsiyetlere göre ayrılır. Bu dönemde kız bebeklerin ağırlığının 10500 gramla 17000 gram arasında olması beklenir. Bu değerler erkek bebekler için 11100 gramla 17300 gram arasında değişiklik gösterir. Otuz üç aylık kız bebekler için ortalama ağırlık 13300 gram civarındayken otuz üç aylık erkek bebeklerin ortalama ağırlığı ise 13700 gram kadardır.

33 Aylık Bebek Kaç Saat Uyumalı?

Otuz üç aylık bebeklerin günlük uyku ihtiyacı ortalama 13 saat kadardır. Bu ihtiyacın 11-12 saati gece uykusundan karşılanır. Bebeklerin gün içinde kaybettiği enerjiyi geri alabilmesi için gündüz yarım saat ile 2 saat arasında değişen bir şekerleme yapması önerilir.