29 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
29 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Bebekler her ay fiziksel, zihinsel ve bilişsel olarak gelişip güçlenir. Bu bağlamda bebeklerin yaşayacağı değişimler ebeveynler tarafından merak edilir. 29 aylık bebek gelişimi de ebeveynlerin hakkında bilgi edinmek istediği dönemlerden biridir. 29 aylık bebek gelişimi boy kilo değerlerinin takibi yoluyla izlenebilir. Bu sayede bebeklerin fiziksel değerlerinin gelişim tablosunun neresinde olduğu tespit edilebilir. Bununla birlikte bebek gelişiminde edinilen beceriler, pekiştirilen yetenekler ve bebeklerin hareketleri de önemli veriler arasında yer alır. Peki, 29 aylık bebek neler yapar? Bebeklikten çocukluğa geçiş sürecinde önemli bir dönem geçiren 29 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Bebeklerin gelişim dönemleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

29 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

29 aylık bebek gelişimi nasıldır sorusu sorulduğunda cevap vermek için kullanılabilecek en önemli veriler arasında ağırlık ve boy uzunluğu değerleri yer alır. 29 aylık bebek gelişimi persentil eğrileriyle takip edilir. Bebeğinizle aynı yaş ve cinsiyetteki bebeklerin ortalama ve ideal değerleri alınarak oluşturulan persentil eğrileri, bebeklerin gelişim süreçlerinin neresinde olduğunu tespit etmek için oldukça önemlidir. 29 aylık bebek gelişimi cetveli cinsiyetlere göre ayrılır çünkü kız ve erkek bebeklerin gelişim süreçleri birbirinden farklı ilerler.

29 aylık kız bebek kilosu için belirlenen alt sınır 10 kilogramken üst sınır ise 16 kilogram şeklinde belirtilmiştir. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama ağırlığı 12.5 kilogram kadardır. 29 aylık kız bebek boy uzunluğu için belirlenen alt sınır 83.4 santimetreyken üst sınır ise 96.4 santimetre şeklinde belirlenmiştir. 29 aylık kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu 89.9 santimetredir.

29 aylık erkek bebek kilosu için alt sınır 10.5 kilogram ve üst sınır ise 16.4 kilogram şeklinde belirlenmiştir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 13.1 kilogramdır. 29 aylık erkek bebek boyu için alt sınır 84.9 santimetre ve üst sınır ise 97.5 santimetre şeklinde belirtilmiştir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama boy uzunluğu 91.2 santimetre civarındadır.

29 aylık bebek kilosu ve boyunun yanı sıra beyin gelişimi konusunda önemli veriler sağlayan baş çevresi uzunluğu da gelişim takibinde kullanılan değerler arasında yer alır. Bu dönemde kız bebeklerin baş çevresi ölçüsünün 47.8 santimetre civarında olması beklenir. 29 aylık erkek bebekler için ideal baş çevresi ölçüsüyse 48.8 santimetre civarındadır.

Bebeklerin gelişim özellikleri genetik, çevresel etkenler ve hormonlar gibi birçok faktöre göre şekillenir. Bu sebeple bebeğinizin değerlerinin belirtilen bu değerlerle uyumlu olmaması bir sağlık sorununa ya da gelişim bozukluğuna dair kesin kanıt oluşturamaz. Bebeklerin gelişimiyle ilgili en doğru bilgiler çocuk doktorundan alınabilir.

29 aylık bebek beslenmesi

29 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için en önemli faktörlerden biri de beslenmedir. Bu bağlamda 29 aylık bebek beslenmesinin nasıl olması gerektiği ebeveynler tarafından merak edilir. Bu dönemde bebeklerin anne sütü almaya devam etmesi diğer besinlerin tüketimini azaltabileceğinden dolayı önerilmez. Bebeğin ihtiyaçlarına göre bir devam sütü tercih edilebilir ancak anne sütünün yirmi dördüncü aydan itibaren kademeli olarak bebek beslenmesinden çıkarılması önerilir. Yirmi dokuzuncu ayda bebeklerin kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün tüketmesi önerilir. Bununla birlikte bebeğin ihtiyaçlarına göre iki ya da üç ara öğün de bebek beslenme programına eklenebilir.

Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için tüm besin gruplarından yeteri kadar alması gerekir. Bu bağlamda öğünler tüm besin gruplarından yeteri kadar içerecek şekilde düzenlenmelidir. Yirmi dokuzuncu ayda bebekler evde pişen hemen hemen tüm yemekleri tüketebilir. Bebeklerin beslenme düzeninde günde ortalama 6 porsiyon tahıl ürünü ve 2 porsiyon baklagil bulunması bebeklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin temin edilebilmesi açısından önemlidir. Bebeklerin protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı et, tavuk, balık, kıyma ve yumurta gibi besinler mutlaka beslenme programında yer almalıdır. Bu dönemde bebeklerin günlük 700 miligramlık kalsiyum ihtiyacının karşılanması için ortalama 3 porsiyon süt ürünü tüketimi gerçekleştirilmelidir. Günde 500 mililitre süt tüketimi bu ihtiyacın karşılanması için yeterlidir. Aynı zamanda bebeklerin günde 2’şer porsiyon meyve ve sebze tüketmesi de yeterli ve dengeli beslenme açısından büyük önem taşır.

Bu dönemde bebeklerin ne yediği kadar ne kadar yediği de önemlidir. Bebekler için ideal porsiyon bir yetişkinin porsiyonunun çeyreğiyle yarısı arasında değişiklik gösterir. Bununla birlikte bebeklerin gelişen damak zevki de göz önünde bulundurulduğunda bebeğin önüne konan tabaktaki tüm besinleri tüketmesi ve her şeyi silip süpürmesi beklenmemelidir. Bebeklerin yeterli ve dengeli beslendiğinden emin olmak için bebeğin tabağını dörde ayırıp her bölüme başka bir besin grubu yerleştirme yoluna gidilebilir. Bu uygulamaya “dört yapraklı yonca” sistemi adı verilir.  Buna göre tabağın sol üst kısmı süt ve süt ürünlerinden; sağ üst kısmı et, yumurta ve kuru baklagillerden; sağ alt kısmı meyve ve sebzelerden; sol alt kısmı ise tahıllardan oluşur.

Yirmi dokuzuncu ayda bebekler bazı besinleri tüketmeyi reddedebilir. Bunun sebebi bebeklerin damak zevkinin gelişmekte olmasıdır. Bununla birlikte iki yaş sendromu dolayısıyla bebeklerin yemek yemeyi reddetmesi de iştahsızlık olarak algılanabilir. Bebeklerin oyun oynamayı bırakmak istememesi de açlığın fark edilmemesine ya da iştahsızlığa yol açabilir. Bu durumlar bebeklerde kilo kaybına sebebiyet verebilir. Doktor görüşüne göre bebeğin herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyorsa ve persentil eğrilerine göre bebeğin kilo kaybı gelişim geriliğine yol açmıyorsa endişe etmeye gerek yoktur. Ancak bebekleri yemek yemeye heveslendirmek ve kilo kaybını engellemek için başvurulabilecek bazı yöntemler de bulunur.

Bebeklerin yemek hazırlama sürecine dahil edilmesi onları yemek yemek için heveslendirir. Bununla birlikte bebeklerin kendine ait tabak, bardak, çatal ve kaşık kullanarak kendi kendini beslemesi de onlar için keyifli bir deneyim oluşturur. Bebeklerin ebeveynleriyle aynı sofrada birlikte yemek yemesi de iştahsızlığı azaltmaya ve bebekleri yemek yemek için motive etmeye yardımcı olur. Bu dönemde bebeklerin yeni tatlar deneyimlemesine olanak tanımak, ilginç sunum tabaklarıyla bebekleri şaşırtmak da iştahsızlığı ve yemek yemeyi reddetmeyi ortadan kaldırabilir.  

Eğer bebeğin kilo kaybı engellenemiyorsa ve ebeveyn için endişe verici bir hal alıyorsa ara öğünlere kuruyemiş ve kuru meyveler gibi yüksek kalorili ve sağlıklı besinler eklenebilir. Bununla birlikte öğün aralarında bebeklere tüketmesi kolay olan yüksek kalorili içecekler de hazırlanabilir. Pekmez, bebek bisküvisi, süt karşımı bu sıvılar arasında en sevilenidir. Sıvıların öğünlerle birlikte verilmesi bebeklerin mide kapasitesinin dolmasına ve diğer gıdalara yer kalmamasına yol açar. Bu sebeple yüksek kalorili sıvılar öğün aralarında sunulmalıdır.

Bebek beslenmesinde önemli noktalardan biri de günlük su tüketimidir. Yirmi dokuzuncu ayda bebeklerin günde ortalama 6 bardak su tüketmesi önerilir. İshal ya da aşırı terleme sebebiyle su kaybı gibi durumlarda su alımı dengelenmelidir.

29 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

29 aylık bebek uyku düzeni bebek gelişiminde önemli etkileri olan noktalardan biridir. Çünkü uyku, gelişim için gerekli hormonların salgılanmasına olanak tanır. Aynı zamanda bebeklerin gün boyunca öğrendikleri uyku esnasında pekişir ve bebekler ertesi sabah öğrenmeye devam edebilmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi de uykudan sağlar. Bu bağlamda 29 aylık bebekler günlük ortalama 13 saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın 11-12 saati gece uykusundan karşılanır. Bebeklerin ruh halinin düzelmesi ve kaybettikleri enerjinin yerine konması için yarım saat ile 2 saat arasında değişen bir gündüz uykusuna da ihtiyaç duyulur.

Bu dönemde bebekler keşfetmeye devam etmek için gündüz uykularını atlamak isteyebilir ancak bu durum huzursuzluğa yol açabilir. Gündüz uykusunun gecikmesi gece uykusunun saatinin de değişmesine yol açabilir. Bu sebeple bebeklerin uyku düzeninin 7-7 sistemine göre ayarlanması, yani bebeklerin akşam 7’de uyuyup sabah 7’de uyanması önerilir. Gündüz uykusuysa öğlen 12 ve 2 arasında uyunmalıdır.

29 aylık bebek uyku sorunu yaşayabilir. Bu dönemde sorunların temelinde huzursuzluk bulunur. Bebeklerin huzursuzluğunun giderilmesi için her gece aynı uyku rutininin uygulanması önerilir. Buna göre bebek ılık bir duşla yatıştırılabilir, masajla sakinleştirilebilir. Uyku vakti geldiğinde ortamın loş hale getirilmesi ve televizyon, tablet, telefon gibi ekranların kapatılması da bebeği uykuya hazırlamaya yardımcı olur. Bebeklerin ebeveynleriyle birlikte pijamalarını giymesi ve dişlerini fırçalaması, uygun uyku rutinleri arasında yer alır.

29 aylık bebek uyku düzeni

29 aylık bebek uyku eğitimi bebeklerin kendi odalarında ve yataklarında kendi kendine uykuya dalmasını hedefler. Bu dönemde bebeklerin yaşadığı huzursuzluk hali, ebeveynlerin bebekleri uykuya dalana kadar onların yanında beklemesiyle yatıştırılabilir. Bebeğin karanlık korkusunu yenmesi için uygun bir gece lambası kullanılması, bebek odasının kapısının tamamen kapatılmaması doğru birer davranıştır. Bebeğe güvenli uyku için bir “uyku arkadaşı” ya da bebeğin bağlandığı bir “güvenli battaniye” sağlanabilir. Aynı zamanda bebeği yatağında uykuya hazırlamak için ona ninni söylemek, masal anlatmak ya da birlikte hikaye okumak da tercih edilebilir.

Bu dönemde bebeklerin gece uykuları sık sık bölünebilir. Bunun sebebi diş çıkarma, huzursuzluk ya da tuvalet ihtiyacı olabilir. 29. ayda bebeklerin gece acıkması da uyku bölünmesine yol açabilir. Gece acıkmalarının önüne geçmek için uykudan yaklaşık 2 saat önce hafif bir ara öğün eklemesi yapılabilir. Bebeklerin diş çıkarma döneminde rahatlaması için soğuk diş kaşıyıcı, dondurulmuş meyve ve sebzeler tercih edilebilir. Bebeklerin huzursuzluğunu dindirmek için ebeveynler teskin konuşmaları yapabilir ve bebeği yeniden uykuya yönlendirebilir. Tuvalet ihtiyacı nedeniyle uyanma durumundaysa bebeklerin lazımlık kullanmayı oyuna çevirmesi engellenmeli, ihtiyaç karşılandığı gibi derhal yatağa gidilmelidir.

29 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

29 aylık bebek gelişimi nasıl olur sorusuna bir cevap aranırken bebeklerin edindiği beceriler de gözlemlenmelidir. Bebekler, yirmi dokuzuncu ayda farklı açılardan birçok yeni beceri kazanır ve var olan becerilerini pekiştirir.

29 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

29. ayda bebeklerin fiziksel gelişimi gözle görülür şekilde ilerler. Bu dönemde bebekler etrafta koşmaktan, bir yerlere tırmanmaktan ve dans etmekten hoşlanır. Tek ayak üstünde dengede durmak, sıçramak ve zıplamak bebekler için basit aktiviteler haline gelir. Bu dönemde bebekler top oynayabilir ve üç tekerlekli bisiklet sürebilir. Aynı zamanda bebekler kendi başlarına merdiven inip çıkabilir. Desteklendiklerinde öne doğru takla atmayı deneyebilen bebeklerin tırmanma becerilerindeki gelişme onların beşiklerine kendi başına girebilmelerini ve tırmanarak beşikten çıkabilmelerini mümkün kılar.

29 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

29 aylık bebek zeka gelişimi bebeklerin dünyayı hiç olmadığı kadar renkli şekilde anlamasına olanak tanır çünkü bu dönemde bebekler birçok rengi ayırt edebilecek seviyeye ulaşır. Bu dönemde bebekler mantık açısından da gelişir ve amaç sonuç ilişkileriyle sebep sonuç ilişkilerini kolayca kurabilir. Yirmi dokuzuncu ayda bebeklerin problem çözme becerileri de iyiden iyiye gelişir. Bu dönemde birçok nesnenin adını bilen ve tanıdık kişileri ayırt edebilen 29 aylık bebek dil gelişimi bakımından da önemli ilerleme kaydeder. 29 aylık bebek kaç kelime konuşur noktasında her bebek birbirinden farklı ilerleme kaydedebilir ancak bu dönemde ortalama 100 kelimenin doğru şekilde kullanılması beklenebilir.

Cümlelerinde kendinden üçüncü kişi olarak bahsetmeyi bırakıp “ben” ve “kendim” gibi zamirleri kullanmaya başlayan bebekler, geçmiş zaman içeren cümleler de kurabilir. Aynı zamanda aidiyet içeren “benim yemeğim” ya da “annenin elbisesi” gibi cümleler de oluşturabilir. Bebekler yirmi dokuzuncu ayda nesneleri çoğul şekilde cümle içinde kullanmayı da öğrenir. Bu dönemde bebekler, vücut bölümlerini tanır ve sorulduğunda gösterebilir. Yaşlarını göstermek için parmaklarını kullanan bebekler kendi isimlerini ve soy isimlerini bilir. Ayrıca tanıdıkları kişilerin yüzleriyle isimlerini eşleştirebilir.

29 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

29 aylık bebek motor gelişimi kaba motor becerileri açısından bebeklerin tüm kas gruplarını koordine ve dengeli şekilde hareket ettirmesini sağlar. Bu dönemde bebekler ince motor becerileri bakımından el göz koordinasyonunu geliştirir. Buna göre bebekler için kıyafetlerini çıkarıp giymek, fermuar açıp kapatmak gibi aktiviteler oldukça kolay hale gelir. Ayrıca bebekler özbakım aktivitelerini de kendi başına gerçekleştirebilir. Saç taramak, diş fırçalamak, elleri yıkayıp kurulamak ve kendi kendini beslemek bebekler için mümkün hale gelir. Bu dönemde bebekler kapı tokmaklarını çevirerek kapıları açıp kapatabilir ve elektrik düğmelerini kullanabilir. Bu dönemde bebekler yoğurarak bir oyun hamuruna şekil verebilir ve oyun hamuru kalıplarını kullanabilir. Ayrıca bebekler bu dönemde kalem tutarak dik çizgi çekebilir ve karalama yapabilir.

29 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

29 aylık bebekler bilişsel açıdan büyük ilerleme kaydeder. Daha önceki dönemlerde cinsiyetleri ayırt etmeye başlayan bebekler bu dönemde kendi cinsiyetlerinin de farkına varır. Cinsel kimliklerini tanımaya başlayan bebekler için cinsel organları büyük bir merak unsurudur ancak bebeklerin merakları bununla sınırlı değildir. Bu dönemde bebekler “ne?”, “neden?”, “nasıl?” gibi birçok soru sorabilir. Aynı zamanda bebekler bu dönemde nesnelerin büyüklük, şekil ve renk gibi özelliklerini de ayırt edebilir. Bebekler henüz soyut düşünme dönemine geçmediğinden dolayı nesnelerin tanımlamaları somut şekilde yapılmalıdır. Sıralı komutları anlayan ve eksiksiz yerine getiren bebekler bu dönemde kendileri de komut verebilir. Yirmi dokuzuncu ayda bebekler, bir hayali arkadaş yaratabilir.

29 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

29 aylık bebek oyunları bebeklerin gelişimi açısından büyük önem taşır çünkü bebek eğitiminde en doğru yol oyunlaştırmadır. Bu bağlamda bebeklerle rol yapma oyunlarının oynanması onlara çeşitli eğitimler vermek ve değerler aşılamak için tercih edilebilecek bir yöntemdir. Bu dönemde bebeklerin oyuncak bebekler ve pelüş hayvanlarla evcilik oynamaya teşvik edilmesi önerilir. Takılıp çıkarılabilen aksesuarlara sahip olan oyuncaklar bebeklerin motor becerilerini geliştirir. Aynı zamanda mutfak malzemeleri, çay takımları, tamir eşyaları ve doktor setleri gibi malzemeler de rol yapma oyunlarını zenginleştirir. Maket mutfaklar ve oyun evleri de bebeklerin oyunlarını bir üst seviyeye taşımaya yardımcı olur.

Bu dönemde bebeklerin günlük araç gereçlerle tanışması için oyuncak ütü ve ütü masası, market sepeti, telefon, yazar kasa gibi oyuncaklarla tanıştırılması önerilir. Aynı zamanda her dönemde olduğu gibi bu dönemde de renkli toplar, yapbozlar, bul tak oyuncaklar, labirent oyuncaklar ve sayı boncukları tercih edilebilir. Sınıflandırma ya da eşleştirme gerektiren oyuncaklar da bebeklerin zihinsel gelişimi açısından önemlidir.

Bu dönemde bebeklerin el becerisini geliştirmek ve hayal dünyalarını renklendirmek için çeşitli elişi malzemeleri tercih edilebilir. Renkli kağıtlarla kağıt katlamak ya da kırpmak, oyun hamurları ve kinetik kumla el kaslarını çalıştırmak gibi aktiviteler yapılabilir. Aynı zamanda boyama kitapları, resim defterleri ve jumbo boy renkli kalemler de bebekleri mutlu edebilir. Bebeklerin ritim duygusunun gelişmesiyle birlikte eğlenirken öğrenmek için marakas, davul, ksilofon, piyano ve zil gibi müzik aletleri de kullanılabilir.

Bebeklerin dil gelişiminin desteklenmesi için kelime kartları ve kitaplar kullanılabilir. Bu dönemde bebeklerin ilgisini çekebilecek hayvanlar, taşıtlar gibi konulardaki kelime kartları kullanılabileceği gibi bebeklerin hayatında güncel konular olan tuvalet eğitimi, sofra adabı ve hayvan sevgisi gibi konulardaki kitaplar kullanılabilir. Sesli kitaplarla üç boyutlu kitaplar da bu dönemde tercih edilebilir.

29 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler hızla büyüyüp gelişirken onların ihtiyaçları da her ay değişir. Bu noktada ebeveynlerin bebeklerine sağlıklı ve güvenli bir gelişim ortamı sunmak için dikkat etmeleri gereken bazı noktalar mevcuttur.

Güvenlik Önlemleri

Yirmi dokuzuncu ayda bebeklerin çok daha hareketli ve meraklı olması bazı ev kazalarına davetiye çıkarabilir. Bu kazaların engellenmesi için bazı güvenlik önlemleri alınmalıdır. Bu bağlamda elektrikli aletler bebeklerin ulaşamayacağı yerlere kaldırılmalı ya da bebeklerin erişemeyeceği şekilde düzenlenmelidir. Aynı zamanda kablolar güvenli hale getirilmeli ve bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizler güvenlik kapağıyla kapatılmalıdır. Bebeklerin etrafta koştururken yaralanmaması için sivri köşeli mobilyalara plastik köşebent takılmalıdır. Bu dönemde bebekler tırmanmaktan hoşlandığı için devrilme riski taşıyan mobilyalar sabitlenmelidir. Aynı zamanda kesici delici aletlerin bulunduğu çekmece ve dolaplar bebek kilidiyle kapatılmalıdır. Bebeklerin ellerinin sıkışmasını engellemek için kapılar takozla sabitlenmelidir. Aynı zamanda anahtarları keşfeden bebeklerin kendilerini odaya kilitlemesini engellemek için kapılardaki anahtarlar toplanabilir. Bu dönemde pencerelerin bebek kilidiyle kapatılması önerilir.

Sağlık Konuları

Bebeklerin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için beslenme düzenine, ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin alınmasına özen gösterilmesi gerekir. D vitamini bebeklerde eksikliği sık görülen bir vitamindir. Bu dönemde bebeklerin günlük 300 IU kadar D vitamini alması gerekir. Bu bağlamda bebekler öğlenden önce ve sonra yaklaşık 15’er dakika güneşlendirilebilir. Aynı zamanda brokoli, havuç, yumurta gibi D vitamini bakımından zengin besinler de tercih edilebilir. D vitamini eksikliğinin giderilememesi durumunda doktor kontrolünde takviye kullanılabilir.

Yirmi dokuzuncu ayda bebekler çeşitli gıdaları yemeyi reddettiğinden dolayı beslenme düzeninde bir dengesizlik oluşabilir. Bebeklerin şeker düşkünlüğü ya da sürekli aynı besini tüketmek istemesi mide ve bağırsak sistemini olumsuz etkileyebilir. Yeterince lif alamayan bebeklerde ishal görülebilir. Bu süreçte bebeklerin lifli gıdalar tüketmesine özen gösterilmesi gerekir. Aynı zamanda kaybedilen su yerine konmalıdır. İshal, ortalama iki günden uzun sürüyorsa doktora danışılması önerilir.

Bu dönemde bebeklerin rutin bir doktor kontrolü ya da aşı takviminde yer alan bir aşısı bulunmaz. Bebeklerin ihtiyaçları doğrultusunda doktor kontrolü düzenlenebilir.

Tuvalet Eğitimi

Bebeklerin tuvalet eğitimi ebeveynlerin hassas davranması gereken süreçlerden biridir. Yirmi dokuzuncu ayda bebeklerin tuvalet ihtiyacını ebeveynlerine bildirebiliyor ve lazımlık kullanabiliyor olması beklenir. Her bebeğin gelişim sürecinin biricik olduğu, dolayısıyla bebeklerin tuvalet eğitiminde göstereceği gelişmelerin de birbirinden farklı olacağı unutulmamalıdır. Eğer bebekler sözlü olarak ya da davranışlarıyla tuvalet ihtiyacını belirtebiliyorsa lazımlığa yönlendirilmelidir. Bebekler lazımlığı başarılı şekilde kullandığında ödüllendirilmeli, olumlu sözcüklerle teşvik edilmelidir. Bu dönemde bebekler tuvaletini tutabiliyorsa ve söyleyebiliyorsa gündüz bez kullanımı bırakılabilir. Bebeklere uygun pamuklu iç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi ve yıkanıp ütülendikten sonra kullanılması uygundur. Gece tuvalet eğitimindeyse koruyucu örtü kullanılması önerilir.  

29 aylık bebeklerde diş bakımı

Diş Bakımı

Bebekler yirmi beşinci ve otuz üçüncü ay arasında ikinci üst azı dişlerini çıkarır. Bu süreç bebekler için acı verici olabilir. Bebeklerin diş çıkarma sürecini kolaylaştırmak için çeşitli araçlardan faydalanılabilir. Bu süreçte bebeklerin rahatlaması için diş kaşıyıcılar, soğutulmuş meyve ve sebzeler kullanılabilir. Aynı zamanda bebeklerin uygun bir diş fırçasıyla günde iki kez dişlerini fırçalaması da hem ağız sağlığı bakımından hem de diş çıkarma sürecinin kolaylaştırılması açısından önemlidir. Yirmi dokuzuncu ayda bebeklerin yuvarlatılmış kıl uçlu diş fırçası kullanması önerilir. Bu dönemde doktor kontrolünde florürlü diş macunu kullanımına başlanabilir.

2 Yaş Sendromu

Etkileri genellikle on sekizinci ayda ortaya çıkan ve otuz altıncı aya kadar devam eden iki yaş sendromu, bebeklerin özgürlük ihtiyacının artması ve bu bağlamda kimi zaman hırçın davranışlar sergilenebilmesi şeklinde tanımlanabilir. Bu dönemde bebekler kendilerinin bir birey olduğunu fark eder ve bağımsızlaşma ihtiyacı duyar. Bu sebeple temel ihtiyaçlarını kendi başına karşılamak ister, kendisine sunulan teklifleri bir sınır ihlali olarak algılayıp reddeder. Bu dönemde bebeklerin duygusal olarak incitilmeden terbiye edilmesi için onun bir birey olarak kabul edildiği anlatılmalıdır. Güvenli sınırlar içinde kendi özgürlüğünü deneyimlemesine olanak tanınmalıdır. Tutturma ve inatlaşma gibi durumlarda bebeğe seçenekler sunularak kontrolün onda olduğu düşüncesi yaratılabilir. Bu dönemde bebeklerle açık iletişim kurmak, aktiviteleri oyunlaştırma yoluna gitmek ve “sen” dili yerine “ben” dili kullanmak da doğru davranışlar arasında yer alır.

29 aylık bebeklerde ekran kullanımı

Ekran Kullanımı

Sağlıklı gelişim için televizyon, tablet, telefon ve bilgisayar gibi ekranların en az iki yaşına kadar bebeklerle tanıştırılmaması önerilir. Yirmi dokuzuncu aydaysa bebekler günde 15 dakika ekran kullanabilir. Bebeklerin ebeveynleriyle ya da arkadaşlarıyla oyun oynaması, dışarı çıkıp dünyayı keşfetmesi gibi aktiviteler çok daha sağlıklıdır. Ekran kullanımı eğitici içeriklerin izlenmesi amacı taşımalıdır. Yemek zamanlarında ekran kullanımı ebeveynler tarafından sık başvurulan bir yöntemdir ancak bu durum bebeklerin damak zevkinin oluşmamasına yol açabileceği gibi ilerleyen süreçte dikkat dağınıklığına da sebebiyet verebilir. Bu sebeple yemek vakitlerinde ve uyku zamanına yaklaşırken ekranlar kapatılmalıdır.

29 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

29 Aylık Bebek Neler Yapar?

Yirmi dokuz aylık bebekler koşabilir, zıplayabilir, merdiven inip çıkabilir, üç tekerlekli bisiklet sürebilir. Geçmiş zaman içeren ve çoğul nesneler barındıran cümleler kurabilen bebekler isimlerle yüzleri tanıyabilir. Bu dönemde bebekler nesnelerin somut özelliklerini ayırt edebilir ve kendi cinsiyetini keşfeder.

29 Aylık Bebek Kaç Saat Uyumalı?

Yirmi dokuz aylık bebeklerin günde ortalama 13 saat uykuya ihtiyacı olur. Bu ihtiyacın büyük bölümü gece uykusundan karşılanır. Gündüz yarım saat ile 2 saat arasında değişen bir şekerleme bebeklerin keşfetmeye devam etmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar.

29 Aylık Bebek Neler Yemeli?

Bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için beslenme düzeni oldukça önemlidir. Bu dönemde bebekler lifli gıdalar tüketmelidir. Tahıllar, baklagiller, mevsim yeşillikleri ve meyvelerle sebzeler bebek beslenmesinde olmazsa olmazlar arasında yer alır. Et, balık, tavuk ve yumurta gibi protein bakımından zengin gıdalar, süt ve süt ürünleri de mutlaka bebek beslenmesi de yer almalıdır. Kuru meyve ve kuruyemişler de özellikle ara öğünlerde tüketilebilir.

Bebeklerin Gece Deliksiz Uyuması İçin Ne Yapmalı?

Yirmi dokuzuncu ayda bebeklerin gece uykusu problemli hale gelebilir. Uyumamak için direnen bebekler, uyuduklarında da deliksiz bir uyku deneyimlemekte zorlanabilir. Bebeklerin gece uykusunun bölünme sebepleri birbirinden farklı olabilir. Gündüz uykusunun uzun sürmesi ya da geç saatlerde gerçekleşmesi bebeklerin uyku için yeterince yorulmamasına yol açabilir. Bu sebeple bebeklerin gece deliksiz uyuması için gündüz uykusunun iyi planlanması gerekir. Bebeklerdeki ayrılık kaygısı ya da karanlık korkusu da deliksiz uyumayı engelleyebilir. Bebeğin kapısının aralık bırakılması, uygun bir gece lambası kullanılması, güvenli battaniye ve uyku arkadaşı kullanımı bebeği sakinleştirebilir. Bebeklerin kabus görmesi ya da huzursuz olması da sık uyanmaya yol açabilir. Böyle durumlarda ebeveynler bebekleri rahatlatmalıdır. Diş çıkarma, hastalıklar ya da gece tuvalet ihtiyacı da uykuyu bölebilir. Böyle durumlarda bebek kontrol edilmeli ve ihtiyaçları karşılanmalıdır.