31 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
31 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Yavrularının sağlıklı ve güvenli bir ortamda yetişmesini arzu eden ebeveynler, bebeklerinin her ay yaşayacağı değişimleri ve bu bağlamda ortaya çıkacak ihtiyaçları öğrenmek ister. Buna göre 31 aylık bebek gelişimi özellikleri ebeveynler tarafından yaygın şekilde merak edilen noktalar arasında yer alır. 31 aylık bebek kaç yaşında olur sorusu bebeklerin bu dönemde “iki buçuk” yaşında olacağı bilgisiyle cevaplandırılabilir. 31 aylık bebek gelişiminin nasıl ilerlemesi gerektiğini merak eden ebeveynler çeşitli verilerle karşılaşır. 31 aylık bebek kilosu boyu gelişim sürecinin takip edilebilmesi ve herhangi bir gelişim bozukluğunun erken tespiti için fazlasıyla önemlidir. Bununla birlikte bebeklerin edindiği beceriler, pekiştirdiği yetenekler gibi noktalar da gelişim takibinde önemli bilgiler sağlayabilir. Buna göre 31 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Bebeklerin ideal gelişim sürecinde olup olmadığının tespit edilmesine yardımcı olan 31 aylık bebek kaç kilo olmalı sorusunun cevabı nedir? Peki, ebeveynler tarafından 31 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalıdır? Tüm bunlar ve daha fazlası içeriğimizin devamında cevaplandırabileceğiniz sorulardır.

31 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

31 aylık bebek gelişimi ölçeğinin temel verileri boy, kilo ve baş çevresi ölçüleridir. 31 aylık bebek gelişimi boy kilo verileri gelişim eğrilerinin oluşturulmasında kullanılır. Bebeğinizle aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklerin ortalama ve ideal değerleri alınarak oluşturulan 31 aylık bebek gelişimi persentil eğrileri bebeklerin ideal gelişim seviyesinin neresinde olduğunun takip edilebilmesini sağlar. 31 aylık bebek gelişim tablosu cinsiyetlere göre birbirinden ayrılır çünkü kız bebeklerle erkek bebeklerin gelişim süreci birbirinden farklı olabilir.

31 aylık bebek gelişimi cetveline göre bu dönemde kız bebeklerin ağırlığı için belirlenen alt sınır 10300 gramken üst sınır ise 16500 gramdır. 31 aylık kız bebek kilosu ortalama olarak 12900 gram kadardır. Bu dönemde kız bebeklerin boy uzunluğu için alt sınır 84.7 santimetre şeklinde belirtilirken üst sınır ise 98.2 santimetre şeklinde belirlenmiştir. 31 aylık kız bebek boy uzunluğu ortalama olarak 91.4 santimetredir.

31. ayda erkek bebekler için belirlenen ağırlık alt sınırı 10800 grama denk gelirken üst sınır için bu değer 16900 gram şeklindedir. 31 aylık erkek bebek kilosu ortalama olarak 13500 gram civarındadır. Bu dönemde erkek bebeklerin boy uzunluğu için belirlenen alt sınır 86.2 santimetreyken üst sınır ise 99.2 santimetredir. 31 aylık erkek bebek boy uzunluğu ortalama olarak 92.7 santimetre kadardır.

31 aylık bebek gelişimi nasıl olur sorusunun cevaplandırılmasında kullanılan bir diğer değer ise baş çevresi uzunluğudur. Beyin gelişimi hakkında önemli veriler sağlayan baş çevresi uzunluğunda kız bebekler için belirlenen ideal değerler 45.4 santimetreyle 50.7 santimetre arasında değişir. Bu değerler erkek bebekler için 46.4 santimetreyle 51.7 santimetre aralığındadır. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama baş çevresi uzunluğu 48 santimetreyken bu değer erkekler için ortalama olarak 49 santimetredir.

Bebeklerin gelişim süreçleri genetik, hormonlar ve yetişme çevresi gibi birçok faktörden etkilenir. Dolayısıyla bebeğinizin değerlerinin belirtilen 31 aylık bebek boy ve kilosu değerleriyle uyumlu olmaması bir sağlık sorununun varlığına ya da gelişim bozukluğuna dair kesin kanıt oluşturmaz. Bebeklerin gelişimiyle ilgili en doğru bilgilere çocuk doktorundan erişilebilir.

31 aylık bebek beslenme

31 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebek gelişimi için en önemli faktörlerden biri de beslenme düzenidir. Bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için günlük yeterli ve dengeli şekilde beslenmesi gerekir. Bu bağlamda 31 aylık bebek beslenmesinin özenli şekilde programlanması gerekir. Bebeklerin anne sütüne dair ihtiyaçları yirmi dördüncü aydan itibaren büyük oranda azalır. Dolayısıyla anne sütünün bebek beslenme programından bu dönem itibariyle kademeli olarak çıkarılması önerilir. Doktor kontrolünde bebeklerin ihtiyaçlarının karşılanması için devam sütü kullanımı tercih edilebilir. Bu dönemde bebeklerin tüm besin gruplarını tükettiğine emin olmak için porsiyonların dörde bölünmesi ve her bölüme bir besin grubu konumlandırılması önerilir. Buna göre tabak süt ve süt ürünleri; et, yumurta ya da kuru baklagiller; meyve ve sebzeler; tahıllar bakımından dengeli şekilde oluşturulmalıdır.

Otuz birinci ayda bebek beslenmesinde yer alması gereken en temel besin gruplarından biri proteindir. Bu bağlamda kahvaltıda yumurta sunmak ya da et, balık, tavuk ve kıyma gibi besinleri öğünlere dağıtmak doğru bir tercih olur. Mercimek başta olmak üzere kuru baklagiller de içerdikleri protein, sağlıklı yağlar ve vitaminler sayesinde bebek beslenmesinin önemli bileşenleri arasında yer alır. Bu dönemde bebeklerin günlük ortalama 700 miligram kalsiyum alması, kemik ve diş gelişimi bakımından oldukça önemlidir. Bu sebeple süt ve süt ürünlerinin bebek beslenmesinde mutlaka yer alması gerekir. Günde yaklaşık 500 mililitre süt tüketimi bu ihtiyacın büyük bölümünü karşılar. Bebekler sağlıklı karbonhidrat ve lif alabilmek için tahıllar bakımından zengin bir beslenme programı izlemelidir. Bu bağlamda tam buğday makarnası, bulgur, tam tahıllı ekmek gibi besinler günlük beslenme programına dağıtılmalıdır. Mevsim yeşillikleri içerdikleri mineral ve su sayesinde bebekler için önemli besin kaynaklarından biridir. Aynı zamanda sebzeler ve meyveler de bebeklere her gün en az 2’şer porsiyon sunulmalıdır. Bu dönemde kuru meyve ve kuruyemişler de bebeklerin günlük 70 gram yağ ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Bu noktada bebeklerin halen kuruyemiş yerken tıkanabileceği göz önünde bulundurulmalı, fındık ve badem gibi küçük boyutlu kuruyemişlerin tüketimi esnasında bebekler gözlem altında tutulmalıdır.

En ideal beslenme düzeni için bebeklerin günde kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün ile iki ya da üç ara öğün tüketmesi önerilir. Bebeklerin damak zevkinin geliştiği bu dönemde bebekler çeşitli sebeplerle öğün atlamak isteyebilir. Bebekler, günlük olarak ihtiyaç duyduğu enerjiyi aldıkları ve besin değerleri bakımından eksik kalmadıkları sürece kendi programlarını oluşturma özgürlüğüne kavuşmalıdır. Acıktığında yemek yemek isteyen bebeklere uygun porsiyonlarla yemek sunulmalıdır. Buna göre bebekler için uygun porsiyon büyüklüğü bir yetişkin porsiyonunun çeyreğiyle yarısı arasındadır. Bebeklerin tüm porsiyonu tüketmesi ya da tabakta yer alan tüm besinleri yemesi beklenmemelidir.

Bebeklerine yeterli ve dengeli bir beslenme programı sunmak isteyen ebeveynler 31 aylık bebek ne yer sorusunu sıkça sorar. Bebekler, bu dönemde evde pişen hemen hemen tüm yemekleri yiyebilir. Ancak bu dönemde çeşitli sebeplerle bebeklerde yemek ayırma ya da iştahsızlık gibi davranışlar görülebilir. Bununla birlikte iki yaş sendromunun da etkisiyle bebeklerde sürekli aynı gıdayı tüketme isteği de gözlenebilir. Bu gibi durumlarda bebeğin yeterli enerjiyi aldığına ve besin değerleri bakımından zengin bir beslenme düzeni izlediğine emin olmak için uygulanabilecek bazı püf noktalar bulunur.

Bebek yemek ayırmaya başladıysa hassasiyet geliştirdiği gıdalar farklı formlarda sunulabilir. Bununla birlikte sunum tabağının ilgi çekici şekilde hazırlanması da bebekleri yemek yemeye dair motive edebilir. Bebeklerdeki iştahsızlık probleminin aşılması için yemek bebekle birlikte hazırlanabilir. Bu sayede bebek, sofraya oturmaya heveslenebilir. Aynı zamanda bebeğin mümkün olan tüm öğünleri ebeveynleriyle aynı sofrada, aynı anda yemesi de iştahsızlığı azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin ebeveynleriyle birlikte yemek yemesi, besleme sürecinde ekran kullanımını da engeller. Bebeğin tek bir besini tüketmek istemesi durumunda bebeğin tabağına mutlaka yeni besin seçenekleri de eklenmelidir. Bu sayede bebeğin yeni besinler keşfetmesi ve rutini kırması mümkün hale gelir.

Otuz birinci ayda bebekler motor becerileri bakımından kendi kendilerini besleyebilecek seviyeye erişmiştir. Bu sebeple bebeğe kendine ait bir tabak, bardak, çatal ve kaşık sağlanması önerilir. Bebekler, kendilerine ait ürünlerle sofra kurduğunda özgüvenleri gelişir ve yemek yemeye dair hevesleri artar.

Bu dönemde bebeklerin vücutları bebeklikten çocukluğa geçiş süreci bağlamında bazı değişimler yaşar. Bebeklerin zayıflaması ya da incelmesi de bundan dolayı gerçekleşir. Bu süreçte bebeklerin kalsiyum ve magnezyum açısından desteklenmesi, D vitamini alımına dikkat edilmesi önerilir. Doktor tavsiyesiyle multivitaminler kullanılabileceği gibi basit vitamin takviyeleri de tercih edilebilir.

31 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

31 aylık bebek gelişimi uyku düzeniyle yakından ilişkilidir çünkü bebekler ihtiyaç duydukları enerjiyi uykudan karşılar. Aynı zamanda öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi de uyku esnasında gerçekleşir. Bebeklerin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişmesi için gerekli olan hormonlar, uyku esnasında salgılanır. Bu sebeple ebeveynlerin bebeklerinin uyku düzenine özen göstermesi gerekir.

31 aylık bebek ne kadar uyur sorusunun cevabı günlük ihtiyacın ortalama olarak 13 saat kadar olduğu şeklinde verilebilir. Bu ihtiyacın yaklaşık 11 saati gece uykusundan karşılanır ancak bu dönemde çeşitli sebeplerden ötürü gece uykusu bölünebilir. Bebekler karanlık korkusu, ayrılık kaygısı, kabus görme, diş çıkarma huzursuzluğu, açlık ve tuvalet ihtiyacı gibi sebeplerle uykudan uyanabilir. Bu gibi durumlarda bebeğin ihtiyaçları karşılandıktan sonra derhal uykuya yönlendirilmesi önerilir. Çünkü ebeveynlerin bebek davranışları karşısında takındığı tavır, bebekler tarafından kendi çıkarları için kullanılabilir. Bu dönemde bebekler mümkün olan her an oyun oynamak, hareket etmek ve keşfetmek ister. Dolayısıyla gece uyandıktan sonra tekrar yatağa gitmek bebekler için cazip değildir. Bu noktada ebeveynlerin dirayetli davranması, bebeğin oyun isteğini nazikçe reddederek onu yatağa yönlendirmesi gerekir.

Bebek karanlık korkusu sebebiyle gece uykusundan uyanıyorsa bebeğin odasının kapısı aralık bırakılabilir ve odaya uygun bir gece lambası yerleştirilebilir. Bebekler ayrılık kaygısı sebebiyle uyanıyorsa bebeğin yatağından çıkmasına fırsat verilmemeli, ebeveynler bebeği fiziksel temas ve telkin cümleleriyle yatıştırarak uykuya yönlendirmelidir. Bebekler bu dönemde de aktif rüya görmeye devam ettiğinden dolayı kabuslar dolayısıyla ağlayarak uyanma gibi durumlar görülebilir. Bebek ebeveyn tarafından yatıştırıldıktan sonra tekrar uykuya dönmelidir. Aynı zamanda bebeğin güvende hissetmesini sağlamak için pelüş oyuncaklar arasından bir “uyku arkadaşı” seçilebilir ve bebeğin sürekli kullandığı bir battaniye “güvenli battaniye” olarak kullanılabilir. Bebeğin gece uyanma sebebi diş çıkarma huzursuzluğundan kaynaklanıyorsa soğuk diş kaşıyıcı gibi uygulamalarla bebeğin yatışması sağlanabilir. Gece açlığının engellenmesi için bebek yatmadan yaklaşık 2 saat önce hafif bir ara öğün oluşturulabilir. Tuvalet ihtiyacı nedeniyle uyanan bebeğin ihtiyacını gidermesine yardımcı olunması ve ardından bebeğin hemen yatağa yönlendirilmesi gerekir.

Bu dönemde bebekler, 13 saatlik uyku ihtiyacının tamamlanması için gündüz bir uyku uyumalıdır. Uykunun süresi ve gerçekleşme zamanı gece uykusunu etkileyeceği için özenle planlanmalıdır. Bebek uyku düzeninin 7-7 sistemine göre düzenlenmesi; yani bebeğin akşam yedide uyuyup sabah yedide kalkması ve buna göre gündüz uykusunu öğlen 12 ile 2 arasında uyuması ideal kabul edilebilir.

31 aylık bebek uyku eğitiminde bebeğin kendi odasında ve kendi yatağında uyuması beklenir. Bununla birlikte bebeğin uykuya kendi kendine dalabilmesi de gerekir. Bebeğe her gece tekrarlanan bir uyku rutini sunmak, uyku vakti yaklaşırken onun uyumaya hazırlanmasına yardımcı olmak faydalı olabilir. Örneğin uyku vakti yaklaşırken ortam loş hale getirilebilir, ekranlar kapatılabilir ve bebek yoğun fiziksel aktivite gerektiren etkinliklerden uzaklaştırılabilir. Bebeğin pijamalarını giymesi ve dişlerini fırçalaması teşvik edildikten sonra birlikte bir hikaye kitabı okunabilir. Bebek, yatağa yatırıldıktan sonra ninni dinlemek ya da masal okumak istiyorsa bu istekler “yalnız bir ninni ya da masal” şeklinde sınırlandırılmalıdır.

31 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Çocuğun aylık gelişimini takip etmek için onun gösterdiği davranışların, edindiği yeni becerilerin ya da daha önceki ayda edindiği becerileri pekiştirme şeklinin incelenmesi gerekir. Bu bağlamda 31 aylık bebek neler yapar sorusunun sorulması oldukça doğaldır. Bebeklerin otuz birinci ayda gerçekleştirdiği davranışlar ve edindiği beceriler birkaç başlık altında incelenebilir.

31 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Otuz birinci ayda bebekler fiziksel açıdan önemli ilerlemeler kaydeder. Bu dönemde koşmak, sıçramak ve zıplamak bebekler için çok kolay olan aktivitelerdir. Otuz birinci ayda bebekler, iki ayaklarını kullanarak merdiven inip çıkabilir ve dengelerini sağlayabilir. Bu dönemde bebekler tırmanmaya devam edebilir. Üç tekerlekli bisiklet sürebilen bebekler, tek ayak üstünde dengede durabilir.

31 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

31 aylık bebek zeka gelişimi bakımından önemli beceriler elde eder. Önceki aylarda zaman kavramını anlayamayan bebekler bu dönemde “dün”, “bugün”, “yarın”, “önce” ve “sonra” gibi zaman kavramlarını anlamlandırmaya başlar. Aynı zamanda bebekler otuz birinci ayda ona kadar sayabilir. Kendisine yaşı sorulduğunda parmaklarıyla göstererek cevap verebilen bebekler, dil kullanımı bakımından da takdiri hak eden gelişmeler yaşar.

31 aylık bebek dil gelişimi bebeklerin cümle kurarken kendilerinden üçüncü şahıs olarak bahsetmek yerine “ben”, “bana” ve “benim” gibi ifadeler kullanmaya başlamasını mümkün kılar. Bu dönemde bebekler geçmiş zamana dair cümleler kurabilir ve cümlelerde aitlik bildiren kelimeler kullanabilir. Bu dönemde bebekler, çeşitli nesneleri işaret etmek için “bu” ve “şu” gibi ifadelerden yararlanabilir. Aynı zamanda bebekler otuz birinci ayda seslerini kontrol etmeyi büyük oranda başarır.

31 aylık bebek diş bakımı

31 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

Otuz birinci ayda bebeklerin motor becerilerinin gelişimi onların kaba motor ve ince motor alanlarında çeşitli ilerlemeler kaydetmesini mümkün kılar. Kaba motor becerileri bakımından bebekler büyük kas gruplarını koordine ve dengeli şekilde çalıştırma becerisi kazanır. Bu bağlamda eşya taşımak, itmek ve çekmek gibi işler bebekler için kolaylaşır. İnce motor becerilerinin gelişimi sayesinde özbakım aktivitelerini kendi başına gerçekleştirebilen bebekler dişlerini fırçalayabilir, saçlarını tarayabilir, kendi başına giyinip soyunabilir ve kıyafetlerindeki çıt çıtları açabilir. Bu dönemde bebekler fermuar açıp kapatabilir ve ayakkabılarını giyebilir. Bu dönemde bebekler çatalı muntazam şekilde kullanmaya başlayabilir. Bebekler için çatalı bir besine kuvvetli şekilde batırmak mümkün hale gelir. Bebekler şişelerin kapaklarını takıp çıkarabilir ve kapıları tokmaklarını çevirerek açıp kapatabilir.

31 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Otuz bir aylık bebekler bilişsel açıdan da önemli gelişimler gösterir. “Üst” ve “alt” ayrımı yapmaya başlayan bebekler nesneleri bu komutlara göre konumlandırabilir. Aynı zamanda bebekler bu dönemde giysilerinin ön yüzünü ayırt edip buna göre giyinebilir. Bu dönemde bebekler duygulara dair sözel ifadeleri de anlamlandırabilir. Nesneleri işaret ederek nesne özelliklerini tanımlayabilen, “bu bir ayakkabı” ya da “bu benim topum değil” diyebilen bebekler; hayali arkadaşa sahip olabilir. Bu dönemde bebekler cinsiyetleri ayırt edebilir ve kendi cinsiyetinin farkındadır.

31 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

31 aylık bebek gelişimi oyunlarla yakından ilişkilidir çünkü bu dönemde bebekler dünyayı bir oyun bahçesi olarak algılar. Bu bağlamda bebeklerin çeşitli değerleri özümsemesi için oyunlaştırma yoluna gidilmesi en doğru yöntem olur. Bu dönemde bebekler, rol yapma oyunlarından hoşlanır. Aynı zamanda evcilik de bebeklerin severek oynadığı oyunlardan biridir. Bu bağlamda bebeklere takılıp çıkarılabilen aksesuarları olan oyuncak bebekler ve pelüş hayvanlar alınabilir. Aynı zamanda mutfak aletleri, çay takımları, tamir aletleri ve doktor malzemeleri gibi setler de bu dönemde tercih edilebilir. Bebeklerin hayal dünyasını zenginleştirecek oyuncak market sepeti, ütü gibi oyuncaklar edinilebilir. Maket mutfaklar, oyun evleri ve çadırları da bebeklerin zevkle oynayacağı oyuncaklar arasında yer alır.

31 aylık bebek gelişimi oyuncakları arasında yapbozlar ve bul tak oyuncaklar da yer alır. Bu dönemde bebekler gelişen motor becerileri sayesinde parçalı oyuncakları söküp yeniden takma gibi oyunlar da kurabilir. Bu bağlamda çok parçalı, eşleştirme gerektiren oyuncaklar tercih edilebilir. Yapı blokları ve küpler, labirent oyuncaklar, sayı boncukları bu dönemde bebeklerin zevkle oynayacağı oyuncaklar arasında yer alır. Aynı zamanda bu dönemde bebeklere sınıflandırma ve eşleştirme bazlı oyuncaklar da alınabilir.

Bu dönemde bebekler için elişi malzemeleriyle vakit geçirmek oldukça önemlidir çünkü bu malzemeler bebeklerin el kaslarını güçlendirip el göz koordinasyonunu artırırken aynı zamanda yaratıcılığı da pekiştirir. Bu dönemde bebeklere su bazlı oyun hamurları ve kinetik kum alınabilir. Otuz birinci ayda bebeklerin çizim yeteneği de gelişir. Bu bağlamda bebekler basit şekiller çizebilir, işaretleri ve nesneleri bir modele bakarak oluşturabilir. Bebeklerle birlikte bir yüz modeli üzerine organlar çizmek, vücutta eksik olan bölümleri birlikte tamamlamak gibi etkinlikler yapılabilir.

Bebekler, otuz birinci ayda giderek gelişen bir ritim duygusuna sahiptir. Müzik dinlemekten ve dans etmekten hoşlanan bebekler aynı zamanda müzik üretebilir de. Buna göre piyano, davul, marakas, ksilofon ve zil gibi basit müzik aletleri bebeğe sağlanabilir.

31 aylık bebek oyuncakları

Bebeklerin dil gelişimi açısından en önemli araçlardan biri de kitaplardır. Bebekler bu dönemde kitap sayfalarını kendi başına çevirebilir ve gelişen hayal gücü sayesinde kitapların resimlerine bakarak bir hikaye kurgulayabilir. Buna göre bebeklere zengin bir kitaplık sunmak gerekir. Bebeklere hayvan sevgisi ve tuvalet eğitimi gibi güncel konularda eğitici ve öğretici kitaplar okumak onları eğlendirirken öğretir. Hikaye okurken bebeğe sorular sormak, bazı bölümleri onun anlatmasına izin vermek ya da hikayeyi tamamlaması için bebeğe fırsat tanımak iletişim becerilerinin gelişmesi ve hayal gücünün zenginleşmesi için oldukça önemlidir. Bu dönemde sesli kitaplar ve üç boyutlu kitaplar bebeklerin ilgisini çeken diğer materyaller arasında yer alır.

31 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler günden güne büyüyüp gelişirken bu süreçte onların istek ve ihtiyaçları da değişiklik gösterir. Ebeveynlerin bebeklerine sağlıklı ve güvenli bir yetişme ortamı sunmak için özen göstermesi gereken bazı noktalar mevcuttur.

Güvenlik Önlemleri

Bebeklerin merakı ve hareket becerileri arttığında ev kazalarının yaşanma olasılığı da artabilir. Bu bağlamda bebekleri ev kazalarına karşı korumak için bazı önlemlerin alınması gerekir. Elektrikli ev aletleri bebeklerin erişemeyeceği yerlere konumlandırılmalıdır. Aynı zamanda kablolar güvenceye alınmalı ve bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizler güvenlik kapağıyla kapatılmalıdır. Sivri köşeli mobilyalar plastik köşebentle güvenli hale getirilmelidir ve devrilme riski taşıyan mobilyalar duvara monte edilmelidir. Bu dönemde kapılar takozla sabitlenmelidir ve pencerelere çocuk güvenlik kilidi takılmalıdır.

İki Yaş Sendromu

Belirtileri on sekizinci ayda görülmeye başlayan ve etkisini otuz altıncı aya kadar sürdürebilen iki yaş sendromu, bebeklerin bir birey olduklarının farkına varması ve özgürleşme isteği göstermesi şeklinde tanımlanabilir. İki yaş sendromu dahilinde bebekler isyankar davranışlar sergileyebilir, sık sık “hayır” kelimesini kullanabilir ve kendisine sunulan teklifleri reddedebilir. Tutturan, ağlayan ve bağıran bebekleri sakinleştirmek için uygulanabilecek bazı püf noktaları bulunur. Bebeklerin özgür olduğu onlara hissettirilmelidir, bunun için bebeklerin güvenli bir alanda kendi özgürlüklerini deneyimlemeleri sağlanmalıdır. Bebekle açık iletişim kurulması, ona saygı duyulduğunun belirtilmesi önemlidir. Bebeğin tutturmasını önlemek için ona seçenekler sunulabilir, reddedilen davranışların kabul edilebilmesi için oyunlaştırma yoluna gidilebilir.

Utangaçlık

Otuz birinci ayda bebekler, önceki aylarda görülmemiş bir utangaçlık yaşayabilir. Paralel oyun oynama ve etkileşimli oyun oynama becerilerini aynı anda gösteren bebekler otuz birinci ayda tanımadıkları ortamlara girmekten ve tanıdık gelmeyen kişilerle konuşmaktan çekinebilir. Böyle durumlarda bebeklerin iletişime zorlanmaması önemlidir. Ebeveynler bebeğin yanında olduklarını, onu anladıklarını göstermelidir. Bebek kendini güvende hissettiğinde ve kaygılarından arındığında utangaçlığını yenebilir.

Temel Görgü Kuralları ve Nezaket Eğitimi

Otuz birinci ay, bebeklerin etraflarında konuşulanları anlamlandırabildiği bir dönemdir. Bu dönemde bebekler ev içindeki kuralları ve görevleri anlayabileceği gibi bu kurallar ve görevler dahilinde ortaya çıkan davranışları da özümseyebilir. Bu sebeple otuz birinci ay, bebeklerde temel görgü kuralları eğitimine başlamak için doğru bir zaman olabilir. Daha önceki aylarda sofra adabı üzerine gelişim gösteren bebekler otuz birinci ayda rica etmeyi, teşekkür etmeyi, özür dilemeyi öğrenebilir.

Görev Tablosu

Otuz birinci ayda bebekler günlük ev işlerine dair meraklı hale gelir çünkü bebekler bunca zamandır ebeveynlerini gözlemleyerek onların gerçekleştirdiği davranışları taklit etme eğilimindedir. Buna göre bebeklerin görevleri ve kuralları daha net şekilde anlamlandırabilmesi için bir görev tablosu oluşturulabilir. Evdeki herkesin görevleri bu tabloya yerleştirilebilir ve ödüllendirme sistemine geçilebilir. Bu dönemde bebekten kendi oyuncaklarını toplaması ve odasını mümkün ölçüde düzenli tutması beklenebilir.

Duvar Boyama

Otuz birinci ayda bebeklerin yaratıcılıklarının iyiden iyiye gelişmesi ve aynı zamanda boya kalemlerine dair ilginin de artması duvarları bir kanvas olarak görme eğilimi oluşturabilir. Bu dönemde bebekler kalemlerini kağıt üzerinde kullanmak yerine duvar boyamak isteyebilir. Bu davranışlar cezalandırılmamalıdır. Bebeğe kalemlerin kağıt üzerinde kullanılması gerektiği anlatılmalıdır. Duvarları duvar boyasına zarar vermeden temizlemek için karbonat, sirke, arap sabunu ve rendelenmiş beyaz sabun gibi malzemeler kullanılabilir.

Tuvalet Eğitimi

Ebeveynlerin özen göstermesi gereken noktalardan biri de tuvalet eğitimidir. Her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklı olduğundan dolayı tuvalet eğitiminde ilerleme şekli de değişiklik gösterebilir. Otuz birinci ayda bebeklerin tuvalet ihtiyacını söyleyebilmesi ya da belirtebilmesi beklenir. Aynı zamanda bebek bu dönemde lazımlıkla tanışmış olmalıdır. 31 aylık bebek tuvalet eğitiminde genellikle ihtiyacını lazımlık kullanarak kendi başına giderebilecek seviyeye gelir. Bu bağlamda otuz birinci ayda gündüz bez kullanımı terk edilebilir ve gece de bezsiz uyuma alıştırmalarına başlanabilir.

Kreş Ortamı

Ebeveynlerin sık sorduğu sorulardan biri de 31 aylık bebek kreşe verilir mi sorusudur. Ebeveynlerin işe gitmesi ya da evde verilen eğitimin bebek için yeterli olmadığı hissi ebeveynleri bebeklerini kreşe göndermeye itebilir. Bu noktada bebeğin edindiği beceriler ve iletişim seviyesi gözlemlenmelidir. Bebeğin tuvalet ihtiyacını kontrol edebiliyor ve kendi kendini besleyebiliyor olması kreşe gidebilmesi için ideal becerilerdir. Bununla birlikte bebeğin sosyal ortamlarda huzursuz olması ve yaşıtlarıyla iletişim kurmaktan kaçınması onun henüz kreşe gitmek için hazır olmadığını gösterebilir.

31 aylık bebek ekran kullanımı

Ekran Kullanımı

Ebeveynlerin merak ettiği noktalardan biri de bebeklerde ekran kullanımıdır. İdeal gelişim için bebeklerin iki yaşına kadar televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon gibi ekranlarla tanıştırılmaması önerilir. Otuz birinci ayda bebekler günde on beş dakika ekran kullanabilir ancak bu kullanım yemek zamanlarına ve uyku öncesine denk getirilmemelidir. Yemek sırasında kullanım bebeklerin damak tadının oluşmasını engelleyebilir ve uyku öncesinde kullanım ise bebeklerde aşırı uyarılmaya sebep olarak uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Bebeklerin ekranlar yoluyla tüketeceği içerikler eğitici çocuk çizgi filmleri, çocuk şarkıları, eğitici çocuk oyunları şeklinde sınırlandırılmalıdır.

31 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

31 Aylık Bebek Neler Yapar?

Otuz bir aylık bebekler koşabilir, tırmanabilir, merdiven inip çıkabilir, kapıları açıp kapatabilir, üç tekerlekli bisiklet sürebilir. Uzun cümleler kurabilen ve sıralı komutları yerine getirebilen bebekler özbakım aktivitelerini de kendi başına gerçekleştirebilir.

31 Aylık Bebek Kaç Kelime Konuşur?

Otuz birinci ayda bebeklerin dil becerileri önemli gelişim gösterir. Bu dönemde duygularını ve ihtiyaçlarını ifade etme konusunda gelişen bebekler birçok nesnenin adını söyleyebilir, kişilerin isimlerini bilebilir. Otuz birinci ayda bebekler dört yüz elli kelimeye kadar konuşabilir.

31 Aylık Bebek Renkleri Bilir Mi?

Otuz birinci ay bebeklerin zihinsel ve bilişsel açıdan hızlı bir gelişim göstermesini sağlar. Dolayısıyla bu dönemde bebekler nesnelerin renklerini tanıyabilir. Ortalama beş rengi ayırt edebilen bebekler, üç rengin adını bilebilir.

31 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Otuz birinci ayda bebeklerin günlük uyku ihtiyacı yaklaşık 13 saat kadardır. Bu ihtiyacın 11 saat kadarı gece uykusundan karşılanır. Gündüzse bebeklerin kaybettikleri enerjiyi geri kazanabilmesi için yarım saat ile 2 saat arasında değişen bir şekerleme yapması önerilir. Uyku saatleri ve uyku süresi bebeğin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir.