2023 YAZZ Doğum Kontrol Hapı Fiyatı, Yan Etkileri ve Kullanımı

2023 YAZZ Doğum Kontrol Hapı Fiyatı, Yan Etkileri ve Kullanımı

YAZZ, progesteron (drospirenon) ve östrojen (etinil estradiol) hormonlarının bir kombinasyonundan oluşan doğum kontrol hapı türüdür. Oral olarak alınan doğum kontrol hapları, yani kombine oral kontraseptifler kategorisine girer. YAZZ, birincil işlevi olan yumurtlamayı engellemenin yanı sıra, servikal mukusta ve uterusun astarında da değişikliklere neden olur. Bu değişiklikler spermin rahme ulaşmasını ve döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını zorlaştırmayı sağlar ve gebeliğin engellenmesine yardımcı olur. Sonuç olarak, YAZZ hamilelik riskini önemli ölçüde azaltır. YAZZ, kontraseptif özellik, yani doğum kontrolü özelliğine ek olarak, orta derecede akne tedavisi ve adet öncesi disforik bozukluğun semptomlarını hafifletmek için de doktorunuz tarafından önerilip reçetenize eklenebilir. YAZZ doğum kontrol hapının kullanımı ve YAZZ doğum kontrol hapının güncel fiyatlarına dair ihtiyacınız olan tüm bilgilere bu yazımız sayesinde ulaşabilirsiniz.

YAZZ Doğum Kontrol Hapı Nedir?

YAZZ Film Kaplı Tablet ambalajı, etkin madde içeren 24 tablet ve etkin madde içermeyen 4 tablet olmak üzere toplam 28 tablet içerir. Aktif içerikli her bir tablet açık pembe renktedir ve 3 mg drospirenon ve 0,02 mg etinilestradiol içerir. Bu tabletler yuvarlak bir şekle sahiptir ve her iki tarafı dışa dönük düzlemlerdir yani bikonveks haldedir. Bir tarafında düz bir altıgen içinde "DS" harfleri basılıdır. Aktif madde içermeyen tabletler de yuvarlak ve bikonvekstir, ancak beyaz renklidirler ve bir tarafına düz bir altıgen içinde "DP" harfleri basılmıştır. YAZZ tabletlerinin sığır etinden elde edilen laktoz monohidrat içerdiğine dikkat etmek önemlidir.

YAZZ Doğum Kontrol Hapı Ne İçin Kullanılır?

YAZZ doğum kontrol hapının kullanım amacı, gebeliği önleyici özelliklerinden ve çeşitli başka etkilerinden faydalanmaktadır. Örneğin, vücutta su tutulmasının neden olduğu durumları hafifletmek için kullanılabilir ve bu rahatsızlıkları minimize etmenin ve düzeltmenin bir yolu olarak hizmet eder. Ayrıca, doğum kontrol hapı arayan ve sivilce sorunu yaşayan kadınlar için bir tedavi yolu olarak kullanılabilir. Son olarak YAZZ, adet öncesi dönemde yaşanan semptomların giderilmesine yardımcı olur. 

Etinilestradiol ve drospirenon etken maddeleri, adet döngüsünde yer alan başka bir hormon olan luteinizan hormonun (LH) salgılanmasını etkili bir şekilde baskılar. Luteinizan hormonu, beyindeki hipofiz ön lobundan salgılanarak yumurtlama sürecine yardımcı olan bir hormondur. Bu hormonun üretiminin baskılanması, yumurtlama döngüsü içerisine girmiş yumurtanın döllenebilme yetisini kısıtlar. Ayrıca rahmi yumurtalıklara bağlayan tüp şeklindeki yapılar olan fallop tüplerinin hareketlerini ve salgılarını da etkiler. Özetle etinilestradiol ve drospirenon içeren YAZZ, LH etkisini baskılayarak ve servikal mukusu kalınlaştırarak, döllenmeyi engeller. Ek olarak YAZZ, su tutma semptomlarını hafifletmek, sivilceleri gidermek ve adet öncesi rahatsızlıkları yönetmek gibi doğum kontrolünün ötesinde faydalar da sunar.YAZZ Doğum Kontrol Hapı Ne İçin Kullanılır?

YAZZ Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

YAZZ, paketin üst kısmındaki oklarla gösterilen yön izlenerek günlük olarak alınmalıdır. Her gün yaklaşık aynı saatte alınması ve yanında su içilmesi tavsiye edilir. YAZZ doğum kontrol hapının kullanımına dair ve genel düzenli kullanım dışında oluşabilecek durumlar için ilaç prospektüsünü okuyabilir veya eczacınıza danışabilirsiniz.

İlk kullanımda, eğer kişi bir ay önce doğum kontrol hapı kullanmamışsa, âdet kanamasının ilk gününde YAZZ’ı kullanmaya başlamalıdır. Alınan ilk tablet pembe olan aktif etken madde içeren tablet olmalıdır. Alternatif olarak kanamanın ikinci ve beşinci günleri arasında tablete başlanabilir ancak bu durumda ilk yedi gün prezervatif gibi ekstra bir korunma yöntemi kullanmak, hamileliğin önlenebilmesi açısından daha güvenilir bir durum sağlayacaktır. Yani eğer hamilelikten tamamen kaçınıyorsanız ve adetin ikinci veya beşinci günleri arasında YAZZ doğum kontrol hapı kullanmaya başladıysanız, prezervatif kullanmanız şiddetle önerilir. 

Adet süreci içinde başladığınız pembe tabletler 24 gün sonunda bittiğinde 4 gün boyunca beyaz tabletler kullanılır. Bu dört gün içerisinde âdet kanaması beklenir. İlk kullanım döngülerinde adet bu dört gün içinde değil, beyaz tabletlerin kullanımının öncesinde veya sonrasında başlarsa da endişelenecek bir durum yoktur. Birkaç döngü sonrasında âdet kanaması da ilaç kullanımıyla senkronize olur ve düzenli şekilde gelmeye başlar. 

YAZZ doğum kontrol hapı kullanımında en çok dikkat edilmesine en çok ihtiyaç duyulan nokta, ilaca asla ara verilmemesi gerektiğidir. Adet döngüsünün her aşamasında kullanımına devam edilmelidir.YAZZ Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

YAZZ Doğum Kontrol Hapını Kimler Kullanamaz?

YAZZ kullanmaktan kaçınmanız gereken durumlar hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemlidir. Bu koşullardan herhangi biri sizin için geçerliyse, doktorunuza danışmanız önerilir. Doktorunuz size özel durumunuz için en uygun doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi verecektir.

Karaciğer hastalığınız varsa veya geçmişte olduysa ilacı kullanmamanız, doktorunuzla direkt görüşme sağlamanız gerekmektedir. Ombitasvir, paritaprevir, ritonavir veya dasabuvir etken maddelerini içeren herhangi bir ilaç veya kronik hepatit C hastalığı için antiviral ilaçlar kullanıyorsanız, YAZZ kullanmaktan kaçınmanız önerilir. Ayrıca meme kanseri, migren, teşhis edilmemiş vajinal kanama gibi rahatsızlıklara sahipseniz YAZZ kullanmanız önerilmez.  Pulmoner emboli olarak da adlandırılabilen kanı kalpten akciğerlere taşıyan damarlarda kan pıhtısı veya vücudunuzun herhangi bir yerinde pıhtı öyküsü varsa YAZZ kullanılmamalıdır. 

Uzun süreli hareketsizlikle sonuçlanabilecek bir ameliyat gerekiyorsa, kalp krizi, inme veya felç geçmişiniz varsa YAZZ kullanılmamalıdır. Atardamarlardaki pıhtı seviyelerini etkileyebilecek çok yüksek kan basıncı, aşırı yüksek kan yağı seviyeleri, damarları etkileyen diyabet veya hiperhomosisteinemi, yani hem arterlerde hem de damarlarda kan pıhtılaşması için tek bir kalıtsal risk faktörü) olan kişiler bu ilacı kullanmaktan kaçınmalıdır. Genel olarak, kanın pıhtılaşmasıyla ilgili herhangi bir sorununuz varsa veya daha önce bu durumla ilgili sorunlar yaşadıysanız, ilacı kullanmamanız önerilir. 

Kalp krizinin ilk belirtisi olarak görülen vücudun sol tarafının uyuşması yani anjina pektoris yaşadığınız durumda ilacı almamalı, hızlı bir şekilde bir sağlık kuruluşuna ulaşmalısınız. Ek olarak, özellikle seks hormonları etkisiyle ilerleme potansiyeline sahip kanseriniz, özellikle meme veya genital kanseriniz varsa ilacı kullanmaktan kaçınmalısınız. 

Hamilelik veya hamile olma şüpheleri de belirli bir ilacı kullanıp kullanmayacağınızı belirlemede önemli bir rol oynar. Ayrıca, geçmişteki ciddi veya akut böbrek yetmezliği kandaki yüksek trigliserit ve yağ seviyeleri ile karakterize edilen hipertrigliseridemi öyküsü, ilacı kullanmadan önce dikkate alınması gereken başka bir faktördür. Ayrıca YAZZ kullanımına başlayacak kişilerin hamile veya hamilelik riski altında olmaması dikkat edilmesi gereken önemli noktalardandır.

YAZZ doğum kontrol hapında bulunan bileşenlerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığınız veya alerjiniz varsa, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, yüzün, dudakların, dilin, boğazın veya diğer uzuvların şişmesi, deri döküntüleri, kızarıklık, kaşıntı veya kurdeşen gibi çeşitli semptomlar yaşayabileceğinizi unutmamak önemlidir. İlacı ilk kullandığınızda bu alerjik reaksiyonlardan herhangi biri meydana gelirse, kullanımı derhal bırakmanız ve tıbbi yardım almanız önemlidir. Bu gibi durumlarda, ilacı bıraktıktan sonra hormonal olmayan doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması önerilir.

Sahip olabileceğiniz herhangi bir tıbbi sorun veya hastalık hakkında doktorunuzu bilgilendirmeniz çok önemlidir. YAZZ doğum kontrol hapının güvenilirliği ile ilgili herhangi bir endişeniz varsa, eczacınıza veya doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.YAZZ Doğum Kontrol Hapını Kimler Kullanamaz?

YAZZ Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Diğer ilaçlara benzer şekilde, YAZZ doğum kontrol hapı da yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, bu ilacı günlük rutininize dahil etmeye başlamadan, tıbbi geçmişinizi kapsamlı bir şekilde değerlendirebilecek ve YAZZ'ın sizin için uygun doğum kontrol yöntemi olup olmadığını belirleyebilecek nitelikli bir jinekoloğa danışmanız çok önemlidir. 

YAZZ doğum kontrol hapının hafif yan etkileri şu şekilde sıralanabilir: Genellikle kusmanın eşlik ettiği mide bulantısı, bireylerin yaşadığı yaygın bir semptomdur. Göğüslerde ağrı veya hassasiyet ile karakterize olan meme hassasiyeti, ilacı kullanmaya başladıktan sonra vücudunuzda gözlemleyebileceğiniz yan etkilerden birisidir. Başta bir zonklama veya vurma hissi ile de tanımlanabilen baş ağrıları sık görülen bir durumdur. Düzenli adet dönemleri arasında meydana gelen lekelenme veya kanama da gözlenebilecek bir işarettir. Duygulardaki değişimler ve artan sinirlilik gibi ruh hali değişiklikleri ile de yaygın olarak karşılaşılmıştır. Ek olarak, yorgun hissetmek veya yorgunluk yaşamak, bireylerin bu diğer semptomlarla birlikte yaşayabilecekleri başka bir yan etkidir.

YAZZ doğum kontrol haplarının kullanımının kesilmesinin ve bir doktordan tıbbi yardım alınmasının tavsiye edildiği belirli durumlar vardır. Bunlar, şiddetli bir baş ağrısı ve net konuşma güçlüğü, ani uyuşma başlangıcı, denge ve görme sorunları endişe vericidir ve ilacın kullanımına son verilmesi iyi olabilir. Ayrıca bacaklarda ağrı, ateş veya şişlik ile birlikte nefes darlığı ve hızlı nefes alma da göz ardı edilmemelidir. Ani görme kaybı veya bulanık görmeye omuza yayılabilen göğüs ağrısı veya basınç hissinin kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekir. İştah kaybı, ağır düzeyde seyreden mide ağrısı, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı, sarılık veya yorgunluk gibi karaciğer sorunlarının herhangi bir belirtisi ortaya çıkarsa, tıbbi yardım almak çok önemlidir. Migren benzeri baş ağrılarına benzer veya migren şiddetindeki herhangi bir yüksek düzeyde baş ağrısına dikkat edilmelidir. Ayrıca, duygudurum değişiklikleri, uyku sorunları, yorgunluk ve halsizlik gibi depresyon belirtileri bir sağlık uzmanıyla ele alınmalı ve tartışılmalıdır.

YAZZ Doğum Kontrol Hapı Fiyatı 2023 Yılında Ne Kadar?

YAZZ doğum kontrol hapı ile ilgili en çok merak edilen hususlardan biri de maliyeti ile ilgilidir. 2023 yılı temmuz ayı itibariyle YAZZ doğum kontrol ilacının fiyatı 261 TL'dir. Bununla birlikte, sürekli değişen kurlarından etkilendiği için YAZZ fiyatının yıl boyunca potansiyel dalgalanmalara maruz kaldığını belirtmekte fayda vardır. Bu nedenle, düzenli kullanım gerektiren durumlarda ilacın fiyatındaki olası güncellemelerden haberdar olmak gerekir.YAZZ Doğum Kontrol Hapı Fiyatı 2023 Yılında Ne Kadar?

YAZZ Doğum Kontrol Hapı Hakkında Sık Sorulan Sorular

YAZZ Doğum Kontrol Hapı Nelere İyi Gelir?

YAZZ gebeliğin önlenmesi, vücutta su tutulması belirtilerinin ortadan kaldırılması ve adet öncesi yaşanan sorunların giderilmesi için kullanılır. 

YAZZ Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

En yaygın yan etkiler arasında mide bulantısı ve kusma, göğüslerde hassasiyet, ruh hali değişiklikleri ve baş ağrısı bulunmaktadır.

YAZZ Doğum Kontrol Hapı Adetliyken Kullanılır Mı?

Evet, sağlığı olumsuz etkileyen bir durum yoksa ilaca kesinlikle ara verilmemelidir.

YAZZ Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Ne Zaman Adet Olunur?

YAZZ doğum kontrol hapının düzenli kullanımında adet, her dört haftanın sonunda bir yaklaşık aynı günde başlayacaktır.