27 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
27 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Bebekler her geçen gün büyüyüp gelişirken edindikleri beceriler ve bu doğrultuda ortaya çıkan ihtiyaçlar da değişiklik gösterir. Ebeveynler, bebekleri için en sağlıklı ve güvenli gelişim ortamını yaratabilmek için gelişim dönemleri hakkında bilgilenmek ister. Bu bağlamda 27 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı sorusu ebeveynler tarafından sık sorulan sorular arasında yer alır. 27 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleriyle takip edilebilir ancak bu verileri bebeklerin gelişim sürecinin anlaşılabilmesi için yeterli değildir. Duygusal, psikolojik ve sosyal açıdan her geçen gün gelişen bebekler aynı zamanda fiziksel, zihinsel ve bilişsel bazı değişimlere de uğrar. Bu bağlamda 27 aylık bebek gelişimi çok yönlü şekilde ele alınması gereken bir konudur. Peki, 27 aylık bebek gelişimi nasıl olur? Yirmi yedinci ayda ebeveynlerin bebeklerinin sağlıklı gelişmesi için dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir? Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm noktaları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

27 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

27 aylık bebek gelişimi nasıldır sorusu sorulduğunda kontrol edilmesi gereken ilk nokta bebeklerin boy uzunluğu ve ağırlığıdır. Bebeğinizle aynı cinsiyet ve yaştaki bebeklerin ortalama ve ideal değerleri alınarak oluşturulan 27 aylık bebek gelişimi cetveline göre bebeklerin ideal gelişim sürecinin neresinde bulunduğu tespit edilebilir. “Persentil eğrileri” adıyla da bilinen “gelişim eğrileri” bebeklerin fiziksel ölçümlerini kıyaslamak için oluşturulur ve cinsiyetlere göre farklılık gösterir. Çünkü kız bebeklerle erkek bebeklerin gelişim süreçleri birbirinden farklı ilerler.

27 aylık kız bebek kilosu için belirlenen alt sınır 9600 gram şeklindedir. Bu dönemde kız bebeklerin ağırlığı için belirlenen üst sınır değeriyse 15400 gramdır. 27 aylık kız bebeklerin ortalama ağırlığı 12100 gram kadardır. Bu dönemde kız bebeklerin boy uzunluğu için belirlenen alt sınır 81.9 santimetre ve üst sınır ise 94.6 santimetredir. 27 aylık kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu 88.3 santimetre kadardır.

27 aylık erkek bebek kilosu için alt sınır değeri 10200 gram ve üst sınır değeriyse 15900 gram şeklindedir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 12700 gramdır. 27 aylık erkek bebek boy uzunluğu için alt sınır 83.5 santimetre ve üst sınırsa 95.7 santimetre şeklinde belirlenmiştir. 27 aylık erkek bebeklerin ortalama boy uzunluğu 89.6 santimetre kadardır.

Bebeklerin beyin gelişimi hakkında önemli veriler sağlayan değerlerden biri de baş çevresi uzunluğudur. 27 aylık bebek baş çevresi için belirlenen değerler kız bebekler için ortalama 47.6 santimetreyken erkek bebekler içinse 48.6 santimetre şeklindedir.

Bebeklerin gelişim süreçleri genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktöre göre şekillenir. Bu sebeple bebeğinizin değerlerinin belirtilen bu değerlerle uyuşmaması bir sağlık sorununa ya da gelişim bozukluğuna dair kesin kanıt oluşturamaz. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili en doğru bilgiyi çocuk doktorunuzdan edinebilirsiniz.

27 aylık bebek beslenmesi

27 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebeklerin gelişim sürecinde önemli etkileri olan konulardan biri de beslenmedir. Bu bağlamda 27 aylık bebek beslenmesinin yeterli ve dengeli şekilde sağlanması gerekir. Yirmi yedinci ayda bebeklerin anne sütünü bırakıp uygun bir devam sütüyle beslenmesi beklenir. Bununla birlikte kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün bebek beslenmesinin temelini oluşturur. Bebeğin ihtiyaçlarına göre iki ya da üç ara öğün de günlük beslenme programına dahil edilebilir.  

Bu dönemde bebeklerin gıdalarla kurduğu ilişki değişim gösterebilir. Bu bağlamda bebekler, bir gün yemekten hoşlandıkları gıdaları ertesi gün reddedebilir. Oyun oynamayı bırakmak istemeyen bebekler yemek vakitlerini geçirebilir ya da iki yaş sendromunun da etkisiyle yemek yemeyi reddedebilir. Bu sebeple bebeklerin beslenme programının yeterli ve dengeli olabilmesi için günlük değil haftalık planlama yapılması önerilir. Aynı zamanda dengeli ve düzenli beslenme için bebeklerin keşfetme isteğine uyum sağlayacak yeni lezzetler ya da ilginç sunumlar tercih edilebilir.

Bu dönemde bebeklerin beslenme düzenlerindeki yaşanan değişimler ani kilo kaybına yol açabilir. Persentil eğrilerine göre bebek gelişiminde ciddi bir problem görülmüyorsa ve bebekte bir sağlık problemi bulunmuyorsa bu kilo kaybı vücut şeklinin değişimine bağlanabilir. Bebeklerde iştahsızlık dolayısıyla aşırı kilo kaybı görülüyorsa kullanılan devam sütü bu durumu engelleyecek şekilde seçilebilir. Bununla birlikte bebeklerin öğün aralarında tüketmesi için yüksek kalorili ve sağlıklı sıvılar hazırlanabilir. Bu sıvıların öğünle birlikte sunulması bebeklerin mide kapasitesini hemen doldurmasına ve dolayısıyla daha az yemek yemesine sebep olacağından dolayı tercih edilmemelidir.  

Bu dönemde bebekler evde pişen yemeklerin birçoğunu tüketebilecek mide ve bağırsak olgunluğuna erişir. Sağlıklı gelişim için bebeklerin tüm besin gruplarından yeterli şekilde tüketmesi gerekir. Buna göre yumurta, et, tavuk, balık ve kıyma gibi yüksek protein içeren besinler mutlaka bebek beslenmesinde yer almalıdır. Bu dönemde bebeklerin günlük olarak ihtiyaç duyduğu 700 miligram kalsiyumun alınabilmesi için 2 porsiyon süt ürünü beslenme programına eklenmelidir. Günde 500 mililitre süt tüketimi bu ihtiyacı karşılamak için yeterlidir. Bebeklerin günlük beslenme programında 2 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze yer almalıdır. Mineral ve vitamin ihtiyacının karşılanması için günde 2 porsiyon baklagil ve ortalama 6 porsiyon tahıl ürünü tercih edilebilir. Kuru meyve ve kuruyemişler de bebeklerin özellikle ara öğünlerde tüketebileceği besinler arasında yer alır.

Bebeklerin tükettiği besinlerin çeşitliliği kadar miktarı da önemli bir konudur. Bebeklerin tabakta yer alan tüm besinleri tüketmesi ve tabaktaki her şeyi bitirmesi beklenmemelidir. Bu dönemde bebekler için ideal porsiyonlar, bir yetişkin için uygun porsiyonun çeyreği ile yarısı arasında değişir. Bebeklerin yeterli ve dengeli beslendiğinden emin olmak için “dört yapraklı yonca” sisteminden faydalanılabilir. Bu sisteme göre bebeklerin porsiyonları dörde bölünür ve her bölüme bir besin grubu yerleştirilir. Buna göre tabağın sol üst kısmı süt ve süt ürünlerinden; sağ üst kısmı et, yumurta ve kuru baklagillerden; sağ alt kısmı meyve ve sebzelerden; sol alt kısmı ise tahıllardan oluşturulabilir.

Yirmi yedinci ayda bebeklerin işlenmiş şeker ve doymuş yağ bakımından zengin olan paketli gıdalara karşı merakı devam eder. Bebeklerin sağlığı açısından bu tip besinlerden mümkün olduğunca uzak tutulması önerilir. Bisküvi, çikolata, bonbon ve cips gibi paketli gıdalar yerine evde yapılmış krakerler, kurabiyeler ve meyveli yoğurtlar tercih edilebilir

Bebeklerin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişebilmesi için en önemli noktalardan biri de günlük yeterli su tüketimidir. 27 aylık bebeklerin günde ortalama 1300 mililitre su tüketmesi önerilir. İshal ya da aşırı terleme gibi durumlarda günlük sıvı alımının dengelenmesi gerekir.

27 aylık bebek uyku

27 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

Bebeklerin gelişim sürecinde beslenme kadar önemli olan bir diğer etmen de uyku düzenidir. Çünkü bebeklerin büyüyüp gelişmesi için gerekli olan hormonlar uyku sırasında salgılanır. Bununla birlikte bebekler gün boyu öğrendiklerini uyku sırasında pekiştirir ve keşfetmeye devam etmek için gerekli enerjiyi de uykudan alır. Bu bağlamda 27 aylık bebek gelişimi uyku düzeniyle yakından ilişkilidir.  Bu sebeple 27 aylık bebek uyku düzeni ebeveynlerin özen göstermesi gereken noktalardan biridir.

Bu dönemde bebeklerin günlük uyku ihtiyacı ortalama olarak 13 saat kadardır. Bu ihtiyacın büyük bölümü gece uykusundan karşılanır. Bebekler bu dönemde çeşitli sebeplerle gece uykusuna yatmak istemeyebilir, uykuya gitme saatini geciktirmeye çalışabilir. Bununla birlikte gece uykularında sık sık bölünme de yaşanabilir. Böyle durumlarda bebeği uykuya teşvik etmek için ebeveynlerin sürekli uygulanan bir uyku rutini oluşturması gerekir. Bunun için uyku zamanı yaklaştığında bebeği ılık bir duşla yatıştırmak, ortam ışıklarını loş hale getirmek gibi uygulamalardan faydalanılabilir. Aynı zamanda bebeğin ebeveynleriyle birlikte pijamalarını giymesi ve dişlerini fırçalaması da uygun bir uyku rutinidir. Uyku vakti yaklaştığında bebeklerin yüksek fiziksel aktivite gerektiren etkinliklerden uzaklaştırılarak kitap okumak gibi daha sakin aktivitelere yönlendirilmesi önerilir. Bununla birlikte uyku vakti yaklaştığında bebeklerin televizyon, tablet ve telefon gibi ekranlarla bağının da kesilmesi gerekir.

Bebeklerin gece uykusu saatini ertelemesine ya da uykuya gitmek istememesine sebep olan noktalardan bir diğeri de gündüz uykusu süresinin uzun olması olabilir. Bununla birlikte gündüz uykusuna gitme ve uyanma saati de bebeklerin gece uykusu vakti geldiğinde halen enerjik olmasına yol açabilir. Bu sebeple bebeklerin gündüz uykusunu 12 ve 2 arasında uyuması, uyku süresinin bebeğin ihtiyaçlarına göre yarım saatle 2 saat arasında değişmesi önerilir.  

27 aylık bebek uyku eğitimi bebeğin kendi odasında ve yatağında uyumasını, kendi kendine uykuya dalmasını hedefler. Bu bağlamda bebeklerin karanlık korkusu yaşamaması için uygun bir gece lambası kullanılabilir. Bebeğin sürekli kullandığı bir battaniye olan “güvenli battaniye” ve genellikle pelüş oyuncaklar arasından seçilen bir “uyku arkadaşı” da bebeklerin uykuya daha rahat dalmasına yardımcı olur.

Bu dönemde 27 aylık bebek uyku problemiyle karşılaşabilir. Bu problemlerin temel kaynağı iki yaş sendromunun getirdiği huzursuzluk olabilir. Bu durumda ebeveynlerin bebeği minimum iletişimle teskin edip yeniden uykuya yönlendirmesi gerekir. Bu süreçte ebeveynlerin kararlı tutum göstermesi oldukça önemlidir çünkü bebekler uyumamak için mümkün olan tüm yollara başvurabilir. Bebeklerin gece uyanmasının bir diğer sebebi de kabus görmeleri olabilir. Bu durumda bebekler ağlayarak uyanabilir. Bebek sakin edildikten sonra yeniden uykuya yönlendirilmelidir. Tuvalet eğitiminde bulundukları seviyeye göre bebekler, gece tuvalet ihtiyacı hissettiği için de uyanmış olabilir. Bu durumda bebeğin ihtiyacını karşılamasına yardımcı olunduktan sonra derhal yatağa gidilmelidir. Bebeğin tuvalet vaktini bir oyuna çevirmesine izin verilmemelidir.

27 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Bebekler her ay büyüyüp gelişerek yeni beceriler kazanır. Edinilen beceriler, birkaç başlık altında incelenebilir. Ebeveynlerin bebeklerine uygun bir yetişme ortamı sağlayabilmesi için bu becerileri tanıması gerekir.

27 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

27 aylık bebeğin fiziksel gelişimi onun önceki aylara kıyasla daha aktif olmasına olanak tanır. Bu dönemde bebekler için en büyük eğlence sürekli koşup oynamaktır. Küçük yürüyüşlerden, etrafta koşmaktan, top oynamaktan ve bisiklet sürmekten hoşlanan bebekler bu dönemde zıplayabilir ve dans edebilir. Merdiven çıkma konusunda kendini geliştiren bebekler alçak basamaklardan sıçrayarak inebilir. Bebekler için bir yerlere tırmanmak halen fazlasıyla çekicidir. Bu dönemde bebekler beşiklerine tırmanabilir ya da beşikten yardım almadan inebilir. Desteklendikleri zaman bebekler kolayca öne doğru takla atabilir.

27 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

27 aylık bebek zeka gelişimi bakımından önemli başarılar elde eder. Bu dönemde bebekler için etraflarında var olan nesneleri anlamlandırmak, olaylar arasında ilişki kurmak oldukça kolaydır. Bebekler bir resim üzerinde gördüğü nesneleri tanıyabilir, hayvanların seslerini taklit edebilir ve ortalama 5 rengi tanıyabilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler tanıdığı yüzleri ve isimleri eşleştirebilir. Kendi adını ve soyadını bilen bebekler kurdukları cümlelerde kendinden üçüncü şahıs olarak bahseder. Bu bağlamda 27 aylık bebek dil gelişiminden de bahsedilmesi gerekir. Bu dönemde bebekler, kendilerine verilen sıralı ve karmaşık komutları anlayabilir ve eksiksiz şekilde yerine getirebilir. Bebekler yalnızca komutları anlamakla kalmaz, aynı zamanda kendileri de “şimdi git” ya da “topu bana at” gibi basit komutlar oluşturabilir. Bebekler için ortalama 5 kelimelik cümleler oluşturmak ve mantıklı sorular sormak çok kolay hale gelir. Dolayısıyla bebekler iletişim becerileri bakımından gelişir.

27 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

27 aylık bebek motor gelişimi bebeklerin kaba motor ve ince motor becerileri bakımından başarılı etkinlikler gerçekleştirmesine olanak tanır. Bu dönemde bebekler tüm kas gruplarını koordine ve dengeli şekilde hareket ettirebilir. Tek ayak üstünde dengede durabilen bebekler parmak ucunda yükselebilir. Bu bağlamda elektrik düğmelerini açıp kapatmak bebekler için mümkün hale gelir. İnce motor becerileri bakımından özbakım aktivitelerini gerçekleştirebilecek seviyeye ulaşan bebekler ellerini yıkayıp kurulayabilir, dişlerini fırçalayabilir ve saçlarını tarayabilir. Bu dönemde bebekler çoraplarını ve ayakkabılarını çıkarabilir. Fermuar açıp kapatma becerisi kazanan bebekler bazı kıyafetlerini kendi başına giyebilir. Aynı zamanda bebekler bu dönemde şişe kapaklarını takıp çıkarabilir ve kapıları tokmaklarını kullanarak açabilir. Yirmi yedinci ayda bebekler kalem tutarak daha anlamlı karalamalar yapabilir ve düz çizgi çizebilir.

27 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Yirmi yedinci ayda bebeklerin bilişsel gelişimi, onların dünyayı algılama yöntemlerine etki eder. Bu dönemde nesnelerin büyüklüğü, boyutu, şekli, rengi gibi unsurlar bebekler için ayırt edici hale gelir. Bebekler, bir nesne grubu içinde farklı olanı bulabilir ya da aynı nesneleri eşleştirebilir. Bu dönemde bebekler mümkün olan her şey öğrenebilmek için “Ne?”, “Neden?”, “Nasıl?” sorularını sık sık sorar. Bu dönemde bebekler için “aidiyet” kavramı da mantık kazanır. Buna göre bebekler “benim ayakkabım” gibi aidiyet içeren cümleler kurabilir. Bu dönemde bebekler için cinsiyetler de anlam kazanır ve bebekler cinsiyetleri ayırt edebilir. Ancak bu dönemde bebekler henüz soyut düşünme yetisi kazanamadığından dolayı “iyi”, “güzel” ya da “kıymetli” gibi kavramlar anlamlı değildir.

27 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

27 aylık bebek gelişimi oyuncakları bebeklerin eğlenerek öğrenmesi için gerekli olan materyallerdir. Bu bağlamda her dönemde olduğu gibi bu dönemde de yapbozların ve bul tak oyuncakların önemini koruduğu söylenebilir. Yapı blokları ve küpler de bebeklerin motor becerilerini pekiştirmeye yardımcı olur. 27 aylık bebek gelişimi oyunları arasında rol yapma oyunlarının önemi çok büyüktür çünkü bebekler, çeşitli davranışları özümsemek için taklit etme eğilimi gösterir. Bu bağlamda çay takımları, mutfak aletleri, tamir setleri ve doktor aletleri gibi oyuncaklardan faydalanılabilir. Bebeklerin günlük hayatta sık kullanılan aletlerle bağ kurabilmesini sağlamak için oyuncak telefon, market sepeti, ütü ve ütü masası gibi oyuncaklar da edinilebilir. Araba, otobüs, kamyon, tren, gemi ve uçak gibi oyuncaklar; bebeklerin farklı oyunlar kurmasına yardımcı olur. Maket mutfaklar ve evler, oyun halıları ve aktivite masaları da bebeklerin keyifli zaman geçirmesine olanak tanır.

Bu dönemde bebeklerin el becerilerini geliştirmek ve onların yaratıcılığını pekiştirmek için kullanılabilecek oyuncaklar arasında kinetik kum ve oyun hamuru da yer alır. Aynı zamanda renkli boya kalemleri, boyama kitapları, oyun hamuru kalıpları, su bazlı parmak boyalar ve renkli kağıtlar gibi malzemeler de bebeklerin elişi yapmasına ve eğlenmesine olanak tanır.  

Bebeklerin mantık ve problem çözme becerilerini geliştirmek için labirent oyuncaklar ve sayı boncukları kullanılabilir. Aynı zamanda bebeklerin edindiği becerileri pekiştirmek için farklı renklerde ve boyutlarda toplar, iç içe geçen kaplar, sınıflandırmaya dayalı oyuncaklar da tercih edilebilir. Her dönemde olduğu gibi ksilofon, piyano, davul, zil ve marakas gibi müzik aletleri 27. ayda da bebekler için eğlenceli ve eğitici birer seçenektir.

Yirmi yedinci ayda bebekler için ebeveynleriyle birlikte şarkı söylemek, dans etmek ve oyun oynamak oldukça önemlidir. Aynı zamanda kitap okumak da bebeklerin dil becerilerinin gelişmesine ve hayal dünyalarının renklenmesine olanak tanır. Bu dönemde bebeklerin ilgisini çekebilecek renkli ve resimli kitaplar tercih edilmelidir. Aynı zamanda tuvalet eğitimi ve sofra adabı gibi konularda oluşturulmuş pedagojik açıdan onaylı kitaplar bebeklerin değerler eğitiminde de kullanılabilir. Sesli kitaplar bu dönemde de bebeklerin eğlenerek öğrenebileceği oyuncaklar arasında yer alır.

27 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her ay büyüyen ve yeni beceriler edinen bebeklerin ihtiyaçları da bu doğrultuda değişim gösterir. Bu sebeple ebeveynler, bebekleri için ideal ortamı oluşturabilmek için her ay ortaya çıkan yeni becerilere ve ihtiyaçları takip etmelidir. Bebek bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar birkaç başlık altında incelenebilir.

Güvenlik Önlemleri

Yirmi yedinci ayda bebeklerin meraklarının ve keşfetme isteklerinin çeşitli ev kazalarına sebep olmaması için bazı önlemler alınması gerekir. Bu bağlamda dikkat edilmesi gereken ilk nokta elektrikli aletler ve kablolardır. Bu dönemde elektrikli aletler güvenli bir yere kaldırılmalı ya da korumaya alınmalıdır. Aynı zamanda bebeklerin erişebileceği seviyedeki prizlerin güvenlik kapağıyla kapatılması ve kabloların güvenceye alınması da gerekir. Bu dönemde bebekler elektrik düğmelerine erişebileceğinden dolayı bu düğmelerin de güvenceye alınması önerilir. Fiziksel aktiviteler ve hareketli oyunlar esnasında yaralanmayı engellemek için sivri köşeli mobilyalara plastik köşebent takılmalıdır ve devrilme riski taşıyan mobilyalar sabitlenmelidir. Bebeklere zarar verebilecek kesici delici aletlerin bulunduğu çekmece ve dolaplar çocuk kilidiyle güvenli hale getirilmelidir. Bebeklerin kendini odaya kilitlemesini engellemek için kapılardaki anahtarlar çıkarılmalı ve kapı altına takoz yerleştirilmelidir. Bununla birlikte pencereler de çocuk kilidiyle kapatılmalıdır.

27 aylık bebek 2 yaş sendormu

2 Yaş Sendromu

Genellikle on sekizinci ve otuz altıncı ay arasında görülen ve inkar, huysuzluk ve huzursuzluk hali şeklinde tanımlanabilen belirtilere sahip olan 2 yaş sendromu; bebeklerin birey olduklarının farkına varmasıyla ortaya çıkar. Bu dönemde bebekler bir birey olarak kabul edilmek ve tanınmak ister. Bu bağlamda her işi kendi başıma yapmak isteyen bebekler kendilerine sunulan önerileri reddeder ve dayatmalara tepki gösterir. Bu dönemde bebeklerin ihtiyaç duyduğu en temel şey anlayıştır. Bebeğin birey olduğu kabul edilmeli ve onun sınırlarına saygı duyulmalıdır. Bebeğin huysuzluğunu gidermek için ona bir özgürlük alanı tanınmalıdır. Bebeğin tutturma ve sürekli isyan etme davranışlarını yatıştırmak için seçenek sunma yöntemine gidilebilir. Bu sayede bebek, kontrolün kendisinde olduğunu hisseder.

Yabancı Yerlere ve Kişilere Karşı Tepki

Yirmi yedinci ayda bebekler için “tanıdık” ve “yabancı” kavramları oldukça önemlidir. Rutinlere önem veren ve genellikle aynı yerlere gidip aynı kişilerle görüşmek isteyen bebekler yabancı kişilere ve yerlere karşı aşırı tepki gösterebilir. Huzursuzluk ve huysuzluk gibi tepkilere sebep olabilen “yeni” insanlarla ve yerlerle etkileşime geçme durumunda bebeğin rahatlatılması gerekir. Bebeklerde doktor korkusunun oluşmasını engellemek için yalnızca aşı yaptırmak için doktora gitmemeniz, kimi zaman zararsız rutin kontroller oluşturmanız önerilir. Bebekler kuaförden korkuyorsa buraya yalnızca bebeğin saçını kestirmek için gitmemek, kimi zaman ebeveynin de saçlarını kestirmesi ya da basit bir bakım yaptırması da faydalı olabilir. Bu süreçte bebeğe fiziksel yakınlık kurmak, telkin cümleleriyle bebeği rahatlatmak doğru bir davranıştır.

Aşırı Konsantrasyon

Yirmi yedinci ayda bebeklerde aşırı konsantrasyon davranışı görülebilir. Bu durum bebeklerin dikkat süresinin artmasıyla ilişkilendirilebileceği gibi aynı zamanda merak unsuruna da bağlıdır. Bu sebeple bebekler oyun oynarken ya da bir nesneyi incelerken aşırı konsantre olabilir. Bu konsantrasyon hali bebeklerin açlığı fark edememe, tuvalet ihtiyacını gidermeyi erteleme gibi davranışlara yönelmesine yol açabilir. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için bebeklerin sık sık kontrol edilmesi ve çeşitli uyarılarla gerçek dünyaya döndürülmesi önerilir. “Tuvaletin var mı?” sorusu bebeklerin ihtiyaçlarını fark etmesini sağlayabilir. “Yemek yemen için bebeğini uykuya yatırman gerek.” cümlesiyle bebekler harekete geçirilebilir.

Favoriler ve Tekrarlama İsteği

Yirmi yedinci ayda bebekler, iki yaş sendromunun da etkisiyle çeşitli favoriler geliştirebilir. Bebekler sürekli aynı kıyafeti giymek isteyebilir ya da sadece tek bir gıdayı tüketmeyi talep edebilir. Bu dönemde bebekler bir kitabı birkaç kez okumak ya da aynı şarkıyı arka arkaya dinlemek isteyebilir. Bebeğin bu taleplerine olumsuz tepki verilmesi duygusal gelişimi olumsuz etkileyebilir. Bebeklere seçenekler sunmak, rutin isteğini adım adım kırmak faydalı olabilir.

Kurallar ve Sınırlar Oluşturma

İki yaş sendromunun da etkisiyle bebekler, 27. ayda fazlasıyla isyankar olabilir. Genel kurallara baş kaldırma ve en basit kuralları dahi görmezden gelme eğiliminde olan bebeklerin isyankar davranışlarını dizginleyebilmek için bir kural sistemi oluşturulması gerekir. Bebekler henüz soyut düşünme yetisi kazanmadığından dolayı ev kuralları ve bebeğin görevleri görselleştirilerek tablo haline getirilebilir. Görevlendirme sistemiyle birlikte bebeklerin olumlu davranışlara teşvik edilmesi için ödüllendirmeden faydalanılabilir.

Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi, bebek gelişiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklı olduğu için tuvalet eğitiminin gidişatı da değişiklik gösterebilir. Bebeklerin tuvalet eğitimine on sekizinci ayda başlanması önerilir. Yirmi yedinci ayda bebeklerin tuvalet ihtiyacını sözlü olarak ya da diğer şekillerde ebeveynlerine bildirebiliyor ve lazımlığı başarılı şekilde kullanabiliyor olması beklenir. Bu dönemde bebekler her şeyi oyunlaştırma eğiliminde olduğundan dolayı lazımlık kullanımını da oyun haline getirebilir. Bebeklerin lazımlık kullanımını doğru şekilde öğrenebilmesi için teşvik edilmesi ve ödüllendirilmesi önerilir. Tuvaletini tutabilen ve doğru anda lazımlık kullanabilen bebekler, gündüz bez kullanmayı bırakabilir ve iç çamaşırı kullanmaya başlayabilir. Bu dönemde bebeklerin sağlığı açısından iç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi ve yıkanıp ütülendikten sonra kullanılması önerilir.

Sofra Adabı

Yirmi yedinci ayda bebekler el göz koordinasyonu ve motor becerileri bakımından kendi kendini besleyebilecek yeterliliğe ulaşır. Bu dönemde bebeklerin iştahsızlık ve yemek seçme davranışlarının önüne geçmek için mümkün olan tüm öğünleri ebeveynleriyle aynı sofrada yemesi önerilir. Bu sırada bebeklerin kendine ait bir tabak, bardak, çatal ve kaşığa sahip olması onları yemek yemeye dair heveslendirir. Aynı zamanda ebeveynleriyle etkileşim halinde olmak bebeklerin beslenme sürecinde bir dikkat dağıtıcıya duyduğu ihtiyacı da azaltır. Ekranlar ya da oyunlaştırma gibi aracılar bebeklerin damak tadının oluşmasını engelleyebilir ve uzun vadede dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Bu sebeple birlikte yemek yemek daha doğru bir davranış olur. Aynı zamanda bebekler, yemek yeme esnasında ebeveynlerini gözlemleyerek genel sofra adabını öğrenebilir.

27 aylık bebek oyun

Paralel Oyun

Yirmi yedinci ayda bebekler iletişim becerileri bakımından gelişmiş seviyede ve sosyalleşmek için daha istekli halde olabilir ancak bu durum onların yaşıtlarıyla oyun oynamak için hazır olduğu anlamına gelmez. Bu dönemde bebekler yaşıtlarıyla birlikte bir oyun kurmak ve bu oyunda rol almak yerine aynı mekanda, aynı anda bulunmak ancak kendi kendine oyun oynamak isteyebilir. Bebeklerin bu davranışı sırayla oynama ve paylaşma kavramlarıyla desteklenmelidir. Bu sayede bebekler, kendi sınırlarına saygılı şekilde sosyalleşebilir.

27 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

27 Aylık Bebek Neler Yapar?

Yirmi yedi aylık bebekler fiziksel açıdan koşabilir, zıplayabilir, merdiven inebilir ve desteklendiğinde takla atabilir. Zihinsel açıdan nesnelerin büyüklüğünü, şeklini ve rengini ayırt edebilen bebekler bilişsel açıdan cinsiyetleri tanıyabilir. Bu dönemde motor becerileri bakımından bebekler kapıları açıp kapatabilir, fermuar kullanabilir ve şişe kapaklarını takıp çıkarabilir. Bebekler yirmi yedinci ayda özbakım aktivitelerini kendi başına gerçekleştirebilir. Kendi kendini besleyebilir, dişlerini fırçalayıp saçlarını tarayabilir ve büyük oranda kendi başına giyinebilir.

27 Aylık Bebek Ne Yer?

Yirmi yedinci ayda bebekler damak zevki ve mide, bağırsak gelişimi bakımından evde pişen hemen hemen tüm yemekleri tüketebilecek seviyeye ulaşır. Bu dönemde bebekler kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği öğünlerini ebeveynleriyle birlikte tüketebilir. Ara öğünlerde meyve, kuru yemiş ve kuru meyve gibi gıdalar tercih edilebilir.

27 Aylık Bebek Neler Konuşabilir?

Yirmi yedinci ayda bebeklerin dil gelişimi onların kendilerini daha başarılı şekilde ifade edebilmesine olanak tanır. Bu dönemde bebekler kendi isimlerini ve soy isimlerini bilir, tanıdıkları kişilerin isimlerini söyleyebilir. Cümle içinde kendinden üçüncü kişi şeklinde bahseden bebekler, ortalama 5 kelimelik cümleler kurabilir. Bununla birlikte bebekler aitlik kavramı içeren cümleler oluşturabilir ve mantıklı sorular sorabilir.

27 Aylık Bebek Ne Kadar Su İçmeli?

Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Bu bağlamda günlük su tüketimi de özen gösterilmesi gereken noktalardan biridir. Yirmi yedinci ayda bebeklerin günde ortalama 1300 mililitre su içmesi önerilir.